Välj en sida

A-Ö-ORDLISTA ÖVER TERMER FÖR KOSMETISKA FORMULERINGAR.

A-Ö-ORDLISTA ÖVER TERMER FÖR KOSMETISKA FORMULERINGAR.

Alla branscher har sin egen insiderjargong och sina egna facktermer, och kosmetikavetenskapen är inte annorlunda. Världen av termer för kosmetiska formuleringar kan vara överväldigande, särskilt om du precis har börjat.

Vi får ofta frågor i vår skolas onlineklassrum om skillnaden mellan lösningsmedel och ytaktiva ämnen och när man ska använda dem. På samma sätt är skillnaden mellan antioxidanter och konserveringsmedel en annan gråzon som ofta dyker upp.

Formulerare av kosmetika måste inte bara veta vilken funktion en viss kategori av ingredienser har, utan de måste också förstå när och hur de ska användas samt hur de interagerar med och påverkar andra ingredienser. Detta kräver en djup förståelse för attraktionslagen, som styr hur olika ingredienser dras till och interagerar med varandra på mikroskopisk nivå.

Det finns mycket att ta till sig när man lär sig kosmetisk formulering. Därför har vi sammanställt denna ordlista över de vanligaste kosmetiska termerna. Vi länkar till andra artiklar på vår webbplats som innehåller mer omfattande guider, exempelformuleringar och andra resurser som hjälper till att visa när, var och hur man använder vissa ingredienser, samt hur attraktionslagen påverkar dessa interaktioner.

Vi kommer att komplettera denna ordlista med tiden, men till att börja med har vi fokuserat på termer för kosmetiska formuleringar som vi av erfarenhet vet att våra studenter frågar mest om och behöver förstå tidigt i sina studier hos oss. Beväpnad med denna referens kan du formulera med självförtroende.

FÖRKLARADE TERMER SOM OFTA ANVÄNDS I KOSMETISKA FORMULERINGAR

ANHYDROUS

Anhydrit kommer från grekiskan och betyder utan vatten eller utan vatten. När det gäller kosmetiska formuleringar betyder vattenfri en produkt eller process utan vatten. Vattenfri kosmetika omfattar produkter som läppbalsam, bodybutter och ansiktsoljor som är formulerade enbart med lipider (fetter) från växtbaserade smör, vaxer och oljor.

Vattenfria formuleringar är populära första produkter att göra när man lär sig att formulera, eftersom de saknar vatten och i allmänhet inte behöver konserveringsmedel. De kan vara enkla och roliga att formulera men ger ändå många hudvårdsfördelar och är produkttyper som är älskade av alla åldersgrupper.

ANTIOXIDANT

Antioxidanter röda oxidering av kosmetiska produkter, vilket bidrar till att bibehålla deras stabilitet och förlänga deras hållbarhetstid. De tillsätts också som aktiva ingredienser i formuleringar för att hjälpa till att mildra effekterna av oxidativ stress som ofta orsakas av hudens exponering för yttre faktorer som föroreningar, cigarettrök och UV-ljus. Oxidativ stress kan påskynda åldrandeprocessen och orsaka bildning av rynkor, hyperpigmentering, torrhet och förlust av hudton.

Vanliga antioxidanter som ingår i kosmetiska formuleringar är vitamin E, vitamin C och koenzym Q10 samt växtbaserade antioxidanter som polyfenoler, flavonoider, karotenoider och terpener. Lokal applicering av antioxidanter bidrar till att stärka hudens naturliga antioxidantskydd. Det är viktigt att notera att antioxidanter inte klassas som kosmetiska konserveringsmedel. Även om de bidrar till en kosmetisk produkts stabilitet och livslängd, skyddar de den inte mot nedbrytning från mögel, jäst och bakterier.

