Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL INCI

FORMULERARENS GUIDE TILL INCI

Språk är fascinerande kulturella referenser och kommunikationsmedel och det är otroligt att tänka sig att världen har över 7 000 olika kända språk. Föreställ er då förvirringen om ingrediensförteckningarna på kosmetikaförpackningar i vår numera globala industri för personlig vård skulle vara på tusentals språk.

För att underlätta den globala handeln, konsumenternas säkerhet och regleringen av produkter för personlig vård tilldelas kosmetiska ingredienser, oavsett om de är av botaniskt eller syntetiskt ursprung, standardiserade namn som är erkända över hela världen. De förtecknas i den internationella nomenklaturen för kosmetiska ingredienser, som vanligen kallas INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

I den här formuleringsguiden förklarar vi vad INCI är, hur den fungerar och varför du som formulerare av naturkosmetika måste känna till den i ditt dagliga arbete. Från att köpa ingrediensförråd till att få en kosmetisk produkt säkerhetsbedömd för att kunna börja säljas spelar INCI en stor roll i kosmetikaformulatörens liv.

Oroa dig inte om INCI är nytt för dig; det är sunt förnuft att använda det, även om det tar lite tid att förstå i början av din karriär som kosmetikaformulerare. INCI kanske inte löser alla dina frågor om ursprung och typer av kosmetiska ingredienser som du stöter på, men det är en stor hjälp.

INCI:S URSPRUNG

Den internationella nomenklaturen för kosmetiska ingredienser startades på 1970-talet av den USA-baserade Cosmetic, Toiletry & Fragrance Association (CTFA), som numera heter Personal Care Products Council (PCPC). Dess ursprung i USA är en del av anledningen till att INCI-namnen innehåller vanliga engelska ord för vissa ingredienser, detsamma gäller till viss del även för bakverk och liknande saker som vin och sprit.

Hittills finns det över 16 000 kosmetiska ingredienser som är förtecknade i INCI, och fler läggs till varje år i takt med att nya ingredienser utvinns ur botaniska växter eller syntetiseras i laboratorier. Förteckningen övervakas och nya ingredienser godkänns och tilldelas sitt INCI-namn av ett oberoende organ, Cosmetic Ingredient Review (CIR), som också inrättades på 1970-talet av den dåvarande CFTA med stöd av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA och Consumer Federation of America.

Var hittar du INCI

Dessa länkar leder dig till den officiella INCI-förteckningen och till liknande förteckningar över kosmetiska ingredienser i andra delar av världen.

EU Cosing-databasen – en gratis onlinetjänst. Du kan söka i hela databasen över kosmetiska ingredienser i EU, inklusive de som är förbjudna och begränsade i EU.

Kinesisk databas för reglering av kosmetiska ingredienser (China CosIng).

Australian Inventory of Chemical Substances (AICS) som innehåller vissa kosmetiska ingredienser.

VARFÖR INCI?

Det finns många fördelar med INCI. Vi nämnde tidigare att det är förvirrande att ha olika namn på samma kosmetiska ingredienser. INCI skapades också för att förenkla de ofta mycket komplexa kemiska molekylära namnen på ingredienserna. Medan forskarna förstår dessa kemiska namn kan konsumenterna finna dem obegripliga eller förvirrande. Dessutom kan långa vetenskapliga namn vara opraktiska att placera på det begränsade utrymme som finns på kosmetikaförpackningar.

INCI finns därför för att hjälpa till:

Vetenskaplig forskning: standardiserade namn är viktiga för forskare som behöver få tillgång till och dela med sig av forskning för att öka kunskapen om ingredienser. Det är dock inte alla forskare som använder INCI som rutin.

Kemisk och kosmetisk tillverkning: Industrin behöver veta vilka ingredienser de har att göra med så att de kan vara säkra på att en kosmetisk produkt är säker och få tillgång till forskning om ingredienser när de utvecklar sina formuleringar. Detta gäller även för formulerare av indie- och naturkosmetika.

Tillsynsmyndigheter för kosmetika: EU och FDA i USA, liksom andra tillsynsorgan runt om i världen, behöver veta exakt vilken ingrediens de beställer forskning om och beslutar om i formuleringar för att kunna fastställa ingrediensens säkerhet eller begränsa eller till och med förbjuda dess användning i kroppsvårdsprodukter inom sina geografiska jurisdiktioner.

