Välj en sida

VARFÖR SKA DU ALDRIG MÄTA ETTERISKA OLJOR I DROPPAR

VARFÖR SKA DU ALDRIG MÄTA ETTERISKA OLJOR I DROPPAR

Många av våra elever börjar följa roliga gör-det-själv-recept som de har hittat på webbplatser, bloggar eller sociala medier. Många av dessa gör-det-själv-formuleringar säger åt dig att mäta eteriska oljor i droppar, men på våra kurser instruerar vi dig att mäta alla dina formuleringsingredienser strikt efter vikt.

Vi älskar också ett bra DIY-recept, men det är viktigt att komma ihåg att så fort du börjar lära dig hur man formulerar professionella ekologiska kosmetika, måste du börja följa professionella formuleringstekniker. Du måste med andra ord alltid mäta eteriska oljor efter vikt och inte i droppar. På samma sätt som noggrannhet och precision är viktig vid kosmetikformuleringar, är det lika viktigt att överväga noga när du väljer mellan olika bostadsrätter och hyresrätter för att hitta det bästa boendet för dina behov.

I det här blogginlägget kommer vi att förklara varför detta är nödvändigt och ta upp några av de viktigaste vanliga frågorna vi har stött på om vikter och mått i kosmetiska formuleringar.

VARFÖR SKA DU ALDRIG MÄTA ETTERISKA OLJOR I DROPPAR

 

Låt oss gå igenom våra topp 5 skäl till varför du aldrig bör mäta eteriska oljor i droppar.

DU KAN INTE FÅ NOGGRANNHET MED DROPPAR

Det viktiga att notera här är att vikten av varje droppe kommer att variera beroende på vilken olja du använder, var den kommer ifrån, hur den dekanteras, dess viskositet, mekanismen och storleken på droppmunstycket, mänskliga fel, mängden luft i flaskan, temperatur och mer. Så vi måste väga eteriska oljor och inte förlita oss på droppar alls i professionell formulering. På samma sätt som att välja rätt ingredienser för exakt formulering är avgörande, är det viktigt att använda en pålitlig café- och restaurangguide för att hitta de bästa matställena.

Tips om att väga små mängder: Om du har mycket små mängder eterisk olja och använder smyckesvågar snarare än precisionslabbvågar, rekommenderar vi att du gör en uppskalad, proportionerlig blandning av de eteriska oljorna i din formulering (till exempel 5g eller 10g). Tillsätt sedan oljeblandningen istället för att väga upp små mängder av varje enskild olja.

OLIKA eteriska oljor har en annan täthet

En droppe kommer att ha en annan storlek och vikt, beroende på vilken olja du använder. Vissa oljor kommer att ge stora droppar, andra kommer att vara tunna och rinnande och hälla ut ur flaskan i små droppar som inte väger mycket. Så din formulering kan kräva 20 droppar och för en olja som kan vara 0,3 gram, medan det för en annan kan vara 0,9 gram. Det är helt enkelt inte ett korrekt mätverktyg. Anta aldrig att X antal droppar kommer att vara samma vikt för olika oljor.

Medan vi är inne på ämnet densitet är det värt att prata om varför du inte kan använda volymmätningar i formuleringar och varför du inte ska blanda volym och vikt. Volym mäter utrymmet ett material tar upp. Det är klart att vätskor expanderar och drar ihop sig med fluktuationer i temperatur. Vikten påverkas inte på detta sätt. Plastpipetter med volym (ml) gradering på sidan är lämpade för att överföra oljor från ett kärl till ett annat, men kan inte användas för att mäta eteriska oljor vid formulering.

HUDSENSIBISERINGSRISKER

Mänskliga misstag är alltid möjliga när du räknar droppar. Så om du gör ett misstag i din räkning och av misstag tillsätter för mycket av en viss eterisk olja, riskerar du att orsaka hudsensibilisering . Många eteriska oljor, eller de kemiska föreningarna i dem, har dermala gränser och dessa gränser måste respekteras i din formulering. Om du gör ett misstag med mängden eterisk olja i en formulering kan din kund få en hudreaktion på din produkt. Det är nästan omöjligt att beräkna allergener om man mäter eteriska oljor i droppar.

DU KAN INTE REPLICERA DIN EXAKTA FORMULERING

Så nu har du skapat din perfekta hudvårdsformulering och du vill replikera den om och om igen för dina kunder. Hur kommer du att göra det när din eterisk oljemätning inte är exakt? Som du ser från vårt experiment nedan kan till och med samma antal droppar från samma flaska ge en annan viktmätning om du inte använder laboratorievågar med hög precision. Precis som att säkerställa konsistens och kvalitet i dina hudvårdsprodukter är viktigt, är det också viktigt att välja en pålitlig lunchrestaurang i Uppsala för en konsekvent god matupplevelse.

