Välj en sida

FORMULERARENS GUIDE FÖR ATT KONTROLLERA VÄXTAOLJOR FÖR VÄRMEKÄNSLIGHET

FORMULERARENS GUIDE FÖR ATT KONTROLLERA VÄXTAOLJOR FÖR VÄRMEKÄNSLIGHET

Som alla kosmetiska tillverkare vet är vissa växtoljor känsliga ingredienser. Vissa växtoljor kan ha mycket kort hållbarhet och härskna snabbt. Värm speciella oljor för länge och du minskar deras hållbarhet ytterligare. Men som våra elever regelbundet frågar oss – hur kan du se om din växtolja är värmekänslig?

När nya studenter börjar hos oss blir de ofta förbryllade över den stora skillnaden i känslighet mellan deras nyponolja (som ibland har en hållbarhetstid så låg som 3 månader) och deras kokosolja (som ibland har en hållbarhetstid på upp till 3 år). Om de gör en emulsion, lär de sig sedan att lägga till sin nyponolja i slutet av formuleringen efter att alla ingredienser har tillsatts, för att undvika att oljan värms upp och orsaka nedbrytning av ingrediensen. Men varför är nyponolja särskilt värmekänslig och varför är inte kokosolja? För de som är intresserade av att fördjupa sig ytterligare i naturprodukters egenskaper och hur de kan integreras i vår vardag, kan det vara värt att utforska ett brett utbud av alternativ, däribland att köpa billiga väskor och skor online, som komplement till en hållbar livsstil.

I den här artikeln ska vi titta närmare på fetter och förklara hur deras jodvärde ger dig en ungefärlig uppfattning om huruvida växtoljan är värmekänslig. Vi får massor av frågor från våra elever om vilka oljor som är känsliga för värme eller benägna att oxidera och tack och lov finns det ett relativt enkelt sätt att säga.

FETTSYROR AVKODADE

Växtoljor består av olika fettsyror som är grunden för alla fetter eller oljor vi använder. Dessa fettsyror, som är byggenheterna för växtoljor, kombineras i grupper om tre, därav namnet triglycerider.

Fettsyror är sammansatta av kolatomer som har väteatomer fästa vid dem. Kolatomerna bildar sedan längre eller kortare kedjor, vi kallar dessa bindningar. Kedjelängden är en egenskap som definierar till exempel smältpunkten. En lipid är normalt en blandning av korta, medelstora eller långa kedjor.

Du har säkert hört talas om fettsyror som:

 • Palmitinsyra
 • Linolsyra
 • Oljesyra
 • Stearinsyra

Fettsyror kan grupperas i mättade , enkelomättade (MUFA) eller fleromättade (PUFA) fettsyror. Som namnet avslöjar har MUFA bara en omättad kol-kolbindning, PUFA har två eller flera omättade kol-kolbindningar.

Ju högre halt av omättade fettsyror i en lipid, desto lägre smältpunkt har den.

Smör och vaxer har till exempel ett lågt innehåll av omättade fettsyror medan flytande oljor har ett mycket högre innehåll av omättade fettsyror.

Låt oss titta på två vanliga lipider och hur de beter sig i olika temperaturer:

MAKADAMIA NÖTOLJA – FETTSYRA SAMMANSÄTTNING

 • OLJESYRA – 59 %
 • PALMITOLSYRA – 20 %
 • PALMITSYRA – 8,5 %
 • VACCENSYRA – 4 %
 • STEARINSYRA – 3 %
 • ARKIDSYRA – 2%
 • EIKOSENSYRA – 2 %
 • LINOLSYRA – 1,5 %

Macadamianötolja innehåller cirka 90 % omättade fettsyror och därför förblir den flytande även på vintern.

 

KAKAOSMÖR – FETTSYRA SAMMANSÄTTNING

 • OLJESYRA – 35 %
 • STEARINSYRA – 35 %
 • PALMITSYRA – 28 %
 • LINOLSYRA – 2%

Kakaosmör å andra sidan innehåller endast cirka 37 % omättade fettsyror och förblir därför fast vid rumstemperatur.

