Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGT GUMMI

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGT GUMMI

Kosmetiska tandköttsämnen är några av de första ingredienser som nya formulerare stöter på. De används främst för att göra geler och som förtjockningsmedel i andra kosmetiska formuleringar, t.ex. emulsioner. Vissa av dem är lätta att hitta och använda, och även nybörjare kan göra enkla produkter med hjälp av naturliga gummisorter.

Som grundläggande ingredienser är det viktigt att förstå vad de är och hur de fungerar för att kunna välja rätt gummi för att uppnå bästa resultat för dina produkter.

I den här guiden går vi igenom lite teori bakom naturliga gummiblandningar och tips om hur man använder dem, samt presenterar några gummialternativ som kan läggas till i dina kosmetiska formuleringar.

VAD ÄR NATURLIGA GUMMISORTER?

Naturliga gummis är polymerer, vilket innebär att de är makromolekyler med upprepade strukturella enheter. Naturliga gummiarter består av polysackarider. Dessa ämnen har områden inom dem som kan interagera med vatten. När de är hydratiserade bildar de tredimensionella strukturer som ”fångar” vattnet i dem och ökar lösningens viskositet.

Gummi har flera viktiga roller inom olika industrier och i en mängd olika produkter. De används bland annat inom livsmedels-, läkemedels- och kosmetikaindustrin samt inom odling och plantering. I kosmetika har de olika funktioner, t.ex. att ändra produktens viskositet och utseende, förbättra de sensoriska egenskaperna, suspendera olösliga ingredienser, stabilisera emulsioner och ändra skumegenskaperna i tensidbaserade produkter. Dessutom har de filmbildande egenskaper som hjälper till att hålla huden återfuktad.

Gummi kommer från olika källor, t.ex. alger och djur, och från en mängd olika växter, svampar och andra mikrobiella källor. Växter är den största källan till både naturliga och halvnaturliga gummiarter. Halvnaturliga gummiarter innehåller syntetiska komponenter i den slutliga ingrediensformen som inte accepteras i naturliga formuleringar, med några få undantag.

Dessutom kan de vattenbindande delarna av gummisorter ha olika typer av joniska laddningar:

  • Anjoniska – har en negativ laddning. De används ofta i vattenbaserade geler och serum, flytande schampon och gelrengöringsmedel. Vanligtvis är de oförenliga med katjoniska ingredienser och de flesta förlorar viskositet i sura miljöer.
  • Kationiska – har en positiv laddning. De används oftast i hårvårdsprodukter.
  • Amfoteriska – kan ha både positiv och negativ laddning, beroende på lösningens pH-värde.
  • Icke-joniska – saknar jonisk laddning. Mer motståndskraftiga mot lågt pH, varför de kan användas i produkter som innehåller alfahydroxysyror (AHA) och andra syror.

Denna information finns hos gummitillverkare och leverantörer och kan hittas på deras webbplatser och i broschyrer, tekniska datablad och liknande dokumentation.

FORMULERING MED NATURLIGA GUMMIARTER

Det finns många användningsområden för naturliga gummiarter. Produkter där de kan tillsättas som geleringsmedel är bland annat gelbaserade formuleringar som flytande schampo, hårbalsam, duschgeler, ansiktsgeler och ansiktsmasker, för att nämna några exempel.

Generellt sett kan varje typ av gummi fungera på egen hand. Ibland kan de dock skapa en bättre konsistens när de kombineras i synergi med två till tre andra typer av gummi. Ett exempel är Solagum™ AX, där xantangummi kombineras med gummi arabicum, vilket förbättrar de sensoriska egenskaperna och stabiliteten hos båda.

Gummi kvaliteter och typer

Naturgummi finns i olika kvaliteter och i olika kombinationer som egenutvecklade blandningar. Det finns t.ex. en högkvalitativ xantangummi som ger en transparent gelbas, till skillnad från andra typer av xantangummi som ger en grumlig gelbas. Den senare typen är dock mer allmänt tillgänglig för hemformulerare.

Gummi i emulsioner

I emulsioner av olja i vatten spelar gummi en viktig roll som stabiliseringsmedel. De fungerar som förtjockningsmedel i vattenfasen. På så sätt bidrar de till att förhindra att oljedropparna kolliderar med varandra, vilket i slutändan skulle leda till fasdelning och att emulsionen bryts.

