Välj en sida

10 MÅSTE HA NATURLIGA KOSMETISKA INGREDIENSER STÖD AV VETENSKAPEN

10 MÅSTE HA NATURLIGA KOSMETISKA INGREDIENSER STÖD AV VETENSKAPEN

Det finns en myt att naturliga kosmetiska ingredienser inte är lika högpresterande eller vetenskapligt underbyggda som deras syntetiska motsvarigheter. Många människor gillar konceptet med att använda naturliga ingredienser och att deras kosmetika har en mer direkt koppling till naturen, men känner att effekten av naturlig hudvård eller hårvård inte stöds av hård vetenskap.

De ”gör inte naturligt”, de ”gör bara vetenskap”. Det finns en övertygelse om att vetenskap och naturliga ingredienser är motpoler; hur fel detta antagande är.

Låt oss börja med att säga högt och tydligt att vilken kosmetisk ingrediens som helst kan vara vetenskapligt underbyggd. Oavsett om det är naturligt, naturhärlett, naturidentiskt, biotekniskt eller syntetiskt helt eller delvis, alla ingredienser och dess inneboende egenskaper kan ha bevis för att stödja dess hudvårds- och hårvårdsfördelar. På samma sätt kan du hitta unika hantverk och designprodukter online som är skapade med omsorg och kvalitet.

I det här blogginlägget tittar vi på det heta ämnet med bevisbaserade påståenden om kosmetiska ingredienser. Vi ger dig våra topp 10 måste-ha, högpresterande naturliga ingredienser med effektiva egenskaper till fördel för naturlig kosmetika. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren formulerare, kommer du att vilja lägga vantarna på dessa.

VAD ÄR VETENSKAPLIGA INGREDIENSER?

Att navigera i ämnet ”vetenskapsstödda” ingredienser kan vara något förvirrande, med tanke på den skenande vetenskapstvättningen bakom denna term. Bara för att det finns vetenskapliga studier om en ingrediens betyder det inte att dess egenskaper automatiskt backas upp av vetenskap, trots vad den vanliga skönhetsindustrin vill att vi ska tro. Så vad betyder det egentligen att ha dina ingredienser uppbackade av vetenskap? På samma sätt kan det vara svårt att veta var man ska köpa fryst mat online för att säkerställa kvalitet och näringsvärde.

Tja, vetenskapsstödda ingredienser är ingredienser som har undersökts och studerats i stor utsträckning för att tillhandahålla en mängd vetenskapliga bevis för att stödja deras effektivitet och säkerhet. När du undersöker ingredienser hittar du olika nivåer av bevis i forskningsrapporter och kliniska studier inklusive:

  • In vitro-studier: Även känd som provrörsexperiment, utförs in vitro-studier utanför levande organismer, vanligtvis i provrör eller petriskålar, för att undersöka de biologiska egenskaperna hos en ingrediens. Dessa experiment syftar till att identifiera egenskaperna hos en ingrediens i isolerade celler eller mikroorganismer, observera deras reaktion och identifiera eventuella utlösta mekanismer. Även om det ofta är det första steget i ingrediensanalys, är dessa studier ensamma inte tillräckligt för att fastställa effektiviteten av en ingrediens.
  • Ex vivo-studier: Medan ex vivo-studier tenderar att vara sällsynta, kan du ibland hitta dem när du undersöker en ingrediens. Dessa tester utförs på vävnader utanför levande organismer, alias döda djurs eller mänskliga hud, för att se hur en ingrediens reagerar eller penetrerar huden. Även om dessa tester ger mer detaljer än en in vitro-studie, är de fortfarande inte tillräckligt omfattande eftersom en ingrediens kommer att bete sig annorlunda när den används på en levande person.
  • In vivo-studier: Därefter har du in vivo-studier, som utförs på levande djur eller människor. Eftersom djurförsök för kosmetika har varit förbjudna i EU sedan 2013 görs dessa tester ofta på människor. Resultaten av dessa studier ger dig mer information om effektiviteten och egenskaperna hos en ingrediens.
  • Kliniska studier: Kliniska studier är de studier som ger dig de mest realistiska resultaten. Under dessa studier testas ingredienserna på levande frivilliga. Ju fler volontärer du har, desto mer relevant är informationen.
  • Granska studier: Sist men inte minst kan du samla information från granskningsstudier. Du kan ofta hitta andra studier länkade i en artikel. Leta efter referentgranskade artiklar eftersom de har bedömts av opartiska kamrater.