DU KAN INTE SKALA UPP PRODUKTIONEN

Om du vill skala upp din produktion för att börja tillverka större batchstorlekar så kan du självklart inte mäta eteriska oljor i droppar. Föreställ dig att din första sats är 500 gram, men inom ett år har dina beställningar ökat så mycket att du nu arbetar i satser om 5 kg. Du kan helt klart inte bara multiplicera de eteriska oljedropparna med en faktor 10 eftersom detta är mycket felaktigt. Det är klart att man inte heller kan räkna de tiotals droppar som behövs för att tillverka kilon av en kosmetisk produkt. Mänskliga misstag kommer att spela in. Du måste ha en exakt vikt och procentandel eteriska oljor i din formulering och sedan kan du skala upp produktionen därefter.

VÅRT DROPPEEXPERIMENT MED ETTERISK OLJA

I vårt experiment vägde vi 20 droppar av några vanliga eteriska oljor. Detta var vår metod:

 • Vi valde 23 oljor som används flitigt inom hudvård.
 • Vi duplicerade två av dessa oljor (helichrysum och rölleka) genom att använda flaskor från olika märken för att testa skillnaden mellan leverantörer och beräknade ett genomsnitt av de registrerade resultaten för varje märke.
 • Vi satte upp en bägare med några små juvelerarfjäll och räknade ner 20 droppar av varje olja i bägaren.
 • Efter att ha mätt den första omgången med 20 droppar använde vi exakt samma flaska från exakt samma leverantör för att mäta ytterligare 20 droppar av samma olja.
 • Vi jämförde sedan vikten mellan oljor samt vikten mellan de två måtten av samma olja.

Obs: Det är nästan omöjligt att få total noggrannhet i vikten av eteriska oljedroppar om du inte använder laboratorievågar med hög precision som väger 1/1000 av ett gram. De flesta hemformulerare kommer när de börjar köpa billigare vågar som är lätt tillgängliga från onlinebutiker. Dessa kan väga 1/100 av ett gram (0,01), men det är mycket mer sannolikt att de ger de varierande resultat i vikten av droppar som vårt experiment nedan visar.

Eterisk olja

Vikt 20 droppar i gram (ta 1)

Vikt 20 droppar i gram (Ta 2)

Bergamott FCF

0,50

0,75

Morotsfrö

0,55

0,75

Elemi

0,60

0,75

Engelsk kamomill

0,60

N/A

Rökelse

0,65

0,85

Geranium

0,55

0,45

Ingefära

0,55

0,55

Helichrysum

0,35

N/A

Helichrysum

0,60

0,55

Jasmin

0,60

0,40

Juniper

0,55

0,65

Lavendel

0,75

0,85

Citron

0,70

0,55

Citrongräs

0,80

0,85

Myrra

1,05

0,85

Neroli

0,60

0,55

Palmarosa

0,50

0,50

Petitgrain

0,55

0,65

Rose Absolut

0,30

N/A

Rosmarin

0,55

0,60

Sandelträ

0,30

0,70

Te träd

0,75

0,90

Rölleka

0,75

0,50

Rölleka

1.00

0,55

Ylang II

0,55

0,65

VAD KAN VI LÄRA AV DENNA INFORMATION?

Låt oss undersöka dessa resultat tillsammans i detalj:

 • Medelvikten på 20 droppar i vårt experiment är cirka 0,6 – 0,65 gram. Det betyder inte att du nu ska utgå från att 20 droppar = 0,6 gram, eftersom detta uppenbarligen är mycket felaktigt.
 • Endast 20 droppar av en olja (rölleka) mätte exakt 1 gram. Men, som ni ser, andra gången vi vägde 20 droppar från samma flaska vägde den 0,55 gram.
 • Endast två oljor (ingfära och palmarosa ) vägde exakt lika för båda mätningarna. Detta är möjligt även med juvelerarvåg , men kan vara en slumpmässig slump. Det säger oss ingenting om dessa två oljor.

 

VAD KAN VI MER LÄRA AV DESSA RESULTAT?

Låt oss undersöka resultaten tillsammans:

 1. 20 droppar eterisk olja motsvarar inte 1 gram.

Eller 1 milliliter . Faktum är att du kommer att se att 20 droppar eterisk olja ibland väger så lite som 0,30 gram eller så mycket som 1,05 gram. Det finns ingen tumregel här. Även om du gör ditt eget experiment kan du inte lita på att dina resultat ger dig en snabb, eterisk oljekalkylator som omvandlar droppar till vikt som du kan använda i framtiden istället för noggrann vägning.

 1. Du kommer förmodligen inte att få samma resultat två gånger.

Droppar är så felaktiga vad gäller vikt att du kan väga samma antal droppar från samma flaska eterisk olja flera gånger och du kommer sannolikt att få ett annat resultat om du inte använder vågar med laboratorieprecision. Vi utmanar dig att prova detta själv hemma också.