Konsumentinformation och säkerhet: Framför allt måste konsumenterna naturligtvis ha tillgång till INCI-förteckningen över ingredienserna på primärförpackningen – utsidan av kosmetikaprodukterna – för att kunna upptäcka eventuella allergener eller ingredienser som de kan ha negativa reaktioner på eller helt enkelt vill undvika i kosmetika av personliga skäl. Med INCI-förteckningar över ingredienser på kosmetikaförpackningar, och med konsumenter som är mer informerade om ingredienser, minskar risken för marknadsföringshype och greenwashing.

Kort sagt, förbättrad säkerhet, smidig handel, enkel tillverkning och ökad vetenskaplig kunskap om ingredienserna ligger till grund för INCI. INCI-systemet används i Förenta staterna, Europeiska unionen, Kina, Japan och många andra länder för att ange ingredienser på etiketter för kosmetiska produkter. Med några få undantag är INCI-märkningsnamnen i alla länder desamma.

HUR FUNGERAR INCI?

När du skannar av ingredienserna på kosmetikaförpackningar bör du se INCI i aktion (vi säger ”bör” eftersom det inte är obligatoriskt att deklarera ingredienser som en INCI-lista i alla regelverk världen över). INCI använder en kombination av vetenskapliga, engelska och latinska namn som unika identifierare av kosmetiska ingredienser.

När det gäller botaniska ingredienser baseras den vetenskapliga delen av INCI-namnen på det binomiala Linnaean-systemet eller det tvådelade namngivningssystemet som bygger på en växts släkte följt av dess specifika namn. Systemet är uppkallat efter den svenske läkaren och botanisten Carl von Linné från 1700-talet – taxonomins fader – som anses ha formaliserat systemet för att kategorisera växter, svampar och alger.

Rosa damascena innebär enligt Linnésystemet först att växten är en ”ros” och sedan att den är en damastros. En hundrosa med hjälp av Linnésystemet är Rosa canina. Du kan se att vi ska skriva denna del av INCI på ett särskilt sätt: det första ordet, släktnamnet, skrivs med stor bokstav, artnamnet skrivs med liten bokstav, och hela namnet i tryck ska vara kursiverat.

Även om detta är strikt korrekt kommer du inte alltid att se Linné-namn i kursiv stil på kosmetikaförpackningar eller på nätet i produktbeskrivningar. Detta beror på att kursiv stil kan vara svår att läsa i vissa typsnitt och färger och kan vara svår att tyda.

ANVÄNDNING AV INCI PÅ KOSMETIKAFÖRPACKNINGAR

Att skriva ner dina formuleringar med både det vanliga namnet och INCI-namnen på ingredienserna är bästa praxis för kosmetiska formuleringar. Detta är särskilt viktigt om du vill replikera en formulering senare eller om du vill sälja en kosmetisk produkt som du har tillverkat. I EU, och i de flesta andra jurisdiktioner, måste alla kosmetiska produkter som saluförs säkerhetsgranskas av en kvalificerad bedömare som kräver att din formulering är skriven i INCI-namn och i rätt procentuell ordning.

I EU och USA är du skyldig att ange ingredienserna i din formulering på din förpackning i storleksordning, från den största procentuella ingrediensen och nedåt till de ingredienser som ingår på en procent. Ingredienser som ingår i mindre än en procent, inklusive alla reglerade allergener som finns i din formulering, kan anges i vilken ordning som helst. Konsumenten – och andra formulerare – får då en god uppfattning om mängden av alla ingredienser i produkten, om än inte den exakta uppdelningen av formuleringen.

I USA måste ingrediensförteckningarna för produkter för personlig vård anges i det vanliga namnet, men behöver inte åtföljas av INCI-namnet inom parentes, även om det är vanligt att de skrivs som i dessa exempel: Vatten (aqua) och parfym (parfum). I EU och andra jurisdiktioner är INCI-namnet obligatoriskt och det vanliga namnet läggs frivilligt till inom parentes.

VANLIGA FRÅGOR OM INCI

Låt oss först betona att INCI-namnen är det första du ska gå till när du vill veta mer om dina ingredienser. Oavsett om du skriver ett utkast till formulering eller bestämmer vad du ska köpa från leverantörer, innehåller INCI-namnen ledtrådar till dina ingredienser. INCI har dock fortfarande vissa gråzoner. Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna om INCI som vi får från vår skolgemenskap.

