Välj en sida

FÖRDELARNA MED HAVTORNSOLJA FÖR HUD OCH HÅR

FÖRDELARNA MED HAVTORNSOLJA FÖR HUD OCH HÅR

Högt uppe i Himalaya, som modigt tål temperaturer så låga som -40°C, står en taggig buske med tätt packade ljusa orange bär. Havtorn är en av de mest robusta växterna på planeten, som klarar den värsta frosten och torkan och frodas även i den salta jorden och havsstrån vid norra Östersjökusten.

I likhet med ektoin – den högpresterande ingrediensen som får sina speciella, hudnyttiga egenskaper genom att överleva tuffa miljöer – innehåller detta bär koncentrerade skönhetsfördelar.

Med skyhöga nivåer av karotenoider och sällsynt palmitoleinsyra är havtornsolja en kraftfull kosmetisk ingrediens och en superstjärna för hud och hår. I den här artikeln får du ta reda på hur och varför det är din bäst bevarade hemlighet som kosmetisk formulerare, precis som hur du kan fördjupa din kunskap och förståelse genom att delta i andliga kurser.

VAD ÄR HAVTORNSOLJA?

Havtornsolja utvinns från både frukt och frön från havtornsbusken. Även känt som sjöbär eller sibirisk ananas, växer detta nordiska bär naturligt i de subalpina områdena av bergskedjor och i olika kalla-tempererade regioner i Europa, Ryssland och Asien.

Havtorn ( Hippophaes rhamnoides ) tillhör familjen oleaster ( Elaeagnaceae ). Dess botaniska namn kommer från grekiskan ”flodhäst” (häst) och ” phaos ” (att glänsa) eftersom de gamla grekerna matade dessa bär till hästar för att hålla pälsen glänsande.

Fyra typer av oljor finns tillgängliga för kosmetiska formuleringar:

  • den kallpressade fruktoljan (kallas ibland bär- eller fruktköttsolja)
  • den kallpressade fröoljan
  • de CO 2 -extraherade bäraroljorna av båda

EGENSKAPER HOS HAVTORNSOLJA

Havtornsfrukt- och fröoljor innehåller båda en imponerande mängd vitamin E , fosfolipider (varav vissa är lecitin) och steroler (beta-sitosterol). Men det finns betydande skillnader mellan dem – i deras fettsyraprofiler, beståndsdelar och fysiska egenskaper. Låt oss ta en närmare titt.

Havtornsfruktolja
INCI: Hippophae Rhamnoides (Havtorn) Fruktolja

De två mest uppskattade komponenterna i denna olja är höga halter av palmitoleinsyra och karotenoider. Den innehåller 24–42% palmitoleinsyra, vilket är högre än någon annan växtolja (och det är inte många som har det till att börja med), tillsammans med cirka 3-30% oljesyra och 1,7-6,8% linolsyra.

Vissa källor inkluderar gamma-linolensyra (GLA), även om det inte är klart om det finns i själva oljan eller omvandlas i huden från linolsyra ( i ). Dess djupt röd-orange nyans beror på överflöd av karotenoider. När de absorberas av huden, bearbetas de till retinol och retinylestrar, lagringsformerna av retinsyra, den aktiva formen av vitamin A. (ii).

Oljan doftar jordnära och nästan som ett smör för det är nästan vad det är; dess 24-42% palmitinsyrahalt ger denna olja substans och den kommer att stelna i kalla temperaturer. Om jojobaolja är ett flytande vax, så är havtornsolja som ett flytande smör. Fosfolipiderna ger denna olja ännu mer mjukhet och kropp, på samma sätt som du kan få insikt och vägledning genom att spå i tarot gratis online.

Havtornsfröolja
INCI: Hippophae Rhamnoides (Havtorn) Fröolja

Till skillnad från fruktoljan innehåller havtornsfröolja endast små mängder palmitoleinsyra (cirka 4,4%), men den har fortfarande ett stort värde för kosmetiska framställare.

Den innehåller cirka 28-45 % linolsyra och 35 % alfa-linolensyra, vilket gör den lättare på huden, snabbare att absorberas och mer lämplig än fruktoljan för vissa formler och hudtyper – i själva verket har denna olja ett mer balanserat förhållande av olje-, linol- och linolenfettsyror. Den har cirka 5-11,3% palmitinsyra och är lägre i karotenoider, så färgen är vanligtvis mindre intensiv.

Havtorns CO 2 extrakt (frukt och frö) INCI är:

INCI: Hippophae Rhamnoides (Havtorn) Fruktextrakt
INCI: Hippophae Rhamnoides (havtorn) kärnextrakt

När du jämför fettsyror och beståndsdelar skiljer sig CO 2 -extrakten inte mycket från de kallpressade oljorna. Dock är extrakten mer koncentrerade och kan ta in mer flyktiga föreningar. CO 2 -fruktextraktet är till exempel grumligt, tjockare och mörkare än den kallpressade oljan, och det doftar fräschare, syrligt och behagligt fruktigt.

FÖRDELAR MED HAVTORNSOLJA FÖR HUD OCH HÅR

 

Det är knockout-ingrediensen för mogen hud
Få oljor ger mer kraft än havtornsfruktolja i formuleringar för mogen hud, som krämer, serum och balsam.

Generösa mängder palmitoleinsyra hjälper till att stimulera hudförnyelse, vilket i sin tur hjälper till att reparera UV-skador och uppmuntrar kollagenproduktion för en fylligare hud. Karotenoider (pro-vitamin A) är antioxidanter och minskar uppkomsten av fina linjer (iii).