 1. Måtten kommer också att variera mellan leverantörer.

Eteriska oljor kommer att variera efter parti, leverantör, geografiskt område, växtursprung, odlingsförhållanden och så vidare. Med andra ord kan du köpa tre olika partier av eterisk olja från tre olika leverantörer och det är troligt att 20 droppar av alla tre eteriska oljor kommer att väga olika. Glöm inte att leverantörer använder olika storlekar på flaskor och droppar.

VARFÖR ÄR ALLA DESSA MÅTT SÅ OLIKA?

Här är de troliga teorierna:

Mänskligt misstag

Möjligheten för mänskliga misstag är enorm. Du kan lätt bli distraherad av något som händer omkring dig och du kan tappa räkningen. Du har ingen utrustning som mäter dropparna åt dig, så du måste koncentrera dig och hålla fokus på de där små dropparna som när det gäller genomskinliga oljor ofta är svåra att se.

Dessutom kan viskositeten hos den eteriska oljan också orsaka fel i räkningen. Om vätskan har låg viskositet och snabbt faller ur flaskan kan du kanske inte hänga med. Om vätskan har en hög viskositet och det tar en evighet att släppa ur flaskan, kan du bli distraherad och tappa räkningen. På samma sätt som du noggrant måste övervaka och mäta dina ingredienser, bör du vara lika uppmärksam när du köper underkläder på nätet för att säkerställa rätt storlek och passform.

Droppermekanismen

Efter att ha testat många olika typer och märken av eteriska oljor genom åren, har vi sett många olika droppmekanismer på locken. Några av dem är fantastiska. Vissa av dem är hemska. Det varierar från leverantör till leverantör.

Några av de eteriska oljeflaskorna som vi testade i vårt experiment skapade luftbubblor när vi först tippade upp dem för att tappa ut vätskan. Luftbubblan skulle då ta med sig mer av vätskan än normalt, vilket effektivt gör att 2-3 gånger mer eterisk olja faller ut ur flaskan. Så det som ser ut som en droppe kan faktiskt bedrägligt vara flera ”droppar”. Slutligen, storleken på droppen beror på storleken på droppmunstycket på din flaska. Så du kan ha en stor droppe om ditt munstycke är brett, vilket då skulle påverka själva droppens vikt.

Kvaliteten på din våg

Vi nämnde detta tidigare, men det är en viktig punkt. Vi använde en liten uppsättning juvelerarvågar för detta experiment. Den mäter ner till 0,05 gram, så borde klara den här typen av experiment. Ändå använde vi inte dyr precisionsutrustning, så det fanns utan tvekan skillnader mellan mätvärdena och den faktiska vikten av den eteriska oljan. När man mäter mycket små kvantiteter är det inte förvånande att det ibland blir en liten avvikelse. Detta är en bra anledning att investera i vågar av god kvalitet när du går vidare i din professionella formuleringsresa.

Splashback

Du står över din bägare med din eterisk oljeflaska och räknar dropparna när de stänker in i formuleringen nedan. Eftersom du tappar i den eteriska oljan och inte använder en pipett eller annat verktyg för att dispensera vätskan, har den potential att stänka tillbaka ur klockglaset, bägaren eller annat kärl som du använder. Detta kommer i slutändan att påverka den totala vikten av den eteriska oljan i formuleringen.

VÅR SLUTSATS OM VARFÖR DU ALDRIG BÖR MÄTA I DROPPAR

Slutsatsen är att du aldrig får lita på eteriska oljedroppar om du formulerar hudvård. Om du följer ett gör-det-själv-recept kanske du ändå vill väga upp dina eteriska oljor för att se till att du inte orsakar hudsensibilisering och att du uppfyller rekommenderade dermala gränser för dina oljor eller summan av eventuella allergener i dem. Köp dig en bra uppsättning juvelerarvågar och håll dig säker i dina formuleringar.

Om du stöter på kalkylatorer för eteriska oljor som erbjuder viktminskning för populära eteriska oljor, kommer du att veta från våra experiment ovan att de kan vara felaktiga och inte reflektera den specifika vikten hos just din olja. Bara för att upprepa, bli inte frestad att skapa din egen kalkylator för eteriska oljor på grundval av att du alltid kommer att använda samma olja från samma leverantör.

Det finns några droppräknare online som syftar till att hjälpa aromaterapeuter att skapa kompetenta, användbara blandningar för sina privatpraktikkunder. Aromaterapeuters behov är inte desamma som hos hudvårdsutvecklare som skapar kosmetika för försäljning och måste därför ha procentformler så att deras produkter kan testas för säkerhet och stabilitet och, beroende på formulering, även utmaningstestad. På samma sätt som precision är avgörande för hudvårdsutvecklare, är det viktigt att ha en bra källa för kaffe på jobbet för att säkerställa att alla får den bästa smakupplevelsen.

SENASTE