CHELATOR

Den enkla definitionen av en chelator eller ett chelatbildande medel är en ingrediens som binder till metalljoner. Chelatbildare tillsätts i kosmetiska formuleringar för att hjälpa till att göra aktiva metalljoner inerta och därigenom bidra till att stabilisera produkten och minska dess potential att oxidera. Metallföroreningar kan komma från vatten i en kosmetisk formulering och från andra naturliga, vatteninnehållande ingredienser, samt i små delar från metallbehållare och utrustning som används under formuleringen och för att lagra produkten.

Chelatorer är vanliga i nästan alla typer av kosmetiska formuleringar och tillsätts för att minska risken för härskning, missfärgning och nedbrytning och för att öka hållbarheten och prestandan hos ingredienser som vitaminer och eteriska oljor. Typiska kelatorer i naturliga formuleringar är fytinsyra och dess salt natriumfytat, glukonsyra och dess derivat natriumglukonat och glukonolakton samt citronsyra, som är en svag kelator.

EMULSIFIER

Emulgeringsmedel binder samman vatten (hydrofila) och olja (lipofil) för att skapa homogena blandningar som kallas emulsioner. Vatten och olja blandas inte, så emulgeringsmedel behövs för att skapa kosmetiska krämer, lotioner och serum som innehåller både vatten- och oljebaserade ingredienser i jämna och stabila blandningar. Det finns många emulgeringsmedel att välja mellan för användning i ekologisk hud- och hårvård. De kan vara emulgeringsmedel för olja i vatten (O/W) eller vatten i olja (W/O) och utformade för att användas vid varm- eller kallprocessad emulsionstillverkning. Valet av emulgeringsmedel är inte alltid lätt och beror också på vilken hudkänsla du vill uppnå och vilken typ av slutprodukt du vill skapa. Du kanske också vill använda palmfria emulgeringsmedel för att vara i linje med en grön formulering. Emulsionstillverkning är en av de mer komplexa formuleringsmetoderna och kräver övning.

FETTALKOHOLER/FETTSYROR

Fettsyror är oljiga molekyler som är huvudkomponenter i triglycerider, fosfolipider och andra lipider (se ”lipider” nedan). De består av en kolvätekedja kopplad till en karboxylgrupp (den sura delen) i slutet av molekylen. Det är kolvätena som gör dessa molekyler hydrofoba och lipofila. Vegetabiliska oljor och smör består huvudsakligen av triglycerider, som är estrar av glycerin och fettsyror. De innehåller också små mängder (vanligtvis mindre än 2 %) fettsyror som inte är bundna till en glycerinmolekyl, så kallade fria fettsyror.

Fettalkoholer liknar fettsyror, men i stället för en karboxylgrupp i slutet av kolkedjan har de en alkoholgrupp. De kan finnas i naturliga källor som vaxer eller framställas av vegetabiliska oljor. Beroende på kolkedjans storlek och grenar kan de vara oljiga vätskor eller vaxartade fasta ämnen. Vanligtvis används de i kosmetiska produkter som mjukgörare som kan förtjocka emulsioner eller vattenfria produkter. Även om fettalkoholer ofta förväxlas med etanol (etylalkohol) har de mycket olika egenskaper och är inte uttorkande för huden.

FORMEL / FORMULERING

En kosmetisk formel är en procentuell eller viktbaserad förteckning över de ingredienser som krävs för att formulera en produkt, tillsammans med produktionsmetod och -teknik. Det är i själva verket ett recept och uttrycks i matematiska termer. En formulering (substantiv) är resultatet av processen eller handlingen att formulera (verb). En kosmetisk formulering är därför den slutprodukt som (vanligtvis) skapas med hjälp av en matematisk formel och genom formuleringsprocessen. På den här webbplatsen erbjuder vi många kosmetiska formuleringar med deras viktbaserade formler så att du kan prova att formulera.

