Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE TILL GLYCERIT I HUDVÅRD

FORMULERARENS GUIDE TILL GLYCERIT I HUDVÅRD

Användningen av glyceriter i hudvård är ett sätt att lägga till fördelarna med växternas fantastiska fytokemikalier – eller ”aktiva” – till dina naturliga formuleringar. I den här guiden ger vi dig insikter och tips om hur du startar din egen resa in i den fascinerande och ibland komplexa världen av glyceriter. Om du trodde att glyceriter var till för enbart doft och färg , läs sedan vidare för att utforska vetenskapen som gör dem till värdefulla naturliga ingredienser.

VAD ÄR GLYCERIT?

Glyceriter är extrakt av växtmaterial i glycerin . De används flitigt inom örtmedicin som alkoholfria tinkturer. Deras fördel kommer både från extrakten av växtmaterialet som macererats i glycerinet och från själva glycerinet som är ett utmärkt fuktbevarande medel.

Glycerin , även kallat glycerol, är en trögflytande, färglös , klar eller halvklar, giftfri, sötsmakande vätska framställd av vegetabiliska eller animaliska fetter. Våra kroppar bearbetar glycerin varje gång vi äter fett, eftersom dessa bryts ner till fettsyror och glycerin .

Det har några egna terapeutiska egenskaper som att vara lugnande och ett hudvårdande medel. Det är ett fuktighetsbevarande medel som är hygroskopiskt , vilket betyder att det drar till sig vatten. Det hjälper till att förhindra vattenavdunstning både från huden och från själva kosmetiska produkten. Det är därför en viktig kosmetisk ingrediens för vattenretention.

En annan funktion av glycerin är att hjälpa till att minska den potentiella hudirritation som orsakas av ytaktiva ämnen . Av denna anledning ingår det ofta i formuleringar för produkter som rengöringsmedel och schampon.

Vi brukar bara använda glycerin i små mängder i hudvårdsprodukter eftersom koncentrationer över 5-10 procent kan ge en obehaglig, oönskad klibbig känsla. I sköljbara rengöringsprodukter kan vi använda mer. Tandkrämer kan till och med innehålla upp till 50 procent glycerin .

HYDRERAR GLYCERIN HUDEN?

Vissa människor tror att tillsatt glycerin kommer att ge fukt till huden. Det är tekniskt inte sant, eftersom hydrering innebär att ge vatten . Återfuktning för din hud kan komma från vattnet du dricker eller vatten i din kosmetiska produkt. Kom ihåg att uttorkad hud behöver återfuktande ingredienser.

GLYCERIT I HUVÅRD: GÖR ELLER KÖP DEM?

Som formulerare av hudvårds- och/eller hårvårdsprodukter förlitar vi oss vanligtvis på extrakt från butik. Fördelen med detta är att leverantörer av kosmetiska ingredienser ska kunna förse oss med all nödvändig dokumentation såsom materialsäkerhetsdatablad (MSDS) eller analyscertifikat (CoA). Vi behöver dessa för att våra formuleringar ska genomgå de tester som krävs för att vi ska kunna sälja våra produkter till allmänheten på ett säkert och lagligt sätt. På samma sätt som noggrannhet och detaljrikedom är avgörande i vår bransch, är de lika viktiga inom byggprojekt och renoveringar. För den som är intresserad av att utforska hur dessa principer tillämpas i en helt annan men lika krävande kontext, rekommenderar vi en titt på denna blogg som specialiserar sig på byggprojekt och renoveringar. Där kan du få insikter och inspiration för dina egna projekt, oavsett om de handlar om formuleringar eller byggnation.

Om du vill göra dina egna glyceriter och sedan införliva dem i naturliga hudvårdsprodukter du tänker sälja, förvänta dig en lång och dyr resa för att få alla nödvändiga certifieringar och analyser gjorda. Vi rekommenderar därför att köpa glyceriter för att undvika detta krångel, såväl som kostnaderna.

Men låt inte detta hindra dig från att experimentera med att tillverka botaniska glyceriter och inte heller från att undersöka de fantastiska fördelarna med örtextrakt som är möjliga att macerera till glycerin .

Som naturliga formulerare älskar vi alla att lägga vantarna på rått botaniskt material som ofta plockas direkt från växter som vi har odlat själva. Så vi har nedan inkluderat en kort steg-för-steg- guide för att göra dina egna glyceriter för hemmabruk. Låt oss först titta på vetenskapen om hur olika lösningsmedel fungerar vid utvinning av fytokemikalier.

HUR LÖSES FYTOKEMIKALIER I GLYCERIN?

