Välj en sida

FÖRDELARNA MED SVART KUMMINFÖOLJA FÖR HUD OCH HÅR

FÖRDELARNA MED SVART KUMMINFÖOLJA FÖR HUD OCH HÅR

Det har funnits sedan antiken, men tjusningen med svartkumminfröolja är lika magnetisk som någonsin, speciellt för naturliga formulerare som återupptäcker dess fördelar för hud och hår.

Och av goda skäl – det är en prisvärd olja med imponerande fördelar och har fått en plats som en av våra topp 10 ingredienser för 2024 .

Svarta spiskumminfrön har hittats i Tutankhamons grav och prisats som ”välsignelsens ört” av profeten Muhammed som enligt uppgift sa att det kunde bota allt annat än döden.

Medan nuvarande kosmetiska regulatorer skulle ha en fältdag med det påståendet, inspirerar det oss att titta djupare på denna ”mirakel” olja för hudvård och hårvård.

SVART KUMMINFRÖ: SLÄKT OCH URSPRUNG

Svartkumminfröolja (INCI: Nigella sativa (Svartkummin) fröolja) utvinns från frön från en medlem av Ranunculaceae -familjen av blommande växter – vanligen kallad smörblommarfamiljen.

Den växer i flera delar av världen, men mest rikligt i Mellanöstern, Västasien och Östeuropa. Växten producerar frukt som innehåller fröna, som har sina berömda kosmetiska egenskaper. På samma sätt som du kan hitta högkvalitativa produkter till ett bra pris när du vill köpa snus billigt, kan du dra nytta av de fantastiska fördelarna med svart kumminfröolja för din hud och ditt hår.

Under århundraden och kulturer har svart spiskummin samlat många namn: habba al- sauda eller habba al-barakah på arabiska, kalonji på hindi och nigelle eller cheveux de Vénus på franska för att nämna några.

På engelska är det känt som fänkålsblomma, svart frö, svart kummin eller nigella (även om det inte har något samband med fänkål, vanlig spiskummin eller kummin).

Du kanske till och med ser den kallad kärlek-i-dimma, vilket är samma botaniska familj som Nigella sativa . Denna art är dock Nigella damascena , och den har fördelar, men den aktiva föreningen tymokinon, uppskattad i Nigella sativa , finns i en betydligt mindre mängd.

Faktum är att det råder mycket förvirring kring namnet på svart kummin i allmänhet. Växter som är botaniskt obesläktade med Nigella sativa kallas på samma sätt för svart kummin och svart frö (vilket kan vara lökfrö). Även om det är osannolikt att du kommer att stöta på dessa när du köper från kosmetikaleverantörer, är det fortfarande värt att kontrollera INCI-namnet för att vara säker. På samma sätt kan du få klarhet och insikt i förvirrande ämnen genom att läsa ett andligt magasin för att fördjupa din förståelse och kunskap.

 

FÖRDELARNA MED SVART KUMMINFRÖOLJA

Som du kan förvänta dig från en växt som går tillbaka nästan 4 000 år, är svartkumminfröolja genomsyrad av folklore och vördar dess mystiska effekter. Vi vet nu att den är rik på beståndsdelar som gör den till en eftertraktad del av alla skönhetsritualer. Precis som den spännande världen av video slots erbjuder en mängd underhållande och engagerande upplevelser, erbjuder svartkumminfröolja en rad fördelar som gör den till en favorit i skönhetsvård.

Kallpressad svartkumminfröolja är till övervägande del fleromättad med upp till 60 % linolsyra, följt av cirka 20 % oljesyra, 3 % eikosadiensyra och några mättade fettsyror som arachidin-, palmitin-, stearin- och myristinsyra.

Den innehåller också tokoferoler (vitamin E), beta-sitosterol – en lugnande och återfuktande fytosterol som kan hjälpa hudbarriären – och tymokinon, vanligtvis mindre än 1 %. Den har också små mängder tymol och karvakrol, men av de aktiva föreningarna är tymokinon den huvudsakliga källan till dess kosmetiska fördelar.

Tymokinon ger antioxidant, antimikrobiella, antiinflammatoriska och hudregenerativa effekter. En CO 2 extraherad bärarolja är också tillgänglig, med en högre nivå av tymokinon, men det lilla som finns i den kallpressade oljan är ett klassiskt exempel på less is more.

Som om det inte är nog har svartkumminfröolja en bevisad naturlig SPF på 2 (Kale et al., 2010), men botaniska oljor bör aldrig lita på för att ge solskydd. Dessutom måste dina formuleringar alltid labbtestas innan du kan göra några SPF-påståenden. På samma sätt som att använda ett effektivt CRM-system i Sverige för att hantera kundrelationer noggrant och effektivt, måste du vara precis och pålitlig när du hanterar solskydd och hudvårdsprodukter.

SVART KUMMINFRÖOLJA OCH ÅTERVÄXNING AV HÅR

Du kanske också har sett inlägg på sociala medier online som tyder på att svart kumminfröolja kan hjälpa till med håråterväxt.