1. Är den här ingrediensen naturlig?

Att läsa INCI ger dig klarhet om en ingredienss beståndsdelar och hjälper dig att avgöra om den är naturlig eller någon av våra så kallade 4 nyanser av naturlig.

Vissa vaxer kan till exempel vara ”pseudovaxer” och inte de rena extraherade botaniska vaxer som du tror att de är. Deras INCI-namn ger ledtrådar till deras ursprung. På samma sätt kan INCI-namnet hjälpa dig att avgöra om en hydrosol är en destillationsprodukt eller ett blomvatten som skapas genom att man löser upp eteriska oljor i destillerat vatten. Dessa två artiklar är exempel på hur viktigt det är att avkoda INCI-namnet när man väljer och köper naturliga ingredienser.

Men inte ens INCI-namnet kan ge dig 100 procent klarhet om en ingrediens och du kan behöva göra mer forskning om ingrediensernas ursprung.

I vissa fall är INCI-namnet detsamma oavsett om ingrediensen är den botaniska eller syntetiska versionen. Ett exempel på detta är propandiol, ett lösningsmedel och mjukgörare som används för att förbättra hudkänslan och konsistensen i kosmetika. Den kan fermenteras från majs eller framställas genom syntes. I inlägget om hydrosol som vi länkade till ovan finns exempel på att samma INCI-beteckning används för produkter som är formulerade och tillverkade på olika sätt.

Ingredienserna glycerin och squalan kan vara av vegetabiliskt och animaliskt ursprung, men INCI-beteckningen är densamma för båda. Du måste bli medveten om produkter som har olika ursprung men samma INCI. Forskning om kosmetiska ingredienser är allt.

2. Varför har olika produkter samma INCI?

Ingredienser kan bestå av exakt samma kemiska komponenter men i olika proportioner. I det här fallet kan INCI inte säga hur den totala ingrediensens procentuella sammansättning ser ut. Ett exempel på detta är två emulgeringsmedel som har samma INCI men som måste bearbetas på olika sätt i en formulering och kanske ger en annan känsla på huden i den färdiga produkten. De kan ha olika handelsnamn eller skyddade namn, men samma INCI-beteckning.

Ett annat skäl är att INCI-angivelsen inte förklarar vilken del av växten en ingrediens kommer från. Ett exempel på detta är havtornsväxten som producerar två botaniska oljor – en pressad från fröna och en från bärets fruktkött – som har mycket olika fettsyraprofiler. Båda kan kallas Hippophae rhamnoides-olja i leverantörsinformationen i stället för Hippophae rhamnoides fröolja och Hippophae rhamnoides bärolja. Säkerhetsbedömare kommer att fråga dig vilken del av växten dina ingredienser kommer från, så se till att du vet det.

För att göra det ännu mer förvirrande kan samma INCI-beteckning ibland stå för helt olika produkter. INCI Rosmarinus Officinalis Leaf Extract kan till exempel stå för ett CO2-extrakt, ett oljeextrakt, en glycerit eller till och med ett pulverextrakt.

Du måste be dina leverantörer om mer information om hur stor andel av de ingående ingredienserna som utgör en ingrediens, och även, om det inte är tydligt, om vilken del av växten en ingrediens kommer från och vilken typ av produkt (CO2, kallpressad olja och så vidare). Försök att få säkerhetsdatablad (SDS) och analyscertifikat (COA) från tillverkaren för att få mer information.

3. Har varje kosmetisk ingrediens en INCI-beteckning?

Nej, alla ingredienser som är tillåtna i kosmetika behöver inte ha en INCI-beteckning. Vissa ingredienser som härrör från livsmedelskällor får till exempel inte förtecknas som kosmetiska ingredienser och har därför ingen INCI-förteckning. Färskt bananextrakt kan anges i ingrediensförteckningen, men det skulle inte ha någon motsvarande INCI-beteckning.

4. Berättar INCI vad ingrediensens källa är?

Nej, du kan inte alltid ta reda på källan, vare sig botanisk eller syntetisk, enbart från alla INCI-listor. Till exempel kan den vanliga oljan kapryl- och kaprikstriglycerider tillverkas av flera ingredienser, bland annat kokosnöts- och palmkärnoljor blandade med olika medelkedjiga triglyceridoljor (MCT-oljor) och glycerol. Du måste be din leverantör om dokumentation – SDS och COA – för att fastställa de exakta källorna till vissa ingredienser.

