Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGA PEPTIDER

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGA PEPTIDER

Naturliga peptider är ett stort ämne, så i den här korta guiden tar vi dig igenom vad de är, nyckelvetenskapen bakom dem och varför de är fasta favoriter inom så många högpresterande kosmetika.

Vi är alla bekanta med begreppen proteiner, peptider och aminosyror, men förmodligen mindre medvetna om att de är absolut nödvändiga för vår hälsa och utveckling och att de finns naturligt i våra kroppar.

De är ofta förvirrade eftersom termerna används omväxlande. De mest kända proteinerna inom hudvård är kollagen och elastin som är nyckeln till att bibehålla hudens fasthet och elasticitet, men båda minskar med åldern.

5 SKÄL ATT FORMULERA MED NATURLIGA PEPTIDER

Först, innan vi tittar på vetenskapen om peptider, här är 5 främsta anledningar till att inkludera peptider i några av dina formuleringar. De:

 • har den naturliga ”tekniken” för att öka hudens återfuktning.
 • förbättra hudens och hårets elasticitet, struktur och återfuktning .
 • är effektiva anti-aging och skyddande ingredienser eftersom de minskar skador orsakade av hud och hår av fria radikaler.
 • visa hudförnyande egenskaper.
 • fungerar briljant i produkter som serum och ansiktskrämer.

Låt oss nu ta en titt på hur peptider åstadkommer detta.

HUDPERMEABILITET OCH PEPTIDER

Huden är människokroppens största organ och är till för att skydda oss från fysiska och biologiska hot och är som sådan en barriär med begränsad permeabilitet för peptider. Några av de faktorer som påverkar penetrationen av peptider, aminosyror och proteiner i huden är storleken på deras molekyler, deras polaritet och deras joniserade tillstånd (som kommer att förändras med pH-värdet i din formel). Penetrationen av en laddad molekyl är ännu mer begränsad; därför skulle dessa molekyler behöva vara icke- joniserade .

En molekylvikt över 500 Dalton (en Dalton är en enhet som används för att uttrycka proteiners molekylvikt) begränsar dessa molekylers potential att komma in i frisk mänsklig hud.

Peptider kan ha andra egenskaper som begränsar deras penetration genom huden och det är värt att notera att mekanismen för hur många peptider som fungerar i huden fortfarande inte är väl förstått. De kan dock penetrera huden och binda till cellytreceptorer för att stimulera cellaktivitet. Studier visar att de minskar fina linjer och rynkor och hjälper till att öka hudens fasthet och elasticitet och på så sätt förbättra hudens övergripande utseende. På samma sätt som peptider kan transformera hudens utseende genom vetenskap och innovation, kan konst och inredning förändra och förhöja våra vardagsmiljöer, vilket bidrar till vårt välbefinnande och estetiska nöje. För dem som är intresserade av att utforska hur konstnärliga uttryck och inredningsdesign kan samverka för att skapa unika och inspirerande utrymmen, erbjuder denna blogg en källa till inspiration och insikter i hur man bäst kan använda konst och inredning för att återspegla personlig stil och skönhet i hemmet.

Hur de enskilda ingredienserna fungerar är inte alltid kopplat till deras storlek och förmåga att tränga igenom huden. I denna guide fokuserar vi därför på egenskaperna hos några enskilda peptider.

VAD ÄR PEPTIDER?

Låt oss först börja med deras byggstenar och relaterade molekyler: aminosyror och proteiner.

Aminosyror spelar en viktig roll för att upprätthålla en frisk hud eftersom de är byggstenar som utgör de peptider och proteiner som huden behöver. Vissa aminosyror fungerar som återfuktande och uppmuntrar vävnadsreparation och regenerering (till exempel glutamin från lupiner, som vi listar nedan).

Proteiner är stora molekyler gjorda av en eller flera kedjor av aminosyror. Proteiner krävs för struktur, funktion och reglering av kroppens celler, vävnader och organ och varje protein har unika funktioner i kroppen. Proteiner är viktiga komponenter i muskler, hud och ben och kroppen som helhet. Peptider är korta kedjor av aminosyror som är mindre än proteiner.

Peptider finns naturligt i levande organismer inklusive människokroppen och har en kedjelängd på cirka 20 aminosyror långa. De har många funktioner i våra kroppar, allt från att fungera som hormoner som påverkar det endokrina systemet till de som reglerar immunsystemet.

Vissa har en anmärkningsvärt lugnande effekt, medan andra kan förbättra uppkomsten av rynkor, minska hudens förlust av fasthet och hjälpa till att mjuka upp utseendet på uttryckslinjer.

SYNTETISKA VS NATURLIGA PEPTIDER

Peptider kan skapas syntetiskt genom att bygga aminosyrakedjor eller genom att bryta ner proteiner. I den vanliga kosmetikaindustrin är syntetiska peptider vardag.

Syntetiska peptider skapas för att efterlikna storleken, formen och aminosyrainnehållet hos den naturliga motsvarigheten. Några av de vanligaste syntetiska peptiderna, som ofta används i kombination för att öka kollagen- och elastinproduktionen, är palmitoyltripeptid-1 och palmitoyltetrapeptid-7.

