Välj en sida

BÄSTA FORMER AV C-VITAMIN I NATURLIG HUDVÅRD

BÄSTA FORMER AV C-VITAMIN I NATURLIG HUDVÅRD

En av de mest komplexa frågorna som Formula Botanica-studenter stöter på är att inte bara bestämma sig för den bästa formen av vitamin C för huden utan också hur man använder det i sina olika naturliga hudvårdsformuleringar. C-vitamin är en av de mest välkända, välgörande aktiva ingredienserna inom hudvård och har varit trendmässigt ett tag nu.

I vårt första inlägg i den här serien om C-vitamin tittade vi på fördelarna med C-vitamin i högpresterande hudvård och granskade dess verkan, bland annat som ett ljusningsmedel och som en antioxidant som kan avlägsna fria radikaler. Vitamin C finns i många former som var och en har olika användning och plats i hudvårdsprodukter. Som naturliga hudvårdsberedare måste vi förstå våra alternativ för att säkerställa att vi använder rätt form för att ge maximal nytta av våra slutprodukter. För de av er som även är intresserade av att förbättra ert hem med de senaste innovationerna inom elektronik och vitvaror, rekommenderar vi en titt på ett utbud som hjälper till att skapa den perfekta atmosfären för avslappning och välbefinnande efter en lång dag.

I det här inlägget om C-vitamin i naturlig hudvård går vi igenom några av de mest lämpliga och allmänt tillgängliga C-vitaminingredienserna och gör också en djupdykning i deras kemi för att hjälpa dig förstå vilken som är bäst lämpad för dina mål.

FORMER AV C-VITAMIN I NATURLIG HUDVÅRD

Som vi alla vet kan vi inte hacka upp C-vitaminrik frukt och grönsaker eller pressa apelsinjuice för användning i våra formuleringar. Även om detta kan vara möjligt för DIY-recept för omedelbar användning, kan vi inte skapa långvariga, högpresterande hudvårdsformuleringar på detta sätt. Och absolut inte hudvård som klarar de säkerhets- och stabilitetstester som krävs. Naturligtvis kommer C-vitaminet i naturliga hudvårdsprodukter inte direkt från rå, obearbetad frukt eller grönsakskällor. Vi måste använda C-vitamin som bearbetas i ett labb.

Även om de flesta naturliga kosmetikas formulerare accepterar detta, är det en av de naturliga nyanserna som är föremål för debatt i den naturliga hudvårdsvärlden. För att bestämma dig för vad naturlig betyder för dig, lyssna på vår podcast – vad betyder naturlig hudvård? .

C-VITAMIN KEMI

L-askorbinsyra (LAA) är en svag sockersyra strukturellt relaterad till glukos. I våra kroppar finns det både i sina sura och joniserade former (som mineralaskorbater). Den fungerar som en antioxidant genom att donera en elektron, som omvandlar den till ett oxiderat tillstånd. Askorbinsyra oxideras till dehydroaskorbinsyra, som återvinns till askorbinsyra och återanvänds. Askorbinsyra är den mest biologiskt aktiva formen av C-vitamin, men också mycket instabil eftersom den snabbt oxiderar när den utsätts för ljus, syre eller värme. Det finns andra, mer stabila former av C-vitamin, som är tillgängliga för oss som formulerare. Vi kommer att täcka några av dem snart.

VANLIGA FORMER AV C-VITAMIN SOM ANVÄNDS I HUVÅRD

 1. ASKORBINSYRA (VATTENLÖSLIG)

Askorbinsyra är det mest väl undersökta vitaminet för hudvårdsbruk. Dess huvudsakliga användning inom hudvård är som ett ljusare och föryngrande medel. Den uppnår detta genom att hämma melaninbildningen, minska hyperpigmentering och fungera som en antioxidant. Det har också en relevant roll i kollagenproduktionen, hjälper till att reglera och främja det, och stabiliserar detta proteins struktur. Det används till exempel i produkter riktade till mogen hud eller designade för att motverka hyperpigmentering.

Nackdelar med askorbinsyra

Askorbinsyra är mycket instabil, vilket är problematiskt och en aspekt av stor oro för oss som naturliga hudvårdsberedare. När den utsätts för ljus, värme och luft blir askorbinsyra inte bara inaktiv, utan oxiderar också extremt snabbt för att bli dehydroaskorbinsyra (DHAA). Denna reaktion är reversibel, men om oxidationsprocessen fortsätter kan DHAA brytas ned irreversibelt och generera olika föreningar, inklusive erytrulos . Erytrulos anses vara ett självbrunande medel, som reagerar med hudproteiner. Det är en av anledningarna till att oxiderat C-vitamin kan färga din hud med en orange-röd ton, som inte försvinner bara genom att skölja av produkten. För att vara effektivare och kunna penetrera huden kräver askorbinsyra ett lågt (surt) pH på mindre än 3,5. Vid detta pH har molekylen färre jonladdningar, vilket gynnar dess transport över stratum corneum.