Hur man återfuktar gummi

Att återfukta tandköttet är inte helt enkelt. Om de tillsätts direkt i vatten tenderar de att bilda klumpar (även kallade ”fiskögon”) som inte lätt bryts ner. Om man använder hög skjuvning eller en mixer kan det uppstå bubblor i produkten, vilket kanske inte är estetiskt tilltalande.

Ett vanligt knep för att undvika detta är att först dispergera gummipulvret i glycerin eller propanediol för att bilda en uppslamning. Dessa är fuktbindande medel som fungerar som vätmedel för polymeren och hjälper vattnet att tränga in i deras nätverksstruktur. Därefter tillsätts denna uppslamning till vattenfasen under omrörning.

Om du inte vill använda glycerin eller propandiol kan du strö pulvret långsamt över vattnet med hjälp av en magnetomrörare eller andra blandningsverktyg, men denna metod kräver mer tålamod. I emulsioner är det också möjligt att tillsätta gummierna i oljefasen, i vilken de inte löser sig förrän de kommer i kontakt med vattenfasen.

Det är viktigt att notera att vissa gummisorter, t.ex. karragenan, kräver uppvärmning för att hydrera och bilda geler. Läs alltid leverantörens information för att få råd om hur ett visst gummi ska hydreras och hur stor procentandel det ska användas optimalt.

5 NATURLIGA GUMMISORTER

Här presenterar vi 5 vanliga naturliga gummiarter som används i många olika kosmetiska formuleringar. Dessa gummisorter är idealiska att experimentera med, särskilt om du börjar som formulerare. Vi rekommenderar att du först provar dem ensamma och i enkla formuleringar för att förstå hur de fungerar.

Xantangummi

INCI: Xantangummi

Xantan är vanligtvis det första gummit som formulerare kommer i kontakt med. Det är lätt att hitta och prisvärt, vilket är en av anledningarna till att det är så populärt.

Detta gummi är en anjonisk polymer som framställs genom aerob jäsning från bakterien Xanthomonas campestris. Det bildar lätt stabila geler och kan bearbetas både kallt och varmt. Xantangummi förblir stabilt i ett brett pH-område och är kompatibelt med många icke-joniska, anjoniska och amfoteriska ingredienser, men inte med katjoniska.

Några nackdelar med xantangummi är att gelerna ser grumliga ut och att de är ganska klibbiga. Vissa olika kvaliteter ger genomskinliga geler och en förbättrad hudkänsla. Kontrollera med din leverantör för att ta reda på vilka de lagerhåller. Vi visar det högkvalitativa xantangummi nedan. Du kan se hur lätt det klarar sig.

Karbamidgummi

INCI: Cyamopsis Tetragonoloba Gum

Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som framställs av frön från Cyamopsis tetragonolobus, som är en baljväxt. Detta gummi hydreras snabbt i varmt eller kallt vatten och kan ge tjocka geler. Om det används ensamt kan det dock ge en ”snorig” konsistens. När det blandas med xantangummi ger det mycket viskösa lösningar.

Eftersom guarkärnmjöl är icke-joniskt är det kompatibelt med ingredienser med alla typer av jonisk laddning. Förväxla det inte med katjoniskt guarkärnmjöl, som har andra egenskaper. Den ena kan inte ersätta den andra.

Konjakgummi

INCI: Amorphophallus Konjac Root Extract

Konjakgummi är en icke-jonisk polysackarid som extraheras från knölen av växten Amorphophallus konjac.

Det kan dispergeras i varmt eller kallt vatten och bildar klara, genomskinliga geler med en bättre hudkänsla än xantangummi. Konjak är också stabil i ett brett pH-område. Detta gummi ger mycket viskösa geler, särskilt när det blandas med xantangummi eller Solagum™ AX.

Gummi arabicum (gummi arabicum)

INCI: Acacia Senegal-gummi

Gummi arabicum, även allmänt känt som gum acacia, utvinns ur saft från Acacia senegal-trädet.

I motsats till andra gummisorter har den inte goda geleringsegenskaper och bildar inte tjocka geler, men den interagerar med lipider och bidrar till att stabilisera emulsioner. Den ger också en behaglig hudkänsla och en silkeslen känsla till formuleringar.

Detta gummi kan lägga en adhesiv film, vilket är en av anledningarna till att det ofta används i färgkosmetika, eftersom det hjälper pigmenten att fästa på huden.