Dessa två peptider är sammanlänkade fettsyror för att ge dem den optimala hydrofoba/hydrofila balansen för att förbättra deras förmåga att penetrera huden. En annan syntetisk peptid, Acetyl hexapeptide-8, skapades för att efterlikna effekten av botulinumtoxin och måluttryckslinjer för att hjälpa till att slappna av i ansiktsmusklerna.

Det finns många syntetiska peptider på marknaden med ett brett utbud av funktioner som har visat sig minska vissa synliga tecken på åldrande men de flesta av dessa är inte lämpliga för naturlig kosmetika eller hårvård.

Vi använder inte och marknadsför inte syntetiska ingredienser då vi lär våra elever hur man formulerar naturliga och ekologiska hudvårds- och hårvårdsprodukter. Vi väljer därför att fokusera på naturliga ingredienser.

Lyckligtvis, om du hoppas kunna formulera naturliga produkter som innehåller peptider och andra liknande ingredienser, finns det ett underbart utbud av naturliga alternativ, härledda från växter och deras ingående kemikalier, som kan vara lika effektiva. Vi kommer nu att fokusera på hur de fungerar.

8 NATURLIGA PEPTIDER

Vegetabiliskt kollagen och hydrolyserade proteiner är två nyckelsegment av naturliga peptider som är lätt tillgängliga för den naturliga formuleraren.

 1. VÄXTBASERAT KOLLAGEN

Kollagenprotein utgör cirka 25% av proteinet i våra kroppar. Det är basen av bindväv och byggstenen för senor, ben och brosk och är också huvudkomponenten i dermis. Det finns faktiskt mer än 16 former av kollagen i kroppen med fyra huvudtyper som ger struktur och stöd.

Naturligt kollagen är en intressant tredimensionell struktur av peptidkedjor vridna till en trippelhelix för att ge den styrka. Växt- eller vegetabiliskt kollagen har utvecklats som ett alternativ till animaliskt kollagen. Forskare har arbetat hårt för att utveckla en form av lösligt kollagen genom en jäsningsprocess med jäst, från familjen Saccharomycetaceae . Vegetabiliska kollagener saknar den trippelhelixstrukturen och styrkan hos animaliskt kollagen, men de behåller ändå andra egenskaper.

Jäst innehåller glykoproteiner med hög molekylvikt (proteiner som har socker fästa). Jästcellerna bryts ner och glykoproteinerna isoleras. Dessa glykoproteiner kan leverera förhöjda nivåer av fukt på ett liknande sätt som animaliskt kollagen, på grund av närvaron av sockerarter. Denna form av kollagen används för att återfukta och konditionera i hudvårds- och hårvårdsprodukter. Intressant nog kan dessa principer för hud- och hårvård även tillämpas på våra fyrbenta vänner. Att välja rätt hundmat och hundkläder kan spela en stor roll för att hålla din hunds päls i toppskick. För fler tips om hur du tar hand om din hunds hälsa och välbefinnande, besök denna blogg, en blogg dedikerad till allt om hundar, från hundmat till hundkläder.

 1. HEXAPEPTID-11

Denna vattenlösliga peptid är en kedja av 6 aminosyror. Det härrör från den encelliga organismen Saccharomyces cerevisiae. Med tiden utvecklade organismen en rad mekanismer för att skydda sig mot stressiga situationer som extrema temperaturförhållanden och oxidativ stress.

Dessa mekanismer stimulerar ackumuleringen av sockerarter och protein i organismen, vilket leder till förändringar i cellen. Dessa chock-inducerade isolat har använts för sina anti-irriterande och sårläkande egenskaper förutom att öka kollagen- och elastinproduktionen.

Sådana jästextrakt används nu för att förbättra och förbättra hudtonen och elasticiteten. De är också kända för att stimulera cellförnyelse och öka nivån av hydrering i stratum corneum.

 1. HYDROLYSERAD PROTEIN: ELASTIN

Elastin är det protein i hud och bindväv som ger huden dess flexibla egenskaper, vilket är viktigt till exempel när man använder ansiktsmuskler medan man pratar. Elastin förbrukas stegvis med miljöexponering även om nedbrytningen av elastin potentiellt kan bromsas genom att leda en hälsosam livsstil, äta en välbalanserad kost och följa en bra hudvårdsrutin.

Elastin är en mycket stor molekyl som inte kan penetrera huden. När den appliceras lokalt tillåter den dock bildandet av en film som ger en utjämnande, konditionerande och fuktgivande effekt.

Hydrolyserade proteiner spelar en viktig och funktionell roll för att hålla vår hud och hår återfuktat och friskt. De är ofta proteinmolekyler som har genomgått enzymhydrolysprocessen för att bryta ner proteinet till dess mindre peptid- eller aminosyramotsvarigheter; så även om de inte har ordet ”peptid” i sin INCI, anses de strukturellt vara peptider av naturligt ursprung som kan hjälpa till att förbättra elasticiteten, strukturen och återfuktningen av huden och håret.

