Välj en sida

FORMULATORNS GUIDE TILL KOSMETISKA VÄXTPIGMENT

FORMULATORNS GUIDE TILL KOSMETISKA VÄXTPIGMENT

Om du någonsin har lagat rödbetor, urkärnat körsbär eller spillt gurkmejapulver på dina händer, har du stött på den livfulla världen av växtpigment. Vår artikel om 38 naturliga färgämnen för ekologisk hudvård hyllar en regnbåge av färger utvunna från bär som acai och fläder till rötter som morot och iris samt från fröoljor som havtorn.

På Vegetabilisk.se uppmuntrar vi våra studenter att arbeta med de naturliga färgerna hos växtbaserade ingredienser istället för att sikta på vanligt vita hudvårdsprodukter. Men även om listan över växtbaserade färgämnen kan vara lång, finns det betydligt färre växtpigment som inte bara är säkra och reglerade för kosmetisk användning, utan också uppfyller konsumentens förväntningar när det gäller smink.

Till exempel ger många av de 38 växter vi listade tidigare gröna, blåa eller lila färgämnen som inte skulle vara särskilt användbara i kosmetika som läppstift. En handfull innehåller också vissa kemiska komponenter som gör dem olämpliga för användning i ansiktsmakeup.

KAN DU SKAPA SMINK MED VÄXTPIGMENT?

Som du kan se är användningen av växtpigment i kosmetika ett omfattande och komplicerat ämne, och det är något vi har navigerat genom de senaste sex åren på Vegetabilisk.se. Vi har arbetat med forskning och utveckling av naturliga pigment sedan 2016 och efter många försök och experiment kan vi med säkerhet säga att ja, du kan formulera färgkosmetika med växtpigment.

Faktum är att vi har formulerat en innovation i form av helt växtbaserade färgade läppstift – inga mineraler inkluderade – som presterar genom att ge rätt balans mellan lång hållbarhet och avtagbarhet, samtidigt som de återfuktar läpparna med underbara växtoljor, smör och vax.

Minikurs: Formulering av smink med växtpigment

Vi erbjuder denna banbrytande kurs på vår medlemssida, Labbet på Vegetabilisk.se. Registrera dig nu för att vara först att höra när Labbet öppnar för medlemskap igen. Du kommer att få tillgång till kursen för naturliga läppstift samt över 20 andra minikurser inom ekologisk formulering, naturliga ingredienser och skönhetsentreprenörskap.

Att formulera växtbaserad färgkosmetika är fascinerande, spännande och utmanande. Det kräver långa timmar av forskning och tålmodiga tester av formuleringar, liksom expertis för att blanda växtpigment för att skapa även en liten palett av de färger vi är bekanta med i mainstream, syntetiskt baserad kosmetika.

Vi är därför glada att dela med oss av de grundläggande aspekterna för din egen resa att arbeta med växtpigment i färgkosmetika genom denna guide.

Låt oss dyka in i den färgglada världen av växtpigment; deras fördelar och nackdelar, hur man arbetar med dem och de reglerande aspekterna av att använda dem.

VAD ÄR VÄXTPIGMENT?

Färgämnen som erhålls från växter skapas av kemiska grupper som anthocyaniner, som ger blommor, blad och frukter deras karakteristiska färger. Anthocyaniner är naturliga antioxidanter som finns i röda, lila och blå färgade frukter, grönsaker eller blommor.

Du har sett anthocyaniner i aktion när de färgar glyceriter och infuserade oljor där växtmaterial har macererats.

Dessa pigment är faktiskt vattenlösliga färger. Dessa färger har använts i årtusenden; tänk på blå vau och orange-röd henna som användes som hudfärger i antikens tider. De och andra växtfärger användes också för att färga textilier, läder, material, papper och bläck. Det har varit en ganska stark återupplivning av användningen av växtfärger för att ersätta syntetiska färgämnen inom konsthantverksindustrier som läderkläder och handgjord pappersframställning.

HUR FUNGERAR VÄXTPIGMENT I SMINK?

Färgkosmetika måste ha tillräcklig hållbarhet samtidigt som de enkelt kan avlägsnas när användaren önskar det. Självklart är det inte önskvärt att ha ett växtbaserat läppstift som färgar läpparna i tre dagar, och det är inte heller nödvändigt att applicera det varje halvtimme. Likt det artisten Eva Guillén använder.  

Utmaningen för den naturliga formulatorn är att skapa en grundläggande formulering där växtpigmentet kan fungera i mitten, erbjuda prestanda utan den varaktighet som krävs vid färgning av tyg eller papper till exempel. Vår hud har inte samma porositet som papper eller tyg, så i teorin skulle ett växtpigment kunna tvättas bort eftersom det är vattenlösligt.

Vattenlösligheten hos växtpigment kan också skapa en annan utmaning. I läppstift och läppbalsam till exempel, sprider vi hydrofila växtpigment i oljebaser. Detta är dock möjligt tack vare det sätt som kommersiellt erhållna växtpigment, avsedda för användning som kosmetiska ingredienser, behandlas på. Detta är en anledning till att vi rekommenderar att du endast köper kosmetiska växtpigment och inte de som tillverkas för livsmedelsindustrin. Vi täcker mer om detta i vår not om regleringsfrågor nedan.