Varför är denna information viktig och vad är kopplingen till bäraroljors känslighet?

HÅLLBARHET OCH STABILITET HOS växtoljor

Växtoljor har, liksom många andra naturliga ingredienser, en lägre hållbarhet jämfört med syntetiska kosmetiska ingredienser. I växtoljor kallas deras nedbrytning i allmänhet härskning . Härskning sker via olika vägar:

 • Mikrobiell härskning
 • Hydrotermisk härskning
 • Oxidativ härskning

I någon av dessa nedbrytningsvägar bryts växtoljan ned till komponenter som förändrar oljans doft, utseende och textur/hudkänsla. Du kanske har upplevt den obehagliga lukten av gammal matolja när du passerar restauranger eller food trucks som inte byter frityrolja så ofta som de borde.

Både hydrotermisk härskning och oxidativ härskning är snabbare för olja med högre grad av omättnad (högre MUFA och PUFA). Med andra ord, ju högre innehåll av omättnad är, desto mer mottaglig är oljan för värme och oxidation och i slutändan blir hållbarheten kortare. Du ser att det är därför smör och vax i allmänhet har längre hållbarhet än vissa bäraroljor. För de som älskar att skapa med naturmaterial och letar efter inspiration, kan utforska ett brett utbud av slöjd, detaljer och pysselmaterial vara ett utmärkt sätt att integrera dessa principer i egna hantverksprojekt.

JODVÄRDE: VAD ÄR DET OCH HUR FUNGERAR DET?

Jodvärdet är en egenskap hos varje fett, olja, smör eller vax. Det är ett kvantitativt uttryck för dess grad av omättnad.

I standard laboratorieförfarande tillsätts en lila-brun färgad jodlösning till en lipid (olja, smör eller vax) för att beräkna oljans jodvärde. Om fettsyran i oljan har en dubbelbindning kan den innehålla jod. Mängden jod som absorberas av oljan talar om för oss dess omättnadsgrad.

I vårt experiment tillsatte vi jod till macadamiaolja och kakaosmör för att visa hur jodet reagerar med fetterna. På det här första fotot kan du se att jod precis har lagts till de två ingredienserna:

  

När det inte finns några omättade bindningar i lipiden förblir jodet intakt och lösningen förblir lilabrun. När det finns omättade bindningar i lipiden reagerar de med jodet och blandningen blir färglös . På det här andra fotot kan du nu se att makadamötoljan har helt ändrat färg :

Se hur jodet ändrar färg i två olika lipider?

Detta är ett mycket förenklat sätt att visa jodvärdet, men om du vill veta det exakta måttet måste du naturligtvis göra ett mycket mer exakt experiment för att beräkna oljans jodvärde. Jodvärdet definieras som vikten av jod (i gram) som absorberas av 100 g av oljan.

HÅLLBARHET OCH JODVÄRDE

Jodvärdet är en bra bestämningsfaktor för stabilitet och hållbarhet för de lipider vi arbetar med. Kom dock ihåg att det inte finns någon tumregel eller linjärt samband mellan oljans jodvärde och dess hållbarhet. Detta är inte en exakt vetenskap, det är bara en användbar guide.

Hållbarheten, förutom jodvärdet och lipidens natur, beror på många andra faktorer såsom extraktionsmetod, raffinerad vs oraffinerad olja, tillsatser (antioxidanter som tokoferol eller rosmarinextrakt), lagringsskick med mera.

Generellt säger vi att ju högre jodvärde din lipid har, desto känsligare är den . Det betyder att du måste skydda ditt råmaterial från ljus, syre och värme. Vid formulering bör du lägga till dessa under nedkylningsfasen. Du bör också komma ihåg att ju högre halten av sådana lipider i din färdiga formulering, desto känsligare skulle din totala produkt vara.