När du gör glyceriter , eller bestämmer dig för vilka du ska köpa, skulle det vara idealiskt att förstå vilka fytokemiska extrakt vi vill ha från en viss växt och varför. Vi kanske känner till växtens egenskaper, men vilka är de aktiva föreningarna som ger dem och i vilken del av växten finns de?

Efter att ha gjort forskning om de aktiva substanserna du siktar på att extrahera från en vald växt, kan du slå upp deras löslighet i Pubchem , vetenskapliga artiklar och farmakognosiböcker. Genom att ta reda på vilken kemisk klass dessa föreningar tillhör kommer du också att få en uppfattning om vilket lösningsmedel du ska använda.

Med dessa uppgifter i handen kan du göra rimliga val om vilket lösningsmedel som är bättre för att extrahera var och en av växtens intressanta aktiva föreningar.

Kom ihåg att ett lösningsmedel kan vara vad som helst som löser upp en annan sak. Vatten, olja, glycerin och etanol är alla lösningsmedel. Lär dig mer om detta i vår guide för att välja det bästa växtbaserade lösningsmedlet .

Faktorer som påverkar lösligheten

Lösligheten av fytokemikalierna i ett givet lösningsmedel beror på många faktorer som:

 • De aktiva föreningarnas affinitet med lösningsmedlet

Den enkla regeln ”lika löser upp lika” måste komma ihåg här. Vissa fytokemikalier kan ha mer affinitet med vatten, etanol eller glycerin , medan andra lättare kan extraheras i olja.

 • Lösningens pH

Vissa fytokemikalier måste extraheras inom ett definierat pH-intervall för att säkerställa att de är lösliga och inte bryts ned i processen.

 • Lösningsmedlets temperatur

– Värme kan förbättra upplösningen av vissa föreningar i det valda lösningsmedlet.
– Vissa föreningar kan vara värmekänsliga och bör därför kallbearbetas. – Alla lösningsmedel kan inte värmas upp. Vissa är brandfarliga eller kan avdunsta vid upphettning.

Denna lista är inte uttömmande, men den är inte menad att vara som vi skulle behöva dyka in i kemi för att förklara alla möjliga löslighetsfaktorer. Det är fullt möjligt att formulera framgångsrikt med glyceriter utan att vara kemist.

FÖRENINGAR LÖSNINGMEDEL KAN EXTRAHERA

Några klasser av föreningar som vanligtvis kan extraheras i vatten och etanol/ glycerinlösningsmedel är:

Vatten

Polysackarider (ex: tandkött och slem )
Fenolföreningar (ex: tanniner) Flavonoider (ex: antocyaniner) Aldehyder KetonerAminer Syrehaltiga föreningar

Etanol/ glycerin

Steroler
Flavonoider (ex: antocyaniner) Terpenoider Fenolföreningar Alkaloider Saponiner

Växter extraheras ofta med lösningsmedelsblandningar (vanligen etanol och vatten), så kallade hydroetanoliska lösningsmedel, eller kombinationer med glycerin eller vinäger. Om du stöter på olika alkoholprocent på extraktens etiketter beror det på att olika lösningsmedelsblandningar kommer att ha en annan total polaritet och kommer att extrahera en annan uppsättning beståndsdelar från växtmaterialet.

Vatteninfusioner med örter kommer därför att innehålla andra fytokemikalier än en olja i vilken samma ört har macererats.

GUIDE FÖR ATT GÖRA DINA EGNA GLYCERIT

Tidigare sa vi att vi rekommenderar att köpa glyceriter från välrenommerade leverantörer om du tänker inkludera dem i kosmetika du vill sälja. Men vi vet att det kan vara givande och roligt att göra glyceriter, särskilt om du älskar naturliga, botaniska ingredienser och till och med odlar växter som har egenskaper som är idealiska för att extrahera till glycerin .

Här ger vi dig en kort steg-för-steg-guide till grunderna för att göra dina egna glyceriter. Det finns mycket att utforska, så vi rekommenderar att du gör mer forskning om du vill ta ytterligare glyceriter.

Färsk mat glycerit idéer: gurka, jordgubbar, blåbär, granatäpple, papaya, rödbetor, citroner etc.

Örtidéer för glyceriter: malvablommor, kalendula, hibiskus, rosenknoppar, lavendel, kamomill, maskrosor, fläderblommor, ingefära och hagtorn. Experimentera gärna.