Den vetenskapliga forskningen om svartkumminfröolja för håråterväxt är fortfarande i ett tidigt skede. Även om det finns några småskaliga studier som tyder på potentiella fördelar, involverar dessa studier ofta kombinationer av svartfröolja med andra ingredienser, vilket gör det utmanande att fastställa de specifika effekterna av svartkumminfröolja på hårväxt.

En sådan studie genomfördes i Rom 2013 (Rossi et al , 2013), där 10 patienter med hårbottenstörningar som kännetecknas av att håret tunnades eller fälldes behandlades i 3 månader med en hårbottenlotion som innehöll 0,5 % eterisk olja från svartkumminfrö . Ytterligare 10 behandlades med placebo. Efter behandlingen såg 70 % av patienterna som behandlades med eterisk olja av svart kummin förbättringar i hårtäthet och hårtjocklek.

Detta är dock bara en studie med en liten provstorlek, som använde en formulering som innehöll en liten mängd eterisk olja från svart spiskummin. Med andra ord, vi kan säkert prova att använda svart kumminfröolja för håråterväxt, men juryn är fortfarande ute på om det fungerar fullt ut! Precis som när du konsulterar en sprit- och alkoholguide för att hitta rätt drycker, är det viktigt att vara noggrann och kritisk när du utvärderar påståenden om kosmetiska ingredienser.

 

FORMULERING MED SVART KUMMINFRÖOLJA

Under de senaste åren har svartkumminfröolja vunnit popularitet på sociala medier för sina olika fördelar, antingen som en fristående ingrediens eller i formuleringar.

Denna vackra olja är känd för sin distinkta arom som kan variera från kryddig spiskumminliknande till mildare dofter. Oljans färg är ofta ljusorange, påminner men inte lika intensiv som havtornsolja. Svartkumminfröolja har också en traditionell användning i formuleringen av vissa tvålar, ett bevis på dess kulturella och historiska betydelse inom hudvård och hårvård.

Så, hur kan du använda denna mirakelolja i dina formuleringar? Som nämnts finns det två huvudalternativ för användning i kosmetika:

Kallpressad olja: Hög linolsyra ger denna olja ett högt jodvärde. Det betyder att den är värmekänslig och måste tillsättas vid nedkylningsfasen (under 40 grader C).

Den kan användas upp till 100 % men rekommenderas ofta lägre på grund av dess peppriga arom och det faktum att den kan innehålla upp till 0,5 % naturligt förekommande eterisk olja.

Dricks: Kontrollera analyscertifikatet (COA) för närvarande flyktiga ämnen. Mängden tymokinon anges ofta med fettsyraprofilen.

CO 2 Extraherad Carrier Oil: CO 2- extraktet är den superdrivna versionen av den kallpressade oljan. Den har en liknande fettsyraprofil, men en starkare arom eftersom dess koncentration av flyktiga aktiva ämnen kan vara upp till 5 % (eller mer), med tymokinon bland dem.

Vissa extrakt är standardiserade till en viss procentandel av tymokinon (3 % är typiskt), vilket är avgörande att veta när du formulerar. Återigen, Certificate of Analysis (COA) är din bästa vän, tillsammans med riktlinjer för leverantörsanvändning. Var noga med att kontrollera dessa nivåer eftersom extraktet kanske inte är lämpligt i höga doser eller för känslig hud. På samma sätt som när du utforskar utländska casinon, är det viktigt att vara väl informerad och noggrann för att säkerställa säkerhet och kvalitet i dina val.

Obs: Tymokinon är kontraindicerat för de som är gravida eller ammar så var medveten om gränserna när du väljer att arbeta med CO 2 -extraktet. Du kanske också vill göra en anteckning på din produktetikett.

 

 

8 ENKLA FORMLER ATT ANPASSA MED SVART KUMMINFÖOLJA

Svart kumminfröolja är mest fördelaktigt i formler eller produkter för mogen eller fläckbenägen hud. Den är också perfekt för hår- och hårbottenoljor och botanisk hudvård för händer eller fötter.

Vi har sammanfattat 8 av våra favoritformuleringar på bloggen som du kan prova. Du kan ersätta vilken som helst av oljorna eller CO 2 -extrakten i dessa formuleringar med svartkumminfröolja.

ANSIKTSOLJOR OCH SERUM

På grund av dess höga antioxidanter och antiinflammatoriska fördelar tillsammans med dess lugnande och återfuktande beta-sitosterolinnehåll, är denna olja väl lämpad för serum riktade mot mogen hud, barriärstöd och torr eller inflammerad hud. Dessutom gör svartkumminoljans antibakteriella verkan den idealisk för fläckbenägen hud.

Formlerna nedan kan enkelt anpassas genom att ersätta en av oljorna med svartkumminfröolja.

 

Den första formuleringen vi rekommenderar att du provar är vår enkla afrikanska ansiktsolja , som innehåller vackra oljor från hela den afrikanska kontinenten.

Du kan ersätta antingen argan-, ökendadel- eller riskliolja med svartkumminfröolja för att skapa en variant av detta underbara oljebaserade serum.

