Välj en sida

KOKOSOLJA VS OLIVOLJA: VILKEN ÄR BÄST FÖR HUDVÅRD?

KOKOSOLJA VS OLIVOLJA: VILKEN ÄR BÄST FÖR HUDVÅRD?

Att skapa din egen naturliga hudvård är en givande och bemyndigande färdighet som alla kan lära sig. Våra tusentals formuleringsstudenter runt om i världen tar våra prisbelönta onlinekurser för att lära sig hur man gör otroliga lotioner, serum, rengöringsmedel, ansiktsvatten och masker med de finaste botaniska ingredienserna. Och det finns inget bättre sätt att komma igång än att raida dina köksskåp när du först sätter igång!

Vi ser ofta människor som är nya i formuleringar titta på oljorna som de lagar mat med och prova dem på huden, vilket är anledningen till att kokosolja och olivolja är fantastiska ingredienser att komma igång med. Men vilken är bättre för hudvård? Följ med oss för den fantastiska kokosnötoljan vs olivoljan för hudkamp , där vi bryter ner dessa två oljor genom deras vetenskapliga egenskaper och hudfördelar.

När du först börjar skapa din egen naturliga hudvård med hjälp av botaniska ingredienser, kommer du snart att inse att det finns en hel värld av fantastiska bäraroljor tillgängliga att använda för hudvård.

KOKOSNÖTOLJA: VETENSKAPLIGA EGENSKAPER

Låt oss börja med att titta på om kokosolja är bättre än olivolja när det gäller dess vetenskapliga egenskaper.

Kokosolja ( INCI: Coconut nucifera oil) är en unik bärarolja, eftersom den innehåller höga halter (över 90 %) av mättade fettsyror. När vi pratar om kokosnötsolja i den här artikeln talar vi om jungfrulig kokosolja som har erhållits från kokosnötspalmen på mekanisk väg och som inte leder till någon kemisk raffinering, blekning eller deodorisering av oljan.

Kokosolja är särskilt hög i en förening som kallas laurinsyra , som är en utmärkt mjukgörande ( fuktighetskräm ) och antibakteriell förening. En studie 2009 fann att laurinsyra minskade akne och akne-orsakad inflammation [1]. Det är dock viktigt att notera att denna studie använde musöron och inte mänsklig hud (vilket vi inte accepterar på Formula Botanica, eftersom vi är starkt emot djurförsök). Denna typ av forskning är inte heller alltid representativ för hur vår mänskliga hud skulle svara på en kemisk förening.

Kokosolja är också hög i myristinsyra och palmitinsyra. Myristinsyra är också antiinflammatorisk och liknar laurinsyra, kan hjälpa till att stärka hudens barriärreparationsfunktion. Palmitinsyra skapar ett snyggt skyddande lager utan klibbighet eller fethet. Palmitinsyra är en utmärkt ingrediens för en vinterhud och hårvård när du behöver ett skyddande lager över din hud eller hår och en långvarig mjukgöring. För att hitta kvalitativa köksredskap som kan underlätta tillverkningen av hud- och hårvårdsprodukter hemma, kan du utforska ett brett urval på nätet här.

KOKOSOLJA: HUDFÖRDELAR

När man tittar på hudfördelarna med kokosolja är den första frågan vi vill svara på om kokosolja är komedogen (orsakar fläckar) när den används på huden.

Innan du börjar Googla på kokosnötoljans komogenicitet, kom ihåg att komogenicitetsskalan skapades på 1970-talet genom att applicera ingredienser på kaninöron, så dessa siffror kanske inte återspeglar effekten av kokosnötolja på mänsklig hud.

Kokosolja tar lång tid att penetrera huden men med tanke på hur mättad oljan är kan du upptäcka att den får huden att kännas fetare än att till exempel använda en snabbpenetrerande olja som linfröolja eller kiwifröolja.

