FORMULERARENS GUIDE TILL SQUALEN OCH SQUALAN
En fråga om naturliga ingredienser som ofta dyker upp i vårt onlineklassrum är: ”Vad är skillnaden mellan squalen och squalan?”. De är båda fantastiska ingredienser som är trendiga inom naturkosmetikbranschen, men ändå råder det stor förvirring bland formulatorer av naturlig hudvård om hur de förhåller sig till varandra och vilken roll de har.
Först kommer här en kort definition av de två relaterade ingredienserna:
- Squalen är en lipid som finns naturligt i hudens talg och är allmänt spridd i naturen. I kosmetika används den som ett mjukgörande medel som hjälper till att reparera hudens lipidbarriär. Den är dock mycket instabil och benägen att oxideras, vilket begränsar dess användning.
- Squalan är den hydrerade versionen av squalen. Den är mycket stabilare än sin föregångare, vilket är anledningen till att den har använts i stor utsträckning i naturliga kosmetiska formuleringar på senare tid.
I det här blogginlägget fördjupar vi oss i vetenskapen bakom squalen och squane för att ge dig en omfattande guide till deras skillnader, fördelar och hur man använder dem. Vi sätter också dessa ingredienser i verket i en naturlig squalene- och squalane-booster som du kan prova själv.
VAD ÄR SQUALEN OCH DESS BIOLOGISKA FUNKTIONER?
Innan vi förklarar skillnaderna och relationerna mellan squalen och squalane, låt oss fokusera på den första för tillfället.
Squalen kom först i ljuset i början av 1900-talet, när en viss Dr Mitsumaro Tsujimoto upptäckte och isolerade detta ämne från hajleverolja. Det fick sitt namn efter Squalidae, den hajfamilj som det först isolerades från och som det kom från under många år.
Hos djur och växter produceras squalen som en del av biosyntesen av steroler och fytosteroler. Hos människor är det en mellanprodukt i produktionen av kolesterol, steroidhormoner och till och med D-vitamin.
Skalen spelar en viktig roll i vår hud, eftersom den finns naturligt i talg och är en komponent i hudens lipidbarriär. Som en lipid på hudens yta hjälper den till att förhindra fuktförlust från huden samtidigt som den fungerar som en antioxidant. Av denna anledning har den använts i kosmetika som mjukgörare i över 25 år.
Även om hajlever anses vara den rikaste källan till squalen finns den också i stor utsträckning i växtriket, där den bland annat finns i olivolja, arganolja, amarant, palmolja och vetekornsolja.
DEN KEMISKA STRUKTUREN FÖR SQUALEN OCH SQUALAN
Kemiskt sett är squalen en förening från klassen triterpener och är föregångare till många andra triterpenoidmolekyler i naturen.
Det är en fleromättad lipid, vilket innebär att den har mer än en dubbelbindning (omättnad) mellan sina kolatomer, vilket framgår av figuren nedan. Dubbelbindningar är mer instabila än enkla bindningar, vilket gör omättade oljor mer benägna att oxidera. Du kan läsa mer om det här ämnet i vår formuleringsguide om antioxidanter i kosmetika.
På grund av de många dubbelbindningarna i dess kemiska struktur ansågs squalen vara för instabil för de flesta praktiska användningsområden. År 1950 fick dock den franske kemisten Sebastien Sabetay idén att hydrogenera squalen. Hydrering är en kemisk reaktion som används för att reducera dubbelbindningar till enkelbindningar genom att lägga till väteatomer till molekylen. Sabetay kunde då framställa squalan, som är den hydrerade versionen av squalen och en stabil förening som ofta används som en kosmetisk ingrediens.
I korthet kan vi alltså konstatera att squalen är en stabil förening som härrör från squalen. Det är lätt att förväxla det ena med det andra, eftersom de två namnen endast skiljer sig åt med en vokal.
FUNKTIONER OCH EGENSKAPER: SKILLNADEN MELLAN SQUALEN OCH SQUALAN
Som vi redan har sett är squalen en inneboende komponent i vår kropp. Den syntetiseras av levern och utsöndras i stora mängder av talgkörtlarna. Som en del av talg är det en av huvudkomponenterna i hudens ytlipider. Eftersom squalen är känsligt för oxidation ”offrar” det sig självt i stället för andra hudkomponenter och blir en s.k. fångar av fria radikaler. På så sätt hjälper den till att förhindra oxidativa skador på huden, t.ex. peroxidation orsakad av exponering för UV-ljus.