STEG-FÖR-STEG-GUIDE FÖR ATT GÖRA DINA EGNA GLYCERIT

 1. Förbered din arbetsplats. Det ska vara rent och sanerat .
 2. Förbered dina burkar, masonburkar eller andra glasbehållare som också måste vara rena och desinficerade . Du kan sätta in dem i ugnen vid någon av följande temperaturer och tider (först efter att ha tagit bort de isolerande gummibanden):150ºC i 150 min; 160ºC i 120 min; eller 170 ºC i 60 min.
 3. Förbered dina örter, växter eller frukt. Rengör och torka alla yttre skal och skal av frukt och grönsaker noggrant. Skär sedan det botaniska materialet i mindre bitar. Skala till exempel granatäpplet och ta ut kornen eller skala eller skär gurkorna i mindre bitar. Använd ekologiska och bekämpningsmedelsfria frukter av god kvalitet.
 4. Blanda inte mer än en typ av botanik i en enda glycerit.
 5. Torkade örter bör rehydreras med en liten mängd destillerat vatten.
 6. Harts- och slemhaltiga material är inte lämpliga ( t.ex. rökelseharts, chia- eller linfrön).
 7. Väg dina ingredienser och fyll burken: Upp till 30 procent av råvaran (eller färska örter, eller återhydrerade torra örter) och 70 procent av glycerin . Märk alltid behållaren med innehåll och datum. Skaka den.
 8. Låt det dra i 1-2 veckor och skaka då och då och sila sedan genom en sil fodrad med muslin eller ostduk. Se till att silen och filtreringsduken är ultrarena; kom ihåg att detta är en gör-det-själv-metod för att göra glyceriter. En professionell standard, vakuumfiltreringsmetod skulle behövas för att göra alla glyceriter som är avsedda för kommersiell användning. Denna utrustning kan dock bli dyr. Se också till att det inte finns några rester av botaniskt material i den ansträngda glyceriten.
 9. Hållbarheten är mellan 12-24 månader. Förvara din glycerit i en stängd behållare, på en mörk och sval plats. Kom ihåg att en verifierad hållbarhet endast kan fastställas genom korrekt stabilitetstestning .

TIPS OM ANVÄNDNING AV GLYCERIT I HUVÅRD

Glyceriter kan vara ett bra komplement till dina vattenhaltiga formuleringar. I grund och botten kan du ersätta glycerin med glyceriter.

Du kan blanda dem med tandkött, till exempel för att tjockna produkten. Om du köper färdiga glyceriter, kontrollera om de innehåller mer vatten eftersom eventuellt extra vatten kan få ditt tandkött att klumpa ihop sig. Tandköttet blandas bättre med ren glycerin .

Tänk också på logiken med att tillsätta glyceriter till sköljningsprodukter där de skulle vara i kontakt med huden under en mycket kort tid.

Du kan enkelt införliva glyceriter i emulsioner vid 2-5 procent och vanligtvis i nedkylningsfasen. De ger din formulering fördelen med ett fuktbevarande medel och förstärker den med ett intressant ört- eller fruktextrakt. Det extra värdet kommer att bero på växtmaterialet som extraherades och de föreningar som kommer att nå huden genom glyceritens medium.

Vid mycket låga procentsatser är det osannolikt att glyceriten orsakar intensiv färgförändring av emulsioner. De kan dock ha en effekt på färgen i geler.

Vi rekommenderar alltid att du utför stabilitetstester på din produkt för att se om färgen och doften förblir desamma.

Du kanske vill lägga till glyceriter till vattenfria produkter. I det här fallet kan en liten mängd smälta in ganska bra, men tänk på den hygroskopiska naturen hos glycerin : det absorberar vatten från miljön. En vattenfri produkt innehållande glycerin som lämnas öppen i ett fuktigt badrum skulle dra till sig fukt och skulle följaktligen sluta som en bakteriefest om inget konserveringsmedel tillsattes.

När du köper glyceriter som innehåller vatten och konserveringsmedel, kolla vilket/vilka konserveringsmedel. Du kan hitta vissa konserveringsmedel, såsom Leucidal liquid, är katjoniska och som sådana kan de störa Xantangummi eller andra anjoniska ingredienser som läggs till formeln.

Vi hoppas att den här guiden för att använda glyceriter i hudvård har gett dig några insikter i hur du formulerar dig med glyceriter. Som du kan se finns det mycket att lära sig om extraktion av fytokemikalier till lösningsmedel, varav glycerin är ett alternativ. Vi uppmuntrar dig att forska vidare så att du kan använda glyceriter i hudvården på bästa sätt. För dig som är intresserad av att utforska naturens under ytterligare, varför inte ta en titt på denna blogg om delikatesser? De erbjuder fascinerande inblickar i hur naturliga ingredienser kan förvandlas till kulinariska mästerverk

SENASTE