VÄRME OCH JODVÄRDE

När vi bestämmer lipiders värmekänslighet måste vi ta hänsyn till många andra faktorer såsom förekomsten av oförtvålbara ämnen (särskilt tokoferoler och karotenoider), temperatur och extraktionsmetod, oljans ursprung etc. Vårt råd är att du bör försöka undvika att elda oljor med ett jodvärde högre än 100 .

Termisk nedbrytning av fettsyran beror både på temperaturen och exponeringstiden. Det är därför du måste undvika att överhetta dina oljor. Du kan värma din känsliga olja (om det verkligen behövs) under en mycket kort period. Använd inte värme- och hållmetoden när du gör emulsioner.

En annan punkt att notera är att jodvärdet vanligtvis nämns som ett intervall i litteraturen eftersom det exakta jodvärdet kan variera från batch till batch och från skörd till skörd beroende på den exakta fettsyraprofilen för en given olja.

Jodvärdet är en egenskap hos lipiden som vanligtvis nämns i dess tekniska datablad eller analyscertifikatet (inte alltid i säkerhetsdatabladet).

Vi har inkluderat en tabell med jodvärdesintervall på 84 olika lipider, som hjälper dig att avgöra om din växtolja sannolikt kommer att visa värmekänslighet.

Vanligt namn

INCI namn

Jodvärde

Acai fruktolja

Euterpe oleifera fruktolja

60-90

Andiroba olja

Carapa guaianensis fröolja

65-75

Aprikoskärnolja

Prunus armeniaca kärnolja

104-112

arganolja

Argania spinosa kärnolja

96-99

Avellana olja

Gevuina avellana fröolja

137-147

Avokado olja

Persea gratissima olja

65-95

Babassu olja

Orbignya oleifera fröolja

10-17

Bacuri olja

Platonia insignis fröolja

50-65

Baobabolja

Adansonia digitata se olja

76-78

Svart kumminfröolja

Nigella sativa fröolja

107-123

Svarta vinbär

Ribes nigrum fröolja

160-175

Gurkörtsfröolja

Borago officinalis fröolja

140-155

Paranötsolja

Bertholletia excelsa fröolja

90-110

Broccolifröolja

Brassica oleracea italica fröolja

90-120

Buriti olja

Mauritia flexuosa fruktolja

50-75

Camelina fröolja

Camelina sativa fröolja

124-153

Camelliafröolja

Camellia sinensis fröolja

80-87

ricinolja

Ricinus communis fröolja

81-91

Körsbärskärnolja

Prunus cerasus fröolja

95-115

Chiafröolja

Salvia hispanica fröolja

190-199

Kakaosmör

Theobroma kakaofrösmör

33-42

Kokosolja

Cocos nucifera olja

7-10

Kaffefröolja

Coffea arabica fröolja

76-101

Korianderfröolja

Coriandrum sativum fröolja

88-102

Majsolja

Zea mays groddolja

103-131

Bomullsfröolja

Gossypium herbaceum fröolja

101-117

Tranbärsfröolja

Vaccinium macrocarpon fröolja

140-180

Gurkfröolja

Cucumis sativus olja

110-140

Cupuaçu smör

Theobroma grandiflorum frösmör

40-50

Fläderfröolja

Sambucus nigra fröolja

170-190

Jätteljusolja

Oenothera biennis olja

147-155

Linfröolja/Linfröolja

Linum usitatissimum fröolja

170-204

Druvkärneolja

Vitis vinifera fröolja

123-143

Hasselnötsolja

Corylus avellana fröolja

83-90

Hampafröolja

Cannabis sativa fröolja

143-166

Jojoba olja

Simmondsia chinensis fröolja

78-90

Kiwi fröolja

Actinidia chinensis fröolja

180-220

Kukui nötolja

Aleurites moluccanus fröolja

136-175

Macadamianötolja

Macadamia ternifolia fröolja

