Välj en sida

FORMULERENS GUIDE TILL ANTIOXIDANTER I KOSMETIK

FORMULERENS GUIDE TILL ANTIOXIDANTER I KOSMETIK

Antioxidanter har varit trendiga i åratal och dykt upp i artiklar och diskussioner om ämnen som sträcker sig från mat till hälsotillskott och hudvård. Du kanske har hört dem nämnas i relation till hudens åldrande och tillsammans med fria radikaler och oxidativ stress. Men vad är egentligen antioxidanter och vilken roll spelar de i kosmetika?

Även om du är ny på naturlig formulering är du förmodligen redan medveten om att antioxidanter hjälper till att skydda dina kosmetiska produkter från att härskna eller oxidera . Men vilken antioxidant ska man välja och varför?

Den här guiden går igenom några nyckelbegrepp för att hjälpa dig förstå vad antioxidanter är och hur de fungerar. Du får också lära dig om hur fria radikaler och oxidativ stress är relaterade till hudens åldrande och hur oxidativa processer kan påverka stabiliteten hos dina kosmetiska produkter. Vi ger dig också några exempel på antioxidantingredienser som du enkelt kan använda i dina formuleringar.

Först tar vi oss an vetenskapen som behövs för att förstå varför antioxidanter är så värdefulla som ingredienser i våra kosmetiska produkter.

ANTIOXIDANTER OCH HUDEN

Fria radikaler, oxidativ stress och åldrande
Vår hud är ett levande organ där många biologiska processer, såsom cellandning och D-vitaminproduktion, äger rum. Några av dessa naturliga reaktioner genererar fria radikaler, som är molekyler, atomer eller joner som har minst en oparad elektron. På grund av dessa oparade elektroner är fria radikaler mycket instabila och reaktiva.

För att bli mer stabila måste dessa molekyler para ihop sina enskilda elektroner. De gör detta genom att ta denna saknade elektron från en annan molekyl. Denna process kallas en oxidativ reaktion. Problemet är att nu när den andra molekylen har förlorat en elektron blir den en ny fri radikal och skapar därmed en kedjereaktion.

De viktigaste fria radikalerna i vår kropp kallas reactive oxygen species (ROS) . Vanligtvis interagerar de med lipider, proteiner och DNA och kan orsaka cellskador. Vissa oxidativa reaktioner orsakade av fria radikaler är dock fördelaktiga för vår organism; till exempel genom att hjälpa till att reglera celldelningscykeln.

Våra kroppar kan hantera skadorna som orsakas av dessa reaktioner med ett komplext antioxidantsystem. Antioxidanter är molekyler som bekämpar och neutraliserar fria radikaler och stoppar den oxidativa kedjereaktionen innan viktiga föreningar skadas. De skyddar cellerna från oxidativ skada och minskar påverkan det orsakar.

Inre faktorer som inflammation och yttre faktorer som exponering för föroreningar, cigarettrök och UV-ljus kan öka produktionen av ROS och andra fria radikaler. När det överstiger kroppens antioxidantkapacitet har vi det som kallas oxidativ stress. Med åldern ökar också produktionen av ROS, medan antioxidantproduktionen minskar, vilket leder till en progressiv obalans. Försämringen som orsakas av oxidativ stress påverkar hudmiljön på flera sätt, inklusive att minska produktionen av kollagen och elastin och påskynda hudens åldrandeprocess.

ANVÄNDNING AV ANTIOXIDANTER FÖR ATT FÖRHINDRA TIDIGA ÅLDRANDETEKEN

Som kroppens yttersta skyddslager utsätts huden ständigt för yttre faktorer, främst UV-strålning och luftföroreningar. Oxidativ stress påskyndar sedan åldringsprocessen och orsakar bildning av rynkor, hyperpigmentering, torrhet och förlust av hudton. Användningen av kosmetika som innehåller aktiva antioxidanter hjälper till att neutralisera bildningen av fria radikaler och bromsar därigenom de synliga tecknen på åldrande.

Vissa antioxidanter som används i kosmetika finns naturligt i vår hud, vilket är fallet med föreningar som vitamin E, vitamin C och coenzym Q10, till exempel. Deras aktuella användning hjälper till att öka vårt naturliga antioxidantskydd.

Huden kan också dra nytta av kosmetisk användning av vissa växtextrakt som är bra källor till naturliga antioxidantföreningar. Växter producerar dessa ämnen för att skydda sig mot solen och andra oxiderande faktorer. På senare tid har intresset för växtantioxidanter för kosmetisk användning ökat, med många vetenskapliga studier som pekar på deras fördelar. Dessa naturliga antioxidanter kan bland annat vara polyfenoler, flavonoider, karotenoider och terpener.