När du undersöker effektiviteten av en ingrediens måste du också svara på följande frågor:

  1. Vad användes för experiment och metod?
  2. Vilket material användes? Vid vilken koncentration?
  3. Hur användes materialet? Till hur många ämnen?
  4. Har den granskats? Av vem?
  5. Vad blev slutsatsen?

Vi lär dig mer om att forska om naturliga ingredienser och tolka information från vetenskapliga och kliniska studier i våra prisbelönta kurser. Kom ihåg att det är normalt att stå kvar med fler frågor än svar när man undersöker en ingrediens. Det är trots allt få saker som verkligen bevisas av vetenskapen och vetenskapen utvecklas ständigt, precis som när du letar efter kvalitetsmaterial och vill köpa tyg och garn online för dina kreativa projekt.

När du granskar vetenskapliga studier om ingredienser måste du läsa de fina detaljerna. Det är troligt att slutsatserna av forskningen kommer att formuleras för att indikera att bevisen tyder på att en ingrediens kan ha vissa egenskaper med kosmetiska fördelar. Oftare än inte kommer studier att dra slutsatsen att mer forskning behövs för att bekräfta dessa fördelar.

Kosmetiska anspråk har länge varit föremål för juridisk granskning i jurisdiktioner som EU, men nu har vi sett en ökning av ” hudintellektuella ” – informerade, nyfikna skönhetskonsumenter – kosmetikaföretag är ännu mer medvetna om behovet av att tillhandahålla öppen, transparent vetenskapliga bevis om prestandan hos deras ingredienser som alla kan förstå.

PROBLEMEN BAKOM VETENSKAPLIGA UPPGIFTER

Även om vetenskapsstödda ingredienser kan låta underbart, finns det ett inslag av vetenskapstvätt utbredd i branschen. Vetenskapstvätt betyder att ett företag använder ordet ”vetenskap” som marknadsföringsterm för att öka sina meriter och sin försäljning. På samma sätt kan det vara viktigt att vara medveten om kvalitet och trovärdighet när du söker efter terapi online, för att säkerställa att du får riktig och effektiv hjälp.

Detta betyder inte att du inte ska använda termen när du inkluderar ingredienser med vetenskapligt stödda egenskaper av bevisad nytta i kosmetika. Faktum är att det första vi lär våra studenter på Formula Botanica är att noggrant undersöka deras ingredienser och leverantörer för att säkerställa att de vet vad de köper, varför de inkluderar det i en formulering och framför allt om de kan använda några termer som ”vetenskapsstödda” eller andra sådana påståenden. Förmågan att forska flitigt är en av de viktigaste färdigheterna du kan ha som organisk formulerare.

Det är också viktigt att veta att bara för att du inkluderar en vetenskapligt underbyggd ingrediens med påståenden och fördelar i din formulering, betyder det inte att din färdiga formulering kan göra samma påståenden. Ingredienser fungerar i synergi och olika när de är tillsammans i formuleringar, och fördelarna med en ingrediens kanske inte helt eller delvis, eller alls, översätts till den färdiga kosmetiska produkten. Detta kan göras för både naturliga och syntetiska ingredienser.