5. Är alla ingredienser som anges på INCI säkra att använda i kosmetika?

Personal Care Products Council säger på sin webbplats att det faktum att en kosmetisk ingrediens har en INCI-beteckning inte innebär något uttalande om dess säkra användning i kosmetika. Denna bedömning ligger hos tillsynsmyndigheterna i olika jurisdiktioner runt om i världen. Tillverkarna, och du som är en naturlig formulerare, måste använda denna information från myndigheterna för att utveckla säkra formuleringar.

6. Säger INCI hur aktiv eller effektiv en ingrediens är?

Det faktum att du ser en fin botanisk eller aktiv ingrediens nämnd i INCI betyder inte att produkten är ett kraftpaket av botaniska nyttigheter för dina formuleringar. Låt oss ta frågan om ett växtextrakt i en vattenbaserad bas. Centella asiatica eller Gotu kola är känd som en adaptogen och utmärkt i formuleringar som riktar sig till mogen hud. Dess viktigaste aktiva kemikalier är dess centelloider – asiaticosid, madecassosid, asiat-syra och madecass-syra. Men INCI för ett Gotu kola-extrakt i vatten skulle bara ange växtens latinska namn och vatten och inte ge någon indikation på mängden aktiva ingredienser i lösningen.

På samma sätt finns hyaluronsyra i olika molekylvikter som lämpar sig för olika typer av kosmetiska preparat och används av olika skäl. INCI-namnet för hyaluronsyra är natriumhyaluronat och skulle vara detsamma oavsett vilken molekylvikt du köper. Återigen måste man undersöka leverantörens dokumentation och ställa frågor för att vara säker på vad man köper.

7. Var hittar jag en ingredienss INCI-nummer?

Titta först i din leverantörs papper och om du inte hittar INCI-angivelsen för en ingrediens, fråga efter den. Om du har för avsikt att använda ingrediensen i en produkt som du ska sälja behöver du definitivt INCI-numret. Sök upp ingrediensen i INCI och fritt tillgängliga databaser för ingredienser som EU:s CosIng-databas eller SpecialChem och försök även med handelsportaler för ingredienser som UL Prospector och Covalo, som vi intervjuade i podcast 79: Utmaningen med att hitta naturliga ingredienser.

8. Hur skriver jag INCI för macerater eller glyceriter som jag gör hemma?

På Vegetabilisk.se råder vi våra elever att ange INCI-namnet på lösningsmedlet (bärarolja/vatten/glycerin/etanol eller en kombination av lösningsmedel) och det botaniska namnet på växtextraktet. För att skriva INCI för ett växtextrakt måste du skriva det INCI som används för växten (vilket inte alltid är dess botaniska namn) och den del av växten som används. Det är möjligt att kontrollera växtens INCI-nummer i EU:s databas Cosing för ingredienser.

De här exemplen visar detta i praktiken:

  • Rosmarinoljeextrakt (detta är också ett exempel på INCI som inte använder det uppdaterade botaniska namnet – som nu är Salvia rosmarinus): Helianthus Annuus (solros).
  • Seed Oil (och) Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (extrakt av blad från Rosmarinus Officinalis)
  • Glycerit av grönt te: Glycerin (och) Aqua (och) Camellia Sinensis Leaf Extract

Det är roligt att göra glyceriter och macerater hemma, men om du tänker använda dem i kosmetiska produkter som ska säljas rekommenderar vi att du köper dem från välrenommerade leverantörer som kan tillhandahålla den dokumentation som krävs (SDS och COA). Detta beror på att du måste få dina kosmetiska produkter säkerhetsbedömda innan de kan säljas, och din bedömare behöver korrekt, laboratoriecertifierad dokumentation om dina ingredienser. De här länkarna förklarar allt om hur man arbetar med glyceriter och macerater:

9. Var hittar jag en ingredienss procentuella fördelning?

Antingen SDS och/eller COA bör ge denna information för sammansatta ingredienser. Om inte, be din leverantör att tillhandahålla omfattande dokumentation. Om de inte kan det och du behöver den, köp någon annanstans.

SENASTE