Icke desto mindre har kokosolja stor potential som en rik fuktighetskräm . Dess fuktgivande egenskaper tros härröra från dess förmåga att förbättra hudbarriärfunktionen genom dess antiinflammatoriska svar [2]. En studie fann vidare att jungfrulig kokosolja som används i babymassage förbättrade hudbarriärfunktionen hos spädbarn med låg födelsevikt [3].

Kokosolja anses ha antibakteriella egenskaper. Det undersöktes ytterligare i en annan studie, som fann att oljan kan hjälpa genom att återfukta extremt torr hud och rensa hudinfektioner på komprometterad hud [4].

Nu när vi har undersökt kokosnötsolja lite mer i detalj, låt oss ta en titt på olivolja så att vi kan fortsätta med den stora kampen om kokosnötsolja mot olivolja.

OLIVOLJA: VETENSKAPLIGA EGENSKAPER

Olivolja ( INCI: Olea europaea oil ) är en av de mest kända oljorna i världen och det är mycket möjligt att du redan har en flaska av den i ditt kök. Men innan du rusar till dina köksskåp är det värt att notera att olivolja är en av de mest förfalskade oljorna i världen eftersom många människor vill att deras matolja ska vara lätt i smak, doft , färg och pris. Med andra ord är oljor av kosmetisk kvalitet generellt sett av bättre kvalitet än oljor av livsmedelskvalitet.

Olivolja innehåller många intressanta kemiska föreningar, men vi kommer bara att lyfta fram två för att vi ska titta på fördelarna med kokosolja kontra olivolja.

För det första är olivolja en bra källa till växtbaserad squalen , som är en kemisk förening som minskar transepidermal vattenförlust (TEWL) för att återställa hudens smidighet och flexibilitet. Transepidermal vattenförlust (TEWL) är mängden vatten som passivt avdunstar genom huden till den yttre miljön på grund av vattenångtrycksgradient på båda sidor av hudbarriären och används för att karakterisera hudbarriärens funktion. Skvalen är en del av olivoljans oförtvålbara fraktion, som även innehåller föreningar som erytrodiol och beta-sitosterol [5].

För det andra innehåller olivolja en antioxidant som kallas hydroxityrosol , en sällsynt och potent polyfenolförening som finns i de högsta koncentrationerna i de bästa olivoljorna. Hydroxytyrosol tros spela en betydande roll i de många hälsofördelar som tillskrivs olivolja. Studier har visat antiinflammatorisk aktivitet från denna förening [6].

Hydroxytyrosol är en del av den polära fraktionen av olivolja, som även innehåller fenoliska föreningar som oleuropein, tyrosol och koffeinsyra. Det är viktigt att notera att denna naturliga antioxidant ofta förstörs under bearbetning eller raffinering av oljor av lägre kvalitet, varför det är viktigt att köpa de bästa kallpressade oljorna du kan hitta.

OLIVOLJA: HUDFÖRDELAR

Nuförtiden är vad många människor inte inser något som människor som levde i det gamla Egypten och Grekland tog för givet; att oförfalskad extra virgin olivolja, helt i sig, har potential att gynna huden. Extra virgin olivolja har den extra fördelen att den innehåller starka antioxidanter, vilket gör den till en naturlig ingrediens mot åldrande.

Det har gjorts relativt lite vetenskapligt arbete om effekten av olivolja på akne och andra hudåkommor. En studie noterade dock att överflödet av squalen i oljor i allmänhet visar lovande för personer med en rad hudåkommor, även om studien drog slutsatsen att squalennivåerna är högre i amarantolja än olivolja [5].