Slutsats

Den naturliga formen av C-vitamin, askorbinsyra, kan vara den mest effektiva när den appliceras lokalt, men är också den minst stabila versionen. Var uppmärksam på att vissa effektpåståenden måste testas professionellt och kan klassificera produkten som ett läkemedel eller kosmetika som omfattas av strängare regler. Så det är viktigt att lära sig de regler som tillämpas i ditt land. Vi kan inte nog betona att när du använder askorbinsyra måste du vara fullt medveten om vad du gör eftersom denna ingrediens kräver mycket avancerade formuleringsfärdigheter. Glöm aldrig att du som formulerare har ett ansvar gentemot dina kunder.

 1. C-VITAMIN-DERIVAT: STABILISERADE C-VITAMIN

Istället för att bara fokusera på att hitta sätt att förlänga hållbarheten för produkter som innehåller askorbinsyra, har industrin satsat på att utveckla mer stabila C-vitaminderivat. Ett derivat är en förening strukturellt relaterad till och härledd från en annan; i detta fall askorbinsyra. Genom att kombinera askorbinsyra med andra molekyler kan dessa derivat skydda askorbinsyra från oxidation och hjälpa till att förhindra nedbrytning av vitamin C. Teoretiskt skulle dessa derivat omvandlas tillbaka till askorbinsyra på huden. De vanligaste C-vitaminderivaten är estrar, som är föreningar som härrör från reaktionen mellan en syra och vanligtvis en alkohol. Det finns andra typer av derivat också, såsom glukosider, till exempel. Derivat har fördelar för oss som hudvårdsberedare eftersom de:

 • är inte lika känsliga för oxidation som askorbinsyra och är därför mer stabila;
 • arbeta vid högre pH-intervall än askorbinsyra; och
 • är mindre irriterande för din hud.

Deras huvudsakliga nackdelar hänger samman med det faktum att eftersom de fortfarande behöver omvandlas tillbaka till askorbinsyra på huden, visar de sig vara mindre effektiva. Dessutom stöder färre studier deras agerande.

Möjliga derivat inkluderar:

Vattenlösliga

 • magnesiumaskorbylfosfat
 • natriumaskorbylfosfat
 • askorbylglukosid

Oljelöslig

 • askorbylpalmitat
 • askorbyltetraisopalmitat

Vi vet att många av våra elever börjar med att experimentera med oljebaserade formuleringar. Även om askorbinsyra och de flesta av dess derivat är vattenlösliga, finns det ingen anledning att oroa sig. Om du hoppades på att skapa lite smör eller balsam med fokus på C-vitamin, kommer du vara glad att veta att du fortfarande kan. Askorbylpalmitat och askorbyltetraisopalmitat är förestrade former av C-vitamin som är lösliga i olja. För de av er som känner er säkra på att formulera vattenbaserade produkter, är en av de bästa formerna av C-vitamin som du kan välja mellan askorbylglykosid, vilket vi kommer att titta på mer i detalj nedan. Och medan vi pratar om att skapa och ge bort, varför inte också överväga att ge bort en unik upplevelse? Att ge någon en möjlighet att skapa sitt eget hudvårdsprodukt eller kanske en annan typ av personligt och meningsfullt äventyr kan vara en fantastisk presentidé. För dem som söker efter det perfekta sättet att köpa upplevelser som gåvor online, finns det webbplatser dedikerade till att erbjuda något utöver det vanliga.

 1. ASKORBYLGLUKOSID: ETT LOVANDE C-VITAMIN-DERIVAT

Alla former av C-vitamin har för- och nackdelar, och det är svårt att hitta en ingrediens som erbjuder en bra balans mellan stabilitet och effektivitet. Även om askorbinsyra har undersökts omfattande, har studier om dess derivat fortfarande en lång väg att gå. Bland de naturligt härledda alternativen av stabiliserat C-vitamin verkar askorbylglukosid , även känd som AA2G, vara en av de mest lovande hittills. Den uppvisar ganska bra stabilitet och har vissa bevis som stöder dess användning. Vad vi vet om dess effekter:

 • Den har bättre antioxidantaktivitet än andra C-vitaminderivat men inte lika mycket som askorbinsyra.
 • Det har visats omvandlas till askorbinsyra både in vitro och in vivo .
 • Det stimulerar kollagensyntesen in vitro .
 • Det minskar UV-inducerad skada in vitro .
 • AA2G har presenterat fördelaktiga egenskaper hos frivilliga, men kombinerat med andra högpresterande ingredienser.