GELS

Geler är ganska tjocka och viskösa kosmetiska produkter när de finns i sin behållare, men tunna eller verkar smälta in i huden och håret när de delas ut och appliceras. De är i allmänhet genomskinliga eller ogenomskinliga men kan färgas med färgämnen eller naturligt av andra ingredienser. De används för att skapa många olika typer av produkter för personlig vård. Några av de vanligaste är duschgeler, hårstylinggeler, rengöringsmedel som omvandlas till skum, exfolierande medel och även vissa fuktkrämer kan ha en gelliknande konsistens innan de appliceras. Gemensamt för alla geler är att de behöver ett gelerings- eller förtjockningsmedel i form av gummi och/eller sackarosgeleringsmedel, t.ex. den polysackaridiska ingrediensen carrageenan som utvinns ur alger och egenutvecklade produkter som Sucragel® XL som är ett oljegeleringsmedel. Se även posten om oljelager nedan.

GLYCERIT

En glycerit är ett extrakt av botaniskt material i glycerin, som är en viskös, färglös, klar eller halvklar, giftfri, sötsmakande vätska som framställs av vegetabiliska eller animaliska fetter. Glyceriter används i naturkosmetiska formuleringar för att ersätta rent glycerin som fuktbindande, hudvårdande och lugnande medel. Glyceriter har den extra fördelen att de tillför aktiva fytokemikalier från det infunderade växtmaterialet som också kan färga glycerinet. Bland de fytokemikalier som kan extraheras från växter till glycerin finns steroler, flavonoider (t.ex. antocyaniner), terpenoider, fenolföreningar, alkaloider och saponiner. Populärt växtmaterial som används för att framställa glyceriter är färska livsmedel som jordgubbar, blåbär och granatäpplen samt blommor som calendula, hibiskus och fläderblomma. Se vår omfattande guide om glyceriter, inklusive hur du gör dina egna glyceriter:

GUMMI

Naturliga kosmetiska gummis är förtjockningsmedel som består av komplexa kolhydratpolymerer. De är vattenlösliga och används för att ge stabilitet, underlätta emulgering och hjälpa till att bilda en film på en produkts yta, samt för att ge kosmetiska produkter olika viskositetsnivåer. De kan också användas för att hjälpa till att suspendera ingredienser, t.ex. partiklar i kroppsskrubbor, ansiktsexfolierare och duschgeler. Typiska gummiblandningar i naturliga formuleringar är xantangummi, guarkärnmjöl, akaciagummi och sklerotiumgummi. Blandningar av gummiblandningar marknadsförs under egna namn som SOLAGUM™ AX från Seppic.

HOMOGENISE

Att homogenisera innebär att blanda olika ingredienser i kosmetiska formuleringar till en enhetlig, sömlös helhet. Vi homogeniserar våra formuleringar vid emulsionstillverkning för att se till att vatten- och oljefaserna blandas väl för att förhindra separation. Vi kan homogenisera för hand med hjälp av en visp, men vi måste se till att det inte kommer in luft i blandningen. Dyra homogenisatorer för laboratoriebänkar och industriella homogenisatorer används vid kosmetikatillverkning i större skala, men är inte nödvändiga för hemmet eller för nybörjare. Vi kan använda en mixer för att påskynda saker och ting och som ett bekvämt och kostnadseffektivt alternativ till dyra laboratoriehomogenisatorer.

HUMECTANT

Ett kosmetiskt fuktgivande medel är en funktionell ingrediens som återfuktar huden. Den gör detta på ett mycket specifikt sätt. Som hygroskopisk ingrediens (se definitionen nedan) drar den fukt från luften. Dess benägenhet att göra detta beror dock på hur fuktig eller torr luften är. I mer torra förhållanden kan en fuktgivande substans fungera i motsatt riktning och dra fukt utåt från dermis till epidermis, det översta lagret av vår hud. Fuktgivande ämnen som är vanliga i naturkosmetika är glycerin, glyceriter, sorbitol (en sockeralkohol), honung, propandiol (naturlig version), natriumlaktat och hyaluronsyra.

