Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL SUPERFRUKTER I HUVÅRD

FORMULERARENS GUIDE TILL SUPERFRUKTER I HUVÅRD

Välkommen till Formulatorns guide till superfrukter i hudvård. När du först börjar formulera ekologisk hudvård eller hårvård kommer du snart att bli inspirerad av de fantastiska ingredienserna. När det kommer till hudvård kan inget slå en ekologisk kallpressad växtolja, ett nydestillerat blomvatten, ett exotiskt botaniskt smör, ett högpresterande växtextrakt eller en utsökt doftande eterisk olja.

Visste du att du också kan formulera med frukt och grönsaker? Den stora trenden inom kosmetika just nu är att jobba med superfrukter. Men vad är superfrukter inom hudvård och bör vi ens ta detta koncept på allvar i våra ekologiska formuleringar?

SUPERFRUKTER: VETENSKAPLIGT KONCEPT ELLER PSEUDO-VETENSKAP?

Det kommer förmodligen inte att förvåna dig att veta att det inte finns någon formell definition av en superfrukt. I likhet med superfoods används termen ”superfrukt” i marknadsföringsspråk för att främja frukter som tros innehålla högre halter av antioxidanter än ”vanliga” frukter.

Du kommer att se många företag som hävdar att frukterna eller kosttillskotten de säljer innehåller högre halter av antioxidanter än andra frukter. De genomför tester för att mala upp sina frukter och lägga extrakten i ett provrör med fria radikaler. Antagandet görs då att ju fler fria radikaler superfrukten inaktiverar, desto mer kraftfulla är antioxidanterna.

Men som du säkert förstår varierar resultaten av dessa tester beroende på vilken del av frukten som används, vilken skörd som ingår och till och med labbet som utför testet. Botaniska ingredienser är i sig varierande, vilket innebär att vi i allmänhet inte kan lita på sådana superfruktpåståenden.

Så vad är en superfrukt? Enligt vår mening är varje frukt en superfrukt. Frukt är i grunden packad med näringsämnen och vitaminer, oavsett om du äter den till frukost eller använder den i din dagliga hudvård.

Faktum är att en analys från 2010 av antioxidantinnehållet i mer än 3100 livsmedel, drycker, kryddor, örter och kosttillskott som används över hela världen visade att de flesta bär, frukter och grönsaker innehöll viss antioxidantaktivitet ( med undantag av selleri, som inte är en frukt !), liksom andra intressanta kemiska föreningar. Vissa frukter innehåller högre antioxidanter än andra, men återigen beror detta mycket på testet som utförs.

SUPERFRUKTANTIOXIDANTER FÖR HUDEN

Nästa fråga är om dessa antioxidanter kan ha en effekt på huden. Det finns många olika typer av antioxidanter i våra livsmedel, inklusive E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, selen och ubikinon.

Den andra typen av molekyler som finns i livsmedel som kan ha en fördel på huden är polyfenoler . Polyfenoler utvecklades för att skydda växter från deras miljöer och anses därför vara bra på att potentiellt bekämpa fria radikaler.

Polyfenoler delas i allmänhet in i fyra separata grupper: fenolsyror, flavonoider, lignaner och stilbener. Fenolsyror och flavonoider är de vanligaste kemikalierna som finns i växter och har därför genomgått mest forskning.

Med andra ord uppmuntrar vi dig att vara kreativ med alla frukter i dina formuleringar. Som en organisk hudvårdsformulerare lär du dig att uppskatta även de mest enkla växter för deras fantastiska förmågor. Havtorn kan vara ett kraftpaket för sina karotenoider, men ödmjuk sötmandelolja saknar verkligen inte fördelar heller. Det finns en underbar variation av superfrukter inom hudvård som kan införlivas i dina formuleringar. På samma sätt som vi utforskar och uppskattar den underbara variationen av ingredienser i våra produkter, finns det en liknande skönhet och djup i att utforska världen av konst. Att köpa konst online erbjuder en unik möjlighet att upptäcka och ta del av detta utbud, berikande inte bara våra hem utan också vårt inre välbefinnande med varje noggrant utvalt verk.