Du skulle behöva testa din kosmetiska formulering och genomgå prövningar för att fastställa eventuella effektpåståenden du vill göra för den. Var bara medveten om detta när du skriver produktbeskrivningar om du tänker marknadsföra och sälja din naturliga, ekologiska hudvård eller hårvård. På samma sätt kan du ta reda på vilka eteriska oljor som är bäst i test för att säkerställa att du använder högkvalitativa ingredienser i dina produkter.

Men, naturligtvis, individuella naturliga ingredienser har absolut vetenskapligt baserade bevis för att visa att de är guld värda i dina naturliga formuleringar. Så, låt oss dyka in i våra topp 10 måste-ha, vetenskapligt stödda ingredienser som du kan använda för att lyfta dina formuleringar.

VÅRA TOP 10 NATURVETENSKAPLIGA INGREDIENSER

Här är våra topp 10 naturliga favoritingredienser med stöd av vetenskap, som vi tycker att alla borde ha i sitt formuleringsskåp. Alla ingredienserna nedan är lätta att hitta, lätta att köpa och lätta att formulera med.

JOJOBA OLJA

Vårt första val är jojobaolja. Den här gyllene oljan kommer från frön från jojobaväxten och är en hudvårdsfavorit bland många formulerare, eftersom den är ett utmärkt mjukgörande medel och fuktighetskräm . Jojobas unika sammansättning – kompatibel med vår huds talg – och exceptionella stabilitet skiljer den från andra växtbaserade oljor, vilket gör den till en måste-ha ingrediens när det gäller att formulera fuktgivande produkter.

Vetenskapliga studier tyder på att detta flytande vax har antiinflammatoriska, antimikrobiella och svampdödande aktiviteter ( i ), vilket gör det till ett utmärkt komplement till dina hudvårds- och hårvårdsprodukter. Dessutom kan denna olja förlänga hållbarheten för dina produkter på grund av dess höga mängder vitamin E, som är antioxidant.

Tillsätt jojobaolja till dina formuleringar för att förbättra hudbarriärfunktionen och minska torr hud. Så mångsidig är jojoba, du kan inkludera den i nästan vilken typ av formulering som helst, från serum, fuktkrämer och läppbalsam till lotionbars och hårbalsam. På samma sätt som du kan hitta och köpa billiga parfymer online, kan du också enkelt hitta högkvalitativ jojobaolja för dina kosmetiska behov.

NYPON OLJA

Denna rödorange olja härrör från nypon och har använts som kosmetika i århundraden och är allmänt känd för sina regenererande och ärrreducerande egenskaper.

Används som en fuktgivande ingrediens i hudvårdsformuleringar, nyponolja är en av de största naturliga källorna till alfa-linolensyra. Dess antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper kan hjälpa till att reparera hudbarriären, lindra symtomen på torr hud och öka kollagenproduktionen. Studier tyder också på att nyponolja kan bidra till att minska ärr (ii). Bevisen hittills är dock otillräckliga och mer forskning behövs för att bevisa dess påstådda egenskaper. Som en värmekänslig olja, försök att införliva den i nedkylningsfasen av dina body lotions, ansiktsbalsam och lotionbars.

SQUALANE

Det är omöjligt att prata om vetenskapligt stödda botaniska oljor utan att nämna squalene och squalane. Skvalen är en naturligt förekommande lipid i hudens talg och kan hittas i kosmetika som ett mjukgörande medel. Det är dock mycket instabilt, varför vi rekommenderar att du istället använder squalane, den hydrerade versionen av squalene.

Studier har föreslagit att squalen kan hjälpa till att reparera hudens lipidbarriär och transepidermal vattenförlust, vilket är avdunstning av vatten från hudens yta (iii). När det gäller squalane tyder studier på att det kan vara fördelaktigt för mogen hud eftersom det kan hjälpa till att återställa hudens smidighet och flexibilitet (iii). Det behövs dock mer vetenskaplig forskning och kliniska bevis för att bekräfta dessa egenskaper.