 1. HYDROLYSERAD ÄRTPROTEIN

Pisum sativum har studerats på djupet och anses ha den mest balanserade aminosyraprofilen innehållande 22 aminosyror. Det är en utmärkt fuktkräm på grund av dess filmbildande egenskaper och den sägs minska skador på hud och hår av fria radikaler; vilket innebär att den också kan användas som en anti-aging och skyddande ingrediens. Den är värmestabil upp till 80°C och den är vattenlöslig.

En studie som citeras i International Journal of Cosmetic Science tittade på anti-aging effekterna av en naturlig peptid, upptäckt av artificiell intelligens. Proteinet i fråga var Pisum sativum (ärta), som har en molekylvikt på 1819,08 Da. Intressant nog hade den kapaciteten att stimulera de viktigaste hudproteinerna som hade påverkats av hudens åldrande. Pisum sativum ökade också signifikant produktionen av dermala fibroblaster och ökade kollagentätheten.

 1. HYDROLYSERAD LUPINPROTEIN

Lupin är en växt rik på aminosyror, särskilt glutamin. Man tror att glutamin har förmågan att öka celltillväxten. Den innehåller även vitaminer och mineraler som hjälper till att bibehålla hudens och hårbottens hälsa. Hydrolyserat lupinprotein sägs fungera som en enzymhämmare och förhindra nedbrytning och skada av kollagen och elastin, vilket hjälper till att förnya huden. Det är vattenlösligt och värmekänsligt så det är bäst att tillsätta det i formuleringar under 40°C.

 1. HYDROLYSERAD SILKEPROTEIN

Detta utvecklades för användning i produkter som fuktkrämer , serum, schampon och balsam. Den är vattenlöslig och har bra kvarhållande av fukt på grund av dess filmbildande egenskaper som gör den lämplig att använda på torr, irriterad hud. Naturligtvis skulle användning av denna typ av protein inte producera en vegan livsstilskompatibel formulering.

 1. HYDROLYSERAD KINOAPROTEIN

Quinoa är mer känt som en superfood och är en del av familjen Chenopodiaceae. Denna vattenlösliga ingrediens visade sig ge en hög nivå av hudfuktning, hudmjukgörande och mjukgörande egenskaper på grund av den höga nivån av olika aminosyror som finns. Utöver detta är quinoa känt för att ge antioxidanter och reparerande fördelar vilket gör den lämplig för både hudvård och hårvård.

 1. HYDROLYSERAD VETEPROTEIN

Vete är en förnybar resurs som människor har varit beroende av som näring i århundraden. Veteproteiner är stora och komplexa och har fyra olika proteinfraktioner som lämpar sig för vetets elastiska och bindande egenskaper.

Hydrolyserade veteproteiner är vattenlösliga med starka fuktbindande och filmbildande egenskaper som gör hydrolyserat veteprotein till en effektiv hudskyddande och anti-irriterande ingrediens lämplig för användning inom hudvård och hårvård. Något att tänka på är att det är möjligt att utveckla en veteallergi från fortsatt exponering för produkter som härrör från vete.

SLUTLIGA TANKAR OM NATURLIGA PEPTIDER

Det finns så många fler proteinhärledda peptider som soja, ris, bomullspärlor, äggvita förutom hydrolyserade proteinblandningar som har valts ut noggrant för att ge kosmetiska produkter synergistiska egenskaper. En av de mest spännande delarna av formuleringen är att undersöka ingredienserna och välja de som kommer att ge de mest fördelaktiga eller relevanta egenskaperna till dina produkter.

Om du funderar på att inkludera naturliga peptider i dina kosmetiska formuleringar är det viktigt att överväga vilken typ av produkt som passar bäst för deras användning. Leave-on-produkter som serum och ansiktsemulsioner är bättre lämpade för peptidinkludering än rengöringsmedel eller sköljningsprodukter till exempel. Effekterna av peptider är ofta ackumulerande och är inte omedelbara. Konsumenter kommer att behöva kontinuerligt använda peptidhaltiga produkter för att märka en synlig skillnad.

Peptider är ett utmärkt tillskott till formuleringar som syftar till mogen hud och främjar en frisk hud. Det räcker dock inte med peptider i sig. En optimal hudvårdsprodukt bör innehålla en noggrant formulerad blandning av hudnyttiga ingredienser inklusive till exempel antioxidanter, tillsammans med fuktgivande och reparerande medel. Denna mångsidighet i ingredienser påminner om vikten av att omge oss med en varierad miljö för vårt välbefinnande, inte bara genom våra hudvårdsval utan även i våra livsmiljöer. På samma sätt som vi värdesätter mångfalden i vår hudvård, kan konstgjorda växter erbjuda en estetisk och underhållsfri komplement till våra hem och arbetsplatser, vilket bidrar till en behaglig atmosfär. För de som uppskattar denna typ av inredningsdetaljer, denna blogg erbjuder en uppsjö av alternativ som kan förhöja och berika dina utrymmen med en känsla av liv och friskhet, utan det behovet av regelbunden skötsel som levande växter kräver.

SENASTE