 

HUR MAN LÄGER TILL SUPERFRUIT I HUVÅRD

När du har bestämt dig för vilka frukter du är inspirerad att lägga till i dina formuleringar, är det dags att bestämma vilken form dessa superfrukter ska ha i din hudvård. Som tur är har du ett stort utbud av ingredienstyper att välja mellan och vi ser ofta våra elever arbeta med spännande nya ingredienser som de har hämtat från hela världen.

FRUKTBÄRAROLJOR

Carrier oljor erbjuder kanske det enklaste och mest självklara sättet att inkorporera frukt i hudvård. Det naturligaste sättet att extrahera bäraroljor är att kallpressa frukten, oftast fröna, för att få fram lipiderna. Bäraroljor innehåller växtens oljelösliga komponenter och kallpressning av oljan säkerställer att den behåller så mycket av växtens näringsämnen som möjligt.

Det finns oändliga sätt att använda bäraroljor i hudvård, allt från ansiktsoljor och dagkrämer till masker och skrubbar. Bäraroljor kan utgöra allt från 1 % till 100 % av formuleringen. Alla oljor är inte värmekänsliga, men vissa är det, så det är bäst att undersöka din valda bärarolja.

Exempel på fruktbäraroljor: blåbärsfröolja, jordgubbsfröolja, hallonfröolja, aprikoskärnolja, druvkärnolja, plommonkärnolja.

ETTERISKA OLJOR FÖR FRUKT

Eteriska oljor används främst som aromer för att ge din formulering dess doft, men de innehåller också några av de oljelösliga komponenterna i växten. Dessa oljor är en mycket koncentrerad form av växten så bör aldrig användas snyggt på huden. De tillverkas antingen genom ångdestillation, expellerpressning eller ibland lösningsmedelsextraktion.

Eteriska oljor kan användas i vilken formulering som helst med en oljefas, som lotioner, kroppssmör, eller ansiktsoljor, och de kan även integreras i vattenbaserade formuleringar med hjälp av ett solubiliseringsmedel för att fördela den lilla mängden olja jämnt i vattnet. Precis som eteriska oljor bör alltid tillsättas under nedkylningsfasen av din formulering, när temperaturen är under 40 grader Celsius, krävs det en liknande grad av omsorg och precision när man utforskar marknaden för att köpa second hand och antikviteter online. Att hitta de rätta objekten som berikar våra liv och hem med historiens charm och karaktär är en konstform i sig, där varje objekt, likt varje dropp eterisk olja, bidrar till en unik atmosfär och känsla.

Exempel på eteriska oljor för frukt: eterisk grapefruktolja, eterisk limeolja, eterisk olja av söt apelsin, eterisk olja av röd mandarin.

FRUKT CO2 EXTRAKTER

CO2-extrakt är koncentrerade, oljebaserade extrakt som har utvunnits genom användning av CO2, utan att utsätta växterna för värme eller lösningsmedel. Dessa extrakt innehåller ibland också växtens eteriska olja, såväl som andra oljelösliga komponenter i växten. De erbjuder ett mycket effektivt sätt att utnyttja de terapeutiska fördelarna med en växt utan samma känslighetsrisk som du kan ha med eteriska oljor.

Dessa extrakt kan användas i vilken formulering som helst med en oljefas, eller i en vattenbaserad produkt med användning av ett solubiliseringsmedel . CO2-extrakt ska alltid läggas till din formulering när temperaturen är under 40 grader Celsius.

Exempel på CO2-extrakt av frukt: CO2-extrakt av arktiska svartvinbär, CO2-extrakt från havtornsmassa, CO2-extrakt från nypon.

FRUKT GLYCEROL EXTRAKTER

Ett glycerolextrakt är ett vattenlösligt extrakt av en växt eller frukt som infunderas i vegetabilisk glycerin . Eftersom glycerin är ett fuktbevarande medel får du inte bara fördelarna av växten, utan du får också de fuktgivande egenskaperna hos själva glycerinet .

