Välj en sida

ALLT DU VILLE VETA OM NATURLIGA KONSERVERINGMEDEL

ALLT DU VILLE VETA OM NATURLIGA KONSERVERINGMEDEL

Naturliga konserveringsmedel är bland de mest kontroversiella ingredienserna som används i ekologisk hudvård och hårvård. Naturliga formulerare, och nuförtiden även skönhetskonsumenter, ifrågasätter konserveringsmedels roll i kosmetika. Behövs de i vissa formuleringar? Varför är de så viktiga? Och vad händer om du inte använder konserveringsmedel i kosmetika?

Naturligt framställda och naturliga konserveringsmedel är några av de minst intressanta, men viktigaste ingredienserna i dina ekologiska hudvårds- och hårvårdsformuleringar. Om bara en liten sak går fel med bevarandet av dina kosmetiska formuleringar kan du äventyra din kunds hälsa, din produkt och ditt företag. Detta är ett ämne som definitivt förtjänar vår uppmärksamhet

Ganska ofta frågar eleverna oss vilket naturligt konserveringsmedel som är bäst att använda. Vi säger till dem att det inte finns något tydligt svar på den här frågan eftersom det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till innan man drar en slutsats om vilket naturligt konserveringsmedel som är bäst för din formulering. Konserveringsmedlens effektivitet beror till stor del på de förhållanden under vilka de används, precis som olika faktorer påverkar beslutet om att låna till en kontantinsats.

VARFÖR DU SKA ANVÄNDA NATURLIGA KONSERVERINGMEDEL

Många hudvårdsutvecklare är tveksamma till konserveringsmedel eftersom de känner att de använder ingredienser som de ser som riskfyllda och de vill inte utsätta sina kunder för fara. Men konserveringsmedel är en nödvändighet i din vattenbaserade kosmetika eftersom de skyddar din kund, din produkt och ditt företag från katastrofer .

Vi påminner ständigt våra elever om att…

Risken med att använda konserveringsmedel i kosmetiska preparat är betydligt lägre än risken med att använda okonserverade, vattenbaserade kosmetika.

Den goda nyheten är att listan över naturliga konserveringsmedel fortsätter att växa och det finns många COSMOS och ECOCERT godkända konserveringsmedel på marknaden nu vilket innebär att du kan fortsätta att göra konserverade, kompatibla, vattenbaserade eller vattenhaltiga naturliga och ekologiska produkter med förtroende, precis som du kan få snabbt och enkelt tillgång till finansiella resurser när du behöver låna pengar direkt.

Vår lista längre fram i det här inlägget visar hur många det nu finns på marknaden som betjänar en rad olika kosmetiska produktformuleringsbehov.

BEHÖVER ALL NATURLIG KOSMETIK ETT KONSERVERINGMEDEL?

Här måste vi upprepa att användningen av konserveringsmedel i hudvård är absolut nödvändig om du formulerar något vattenbaserat. Det finns dock vissa produkter, främst vattenfria formuleringar, som inte kräver ett konserveringsmedel; dessa kan vara ansiktsoljor, kroppssmör och balsam.

Vattenfria produkter kan vanligtvis existera som ”konserveringsmedelsfria” system eftersom de inte är utsatta för mikrobiell kontaminering. Men produkter som riskerar att vatten introduceras till dem av användaren, såsom oljebaserade saltskrubbar, bör också beaktas när man överväger om ett konserveringsmedel ska inkluderas eller inte. Vattenfria produkter som förvaras i badrummet behöver konserveringsmedel eftersom badrumsmiljön är fuktig och varm, och det är optimala förutsättningar för bakterier och mögel att frodas.

HUR MAN VÄLJER RÄTT NATURLIGA KONSERVMEDEL

En av huvudfrågorna vi ständigt får på Formula Botanica är: ”vilket naturligt konserveringsmedel ska jag använda för min hudvårdsformulering ?” . Det finns inget enkelt eller standardsvar på denna fråga. Faktum är att det lätt kan bli överväldigande att välja ett naturligt konserveringsmedel eller konserveringsmedelsblandning när man tittar på alla produkter som finns på marknaden och alla påståenden och löften från leverantörer och återförsäljare.

