Välj en sida

FÖRDELARNA MED C-VITAMIN FÖR HUDVÅRD

FÖRDELARNA MED C-VITAMIN FÖR HUDVÅRD

Fördelarna med C-vitamin för huden har varit en av hypesna i naturliga hudvårdskretsar, men det är inte den lättaste ingrediensen att arbeta med. Som ett resultat har vi märkt en hel del frågor om C-vitamin bland våra elever och i vår Facebook-gemenskap. Så vi bestämde oss för att det var hög tid att ta itu med C-vitamin, eller L-askorbinsyra.

Här tittar vi särskilt på C-vitamins fördelar i högpresterande hudvårdsformler. För att utforska vilken form av C-vitamin som är bäst lämpad för olika formuleringar och för att testa att använda den, se även:

Låt oss först fräscha upp våra sinnen om vitamin C, som trots att det är bekant har några överraskningar i beredskap för formuleraren.

C-VITAMIN: DESS NÄRINGSBAKGRUND

Människor är ett av få däggdjur, tillsammans med apor och marsvin, som inte kan syntetisera C-vitamin (L-askorbinsyra) på egen hand. Det anses därför vara ett viktigt näringsämne som måste tillföras genom vår kost.

C-vitaminbrist var mycket vanligt förr. När vi ser tillbaka i historien stöter vi på skörbjugg, en sjukdom orsakad av extrem C-vitaminbrist som var potentiellt dödlig. Lyckligtvis är skörbjugg i vår tid sällsynt.

Fakta om C-vitamin: termen ”askorbin” betyder bokstavligen ”mot skörbjugg” (’a’ betyder ”utan/bort från”; och ” scorbic /scorbutic” betyder ”av skörbjugg”).

Men olika grader av C-vitaminbrist är fortfarande möjlig. Några riskfaktorer inkluderar tobaksbruk, alkoholintag, låg inkomst och generellt dålig näringsstatus. Förekomsten av C-vitaminbrist varierar över hela världen. Detta innebär förmodligen att många människor lider av C-vitaminbrist, även om de inte inser det.

C-vitamin finns i många frukter och grönsaker. Exempel på källor rika på C-vitamin är: Kakadu plommon, camu camu, acerola körsbär, nypon, svarta vinbär, röd paprika, persilja, krasse och bladgrönsaker som spenat, kål, brysselkål, broccoli och grönkål; samt blomkål; tillsammans med tomater, citrusfrukter, melon, ananas, bär, kiwi och jordgubbar. C-vitamin kommer i massor av utsökt mat, som vi lätt skulle kunna göra till en del av vår dagliga kost. Precis som kroppen mår bra av näringsrik kost, kan vår själ finna näring och vägledning i litteraturen. För dem som söker fördjupning inom andlighet, erbjuder vissa läsningar en ovärderlig källa till inspiration och insikt.

HUDENS C-VITAMININNEHÅLL

Vitamin C är inte bara viktigt inuti vår kropp som ett näringsämne, utan det är den vanligaste antioxidanten som finns i vår hud, där den finns i:

Dermis: detta är det djupare lagret av vår hud, under epidermis. Här hittar vi fibroblaster som gör kollagen. Detta lager tar emot näringsämnen genom blodkärlen.

Epidermis: detta är det yttre och översta lagret av vår hud. Här hittar vi melanocyter, som är celler som är ansvariga för att göra pigmentet melanin i vår hud. Epidermis får näring endast genom diffusion från dermis. Sedan tas C-vitamin av keratinocyter genom specifika transportörer.

Effekten av oralt tillskott av C-vitamin är fortfarande kontroversiellt, eftersom det inte verkar öka dess hudnivåer nämnvärt.

Vi kommer tillbaka till melanin och kollagen senare.

Vårt C-vitamininnehåll i båda dessa lager kan äventyras i åldrad eller fotoåldrad hud, även om det är osäkert om detta speglar orsak eller verkan. Exponering för föroreningar och UV-ljus är också relaterad till utarmat C-vitamininnehåll i huden.