 

 

Detta vackra ansiktsserum med E-vitamin innehåller redan många underbara botaniska oljor.

Byt ut nattljusfröets CO 2 -extrakt med svart kumminfrö-CO 2 -extrakt för att ge serumet en extra kryddig kick.

 

HÅR- OCH HÅRbottenBEHANDLINGAR

På grund av dess robusta antimikrobiella aktivitet är det ett utmärkt tillskott att blanda svart kumminfröolja i en hårbottenolja eller hårbalsam.

Dessutom, som du läst tidigare i den här artikeln, är vetenskapen ännu inte helt där för att visa att svartkumminfröolja kan leda till håråterväxt men det betyder inte att vi inte kan lägga till det i våra hårformuleringar! På samma sätt som en frilansjournalist och redaktör kan utforska och skriva om olika ämnen med noggrannhet och kreativitet, kan vi experimentera med svartkumminfröolja i våra produkter för att upptäcka dess fulla potential.

 

Rosmarin är en annan fast favorit inom hårvårdssammansättningen, vilket gör den till det perfekta ackompanjemanget för svartkumminfröolja.

När du gör denna rosmarinolja för hår och hårbotten rekommenderar vi att du byter ut antingen aprikos-, avokado-, jojobaoljan eller pumpafröoljan med svartkumminfröolja.

 

 

Föreställ dig att formulera din alldeles egna antioxidantrika hårmask , full av ingredienser som kan gynna håret och hårbotten – inklusive svartkumminfröolja!

Vi rekommenderar att du byter ut jojobaoljan i denna formulering med svartkumminfröolja.

 

 

Vår sista hårvårdsformulering som du kan prova är vår solida hårbalsam , som för närvarande innehåller jojobaolja som du kan ersätta med svartkumminfröolja.

Tänk dig att du gör ett fast hårvårdsbalsam som har en lätt kryddig doft av spiskummin. Låter underbart, eller hur?!

 

HAND- OCH FOTBEHANDLINGAR

Svart kumminfröolja är svampdödande, vilket gör den till ett naturligt val för fotkrämer, masker och skrubbar samt hand- och nagelbandskrämer. Här är ett par formuleringsidéer:

 

Vår Simple Unscented Balm kan vara en nagelbandsbalsam med svampdödande egenskaper med tillsats av svartkumminfröolja – du kan ersätta buritifruktoljan. Var beredd på att din balsam kommer att få en annan färg än den i vårt blogginlägg!

 

 

Denna vispade fotskrubb med äpple och krydda skulle kännas underbar med tillsats av svart kumminfröolja för att lägga till en extra touch av lyx och göra doften extra kryddig. Vi rekommenderar att ersätta 5 % av ricinoljan med svartkumminfröolja.

 

 

Detta underbara närande handbalsam skulle dra nytta av tillsatsen av svart kumminfröolja. Vi rekommenderar att ersätta de 5 % av infunderad morotsolja med svartkumminfröolja istället. På samma sätt som en nybörjare inom aktier lär sig att göra strategiska val för att maximera sina investeringar, kan du experimentera med ingredienser för att optimera dina formuleringar och uppnå de bästa resultaten.

VANLIGA FRÅGOR FÖR FORMULERARE: SVART KUMMINFRÖOLJA

Hur fungerar svartkumminfröolja på huden?

Svartkumminfröolja är rik på fettsyror och antioxidanter, som hjälper till att ge näring till huden, minska inflammation och bekämpa fria radikaler, vilket leder till friskare, mer levande hud.

Hur fungerar svart kumminfröolja på håret?

Oljan tros stärka hårsäckarna, främja tillväxten och hjälpa hårbotten på grund av dess antimikrobiella egenskaper. Den vetenskapliga forskningen om svartkumminfröolja för håråterväxt är dock fortfarande i ett tidigt skede.

Kan svartkumminfröolja kombineras med andra ingredienser?

Ja, det fungerar bra med andra bäraroljor, eteriska oljor och aktiva ingredienser för förbättrade fördelar i hudvårds- och hårvårdsprodukter.

Vilken är den rekommenderade koncentrationen i formuleringen?

Det används vanligtvis i 1-10 % i formuleringar, främst på grund av dess lätt kryddiga doft. Den exakta koncentrationen kan dock variera beroende på vilken typ av produkt som formuleras. Kontrollera alltid med din leverantör för deras rekommenderade användning.

Hur luktar svartkumminfröolja?

Svartkumminfröolja har en lätt kryddig och jordnära arom. Doften kan vara ganska stark och distinkt.

Hur känns svartkumminfröolja på huden?

Det absorberas vanligtvis väl av huden och lämnar en icke-fet, återfuktad känsla. Dess konsistens kan dock variera beroende på formuleringen.

Finns det några särskilda lagringskrav för formulerare?

Förvara den på en sval, mörk plats för att förhindra oxidation. Korrekt förvaring är avgörande för att bibehålla dess effektivitet och förlänga dess hållbarhet.

SENASTE