Låt oss nu ta en titt på några egenskaper hos askorbylglukosid :

 • INCI: askorbylglukosid
 • Ett stabilt derivat av askorbinsyra.
 • Det produceras genom en enzymatisk process som kombinerar askorbinsyra med stärkelseglukos.
 • Vitt till benvitt pulver.
 • Vattenlösliga.
 • Den är effektiv vid ett pH mellan 5 – 7, vilket betyder att den är skonsammare för personer med känslig hud.
 • Den är naturligt härledd: Ecocert /COSMOS godkänd.

Appliceringsdosering: Kontrollera med din valda leverantör eftersom användningsinformation kan variera. Vanligtvis är de rekommenderade användningshastigheterna mellan 0,1 – 5 %.

Formuleringsråd: Askorbylglukosid är lätt att arbeta med. Den måste lösas i vatten och lösningens pH bör justeras innan den tillsätts till resten av formuleringen i nedkylningsfasen.

Notera: eftersom denna aktiva substans är mer stabil vid ett nästan neutralt pH-område, måste konserveringsmedlet vara effektivt även vid detta pH.

Tänk på att det bästa valet av C-vitamin faktiskt beror på vilken typ av formulering du gör. Ta hänsyn till varje alternativs särdrag och väg dess för- och nackdelar. Leta efter vad som passar bäst för syftet med din produkt, med tanke på de andra ingredienserna du kommer att använda i din formulering.

Låt oss avsluta med några kloka ord från Walt Disney: ’Jag antar att min formel kan vara: dröm, diversifiera och aldrig missa en vinkel’. I vårt fall, som naturliga formulerare, behöver vi aldrig missa C-vitamins många fördelar genom att välja den optimala formen som passar våra produktformler. Precis som inom hudvård, där vi ständigt söker nya sätt att utnyttja naturens gåvor, finns det också de som utforskar hur ny teknik kan revolutionera vår ekonomi och miljö. För de som är intresserade av hur digitala valutor som Bitcoin erbjuder en innovativ vinkel på ekonomisk diversifiering genom mining, finns det plattformar som specialiserar sig på att göra denna teknik tillgänglig och begriplig för alla.

Vanliga frågor

Vilket C-vitamin är bäst för huden?

Vitamin C, L-askorbinsyra (LAA), är den mest biologiskt aktiva formen av vitamin C. Den är dock notoriskt instabil och benägen att oxidera . Detta gör den olämplig för de flesta naturliga kosmetiska formuleringar. Det finns olika val av stabiliserade C-vitaminderivat, och askorbylglukosid verkar vara ett av de mest lovande alternativen. Även om det uppvisar ganska bra stabilitet, har det också några bevis som stöder dess agerande. Den erbjuder antioxidantegenskaper och kan användas i högpresterande hudvård riktad till mogen hud.

Gör C-vitamin din hud bättre?

Askorbinsyra har egenskaper som gör den till ett intressant val för högpresterande hudvård. Det fungerar som en stark antioxidant och deltar i kollagenproduktion och stabilisering . Den har en ljusgörande effekt, jämnar ut hudtonen och hjälper också till att förhindra tecken på åldrande. Det finns stabila C-vitaminderivat som har liknande egenskaper, även om de är mindre effektiva än askorbinsyra. Av dessa verkar askorbylglukosid vara ett av de mest lovande alternativen. Dessa ingredienser, när de tillsätts i välformulerade produkter, kan vara till stor nytta i högpresterande hudvård.

Är det bra att sätta C-vitamintabletter i ansiktet?

Professionellt formulerade produkter använder specifika C-vitaminingredienser avsedda för kosmetisk användning. Vitamin C och dess derivat kan användas i högpresterande hudvård för att rikta in sig på problem som hyperpigmentering och åldrande tecken. Det är inte tillrådligt att krossa och återfukta lätt tillgängliga former av C-vitamin, såsom kosttillskott i tablett- eller pulverform, eller använda råa C-vitaminhaltiga frukter på huden. Ingredienser av kosmetisk kvalitet är alltid det bästa valet för dina hudvårdsprodukter. Som en kosmetisk ingrediens måste C-vitamin och dess derivat formuleras professionellt för att fungera som önskat och i synergi med andra ingredienser i den kosmetiska formuleringen.

SENASTE