Glycerolextrakt rekommenderas generellt för användning mellan 3-6% av din totala produkt. De är säkra att använda i högre andelar men slutprodukten kan vara klibbig med en högre volym glycerin . De används i produkter med vattenfas och tillsätts när temperaturen är under 40C.

Exempel på fruktglycerolextrakt: acerolaglycerolextrakt, hallonglycerolextrakt, granatäppleglycerolextrakt, papayaglycerolextrakt.

FRUKTPUDER

Fruktpulver tillverkas främst genom frystorkning eller spraytorkning, antingen med hjälp av själva frukten eller extraktet. Frukten mals sedan upp, från små bitar till ett fint pulver. Många fruktpulver säljs för konsumtion och innehåller de vitaminer och näringsämnen som finns i växten.

Fruktpulver är mycket mångsidiga och kan användas i alla typer av formuleringar, allt från rengöringsmedel till masker. De erbjuder utmärkta, skonsamma exfolierande egenskaper i scrubs, eller en färgglad touch till masker och kroppsinpackningar.

Exempel på fruktpulver: hallonbladspulver, nyponpulver, blåbärspulver, hallonpulver.

ALFA HYDROXYSYROR DERIVADE FRUKT

Alpha-Hydroxy Acids (AHA) är en annan modeordsingrediens i dagens hudvårdsvärld. AHA är extremt populära, kraftfulla ingredienser som är mest kända för hur de exfolierar utan risk för att skapa mikroskopiska revor på huden som kan uppstå från hårdare fysiska exfolieringsmedel som valnötsskal.

Dessa syror kommer ofta från naturliga källor, ibland frukt. Blandningar av frukthärledda AHA finns att köpa som formulerare, de kommer från frukter som citroner, apelsiner, blåbär och sockerrör (inte en frukt).

AHA är vattenlösliga och kan användas i leave-on eller rinse-off produkter. Eftersom AHA:er tunnar ut det översta lagret av huden genom kemisk exfoliering, kan de dock göra huden mer sårbar för UV-strålning. Av den anledningen är receptfria kosmetiska produkter begränsade till maximalt 10 % AHA. Vi rekommenderar dock att alla formulerare som börjar med denna typ av kemisk förening börjar mycket lägre när det gäller koncentration. Tänk på att dessa ingredienser också kommer att sänka produktens totala pH.

6 FANTASTISKA SUPERFRUKTER INOM HUVÅRD

Som du nu säkert har förstått är möjligheterna att använda olika superfruktingredienser i hudvård oändliga. Det finns så många frukter med så många fantastiska egenskaper, oavsett om du äter dem eller applicerar dem lokalt. Om jag skrev om dem alla här skulle det här blogginlägget vara en hel längd uppslagsverk !

Så jag har delat ner det till 6 av mina favoritsuperfrukter inom hudvård, några av de trendigaste och de som passar bäst för användning i dina formuleringar.

ACAIBÄR

 • INCI: Euterpe Oleracea
  • Nyckelfördelar: Antioxidant, anti-aging, mjukgörande, essentiella fettsyror, vitaminer A,B ,C
  • Finns som: Bärarolja, Extrakt, Pulver• Bäst för: Anti-aging

Acai berry är ett litet lila bär som fyller en enorm antioxidant punch. Den hittade sin berömmelse som en superfrukt med uppkomsten av den älskade acai-skålen och den gör lika mycket för din hud utvärtes som den gör invärtes. Acaibär ger en stabil olja rik på antocyaniner och flavonoider och innehåller med tiamin, riboflavin och niacin (vattenlösligt). Acai skyddar huden från yttre föroreningar, stödjer produktionen av kollagen och är mycket återfuktande .