HYDROFIL KONTRA HYGROSKOPISK

Dessa två termer liknar varandra i stavning, ljud och betydelse, men har en subtil skillnad i betydelse. Ett hydrofilt ämne är ett ämne som har affinitet med vatten. De kan blandas med vatten eller lösas upp i vatten. Hygroskopiska ämnen kan absorbera vatten, binda till det och hålla kvar det.

LIPIDER / LIPOFILA

Lipider är kemiska föreningar och en kategori av kosmetiska ingredienser som är olösliga i vatten, men lösliga i opolära organiska lösningsmedel. De omfattar ingredienser som botaniska oljor, smör och vaxer samt fettalkoholer och fettsyror. Ordet lipid kommer från det grekiska ordet lipos, som betyder fett.

Lipider spelar en viktig roll i kosmetika genom att de ger ett halvt ocklusivt lager, hjälper till att förstärka hudens skyddsbarriär och minskar den transepidermala vattenförlusten (TEWL). I exempelvis läppstift och hårstylingprodukter ger blandningar av vaxer och smör hårdhet och mjukgörande egenskaper. En lipofil ingrediens eller förening är en ingrediens eller förening som i allmänhet kan absorberas/upplösas i en annan olja. Observera att alla lipofila ingredienser inte löser sig i någon olja. Vissa polära oljor är t.ex. inte särskilt lättlösliga i opolära oljor.

MACERERERAD OLJA

Makrerade oljor, även kallade infunderade oljor, är bäraroljor som har använts som lösningsmedel för att extrahera de terapeutiska egenskaperna hos en viss växt eller vissa växter. De basoljor som vanligen används är olivolja, solrosolja och sötmandelolja och processen är ganska enkel. Makrerat eller hackat växtmaterial lämnas i bäraroljan i cirka två till tre veckor, vanligtvis på en varm plats för att påskynda infusionsprocessen, och skakas och roteras regelbundet under denna tid. Det rekommenderas att man använder noggrant torkat växtmaterial för att undvika risken för mikrobiell kontaminering av maceratet. 

MICELLÄR / MICELLÄR

Micellära vatten har varit populära kosmetiska produkter i flera år eftersom de har en dubbel funktion, nämligen rengöring och toning, och därför tilltalar dem som vill ha en snabbare och mer minimalistisk hudvårdsrutin. En micell är ett sfäriskt aggregat av ytaktiva molekyler som kan dispergeras i vatten för att bilda en lösning, t.ex. i micellärt vatten. Tensider kan fungera som emulgeringsmedel samt som skum- och rengöringsmedel. Eftersom ytaktiva ämnen innehåller både lipofila och hydrofila delar i sina molekyler kan de vid en viss koncentration självförenas och bilda micellära strukturer i vatten. 

MOQ

Förkortningen MOQ står för minsta beställningsmängd. Även om det inte är en term för formulering är det en term som alla som köper in kosmetiska ingredienser eller skönhetsförpackningar sannolikt kommer att stöta på. Leverantörer, särskilt av skönhetsförpackningar, och stora kemiföretag kräver att du beställer en minsta mängd produkt som kan variera från tiotals till tiotusentals enheter. Detta beror på att de inte tycker att det är ett lönsamt alternativ att sälja små mängder. Lyckligtvis för oss finns det många företag som fungerar som återförsäljare för stora leverantörer och som kan sälja små mängder kosmetiska ingredienser och förpackningar till hem- och independentskönhetssamhället. Du måste vara uthållig när du undersöker leverantörer. Vegetabilisk.se-studenter har tillgång till vår handbok för rekommenderade leverantörer och du kommer att se att vi föreslår leverantörer i slutet av formuleringar på den här webbplatsen.

NATURAL

En naturlig kosmetisk beståndsdel är i allmänhet en beståndsdel som härrör från naturen och som är så nära sitt ursprungliga naturliga tillstånd som möjligt. Naturliga ingredienser kommer från växter, mineraler och djur.

Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) har publicerat en standard (16128) eller riktlinjer för naturkosmetika, vilket har ökat öppenheten inom sektorn. Det finns dock ingen rättsligt bindande definition av ordet naturligt i samband med kosmetika.