Forskning har vidare inte hittat några bevis på att olivolja hjälper mot något annat än svåra bristningar. En studie följde en grupp på 100 kvinnor i Teheran som var gravida med sitt första barn, varav hälften ombads att applicera olivolja två gånger dagligen på buken. Studien fann att olivolja minskar förekomsten av svåra bristningar och faktiskt ökar förekomsten av milda hudbristningar, men den minskar inte nämnvärt förekomsten och svårighetsgraden av hudbristningar och den kunde inte rekommenderas för att förebygga bristningar. För de som är intresserade av att utforska alternativa naturliga och ekologiska vårdmetoder, kan ett besök till en webbplats dedikerad till att köpa ekologiska livsmedel vara ett steg i rätt riktning.

KOKOSOLJA VS OLIVOLJA FÖR HUD: VEM ÄR VINNARE?

Efter att ha läst vår analys av kokosolja vs olivolja är det dags för den stora avslöjandet – vem är vinnaren? Och vinnaren är (trumrulle…):

Det finns ingen vinnare.

Vi kan höra dig bua oss när du läser den här artikeln, men det är viktigt att inse att det som fungerar för en person kan vara en fullständig katastrof för en annan. Båda oljorna har potential att bli fantastiska inom hudvård. Båda bäraroljorna innehåller en mängd olika kemiska komponenter som kan leverera antioxidanter eller potentiellt till och med antiinflammatoriska egenskaper till huden. Man kan med andra ord inte riktigt urkärna kokosolja vs olivolja, för det är lite som att jämföra äpplen med apelsiner.

Det enda sättet du kan utse en vinnare för dig själv är genom att prova det på din hud och se hur du reagerar. Faktum är att när du väl börjar formulera ekologisk hudvård för dig själv kommer du att upptäcka en hel värld av fantastiska bäraroljor som du kan applicera snyggt på huden.

Du kanske undersöker kiwifröolja, plommonkärnolja, gurkfröolja, tomatfröolja, arganolja, vallmofröolja, fläderfröolja, tranbärsfröolja, pumpafröolja, safflorolja, gurkörtsolja, nattljusolja, avokadoolja eller perillafröolja, eller någon av de hundratals andra oljor som finns tillgängliga för dig som formulerare.

Du kan till och med börja infundera dina egna oljor med torkade örter för att skapa vackra macererade oljor. Möjligheterna är oändliga. Vi vill att du ska förstå att du inte behöver begränsas genom att helt enkelt fokusera på den fantastiska kampen mot kokosnötolja mot olivolja!

FAQ

Vilka hudvårdsföreningar innehåller kokosolja?

Kokosolja är särskilt hög i en förening som kallas laurinsyra, som är en utmärkt mjukgörande ( fuktighetskräm ) och antibakteriell förening.

Varför är kokosolja bra för huden?

Kokosolja har stor potential som en rik fuktighetskräm . Dess fuktgivande egenskaper tros härröra från dess förmåga att förbättra hudbarriärfunktionen genom dess antiinflammatoriska svar

Vilka hudvårdsföreningar innehåller olivolja?

Olivolja är en bra källa till växtbaserad squalen, som är en kemisk förening som minskar transepidermal vattenförlust (TEWL) för att återställa hudens smidighet och flexibilitet. Den innehåller också en antioxidant som kallas hydroxityrosol , en sällsynt och potent polyfenolförening som finns i de högsta koncentrationerna i de bästa olivoljorna.

Varför är olivolja bra för huden?

En studie noterade att överflödet av squalen i oljor i allmänhet visar lovande för personer med en rad hudåkommor, även om studien drog slutsatsen att squalennivåerna är högre i amarantolja än olivolja.

Vilket är bättre inom hudvård: kokosolja eller olivolja?

Båda bäraroljorna innehåller en mängd olika kemiska komponenter som kan leverera antioxidanter eller potentiellt till och med antiinflammatoriska egenskaper till huden. Det enda sättet du kan utse en vinnare för dig själv är genom att prova det på din hud och se hur du reagerar. Faktum är att när du väl börjar formulera ekologisk hudvård för dig själv kommer du att upptäcka en hel värld av fantastiska bäraroljor som du kan applicera snyggt på huden.

SENASTE