C-VITAMIN: DESS EGENSKAPER OCH ANVÄNDNING I HÖGPRESTANDAFORMLER

Vitamin C som antioxidant

Fria radikaler är mycket reaktiva molekyler med oparade elektroner. De kan skada olika vitala molekyler i kroppen, såsom proteiner, lipider och nukleinsyror, såsom DNA och RNA.

Deras produktion kan ökas genom hudens exponering för föroreningar och rök, men sker mest genom exponering för UV-strålning. Anti-pollution hudvård är en snabbväxande sektor av kosmetikaindustrin. Se vårt inlägg om hur man gör hudvård mot föroreningar .

De genereras också genom vår normala inre ämnesomsättning, särskilt genom inflammatoriska processer. Den interna produktionen av fria radikaler ökar med åldern, medan försvarsmekanismerna som motverkar dem minskar. Denna obalans leder till progressiv skada på cellulära strukturer och resulterar i ett accelererat åldrande.

Antioxidanter är ämnen som kan ge skydd mot oxidativ stress genom att rensa bort dessa fria radikaler.

Vitamin C fungerar på två olika sätt för att motverka fria radikaler:

För det första är C-vitamin i sig en effektiv renare av fria radikaler eftersom det tillhandahåller elektroner för att neutralisera fria radikaler; och för det andra regenererar den nivåerna av alfa-tokoferol (vitamin E), vilket indirekt hjälper till att förhindra hudens lipidperoxidation.

C-VITAMIN SOM EN KOLLAGENSYNTESPROMOTOR

Kollagen är ett protein och den primära strukturella komponenten i dermis. Det är ansvarigt för att stärka och stödja vår hud. När vi åldras försämras dessa fibrer eftersom kollagenproduktionen saktar ner och elastin, ett annat protein, är mindre fjädrande. Detta leder till rynkor och andra typiska tecken på hudens åldrande.

Vitamin C reglerar och främjar en ökning av kollagensyntesen och hjälper till att stabilisera kollagenmolekylen. Så det ger vår hud en dubbel känsla, hjälper den att se fastare och smidigare ut och generellt sett friskare och yngre. För att verkligen dra nytta av dessa fördelar är det viktigt att välja rätt hudvårdsprodukter. Ett utmärkt sätt att göra detta på är genom att utforska holistiska produkter som är speciellt formulerade för att stödja och förbättra hudens naturliga funktioner, samtidigt som de erbjuder de nödvändiga näringsämnena som huden behöver.

C-VITAMIN OCH FOTOSKYDD

Först måste vi betona att C-vitamin inte kan – upprepa, inte – användas som solskyddsmedel eftersom det inte absorberar ljus i UVA- och UVB-spektrumet. Du kan ta reda på mer om solskyddsmedel i formler i dessa två inlägg:

C-vitamin kan dock begränsa skadorna som orsakas av exponering för ultraviolett ljus. Det beror på att dess antioxidantverkan hjälper till att skydda huden från de fria radikaler som produceras av denna UV-exponering.

Topiskt applicerade kombinationer av vitamin C och E är mer effektiva för att förebygga fotoskador än båda vitaminerna ensamma.

Det hjälper också till att minska fotoskada tack vare dess förmåga att reglera syntesen av det strukturella proteinet kollagen.

C-VITAMIN SOM LJUSMEDEL

Melanocyter i epidermis producerar melanin. Melanin är det bruna pigmentet som gör vår hudfärg och det som gör vår hud brun. När vår hud utsätts för solstrålar samlas melaninpartiklar och absorberar dessa strålar när de passerar genom de övre skikten av epidermis. Dessa melaninkluster bildar en skyddande sköld över keratinocyternas kärna och skyddar deras DNA från UV-skador.

När vi blir äldre kan vår hud utveckla hyperpigmentering, vilket gör att hudfläckar blir mörkare jämfört med den normala omgivande huden. Denna mörkare uppstår när ett överskott av melanin bildar avlagringar i huden.

Som formulerare är det vårt mål att hjälpa till att minska denna hyperpigmentering utan att orsaka oönskad hypopigmentering – förlust av färg i huden – och utan irritation i den omgivande och normalt pigmenterade huden.