De ursprungliga naturliga ingredienser som ingår i ett naturligt emulgeringsmedel har genomgått olika processer, medan en botanisk olja kan skapas helt enkelt genom en första kallpressning av en frukt. Som du kan se har naturligt olika betydelser och kan omfatta följande: ingredienser i nästan ursprungligt skick, t.ex. torkade lavendelfrön, ingredienser som härstammar från naturen, t.ex. solrosolja, isolat av naturliga material, t.ex. doftmolekyler, och naturidentiska ingredienser som syntetiseras från olika molekyler/föreningar som är identiska till strukturen hos de naturliga källorna. Formulerare av naturkosmetika måste därför fastställa sina egna kriterier och sitt eget formuleringstänkande och bestämma vad naturligt betyder för dem.

OLEOGEL

Oleogeler är en bred kategori av kosmetika med gelkänsla som sträcker sig från mycket viskösa oljiga geler som är idealiska som kroppstvättar och skrubbar, till rengöringsmedel med en lätt, krämig hudkänsla som går att tvätta bort med gel till mjölk. Oleogeler kan även vara självkonserverande produkter. Deras formler kommer att innehålla en hög procentandel oljor/fettsyror och kräver ett särskilt oljegellningsmedel för att ge oleogeln önskad funktion och prestanda. Oljeläggningsmedel är vanligen emulgeringsmedel. Olja kan dock förtjockas även med hjälp av t.ex. kiseldioxid, vilket skulle ge en gel, men inte en gel som emulgerar i kontakt med vatten. Oleogeler är trendiga produkter och mycket omtyckta av naturformulerare för den mångfald av kosmetiska produkttyper som de skapar.

PH

pH är ett mått som anger hur sur eller alkalisk din vatteninnehållande formula är. pH mäts på en skala som sträcker sig ungefär från 0 (mycket sur) till 14 (mycket alkalisk). Rent vatten är neutralt vid pH 7 eftersom det varken är en syra eller en bas. Vår hud är något sur med ett pH-värde på 4,5-5,5. pH är en förkortning för ”vätepotential”; en pH-mätning visar hur hög koncentrationen av vätejoner är i en vattenlösning eller vatteninnehållande lösning. Dina kosmetiska produkter måste därför innehålla vatten för att ha ett pH-värde. En vattenfri produkt, t.ex. balsam, smör, salva eller olja, har inget pH-värde. Vi mäter pH med lackmuspapper, pappersremsor eller en pH-mätare.

I naturkosmetiska formuleringar strävar vi efter att hålla våra vatteninnehållande produkter inom det hudkompatibla pH-området. Vissa professionella salongskosmetika är utformade för att vara mer sura för att man ska kunna utföra behandlingar som t.ex. ansiktsskalning.

PRESERVATIVE

Konserveringsmedel är en klass av funktionella kosmetiska ingredienser som är utformade för att förhindra mikrobiell kontaminering av en produkt genom tillväxt av bakterier, mögel och jäst. Vattenbaserade och vattenhaltiga kosmetika och även vissa vattenfria och torra kosmetika i pulverform kräver ett effektivt konserveringssystem som måste genomgå provning innan produkten kan intygas vara säker för marknaden och konsumentanvändning. Konserveringsmedel skyddar din kund, din produkt och din kosmetikaverksamhet från katastrofer. Antioxidanter (se ovan) förväxlas ofta med konserveringsmedel, men de fyller en annan funktion i kosmetiska produkter genom att bidra till deras stabilitet.

SILIKONER

Silikoner är en kategori av kosmetiska ingredienser som ger kosmetiska produkter en behaglig sensorisk hudkänsla – eller glid – samt erbjuder ocklusiva egenskaper och glans. Silikoner framställs av kiselsand och kvarts. Även om silikoner är naturligt framställda av mineraler har de ansetts vara skadliga för miljön, och i naturliga formuleringar söker vi efter växtbaserade silikonalternativ som ger en liknande smidig, silkeslen hudkänsla.