Några av de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer ett konserveringsmedel är:

  • Löslighet
  • Konserveringsspektrum
  • Arbetande pH-intervall

När du designar en ny ekologisk hud- eller hårvårdsprodukt måste du alltid tänka på vilket konserveringsmedel du ska välja och hur något av dina naturliga konserveringsmedel kan interagera med resten av formuleringen. Du måste också avgöra om någon av dina befintliga ingredienser redan är bevarade. Precis som i Feng Shui handlar det om att hitta rätt balans och harmoni mellan alla komponenter för att skapa en optimal produkt.

Löslighet

Att bestämma lösligheten av ett konserveringssystem är nyckeln till att veta vilket konserveringsmedel du kan lägga till i en produkt. Till exempel, att tillsätta ett oljelösligt konserveringsmedel till en ansiktsvatten som huvudsakligen består av vatten kommer inte att ge produkten ett effektivt skydd.

Konserveringsspektrum

Det är viktigt att hitta ett konserveringssystem som är brett spektrum, vilket innebär att det är effektivt mot bakterier, mögel och jäst.

Arbetande pH-intervall

Detta är det optimala intervallet för konserveringsmedlet; det är viktigt att tänka på detta när du formulerar dig eftersom du vill ha de bästa chanserna att bevara din produkt. Du måste dock tänka på om konserveringsmedlet är kompatibelt med produkten du formulerar.

MIKROORGANISMER I KOSMETISKA FORMULERINGAR

Bakterie

Även om många bakterier som kommer i kontakt med huden görs ofarliga, kan vissa av dem orsaka irritationer och infektioner på huden och även i ögonen.

Forma

Mögel är en typ av svamp; det kan ses på mat som blivit dålig. En liknande situation kommer att inträffa i kosmetika som inte har konserverats eller lagrats på rätt sätt.

Jäst

Vissa jästsvampar är välkända för att orsaka förstörelse i livsmedelsindustrin och detsamma gäller för jästsvampar i kosmetika.

NÄR NÅGOT GÅR FEL MED KONSERVERING AV KOSMETIK

När något går fel med dina naturliga konserveringsmedel kan det få katastrofala konsekvenser. Du kanske måste ringa upp hela din batch igen, du kanske måste återbetala dina kunder, du kanske måste ge en offentlig ursäkt, du kan drabbas av dåliga recensioner, arga kunder eller till och med stämningar. Du vill inte ta några risker med ditt konserveringssystem.

För att säkerställa att dina produkter är skyddade är det tillrådligt att köpa ett kit som gör att du kan testa konserveringseffekten i ditt hantverkslabb. När du är redo att börja producera din produkt och dela den med allmänheten, måste du skicka den till ett externt testlaboratorium för att bli utmaningstestad.

KONSERVATIV BOOSTERS

Konserveringsmedelsförstärkare är ingredienser som läggs till kosmetika för att synergistiskt förbättra effektiviteten av konserveringsmedel. Ett exempel på detta är det hudkonditionerande aktiva och vätmedlet Glyceryl caprylate, kommersiellt känt som Dermosoft ® GMCY. Vätmedel har en förstärkande effekt på antimikrobiella system, särskilt i kombination med organiska syror och andra konserveringsmedel. De destabiliserar mikroorganismernas cellmembran och gör att de organiska syrorna eller konserveringsmedlen lättare kan tränga in i cellen och därigenom förbättra aktiviteten mot bakterier och jäst.

Antioxidantingredienser som vitamin E och rosmarinextrakt har kallats ”konserveringsmedel”, men de är faktiskt antioxidanter. Antioxidanter ger stöd till konserveringssystemet genom att hämma oxidation för att bromsa produktens härskningshastighet. På samma sätt som du enkelt kan köpa färdiga matlådor online för att spara tid och säkerställa näringsrika måltider, kan du använda antioxidanter för att förbättra och förlänga hållbarheten på dina hud- och hårvårdsprodukter.

FORMULERINGSTIPS FÖR NATURLIGA KONSERVERINGMEDEL

  • Tänk på det idealiska pH-värdet för din produkt innan du väljer ett konserveringssystem.
  • Inkludera konserverande boosters och antioxidanter i din formulering.
  • Titta alltid igenom informationen från leverantörerna för att bestämma mängden konserveringsmedel som ska användas – en storlek passar inte alla.

SENASTE