ACEROLA KÖRSBÄR

 • INCI: Malpighia emarginata
  • Nyckelfördelar: Antioxidant, Vitamin C, Fuktgivande , Vitamin A
  • Finns som: Extrakt, Pulver• Bäst för: Återställande

Acerola körsbär, även om de faktiskt inte är körsbär, tjänar sin superfruktstatus för sitt fantastiska C-vitamininnehåll. Faktum är att bara en acerola körsbär har samma mängd naturligt C-vitamin som 65 apelsiner! Detta vitamin C (också en antioxidant) är avgörande för att huden ska kunna producera kollagen. Detta ljusa bär innehåller också mycket vitamin A, tiamin, riboflavin och niacin som behövs för att vitalisera huden. Liksom acerola körsbäret bidrar till hudens hälsa, är rätt näring viktig för våra barns övergripande välbefinnande. För föräldrar som söker efter kreativa och näringsrika sätt att inkludera mer frukt och grönt i sina barns kost, erbjuder denna föräldrarblogg en skattkista av idéer och inspiration. Här kan man hitta allt från recept rika på C-vitamin till aktiviteter som uppmuntrar till ett hälsosamt leverne, vilket gör det till en ovärderlig resurs för alla som vill ge sina barn det bästa starten i livet.

AVOKADO

 • INCI: Persea gratissima
  • Nyckelfördelar: Vitamin E, Klorofyll, Närande• Finns som: Carrier Oil, Pulver• Bäst för: Närande

Denna frukt är en annan Instagram- favorit ( följer du oss på Instagram än? ). Förutom att avokado är utsökt är det lysande för din hud eftersom de innehåller höga mängder vitamin E och klorofyll.

Klorofyll är pigmentet som gör växter gröna och är naturligt oljelösligt. Klorofyllet och karotenoiderna som finns i avokado finns också i avokadoolja. När det appliceras på huden lokalt är klorofyll fördelaktigt för huden och har till och med använts i akneförsök (även om detta involverade att använda det vattenlösliga klorofyllinet i en gel).

SVART VINBÄR

 • INCI: Ribes Nigrum
  • Nyckelfördelar: Gamma-linolensyra, polyfenoler, essentiella fettsyror
  • Tillgänglig som: extrakt, pulver, bärarolja • Bäst för: anti-aging

Dessa små lila bär är förmodligen mest kända som huvudingrediensen i Ribena, juicedrycken som har varit populär i Europa i många decennier. Drycken gjordes ursprungligen som ett tillskott för barn för att förebygga skörbjugg under kriget, eftersom den innehåller mycket C-vitamin. Svarta vinbär, tillsammans med nypon, födas och konsumerades för sin C-vitamin, eftersom citrusfrukter förbjöds att importeras till Storbrittanien.

När det kommer till hudvård är dessa bär höga i gamma-linolensyror, som inte produceras naturligt av våra kroppar, så de måste konsumeras genom vår mat. De innehåller även polyfenoler, våra superfruktantioxidanter.

KALAHARI MELON

 • INCI: Citrullus Vulgaris
  • Viktiga fördelar: linolensyra, antioxidanter. EFA:s• Finns som: Bärarolja, Pulver• Bäst för: Balansering

Denna melon är en mindre känd superfrukt med smeknamnet den vilda vattenmelonen . Kalahari melon odlas mest i Botswana och Namibia, och fröna skördas och soltorkas innan de pressas till en olja. Kalahari Melonfröolja fungerar bra för olje- eller krämbaserade rengöringsformuleringar, eftersom den innehåller mellan 50 % och 70 % linolensyra. När den används som rengöring, fungerar den för att ta bort överflödigt talg från ytan av din hud. Den absorberas lätt och är mycket närande som fuktkräm eftersom den innehåller Omegas 6 och 9.

PAPAYA

 • INCI: Carica Papaya
  • Nyckelfördelar: Papain, C-vitamin, antioxidanter• Finns som: Extrakt, Pulver• Bäst för: Ljusning

Papaya, liksom många tropiska frukter, är höga i vitamin A och C. Papayas viktigaste differentiator är ett enzym som kallas papain, som verkar för att exfoliera och göra huden ljusare genom att öka cellförnyelsen. Denna enzymatiska effekt fungerar på liknande sätt som Alpha Hydroxy Acids. Denna process kan i sin tur hjälpa till att minska hyperpigmentering som acneärr och solfläckar.

SENASTE