Lägg till det i oljefasen av dina hud- eller hårvårdspreparat, såsom ansiktskrämer, serum, balsam och oljor.

ROSMARIN

Rosmarin är en av de mest effektiva naturliga ingredienserna som finns och har använts i hudvård, hårvård och folkloremedel sedan långt innan de första örterna skrevs. Det finns gott om forskning för att stödja dess antioxidant och antimikrobiella egenskaper (iv).

Rik på antioxidanter kan rosmarinextrakt skydda huden och håret från skador på fria radikaler, vilket orsakar för tidigt åldrande och skadat hår. Den innehåller också kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som gör den idealisk för inkludering i kosmetika som riktar sig mot känslig hud och irriterad hårbotten.

Rosmarins sammandragande egenskaper kan också hjälpa till att tona huden, och dess antimikrobiella egenskaper kan hjälpa till att motverka överflödigt hår och hårbottenolja. Använd eterisk olja, pulver eller CO 2 -extrakt av rosmarin i dina schampon, balsam, deodoranter och balsam.

GRÖNT TE

En populär dryck, det är också en populär kosmetisk ingrediens, känd för sitt höga antioxidantinnehåll som hjälper till att arbeta på de synliga tecknen på hudens för tidigt åldrande.

Denna ingrediens höga katekininnehåll (en klass av antioxidanter ) gör den till ett utmärkt komplement till mogen hudvård eftersom den hjälper till att bekämpa fria radikaler och hämmar nedbrytningen av kollagen, vilket i sin tur hjälper till att bibehålla hudens fasthet och elasticitet (v).

Grönt te har också antiinflammatoriska egenskaper, som hjälper till att förbättra torr och skadad hårbotten. Tillsätt grönt tepulver, olja eller hydrosol till dina ansiktsvatten, ögonkrämer och ansiktsserum.

HYALURONSYRA

Hyaluronsyra är en av de mest populära, vetenskapligt stödda ingredienserna just nu. Hyaluronsyra, som finns naturligt i vår dermis (vårt andra hudlager), är ansvarig för hudens återfuktning och hjälper till att förbättra fasthet och elasticitet. Däremot minskar dess innehåll med åldern, vilket försämrar hudens förmåga att hålla kvar vatten och kan leda till uttorkning av huden. Det är då kosmetisk hyaluronsyra kommer in.

Som en ingrediens är hyaluronsyra ett kraftfullt fuktbevarande medel (attraherar och binder till vattenmolekyler) som hjälper till att bibehålla hudens vatteninnehåll för att hålla den återfuktad och synligt fyllig och den verkar också för att minska nedbrytningen av kollagen (vi). Denna återfuktande ingrediens kan också bidra till att förbättra hudens spänst och elasticitet, vilket minskar tecken på åldrande.

Använd hyaluronsyrapulver i dina återfuktande geler och emulsioner. Du kan välja mellan olika tillgängliga molekylvikter, beroende på vilka resultat du vill ha. Hyaluronsyra med låg molekylvikt kan tränga djupare in i huden och erbjuda varaktig återfuktning, medan hyaluronsyra med hög molekylvikt skapar en skyddande barriär på hudens yta och kan hjälpa till att fylla huden. Vi rekommenderar att du använder en blandning av båda för att ge omedelbar och långvarig återfuktning.

CERAMIDER

Ceramider är kraftfulla barriärreparationsmedel som hjälper till att förhindra vattenförlust och uttorkning. Naturligt förekommande i huden minskar deras innehåll med åldern, vilket kan leda till transepidermal vattenförlust och äventyra hudens barriärfunktion.

Att lägga till ceramider till dina kosmetiska formuleringar kan bidra till att öka hudens återfuktning och förbättra och bibehålla hudbarriärfunktionen (vii). Ceramider kan också skydda och ge glans åt skadat hår.