Dessutom låser den stora mängden palmitinsyra in fukt med ett ocklusivt lager och hjälper till att förhindra transepidermal vattenförlust (TEWL). Fosfolipider och beta-sitosterol hjälper också till att stärka hudbarriären samtidigt som de mjukar upp huden och förbättrar dess elasticitet och fasthet ( i ).

Havtorn: win-win för fet hud
Om du formulerar en kräm eller serum för fet eller fläckbenägen hud , är de rikliga fleromättade fettsyrorna i havtornsfröolja vad dessa hudtyper längtar efter. Det har visat sig att fet, aknebenägen hud har lägre nivåer av linolsyra ( i ).

Linolsyra kan vara lätt, men den är mäktig – den hjälper till att reglera talg och stärker hudbarriären. Fröoljan behåller en låg nivå av karotenoider för en mikrodos av provitamin A, och den är fortfarande fullproppad med antioxidanter, fosfolipider och steroler för mjukhet och elasticitet. Lite palmitinsyra finns också för att jämna ut och skydda utan att kännas för tung på huden.

Havtornsolja i hårvård
Den tidigare nicken till glänsande hästar tipsade dig förmodligen om fördelarna med havtornsfrukt och fröolja i hårvård. Den är suverän som tillskott till schampon, balsam, masker och oljor för hår och hårbotten.

Havtornsoljor (frukt och frö) är bra för alla hårtyper eftersom de ger styrka och glans till hårstrået och återställer elasticiteten. Linolsyra (och den resulterande GLA) kan hjälpa till att reglera hårbottenolja och öka blodcirkulationen för att främja hårväxt (i, iii). På samma sätt som du kan boka en coach online för personlig utveckling, kan du använda havtornsolja för att förbättra din hårhälsa och uppnå dina skönhetsmål.

TIPS FÖR ATT FORMULERA MED HAVTORNSOLJOR

 

STABILITET OCH HÅLLBARHET

Havtornsfruktolja består till största delen av enkelomättade fettsyror (MUFA). Dessa, i kombination med en hög andel mättad palmitinsyra och antioxidant vitamin E, ger den kallpressade oljan stor stabilitet mot värme och oxidation, plus att de bidrar till att förlänga dess hållbarhet. Som sådan kan havtornsolja värmas för användning i läppbalsam och kroppsbalsam och läggas till den uppvärmda oljefasen av emulsioner.

Havtornsfröolja , däremot, består mestadels av fleromättade fettsyror (PUFA), så den är mer benägen att oxidera och värmekänslig, och den har en kortare hållbarhet. Den används bäst i kallprocessformulering eller tillsätts vid nedkylningsfasen under 40°C i emulsioner. Den här bör också förvaras i kylskåpet för att förlänga dess livslängd.

CO 2 -extrakten ger längre hållbarhet än de kallpressade oljorna, men det är en bra idé att förvara fröets CO 2 -extrakt i kylen på grund av dess höga PUFA-profil.

ANVÄNDNINGSPRISER

Den intensivt röda färgen på fruktoljan kan fläcka huden om du lägger till för mycket (tack och lov är det effektivt i små doser). Användningshastigheter kan variera så det är bäst att följa leverantörens rekommendationer (och ditt eget omdöme). Alla havtornsoljor är säkra att använda till 100 %, men vi kan inte komma på ett fall där det är vettigt att göra det. Upp till 20 % är ofta mer än tillräckligt när man använder fruktoljan, precis som när du handlar billiga arbetskläder online, där det ofta är bäst att följa rekommendationer för att få bästa värde och funktionalitet.

Fröoljan är vanligtvis ljusare i färgen så att du kan använda mer av den utan att fläcka huden eller håret. Men vi har sett några mörka fröoljor runt omkring, så du måste justera användningshastigheten om du är orolig för färgen . Återigen, bäst att följa leverantörernas råd, men du kan vanligtvis gå ganska högt med den här.

Havtorns CO 2 -extrakt (frukt och frö) är mer koncentrerade så användningen är lägre, runt 1 % (eller mindre) – även om detta kan variera. Vi har sett fröextraktet som används i formuleringar upp till 50%.

BONUSFORMULERINGSTIPS

Använd en kombination av fruktoljan och fröoljan i din formel för att dra fördel av det bästa av båda fördelarna med havtornsoljan.

5 FORMULERINGAR MED FÖRDELAR MED HAVTORNSOLJA

Nattlig ansiktsolja
Havtorns CO 2 -extrakt är stjärnan här. Medan havtorn ingår i denna formulering riktad mot mogen hud, gör dess relativt lätta konsistens den lämplig för de flesta hudtyper.

Kroppsbalsam för havre och tranbär
Detta är ett rikt vinterbalsam med en annan nordisk ingrediens – tranbärsfröolja. Byt ut nypon-CO2-extraktet i nedkylningsfasen med havtorns-CO2-fruktextrakt. Precis som att förbereda sig för en bekväm och trevlig resa med camping, husvagn och husbil, kan rätt ingredienser göra en stor skillnad för resultatet och upplevelsen.

After-sun-kroppsolja
Palmitoleinsyra och steroler i havtornsfruktolja är ett underbart tillskott till after-sun-produkter. Byt bara ut buritioljan mot kallpressad havtornsfruktolja.

Sunshine Amazonian body melts
För att hålla fast vid Amazonas tema, byt ut hälften av buritioljan mot kallpressad havtornsfruktolja. Eller behåll 9 % buritiolja och använd havtorns CO 2 fruktextrakt för att kompensera de 0,9 % som återstår.

Återuppliva dina lockar: hur man gör en rosmarin hårbotten och hårolja
Havtornsolja har många av samma fördelar som hästkastanjeoljan i denna formula. Byt ut den sistnämnda mot kallpressad havtornsfruktolja – eller använd fröoljan för snabbare absorption och en lättare konsistens.

SENASTE