Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGA FUKTIGHETER

FORMULERARENS GUIDE TILL NATURLIGA FUKTIGHETER

Vi kategoriserar naturliga fuktbevarande medel som funktionella ingredienser. Uppenbarligen bör varje ingrediens i en välformulerad kosmetisk produkt ha en distinkt funktion. Som naturliga hudvårds- och hårvårdsberedare tenderar vi att vara mycket medvetna om varje ingrediens vi använder och är kanske mer krävande för de roller de utför.

Fuktighetsbevarande medel är vanliga kosmetiska ingredienser och finns i många av formuleringarna på den här webbplatsen. Men för att kunna använda dem effektivt måste vi fördjupa oss i vetenskapen om hur fuktighetsbevarande ämnen fungerar i vår hudvård och sedan välja det lämpligaste för vår formels behov och för vårt produktresultat.

Den här guiden till naturliga fuktbevarande medel är utformad för att ge dig tillräckligt med djup för att känna dig bekväm med att fatta dessa beslut. Vi täcker en topp 5 naturliga fuktighetsbevarande medel att testa i dina formuleringar, men uppmuntrar dig att göra din egen ytterligare forskning om kosmetiska ingredienser med fuktighetsbevarande egenskaper. Efter en lång dag av forskning och experimenterande, varför inte unna dig själv något sött? Besök wendelinskaffe.com för att köpa godis online och njuta av en välförtjänt paus.

VAD ÄR EN HUMECTANT?

Ett kosmetiskt fuktbevarande medel definieras som ett ämne som återfuktar huden men det gör detta på ett mycket specifikt sätt. Som hydrofila, eller vattenälskande ingredienser, lockar fuktighetsbevarande medel vatten till huden i motsats till två andra kategorier av vanliga funktionella ingredienser – ocklusiver och mjukgörande medel – som verkar för att minska vattenförlust eller för att reparera hudens lipidbarriär. Occlusives inkluderar smör och vaxer och mjukgörande medel är ingredienser som squalane och triglycerider.

HUR FUNGERAR ETT NATURLIGT HUMECTANT INOM HUDVÅRD?

Fuktighetsbevarande medels funktion är att dra vatten antingen från luften till huden eller från dermis (ett djupare lager av vår hud) till stratum corneum (hudens yttre lager). Vilken av dessa två som händer beror verkligen på luftfuktigheten.

I områden där luftfuktigheten är hög är det troligt att vattnet hämtas från luften. Men om luftfuktigheten är låg, eller med andra ord luften är torr, behöver vattnet komma från själva huden. I det här fallet drar huden fukt från dermis till ytan. Vad vi måste komma ihåg är att allt inte är svart och vitt. Hudvårdsingredienser och produkter måste fungera i synergi för att hålla huden i optimal kondition.

HUR ANVÄNDER VI NATURLIGA FUKTIGHETER FÖR HUDVÅRD?

Först måste du se till att du formulerar den optimala mängden av rätt fuktighetsbevarande medel.

Om du till exempel har 5% glycerin i en produkt kan du inte bara ersätta den med 5% hyaluronsyra. Även om de båda är naturliga fuktbevarande medel, fungerar, känns och beter de sig väldigt olika i en formel. Fuktighetsbevarande ämnen är inte automatiskt utbytbara i en formel. Du måste därför bedöma vilket fuktbevarande medel som ska inkluderas i din formulering eftersom vissa är mer effektiva än andra och har olika roller att spela.

För det andra kan ditt val också påverkas av tillverkningskostnaderna. Vissa fuktbevarande medel som hyaluronsyra är mycket dyrare än glycerin , men på plussidan skulle vi behöva använda mindre av det. Som alltid behöver du noggrant övervägande och planering när du utformar din formel.

För det tredje, när du arbetar med fuktbevarande medel, bör du också överväga om du ska använda ocklusiver. Denna grupp av ingredienser skapar ett skyddande lager på huden som förhindrar transepidermal vattenförlust (TEWL). Det är därför det ofta rekommenderas att du använder en återfuktande dimma och sedan följer den med balsam, olja eller rik kräm. Balsamet eller oljan kommer att fånga dimman under för att förhindra att huden torkar ut eller förlorar fukt. De flesta hudvårdsprodukter som syftar till att återfukta kommer att vara kombinationer av mjukgörande medel, ocklusiver och fuktgivande medel i formler som är finjusterade för att inrikta sig på specifika nivåer av återfuktning. Precis som vi värnar om vår hud genom att välja produkter som skyddar och återfuktar, är det viktigt att vi också tänker på hur vi skyddar och uttrycker vår personliga stil. Att investera i kvalitetskläder är ett sätt att visa omsorg om sig själv, men det behöver inte vara dyrt. För de som söker att förnya sin garderob med högkvalitativa märkeskläder till ett överkomligt pris, finns det alternativ online där du kan köpa märkeskläder billigt, vilket gör det möjligt att både se bra ut och känna sig bra utan att kompromissa med kvaliteten.