PLANTAANTIOXIDANTER FÖR HUDVÅRD

Eftersom vi är naturliga formulerare är vi särskilt intresserade av dessa växtextraherade antioxidanter. Lyckligtvis finns många naturliga antioxidanter tillgängliga i former som är lätta för oss att inkludera i våra kosmetiska formuleringar. Nedan listar vi några som du kanske skulle vilja utforska för att inkludera i dina formuleringar.

Grönt te
Extraktet av Camellia sinensis -bladen innehåller katekiner, en klass av polyfenoler med anmärkningsvärda antioxidantegenskaper. Faktum är att en av dessa katekiner, epigallocatechin gallate (EGCG), är en av de mest studerade polyfenolerna. Grönt teextrakt och EGCG har visat sig minska mängden ROS i huden, minska och till och med vända effekten av fotoåldring och UV-skador. Utöver det kan lokal användning av produkter som innehåller grönt te-extrakt minska produktionen av kollagennedbrytande enzymer i huden.

Druvor
Dessa frukter är rika på antioxidantföreningar. Druvfrön innehåller proantocyanidiner, som är kraftfulla fria radikaler. De visar mer antioxidantaktivitet än vitamin C och E och kan till och med hjälpa till att regenerera dessa vitaminer och uppvisar synergistisk antioxidantaktivitet när de kombineras med dem.

Druvskal och rött vin innehåller också resveratrol, en polyfenol med starka antioxidantegenskaper. Baserat på de senaste studierna är det möjligt att säga att det hjälper till att skydda huden mot oxidativ skada orsakad av fria radikaler och UV-strålning.

Rosmarin
Bladen av Rosmarinus officinalis är källan till olika antioxidantämnen. Det mesta av denna aktivitet kommer från karnosol och karnosinsyra , men ursolsyra , rosmarinsyra och koffeinsyra deltar också i dessa egenskaper och fungerar som fria radikaler. Eterisk olja av rosmarin innehåller monoterpener som 1,8-cineol och alfa-pinen som också fungerar som antioxidanter.

Tallbark
Maritimt tall ( Pinus pinaster ) barkextrakt, även känt kommersiellt som pycnogenol , är allmänt studerat för sina starka antioxidantegenskaper. Den innehåller fenoliska föreningar som proantocyanidiner, som är anmärkningsvärda antioxidanter, som regenererar och skyddar vitamin C och E från oxidation. Detta extrakt har också några fenolsyror, såsom koffein- och ferulasyror, som är potenta fria radikaler. Vissa studier tyder på att detta extrakt kan hjälpa till att bromsa uppkomsten av åldrande tecken, till och med minska hyperpigmentering.

Granatäpple
Frukten och skalet av Punica granatum är rika på ellaginsyra, en polyfenolisk förening som förstärker aktiviteten hos antioxidantenzymer som finns i vår hud. Granatäppleextrakt hjälper också till att minska hyperpigmentering och skyddar huden mot UV-skador.

ANTIOXIDANTER OCH KOSMETISKA FORMULERINGAR

Förutom komponenterna i vår hud, är vissa kosmetiska ingredienser också benägna att oxidera orsakade av värme, ljus, metalljoner och syreexponering. En av huvudorsakerna till minskad hållbarhet i kosmetika är oxidationen av omättade vegetabiliska oljor.

Omättade oljor har dubbelbindningar mellan kolatomerna i sina fettsyror. En bindning mellan två atomer betyder att de delar ett par elektroner. I en enkelbindning delar de bara ett par elektroner, medan i en dubbelbindning delar de två. Med fler elektroner är en dubbelbindning mer reaktiv och instabil.

En dubbelbindning kan lätt förlora elektroner till en elektronacceptor, vilket är vad som händer i en oxidativ reaktion. När vi säger att omättade oljor är mer benägna att oxidera så är det detta vi pratar om.

Oxidation, eller härskning, kan orsaka missfärgning, en obehaglig lukt och till och med fysisk instabilitet hos produkten. Ju högre omättad halt en olja har, desto känsligare är den för värme och oxidation, och desto lägre hållbarhet.

Inte bara vegetabiliska oljor kan oxidera , utan andra ingredienser som eteriska oljor kan också passera genom oxidationsreaktioner. När detta händer kan ingrediensen också förlora sina egenskaper. Till exempel oxiderar chamazulen, en av de aktiva föreningarna i blå kamomillolja, lätt och övergår därigenom från en klarblå till en grönaktig färg .