Forskning tyder på att squalenperoxid, som är resultatet av oxidation av squalen, verkar framkalla inflammatoriska reaktioner och bidra till bildandet av komedoner (t.ex. svarta och vita pormaskar). Det spelar alltså en roll för akne, ett multifaktoriellt hudtillstånd.
Squalan har dock inga dubbelbindningar som kan oxideras, så det har inga antioxidativa egenskaper och bildar inte squalenperoxid.
Både squalen och squalan har otroliga mjukgörande egenskaper och bidrar till att återställa hudens smidighet och flexibilitet. Dessutom minskar de transepidermal vattenförlust (TEWL), vilket är avdunstningen av vatten från hudens yta.
FRAMSTÄLLNING AV SQUALEN OCH SQUALAN
När squalen började användas i kosmetika under 1950-talet erhölls det huvudsakligen från animaliska källor. Produktionen från hållbara och förnybara alternativ har gått framåt under de senaste decennierna, vilket har bidragit till att användningen av squalen och squan har ökat, särskilt i naturkosmetika. Forskningen fortsätter fram till i dag för att försöka underlätta produktionen av squalen, både när det gäller att förbättra eller avstå från hydreringsprocessen.
Nu är de flesta växtkvalaner – även kallade fytoskvalaner – framställda av kvalen som extraheras och renas från avfall från olivoljeförädling eller fermentering av sockerrör. På senare tid har man också funnit att amarantolja är en rik källa till squalen. Den innehåller betydligt större mängder än andra spannmåls- eller nötoljor och skulle kunna vara en intressant källa för extraktion av squalen.
Eftersom framställningen av squalen och squalan från hajleverolja är billigare och mindre komplicerad kan man stöta på fytosqualan som är förfalskat med squalan av animaliskt ursprung. Du måste vara selektiv och köpa endast från pålitliga leverantörer. Det går inte att skilja på om squalen eller squalan är av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung genom att titta på deras INCI-namn, eftersom dessa är desamma oavsett produktens ursprung. Ett laboratorietest som kallas carbon isotope fingerprint används på professionell nivå för att analysera squalen för att avgöra om det kommer från animaliska eller vegetabiliska källor.
FORMULERINGSTIPS FÖR SQUALEN OCH SQUALAN
Som en naturlig formulerare kan du välja att använda oljor som är rika på squalen och lägga till fytosqualan i dina formuleringar. Både squalen och squan är otroliga mjukgörare som absorberas lätt. Isolerad squalen kan också hittas som ingrediens, men på grund av dess höga instabilitet rekommenderar vi att man använder squalen.
Liksom squalen är squalen fettlösligt och kan tillsättas till oljebaserade produkter eller i oljefasen i emulsioner för både hudvård och hårvård. Squalan är färg- och luktfritt och har hög termisk stabilitet och betydande motståndskraft mot kemisk oxidation. Det har också en utmärkt kompatibilitet med andra ingredienser.
Squalan ger en trevlig sensorisk profil med en lätt och silkeslen hudkänsla och minskar TEWL för att återställa hudens smidighet och flexibilitet utan att lämna en oljig rest.
Den har god biokompatibilitet med huden och är icke-irriterande. Du kan använda den upp till en koncentration på 100 %.
VÅR FORMEL: NATURLIG SQUALEN & SQUALAN BOOSTER
Som vi såg är squalen en viktig förening för att hålla vår hud återfuktad och smidig. I människokroppen börjar koncentrationen av squalen minska mellan 30 och 40 års ålder, så vi har formulerat vår naturliga squalen och vår squalane booster för användning på mogen hud.
FORMULERING OCH RIKTLINJER
Använd denna ramformulering och informationen om squalenrika oljor i tabellen ovan för att skapa din egen formel. Du måste köpa squalen från en välrenommerad leverantör.
INGREDIENSER
- Kombinerade vegetabiliska oljor: 79 %.
- Squalan: 20 %.
- E-vitamin: 1 %.
TILLVERKNINGSMETOD:
1. I en bägare väger du de oljor som du vill använda i din booster.
2. I två separata bägare väger du squalan och E-vitamin. Tillsätt squalan och E-vitamin i den första bägaren och homogenisera formeln.
3. Dekantera din booster i en mörk glasflaska med dropp dispenser och applicera några droppar i ansiktet dagligen.