Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL GLYCERITER I HUDVÅRD

GLYCERITER I HUDVÅRD

Användningen av glyceriter i hudvård är ett sätt att lägga till fördelarna med växternas fantastiska fytokemikalier – eller ’aktiva ämnen’ – i dina naturliga formuleringar. I denna guide ger vi dig insikter och tips om hur du kan påbörja din egen resa in i den fascinerande och ibland komplexa världen av glyceriter. Om du trodde att glyceriter bara var där för doft och färg, läs vidare för att utforska vetenskapen som gör dem till värdefulla naturliga ingredienser.

VAD ÄR GLYCERITER?

Glyceriter är extrakt av växtmaterial i glycerin. De används i stor utsträckning inom örtmedicin som alkoholfria tinkturer. Deras fördel kommer både från extrakten av växtmaterialet som macereras i glycerinet och från glycerinet självt, som är en utmärkt fuktighetsbevarande substans.

Glycerin, även kallad glycerol, är en seg, färglös, klar eller halvklar, icke-toxisk, söt smakande vätska som produceras från vegetabiliska eller animaliska fetter. Våra kroppar bearbetar glycerin varje gång vi äter fetter, eftersom dessa bryts ned till fettsyror och glycerin.

Det har vissa terapeutiska egenskaper i sig, såsom att vara lugnande och en hudvårdsagent. Det är en fuktighetsbevarande substans som är hygroskopisk, vilket innebär att den drar till sig vatten. Den hjälper till att förhindra vattenavdunstning både från huden och från kosmetikprodukten själv. Det är därför en viktig kosmetisk ingrediens för vattenretention.

En annan funktion av glycerin är att hjälpa till att minska den potentiella hudirritationen som orsakas av ytaktiva ämnen. Av denna anledning ingår det ofta i formuleringar för produkter som rengöringsmedel och schampon.

Vi brukar använda glycerin endast i små mängder i hudvårdsprodukter eftersom koncentrationer över 5-10 procent kan ge en obehaglig, oönskad klibbig känsla. I produkter för sköljning kan vi använda mer. Tandkrämer kan till och med innehålla upp till 50 procent glycerin.

FUKTAR GLYCERIN HUDEN?

Vissa människor tror att tillsatt glycerin kommer att ge fukt till huden. Det är tekniskt sett inte sant, eftersom fukt innebär att ge vatten. Fukt för din hud kan komma från det vatten du dricker eller vatten i din kosmetiska produkt. Kom ihåg att uttorkad hud behöver fuktgivande ingredienser.

GLYCERITER I HUDVÅRD: GÖRA ELLER KÖPA DEM?

Som formulerare av hudvårds- och/eller hårvårdsprodukter förlitar vi oss vanligtvis på köpta extrakt. Fördelen med detta är att kosmetiska ingrediensleverantörer bör kunna förse oss med all nödvändig dokumentation, såsom säkerhetsdatablad (MSDS) eller analyscertifikat (CoA). Vi behöver dessa för att våra formuleringar ska kunna genomgå de tester som krävs för att vi säkert och lagligt ska kunna sälja våra produkter till allmänheten.

Om du vill göra dina egna glyceriter och sedan inkludera dem i naturliga hudvårdsprodukter like dessa som rockaren Eva Guillén arbetar med, förvänta dig en lång och kostsam resa för att få alla nödvändiga certifieringar och analyser utförda. Vi rekommenderar därför att köpa glyceriter för att undvika detta besvär, samt de kostnader som är involverade.

Men låt inte detta stoppa dig från att experimentera med att göra vegetabiliska glyceriter eller från att forska i de fantastiska fördelarna med örtextrakt som är möjliga att macerera i glycerin.

Som naturliga formulerare älskar vi alla att få tag på rått växtmaterial, ofta plockat direkt från växter vi har odlat själva. Så vi har inkluderat nedan en kort steg-för-steg-guide för att göra dina egna glyceriter för hemmabruk. Först låt oss titta på vetenskapen bakom hur olika lösningsmedel fungerar vid extrahering av fytokemikalier.

HUR LÖSER SIG PHYTOCHEMICALS I GLYCERIN?

När du gör glyceriter eller bestämmer vilka du ska köpa är det idealiskt att förstå vilka fytokemiska extrakt vi vill ha från en given växt och varför. Vi kan känna till växtens egenskaper, men vilka aktiva föreningar är det som ger dem och i vilken del av växten finns de?