Kosmetiska formuleringar måste förvaras under lämpliga förhållanden för att undvika oxidation och härskning. Det är viktigt att överväga den optimala kosmetiska förpackningen du behöver när du formulerar en kosmetisk produkt som innehåller ingredienser som är benägna att oxidera. Alternativ som bärnsten eller Miron-glas kan hjälpa till att skydda mot ljusexponering, och luftlösa pumpflaskor kommer att minska produktens exponering för luft.

Inkluderandet av antioxidanter i en formulering är fortfarande den huvudsakliga metoden för att undvika oxidation av kosmetiska produkter. Antioxidanter bekämpar de fria radikalerna som orsakar oxidativ skada på dina ingredienser. Primära antioxidanter avlägsnar fria radikaler för att bromsa oxidationsprocessen, medan sekundära antioxidanter verkar indirekt genom andra mekanismer, såsom bindning till metalljoner, till exempel. Sekundära antioxidanter är mer effektiva när de kombineras med primära antioxidanter.

NATURLIGA ANTIOXIDANTER FÖR KOSMETISKA FORMULERINGAR

PRIMÄRA ANTIOXIDANTER

Vitamin E
Vitamin E (tokoferol) är en oljelöslig antioxidant som skyddar oljor och smör från härskning, samt ger hudfördelar. Faktum är att det vi kallar vitamin E är en stor grupp av åtta molekyler med en liknande struktur. Av dessa är alfa-tokoferol det mest biologiskt aktiva, medan gamma-tokoferol är det bästa alternativet för att skydda din formulering. Leverantörer kan förse dig med isolerade eller blandade tokoferoler.

Syntetiskt framställda estrar såsom tokoferylacetat är mer stabila och mindre benägna att nedbrytas. De ger hudfördelar men skyddar inte själva formuleringen från oxidation.

Rosmarin CO2-extrakt
En annan populär naturlig antioxidant är extraktet av rosmarinblad gjorda genom att använda superkritisk koldioxid (CO2) som lösningsmedel. Dess antioxidantaktivitet beror på dess innehåll av karnosinsyra och totala fenoliska diterpener, som kan binda fria radikaler och därigenom fördröja oxidationen av oljor och smör. Den har utmärkt antioxidantaktivitet även i låga koncentrationer. Det kan dock ge en stark färg och doft till formuleringen.

SEKUNDÄRA ANTIOXIDANTER

Kelaterare
Kelateringsmedel binder till metalljoner som kan initiera oxidation av lipider i formuleringar. De är särskilt användbara i formuleringar med hög vattenaktivitet, såsom olja-i-vatten-emulsioner, tvålar och schampon. Några naturliga alternativ är fytinsyra och dess salt, natriumfytat, som är starka kelatbildare, och citronsyra, som har en svag kelatbildande aktivitet. En annan naturlig kelator är glukonsyra och dess derivat, såsom natriumglukonat och glukonolakton.

Karotenoider
Karotenoider har förmågan att släcka singletsyrearter (mycket reaktiva fria radikaler) och absorbera deras överskottsenergi. Några vanliga karotenoider är betakaroten, lykopen och lutein. Den starka orange och röda färgen på dessa molekyler kan begränsa deras användning i kosmetiska formuleringar även om vi rekommenderar att naturliga formulerare omfamnar färg i sina produkter. På den ljusa sidan ger de också hudfördelar.

SAMMANFATTNINGSVIS

Som vi kan se kan användningen av antioxidanter i kosmetika tjäna två syften: att skydda huden; och att skydda formuleringar från effekterna av oxidativ skada. Genom att förebygga skador av oxidativ stress på huden kan antioxidanter i sin tur hjälpa till att lindra tecken på hudens åldrande och hålla huden frisk och i god funktion. Det finns en mängd olika växtextrakt som innehåller antioxidantföreningar som verkar på huden. Vissa av dessa är väl undersökta och har övertygande bevis på deras agerande. Även om det inte finns så många antioxidantingredienser som kan hjälpa till att skydda dina formuleringar, används vitamin E och CO2-extrakt av rosmarin i stor utsträckning och deras fördelar väl etablerade. De kan kombineras med sekundära antioxidanter för att hjälpa till att maximera deras verkan. För de som är intresserade av att utforska ett brett utbud av antioxidantrika kosmetikprodukter, kan denna blogg om svensk e-handel erbjuda en mångsidig samling från pålitliga leverantörer.

SENASTE