Gummi arabicum kan dispergeras i kallt vatten och sedan upphettas till 70ºC tills det är helt hydratiserat.

Solagum™ AX

INCI: Acacia Senegal Gum (och) Xantangummi

Solagum™ AX är en egen blandning (se bild ovan) som består av xantangummi och gummi arabicum. Den bildar låg- till medelviskosa, icke-klibbiga, klara geler med en behaglig hudkänsla. Den är stabil i ett brett pH-område, från 3 till 12.

Den har goda egenskaper för partikeluppsättning och bidrar till att stabilisera emulsioner. Den är också kompatibel med ett stort antal aktiva ämnen, inklusive alfahydroxysyror.

HUR VET JAG VILKET GUMMI JAG SKA ANVÄNDA?

När du experimenterar med olika gumminor börjar du förstå hur de beter sig, hur de är beskaffade och hur de känns på huden. För att välja det bästa gummit för dina formuleringar bör du hålla dessa punkter i åtanke:

Är min formulering kall- eller varmbearbetad?

Om den är kallbearbetad måste du använda gummi som lätt återfuktar i kallt vatten. Om din formulering är varmbearbetad ska du se till att gummit tål uppvärmning eller att det kan tillsättas i nedkylningsfasen.

Vilket gummi ska jag använda för att täcka pH-värdet i min produkt och de aktiva ämnen jag vill använda?
Se till att ditt gummi är stabilt över det pH-område du arbetar inom. Om du till exempel ska använda syror måste ditt gummi, eller din gummiblandning, kunna fungera vid lågt pH. Vanligtvis är icke-joniska gummin ett bra val i det här fallet, men vissa anjoniska gummin kan också tåla sura miljöer.

Är de andra ingredienserna kompatibla med mitt val av gummi?

Förutom det pH-värde i vilket gummit och de aktiva ämnena fungerar är det viktigt att också ta reda på om deras laddningar är kompatibla. Så om du till exempel gör en hårprodukt med katjoniska aktiva ämnen eller emulgeringsmedel vet du att det är bäst att undvika anjoniska gummis, eftersom de kan förlora sin viskositet och till och med bilda utfällningar. Dessutom är vissa gummiarter känsliga för elektrolyter, så kontrollera eventuella tekniska dokument för att se om du kan kombinera dessa två typer av råvaror i din produkt.

Vilken textur och hudkänsla vill jag ha i min produkt?

Olika gummisorter ger olika viskositeter och kan kännas olika på huden. Därför är det viktigt att experimentera för att lära känna var och en av dem. Vissa gummisorter fungerar också i synergi och kan blandas för att bilda tjockare geler eller ge en bättre konsistens än om de används ensamma.

Vill jag ha en klar, genomskinlig gel?

Om du vill det kan du begränsa dina alternativ eftersom de flesta gummisorter ger genomskinliga och disiga geler. Konjak, karrageenan och xantangummi av transparent kvalitet är några alternativ för att få klara geler.

SLUTLIGA TANKAR OM ATT ANVÄNDA NATURLIGA GUMMISORTER.

Även om gummigummin är några av de mest grundläggande ingredienserna som används i naturkosmetika kan man glömma bort de viktiga detaljerna om varför, när och hur man bäst använder dem. Det finns ett helt universum av information om dem. Även om du är en erfaren formulerare finns det alltid något nytt du kan lära dig om hur man arbetar med naturliga gummisorter.

Det finns ett stort antal olika naturliga gummiarter som kan användas i kosmetiska formuleringar och alla har sina egna egenskaper. Som vanligt är det bästa sättet att lära sig om dem att experimentera och prova dem i olika produkter för att jämföra deras konsistens, hudkänsla och estetik. Du bör också studera deras egenskaper innan du formulerar dem. Du kan undvika att slösa tid och resurser om du i förväg lär dig varför vissa gummis fungerar eller inte fungerar i vissa formuleringar och ingredienskombinationer.

Du kan också ha roligt när du försöker blanda olika gummiblandningar och jämföra resultaten med formuleringar som gjorts med varje gummiblandning för sig själv. Kom ihåg att alltid föra anteckningar om dina tester, eller ta hjälp av en bäst i test guide, så att du kan hänvisa tillbaka till dina resultat.

SENASTE