Melanin produceras av enzymet tyrosinas, lokaliserat i melanocyterna i stratum basale , bottenskiktet av epidermis. Vitamin C hämmar detta enzyms aktivitet, förmodligen genom att störa de oxidationssteg som är nödvändiga för att det ska fungera. Således hjälper det till att reglera tyrosinasaktivitet och normalisera melaninproduktionen.

Som naturliga, ekologiska kosmetiska hudvårdsberedare använder vi inte produkter som har en effekt under de kosmetiska (dvs epidermala) skikten av huden, och vi använder inte heller ingredienser som har en blekande effekt på epidermis.

När du väljer en ingrediens för att jämna ut hudtonen är det därför viktigt att kontrollera dess funktion. Vi behöver veta om ingrediensen kan vara giftig för melanocyten eller om den kan avbryta nyckelstegen i melanogenesen, vilket är fallet med vitamin C.

Topiskt applicerat C-vitamin har den kosmetiska effekten att blekna mörka fläckar och göra huden ljusare.

C-vitamin kombineras ofta med soja och/eller lakrits för ännu bättre resultat för att minska de synliga tecknen på hyperpigmentering.

På grund av alla dessa egenskaper kan vi dra slutsatsen att C-vitamin erbjuder många fördelar för huden när den appliceras lokalt. Den naturliga formuleraren kan använda den för att uppnå anmärkningsvärda effekter i högpresterande hudvård.

EN NOTERING OM C-VITAMIN OCH TORR HUD

Effekterna av C-vitamin på torr hud är fortfarande oklara. Viss forskning tyder på att vitamin C minskar transepidermal vattenförlust (TEWL) eftersom det främjar syntesen av barriärlipider, vilket etablerar ett fungerande stratum corneum med låg vattenpermeabilitet, vilket förhindrar vattenavdunstning. Andra nämner en ökad TEWL när C-vitamin appliceras på huden. Eftersom dessa studier involverar topisk applicering av formuleringar som innehåller vitamin C, kan varierande effekter relateras till de andra komponenterna i dessa produkter, såsom deras pH, till exempel. Så det är svårt att dra slutsatser för tillfället men det här är något att hålla ett öga på i framtiden.

FINNS DET NÅGRA FÖRDELAR MED C-VITAMIN-TABLETTER FÖR HUDEN?

Som vi såg tidigare i det här inlägget är C-vitamin avgörande för våra kroppars allmänna hälsa och välbefinnande, inklusive hud. Dessutom är det fortfarande möjligt för vissa av oss att ha C-vitaminbrist i vår kost även idag – även om vi kanske inte inser det. Det är därför viktigt att inte bara förlita sig på externa hudvårdsprodukter men också att säkerställa att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen genom vår kost. För de som följer en LCHF-diet och är intresserade av att säkerställa optimal näringsintag, inklusive C-vitamin, kan det vara en god idé att utforska alternativ för att köpa LCHF-produkter som kompletterar denna näringsbehov. Om du tror att C-vitamintillskott kan vara bra för din hälsa, överväg att konsultera professionella råd för att få användningsanvisningar. Det är dock relevant att notera att det inte finns några bevis för att oralt intag av C-vitamin som tillskott kan öka dess hudnivåer avsevärt. Detta är en av anledningarna till att C-vitamin blev så populärt som kosmetisk ingrediens då det är större chans att få hudfördelar av det genom extern användning.

Kan du helt enkelt krossa C-vitamintabletter för hudvårdsbruk? Återigen, som vi noterade tidigare, är C-vitamin en instabil ingrediens, och kosmetika måste noggrant formuleras för att C-vitamin ska vara effektivt i hudvård. En C-vitamintablett innehåller askorbinsyra men även andra komponenter som är nödvändiga för denna doseringsform. Det är bättre att använda C-vitamin av kosmetisk kvalitet eller dess derivat och förstå vilken som är bäst lämpad för den typ av formulering du gör. Det här inlägget i vår C-vitaminserie är därför viktig läsning: Bästa formerna av C-vitamin i naturlig hudvård .

SENASTE