Efter att ha forskat om de aktiva ämnen du vill extrahera från en vald växt kan du söka deras löslighet i Pubchem, vetenskapliga artiklar och farmakognosiböcker. Genom att ta reda på vilken kemisk klass dessa föreningar tillhör får du en idé om vilket lösningsmedel du ska använda.

Med dessa uppgifter i handen kan du göra rimliga val om vilket lösningsmedel som är bäst för att extrahera var och en av växtens intressanta aktiva föreningar.

Kom ihåg att ett lösningsmedel kan vara vad som helst som löser upp något annat. Vatten, olja, glycerin och etanol är alla lösningsmedel. Lär dig mer om detta i vår guide till att välja det bästa örtlösningsmedlet.

Faktorer som påverkar lösligheten

Lösligheten hos fytokemikalier i ett givet lösningsmedel beror på många faktorer, såsom:

Aktiva ämnen har en affinitet med lösningsmedlet. Den enkla regeln ”lika löser lika” måste kommas ihåg här. Vissa fytokemikalier kan ha större affinitet med vatten, etanol eller glycerin, medan andra kommer att vara lättare att extrahera i olja.

Lösningens pH Vissa fytokemikalier måste extraheras inom en definierad pH-intervall för att säkerställa att de är lösliga och inte kommer att brytas ned i processen.

Lösningsmedlets temperatur

  • Värme kan öka upplösningen av vissa föreningar i det valda lösningsmedlet.
  • Vissa föreningar kan vara känsliga för värme och bör därför bearbetas kallt.
  • Inte alla lösningsmedel kan värmas upp. Vissa är brandfarliga eller kan avdunsta vid uppvärmning.

Denna lista är inte uttömmande, men den är inte heller menad att vara det eftersom vi skulle behöva fördjupa oss i kemi för att förklara alla möjliga faktorer som påverkar lösligheten. Det är fullt möjligt att framgångsrikt formulera med glyceriter utan att vara kemist.

FÖRENINGAR SOM LÖSNINGSMEDLEN KAN EXTRAKTERA

Några klasser av föreningar som vanligtvis kan extraheras i vatten- och etanol/glycerinlösningsmedel är:

  • Vatten
  • Polysackarider (ex: gummi och slem) Fenoliska föreningar (ex: tanniner) Flavonoider (ex: antocyaniner) Aldehyder Ketoner Aminer Syreinnehållande föreningar
  • Etanol/glycerin
  • Steroler Flavonoider (ex: antocyaniner) Terpenoider Fenoliska föreningar Alkaloider Saponiner

Växter extraheras ofta med lösningsmedelsblandningar (vanligtvis etanol och vatten), så kallade hydroetanoliska lösningsmedel, eller kombinationer med glycerin eller vinäger. Om du stöter på olika alkoholprocent på extraktens etiketter beror detta på att olika lösningsmedelsblandningar kommer att ha olika total polaritet och kommer att extrahera olika uppsättning komponenter från växtmaterialet.

Vatteninfusioner med örter kommer därför att innehålla olika fytokemikalier än en olja där samma ört har macererats.

Elever på Vegetabilisk.se frågar ofta vilket extrakt som är bättre – oljebaserat, vattenbaserat eller glycerinbaserat – men den här frågan kan inte besvaras lätt eftersom det beror på örten, lösningsmedlet, lösligheten hos örternas beståndsdelar och alla de andra faktorer som nämndes ovan, liksom syftet med formuleringen där du vill använda maceratet.

GUIDE FÖR ATT GÖRA DINA EGNA GLYCERITER

Tidigare sa vi att vi rekommenderar att köpa glyceriter från pålitliga leverantörer om du avser att inkludera dem i kosmetika som du vill sälja. Men vi vet att det kan vara givande och roligt att göra glyceriter, särskilt om du älskar naturliga, botaniska ingredienser och även odlar växter som har egenskaper som är idealiska för att extrahera i glycerin.

Här ger vi dig en kort steg-för-steg-guide till grunderna för att göra dina egna glyceriter. Det finns mycket att utforska, så vi rekommenderar att du gör mer forskning om du vill fördjupa dig i att göra glyceriter.

Idéer för färska livsmedelsglyceriter: gurkor, jordgubbar, blåbär, granatäpple, papaya, rödbetor, citroner osv.

Örtidéer för glyceriter: malloblommor, ringblommor, hibiskus, rosenknoppar, lavendel, kamomill, maskrosor, hagtorn och ingefära. Känn dig fri att experimentera.