Som vi sa är fuktighetsbevarande ämnen vattenlösliga ingredienser, vilket betyder att du inte ska lägga dem till oljor eller vattenfria produkter. Men på marknaden nu hittar du också oljelösliga fuktighetsbevarande medel, men det är ganska stor skillnad i pris. Det är värt att notera att det finns vissa formuleringar, som oleogeler , som är vattenfria och där glycerin används.

Nu har vi pratat om hur fuktighetsbevarande ämnen fungerar i allmänhet, låt oss ta en närmare titt på den här listan över naturliga fuktbevarande ämnen som du bör överväga att ha i din formuleringssats.

  1. GLYCERIN

Ingen formulerare bör vara utan glycerin . Glycerin vi använder i hudvård kan härröra från växter eller animaliska lipider men det kan också vara resultatet av sockerjäsning. Vänligen kontrollera med din leverantör att glycerinet du köper faktiskt kommer från växter. Det är ett ämne som kan hittas i människokroppen. Det är en transparent, sirapsliknande vätska med en söt smak (men drick den inte).

Du kan hitta glycerinlösningar i olika styrka som 99% eller 85%. Det är mycket milt och är inte känt för att orsaka irritation även om det inte rekommenderas att användas i stora mängder. Glycerin kan kännas klibbigt i formuleringar, så vi rekommenderar att du använder 2-5% i dina produkter.

  1. SORBITOL

Sorbitol kommer från sockeralkohol som finns naturligt i många frukter, men det kan också framställas av glukos och stärkelse. Det är sött precis som glycerin , därför används det ofta i munvårdsprodukter. Det fungerar också bra i hudvårdsformuleringar, men det är bäst att kombinera med andra fuktgivande medel eftersom det anses vara ganska svagt. Du kan lägga till det i dina emulsioner, toner och masker tillsammans med glycerin eller andra fuktighetsbevarande medel. Den har en härlig, mjuk hudkänsla så att du inte behöver oroa dig för klibbighet. Det används mest vid 2-5%.

  1. HYALURONSYRA

Detta är en ingrediens som vi ser mycket i studentformuleringar, och med rätta eftersom det är ett utmärkt fuktbevarande medel. Tydligen kan den absorbera upp till 1000 gånger sin vikt i vatten. Det kan produceras antingen från animaliska källor som kyckling eller nötkreatur, men det kan också skapas som ett resultat av biofermentering . Kontrollera med din leverantör för att säkerställa att du inte köper hyaluronsyra som kommer från djur.

Hyaluronsyra är en del av människokroppen; det är i hår, ögon, leder och naturligtvis huden. Det är en polysackarid och är olösligt i vatten. Den har också en annan form; dess salt, som kallas natriumhyaluronat. Denna form är verkligen vattenlöslig och har mindre molekyler vilket ökar lösligheten och dess motståndskraft mot oxidation. De två termerna, hyaluronsyra och natriumhyaluronat används omväxlande i skönhetsindustrin men det är bra att komma ihåg att det finns skillnader mellan dem. Om du är osäker, kontrollera INCI-listan för din ingrediens hos leverantören.

FORMER AV HYALURONSYRA

Denna ingrediens kommer vanligtvis i två former: ett pulver eller en gel som redan är tillverkad. Du måste komma ihåg att endast hyaluronsyra med hög molekylvikt kommer att skapa en gel och fungerar bra som ett fuktbevarande medel nära hudens yta. Om du bara kan hitta gelformen, se till att du också kontrollerar om det finns tillsatta konserveringsmedel.

Om du köper pulverformen kan du lägga till det i formeln men allokera lite av ditt vatten för att skapa en gel. Även om detta är en dyr ingrediens, behöver du bara införliva en mycket liten mängd i din produkt. Vi rekommenderar att du använder 0,01 – 1 % och tillsätter det vatten och sedan införlivar det i produkten i nedkylningsfasen.

Det finns hyaluronsyror med låg molekylvikt och mycket låg molekylvikt på marknaden också, men de kommer inte att gela upp. De är mer lämpade för hudvård för mogen eller torr hud där du vill att ingrediensen ska arbeta lite djupare i huden. För en synergistisk effekt kan du blanda hyaluronat med olika molekylvikter. Nytt på marknaden är oljelöslig hyaluronsyra som skapas genom inkapsling vilket är perfekt för formulerare som letar efter nya spännande ingredienser och hudvårdslösningar.