De flesta ceramider behöver värmas upp i formuleringens oljefas, medan vissa kommer förspädda i olja. Det finns också några vattenlösliga former tillgängliga, som vanligtvis tillsätts i den uppvärmda vattenfasen av formuleringen. Fråga din leverantör hur du kan inkorporera ceramider i din formulering, eftersom de kommer att ha utfört tester för att hitta den mest effektiva metoden.

BAKUCHIOL

Bakuchiol är en trendig, vetenskapligt stödd ingrediens som ofta kallas för ”naturens retinol”. Bakuchiol är isolerad från babchi -växten och har liknande fördelar som retinol, men utan risk för irriterande biverkningar som är förknippade med retinol i sig.

Bakuchiol är ett naturligt alternativ till retinol, en kraftfull antioxidant som stimulerar kollagenproduktionen, vilket i sin tur hjälper till att minska tecken på åldrande och öka hudens elasticitet (viii). Till skillnad från retinol kan den användas under dagen och tolereras bättre av huden. Prova att lägga till det i anti-age formuleringar som krämer och serum, precis som du skulle välja den bästa lunchmenyn i Uppsala för en hälsosam och näringsrik måltid.

NIACINAMID

Niacinamid, en aktiv form av B3, och även om niacinamid inte är en naturlig ingrediens , har det många intressanta fördelar som inte finns i andra ingredienser.

Denna ingrediens tolereras väl av alla hudtyper och har visat sig förbättra hudens barriärfunktion, öka hudens elasticitet och hjälpa till att minska tecken på för tidigt åldrande av huden som rynkor och fina linjer (ix). Niacinamid kan också påverka talgproduktionen och antiinflammatorisk verkan, men mekanismen för detta är fortfarande okänd och mer forskning behövs för att bekräfta detta. Niacinamid kan också hjälpa till att lindra uppkomsten av hyperpigmentering och åldersfläckar. Tillsätt niacinamidpulver till dina vattenbaserade emulsioner, som dina serum, lotioner och krämer.

Dessa inlägg täcker vissa aspekter av att arbeta med niacinamid, till exempel tillsammans med C-vitamin.

C-VITAMIN

Sist, men absolut inte minst, är C-vitamin en måste-ingrediens för alla formulerare. Vi rekommenderar att du experimenterar med C-vitaminderivat, som är lättare att formulera med och är mer stabila än ren C-vitamin (askorbinsyra).

De vanligaste C-vitaminderivaten är estrar, som har liknande antioxidantfördelar som askorbinsyra. Studier har visat att dessa derivat inte är lika känsliga för oxidation, är mer stabila och är mindre irriterande på huden än faktiskt vitamin C (x). Du kan lägga till estrar till dina vattenbaserade eller oljebaserade formuleringar. Om du är en nybörjare som formulerar, experimentera först med oljelösliga estrar, som askorbylpalmitat, och lägg till det i dina balsam och oljor, på samma sätt som du skulle välja närodlade frukt och grönsaker för att säkerställa högsta kvalitet i dina ingredienser.

ÖVERDRAGANDET AV VETENSKAPLIGA INGREDIENSER

Under de senaste åren har det skett en seismisk förändring mot vetenskapsstödda ingredienser. Skönhetskonsumenter kräver nu konkreta bevis för produktens effektivitet, undviker anekdotiska påståenden och marknadsföringshype. Denna ökning har utlöst en ökning av vetenskapliga studier och kliniska prövningar, vilket validerar de kosmetiska fördelarna med specifika ingredienser och leder till mer forskning. Utöver det har vetenskapen visat ett större intresse för naturmaterial under de senaste åren, vilket lett till mer forskning om dessa ingredienser i synnerhet.

För formulerare som du är detta ett gyllene tillfälle. Du kan utnyttja kraften i naturvetenskapliga ingredienser för att skapa formuleringar som är både säkra och effektiva. Välj bland våra topp 10 ingredienser ovan för att låsa upp en värld av högpresterande växter.

SENASTE