STEG-FÖR-STEG-GUIDE FÖR ATT GÖRA DINA EGNA GLYCERITER

Förbered din arbetsplats. Den bör vara ren och desinficerad. Förbered dina burkar, Masonburkar eller andra glasbehållare som också måste vara rena och desinficerade. Du kan placera dem i ugnen vid någon av följande temperaturer och tider (efter att ha tagit bort isolerande gummiband): 150ºC i 150 min; 160ºC i 120 min; eller 170 ºC i 60 min. Få dina örter, växter eller frukt redo. Rengör och torka eventuella yttre skal och skinn på frukt och grönsaker noggrant. Skär sedan den botaniska massan i mindre bitar. Skala exempelvis granatäpplet och ta ut kärnorna eller skala eller skär gurkorna i mindre bitar. Använd ekologiska och bekämpningsmedelsfria frukter av god kvalitet. Blanda inte mer än en typ av botaniskt material i en enda glycerit. Torkade örter bör återfuktas med en liten mängd destillerat vatten. Hartsiga och slemliga material är inte lämpliga (t.ex. rökelsehartser, chia- eller linfrö).

Väg dina ingredienser och fyll burken: Upp till 30 procent råmaterial (eller färska örter, eller återfuktade torra örter) och 70 procent glycerin. Märk alltid behållaren med innehållet och datumet. Skaka den. Låt det dra i 1-2 veckor och skaka då och då, sedan sila genom en sil fodrad med muslin eller ostduk. Se till att silen och filtreringsduken är ultrarena; kom ihåg att detta är en DIY-metod för att göra glyceriter. En professionell standard av vakuumfiltreringsmetod skulle behövas för att göra någon glycerit avsedd för kommersiellt bruk. Dock kan denna utrustning vara kostsam. Se också till att det inte finns något rest av botaniskt material i det silade glycerit. Hållbarheten är mellan 12-24 månader. Förvara din glycerit i en sluten behållare, på en mörk och sval plats. Kom ihåg att en verifierad hållbarhet endast kan fastställas genom korrekt stabilitetstestning. att göra glyceriter för naturlig hudvård

TIPS FÖR ATT ANVÄNDA GLYCERITER I HUDVÅRD

Glyceriter kan vara ett utmärkt tillskott till dina formuleringar som innehåller vatten. I princip kan du ersätta glycerin med glyceriter.

Du kan blanda dem med gummer, till exempel, för att tjockna produkten. Om du köper färdiga glyceriter, kontrollera om de innehåller extra vatten eftersom överskottsvatten kan få din gummi att klumpa sig. Gummer blandar sig bättre med ren glycerin.

Tänk också på motiveringen att lägga till glyceriter i sköljprodukter där de skulle vara i kontakt med huden under en mycket kort tid.

Du kan enkelt inkludera glyceriter i emulsioner med 2-5 procent och vanligtvis i kylfasen. De ger din formulering fördelen med en fuktighetsbevarande substans och förstärker den med ett intressant ört- eller fruktextrakt. Det extra värdet kommer att bero på vilket växtmaterial som extraherades och vilka föreningar som kommer att nå huden genom glyceritets medier.

Vid mycket låga procentandelar är det osannolikt att glyceriten kommer att orsaka intensiv färgförändring av emulsioner. De kan dock påverka färgen i geler.

Vi rekommenderar alltid att utföra stabilitetstester på din produkt för att se om färg och doft förblir desamma.

Du kan vilja lägga till glyceriter i anhydrous produkter. I det fallet skulle en liten mängd kunna blanda sig ganska bra, men överväg glycerins hygroskopiska natur: den absorberar vatten från omgivningen. En anhydrous produkt som innehåller glycerin och lämnas öppen i ett fuktigt badrum skulle locka fukt och skulle slutligen bli en bakteriefest om ingen konserveringsmedel tillsattes.

När du köper glyceriter som innehåller vatten och konserveringsmedel, kontrollera vilka konserveringsmedel. Du kan hitta vissa konserveringsmedel, som Leucidal Liquid, är kationiska och som sådana kan de störa Xantangummi eller andra anioniska ingredienser som tillsatts i formeln.

Vi hoppas att denna guide till att använda glyceriter i hudvård har gett dig några insikter i hur man formulerar med glyceriter. Som du kan se finns det mycket att lära om extraktion av fytokemikalier i lösningsmedel, varav glycerin är ett alternativ. Vi uppmuntrar dig att forska vidare så att du kan använda glyceriter i hudvård på bästa sätt.

SENASTE