  1. NATRIUMLAKTAT

Natriumlaktat är natriumsaltet av mjölksyra och skapas genom jäsning av växtsocker, från till exempel majs eller betor. Kom ihåg att även om det härrör från mjölksyra är de två ingredienserna väldigt olika.

Natriumlaktat är en genomskinlig vätska som är mycket löslig i vatten. Faktum är att det också kan hittas i vår hud som en naturlig fuktgivande faktor (NMF), och svett. NMF i vår hud är ansvarig för att hålla cellerna hydrerade. Den består av laktat, aminosyror, sockerarter, urea och andra komponenter.

Natriumlaktat sägs vara mer återfuktande än glycerin och det är inte klibbigt. Det finns vanligtvis som en vattenlösning, vars koncentration är cirka 60 % (60 % laktat – 40 % vatten). Använd den i någon av dina formuleringar för hudvård eller hårvård. Det är ett allmänt tillgängligt, effektivt fuktbevarande medel.

  1. HONING

Vi kan inte komplettera denna lista utan att nämna honung. Det är såklart naturligt då det produceras av honungsbin och lagras i honungskakan. Många formulerare väljer dock att inte använda det eftersom de föredrar veganska alternativ. Även om det kan vara en utmanande ingrediens att arbeta med, är det verkligen inte omöjligt.

Honung är fullproppad med föreningar som är fantastiska inom hudvård som vitaminer, polyfenoler och enzymer. Eftersom det är klibbigt tillsätts det oftast till tvättprodukter som ansiktsrengöringsmedel, men vissa formulerare innehåller det också i läppbalsam eller andra salvor. Även om honung är självkonserverande , måste du vara särskilt uppmärksam på konservering när du lägger den till emulsioner eller de som innehåller lera.

Att köpa honung från en välrenommerad leverantör där du kan se till att de utför regelbundna kvalitetstester samt köra periodiska tester för konserveringsmedelseffektivitet gör att du kan använda denna underbara ingrediens på ett säkert sätt.

PROVA NATURLIGA FUKTIGHETER I DINA FORMULERINGAR

Vi hoppas att denna översikt över naturliga fuktighetsbevarande ämnen kommer att hjälpa ditt formuleringsarbete. Det finns så många andra du kan välja, men vi ville ge dig den här listan för att hjälpa dig komma igång och bli bekant med dessa utmärkta fuktgivande hudvårdsingredienser. När vi tar hand om vår egen hud och strävar efter det bästa inom naturlig skönhet, är det också viktigt att vi inte glömmer bort våra små. Att hitta säkra och roliga produkter för barn kan vara en utmaning, men det finns platser som specialiserar sig på just detta. För de som letar efter kvalitetsleksaker och barnprodukter som speglar samma omsorg och kvalitet som vi önskar i våra hudvårdsrutiner, rekommenderar vi att utforska en omfattande samling hos en välrenommerad online leksaksaffär och barnbutik.

Vanliga frågor

Vad betyder fuktighetsbevarande medel?

Fuktighetsbevarande medel betyder att behålla eller bibehålla fukt. Fuktighetsbevarande ämnen är typer av ingredienser som till stor del används av kosmetika- och livsmedelsindustrin för att öka fukthalten i en färdig produkt som ansiktsfuktare eller förpackade, tillverkade kakor. Glycerin , till exempel, används av båda industrierna för dess fuktighetsbevarande egenskaper.

Hur fungerar fuktighetsbevarande medel?

Fuktighetsbevarande medel är vattenälskande eller hydrofila ingredienser som attraherar vatten. De gör detta genom att antingen dra fukt från luften till stratum corneum, om luftfuktigheten är hög, eller från djupare nivåer av dermis om luften utanför är torr.

Är fuktighetsbevarande medel bra för huden?

Det beror på. Fuktighetsbevarande medel är i allmänhet användbara och populära funktionella ingredienser i hudvårdsprodukter eftersom de drar till sig fukt till hudens yta för att återfukta epidermis. De måste dock användas med precision i en kosmetisk formel. De fungerar ofta bäst i kombination med andra fuktgivande ingredienser som mjukgörande och ocklusiver.

Vilken typ av naturliga ingredienser är fuktighetsbevarande medel?

5 naturliga fuktbevarande medel som bör finnas i den naturliga formuleringssatsen är: Glycerin ; sorbitol; Hyaluronsyra; Natriumlaktat; och honung. Glycerin och honung är välkända fuktbevarande medel inom både kosmetika- och livsmedelsindustrin. Sorbitol är en sockeralkohol som finns naturligt i många frukter och medan ett svagt fuktbevarande medel inte är klibbigt och har en fin hudkänsla. Hyaluronsyra är en skönhetsfavorit för sin förmåga att absorbera upp till 1000 gånger sin vikt i vatten. Natriumlaktat är ett växtsocker som är lätt att arbeta med i formuleringar.

SENASTE