74-76

Mango smör

Mangifera indica frösmör

40-60

Marula olja

Sclerocarya birrea

70-80

Meadowfoam fröolja

Limnathes alba fröolja

90-102

Moringaolja

Moringa oleifera fröolja

65-72

Murumuru smör

Astrocaryum murumuru frösmör

10-15

Senapsfröolja

Sinapis alba fröolja

95-120

Neemolja

Azadirachta indica fröolja

65-85

Olivolja

Olea europeae fruktolja

78-90

palmolja

Elaeis guineensis fruktolja

49-55

palmkärnolja

Elaeis guineensis kärnolja

14-21

Ojonolja

Elaeis oleifera fruktolja

50-70

Papayafröolja

Carica papaya fröolja

70-80

Passionsfruktsfröolja

Passiflora edulis fröolja

130-145

Persikakärnolja

Prunus persica kärnolja

94-110

Jordnötsolja

Arachis hypogaea olja

85-90

Pekanolja

Carya illinoensis olja

97-120

Pequi fruktolja

Caryoca brasiliense fruktolja

40-55

Perilla fröolja

Perilla ocymoides fröolja

196-206

Pistaschnötsolja

Pistacia vera fröolja

86-101

Plommonkärnolja

Prunus domestica fröolja

90-120

Granatäpplefröolja

Punica granatum fröolja

210-250

Vallmofröolja

Papaver somniferum fröolja

133-197

Pracaxi olja

Pentaclethra macroloba fröolja

90-105

Prickly pearfröolja

Opuntia ficus -indica fröolja

100-130

Pumpafröolja

Cucurbita pepo fröolja

113-134

Rapsolja

Brassica campestris fröolja

94-120

Hallonfröolja

Rubus idaeus fröolja

160-195

Riskliolja

Oryza sativa groddolja

89-108

Nypon olja

Rosa canina fruktolja

152-169

Sacha Inchi fröolja

Plukenetia volubilis fröolja

183-199

Safflorolja

Carthamus tinctorius fröolja

140-150

Havtornsbärolja

Hippophae rhamnoides fruktolja

60-70

Havtornskärnolja

Hippophae rhamnoides fröolja

130-200

sesamolja

Sesamum indicum fröolja

100-120

sheasmör

Butyrospermum parkii smör

50-70

Sojabönsolja

Glycin sojaolja

125-140

Jordgubbsfröolja

Fragaria vesca fröolja

175-190

Solrosolja

Helianthus annuus fröolja

118-145

Söt mandelolja

Prunus amygdalus dulcis olja

93-105

Tamanu olja

Calophyllum tacamahaca fröolja

99-108

Tomatfröolja

Solanum lycopersicum fröolja

107-125

Valnötsolja

Juglans regia fröolja

135-151

Vattenmelonfröolja

Citrullus lanatus fröolja

97-128

Vetegroddsolja

Triticum vulgare groddolja

115-128

Jodvärdena i tabellen ovan tillhandahölls med tillstånd av SkinChakra . Dessa värden är utdrag av de mest tillförlitliga böckerna, tidskriftsartiklarna och databladen. Det är möjligt att du kan snubbla över en bok eller ett datablad med ett något varierande intervall för ett visst jodvärde. Avvikelsen bör dock vara mindre än 20 %.

Vi hoppas att vi lyckats kasta lite ljus över växtoljornas känslighet och att dessa riktlinjer hjälper dig att välja rätt oljor för rätt typ av formulering.

Det finns många underbara oljor på marknaden nu, himlen är gränsen. Vi uppmuntrar dig att prova dem, experimentera med dem och fortsätta skapa fler fantastiska hudvårdsformuleringar. För de som söker ytterligare inspiration och kunskap om ämnet, finns det en uppsjö av resurser tillgängliga. Att dyka djupare in i ämnet genom att köpa billiga böcker kan ge dig en bredare förståelse och nya perspektiv som kan berika dina skapelser ytterligare.

SENASTE