SOLUBILISER

A-Z termer för kosmetika lösningsmedel
Solubiliserare används för att dispergera lipofila – oljeattraherade – ingredienser med små eller endast lätta molekyler i vatten eller en huvudsakligen vattenbaserad lösning. De består av en grupp ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen) som är helt vattenlösliga, men som har en viss förmåga att också vara oljelösliga. Vanligtvis används de för att dispergera mycket små mängder eteriska oljor i vattenbaserade kosmetiska produkter som toners. Ovan nämner vi micellära vatten som bygger på lösningsmedel eller ytaktiva ämnen för att dispergera små mängder olja i en formulering med hög andel vatten för att skapa en ansiktsrengörande och tonande produkt med dubbla funktioner. När oljan har lösts upp är den resulterande lösningen antingen helt transparent eller lätt genomskinlig.

STABILITET

En kosmetisk produkt måste vara stabil för att kunna certifieras som säker för konsumentanvändning. Du kan inte veta exakt hur länge din kosmetiska produkt håller sig, och inte heller om den kommer att förbli i önskad form och fungera som avsett, utan att den genomgår stabilitetstester. Dessa tester omfattar en rad kontrollerade och mätbara tester, t.ex. snabb frysning och upptining av produkten och upphettning till cirka 45 grader Celsius under en bestämd tidsperiod. Syftet är att se om det sker förändringar i kosmetikans avsedda tillstånd, t.ex. viskositet, färg och doft, och att avgöra om dessa förändringar påverkar dess säkerhet och effekt.

Naturliga formuleringar tenderar att vara mindre stabila än de som skapats med eller huvudsakligen med syntetiska ingredienser. Naturliga konserveringsmedel kräver t.ex. mycket exakta pH-områden för att fungera och måste noggrant bedömas med avseende på deras kompatibilitet med andra ingredienser i formuleringen, och emulsioner kan mycket lätt splittras. En produkt som innehåller eteriska oljor kan vara skadlig om oljorna fälls ut på ytan och därför appliceras i koncentrerad form på huden.

SURFACTANT

Tensider är en stor grupp ingredienser som ingår i kosmetika för att fylla flera funktioner, varav de vanligaste är skumning och rengöring. De finns i duschgeler, schampon och andra rengöringsmedel. Tensid är en förkortning för ytaktivt medel och denna kosmetiska grupp omfattar även ingredienser som emulgeringsmedel, lösningsmedel, dispergeringsmedel, vätmedel och rengöringsmedel som uppvisar ytaktiva egenskaper. De vanligaste naturliga ytaktiva ämnena kommer från palm- och kokosolja och omfattar följande: kokosglukosid, decylglukosid, laurylglukosid, sackaroskokosat, caprylyl- och kaprylglukosid. Tensider har både vatten- och oljeattraktiva komponenter och laddningen av molekylernas hydrofila ”huvud” avgör om ett ytaktivt ämne är katjoniskt, anjoniskt, icke-joniskt eller amfoteriskt. Du måste förstå vilken typ av ytaktiva ämnen som är bäst lämpad för din formulering.

VISKOSITET

Den strikta definitionen av viskositet är ett mått på en vätskas motståndskraft mot gradvis deformation genom påförande av stress. I enkla termer innebär detta en vätskas tjocklek. En vätska med låg viskositet skulle vara mycket rinnande och sannolikt tunn. En vätska med hög viskositet är tjock och tyngre. Det fuktgivande ämnet honung har till exempel en hög viskositet. Ricinolja har en relativt hög viskositet jämfört med druvfröolja. Viskositeten hos en kosmetisk produkt har betydelse eftersom konsumenterna förväntar sig att vissa produkttyper som serum eller toners har låg viskositet, medan andra, som rika kroppslotioner, har högre viskositet eller är mer trögflytande. Förändringar i viskositeten noteras också som en del av stabilitetstestningen av en kosmetisk produkt.

SENASTE