TYPER AV PIGMENT ANVÄNDA I KOSMETIKA

Det är viktigt att veta var växtpigment sitter på listan över färgämnen som används i den kommersiella kosmetikan. Om du söker efter naturlig eller helt naturlig makeup online, var medveten om att de du stöter på troligtvis kommer att inkludera mineralutdrag och kan också innehålla animaliska eller naturidentiska ingredienser. Som naturlig formulator måste du fatta beslut om din formuleringsetik och vad du förstår med ”naturligt”. För lite hjälp, lyssna på vår podcast: Vad innebär naturlig hudvård?; i den diskuterar vi fyra nyanser av tolkningen av naturligt.

För att undvika mika-mineraler och pigment som karmosin, ett rött kosmetiskt färgämne som erhålls från vissa typer av pulveriserade insekter, är det bra att veta var färgämnen som är vanliga i kosmetika kommer ifrån. Vi har en podcast som tittar på problemen med hållbart mica-gruvdrift, vilket ger dig en bra inblick i problemen med att skaffa denna naturliga ingrediens etiskt.

Att arbeta rent med växtpigment som färgämnen är en utmanande väg att ta, men det är en givande del av naturlig makeup att utforska. Nedan följer en kort jämförelse mellan växtpigment och mica.

UTMANINGAR MED ATT SKAFFA VÄXTPIGMENT FÖR SMINK

Mat kontra kosmetisk färgning Medan livsmedelsindustrin har en mängd färgämnen tillgängliga för sig, får vi inte låta oss frestas att använda livsmedelsfärgämnen i kosmetiska formuleringar. Livsmedelsindustrin följer inte samma regler som de som krävs av kosmetikaindustrin i de flesta jurisdiktioner. Kosmetiska ingredienser följer INCI-systemet (Internationell nomenklatur för kosmetiska ingredienser), som är standarden enligt vilken kosmetiska ingredienser namnges och kategoriseras. Det regleras av Personal Care Products Council (PCPC).

Om ett naturligt färgämne är avsett specifikt för livsmedelsindustrin, kommer det att vara utmanande att få en korrekt INCI för det, och det kan därför inte användas som en kosmetisk ingrediens – åtminstone inte en som är avsedd för den kommersiella marknaden. Det är verkligen viktigt att forska kring ett växtpigment innan du inkluderar det i dina formuleringar. Var också medveten om att kosmetiska regler och krav varierar över världen.

Genom att köpa växtpigment från pålitliga kosmetiska leverantörer kommer du att veta att du får säkra färgämnen som är specifikt utformade för kosmetiska tillämpningar.

Färgämnen som försöker dölja sig som andra ingredienser Vi har sett exempel på växtbaserade färgämnen som listas i INCI som en alternativ primär funktion i formuleringen. Tidigare nämnde vi att många växtpigment är anthocyaniner, som fungerar som antioxidanter för att skydda växter från skadliga UV-strålar till exempel. Vissa ingrediensleverantörer säljer växtpigment främst som antioxidanter helt enkelt för att de inte är listade i kosmetiska regler som färgämnen.

Detaljhandel kontra industriell volym En annan utmaning med att skaffa växtpigment är deras tillgänglighet och de minsta orderkvantiteterna (MOQ) de kan komma i. Vi föreslår några återförsäljare nedan, men om du hittar färgantillverkare online kan de kanske bara handla i stora mängder och föredrar att leverera stora kosmetikaföretag.

Den begränsade färgpaletten för växtpigment Utbudet av färger som är tillgängliga i form av växtpigment för användning i kosmetika är något begränsat, och det kräver skicklighet att blanda färgerna för att utvidga ditt utbud. Du är också begränsad av antalet kosmetiska ingrediensåterförsäljare som erbjuder växtpigment, men glöm inte att söka efter färg i andra typer av ingredienser som antioxidanta ingredienser när du gör din forskning.

Lukt-, smak- och utseendefrågor Vissa växtpigment har en tydlig doft och smak. Du måste testa dem först och sedan skapa formuleringar med ingredienser som kan kompensera och minimera eventuell obehag från pigmenten. Den sensoriska känslan av en kosmetika spelar en stor roll för hur den tas emot av konsumenterna. Att jonglera med dessa aspekter är en av de roliga, om än mer utmanande, uppgifterna som en naturlig formulator står inför.

Växtpigment kommer alltid att vara matta i utseende och effekt, så genom att använda dem ensamma i en formulering kommer du inte att kunna återskapa skimret och glansen i smink med syntetiska, mineraliska och/eller mica-ingredienser. Du måste vara kreativ i ditt val av oljor, smör och vax samt ingredienser som växtbaserade opacifiers som rispulver för att skapa önskad glans eller glans, samt glid och sensorisk upplevelse.

Kan du använda dina egna torkade växter som pigment? Nej, vi rekommenderar inte att du använder dina egna växtpigment på grund av säkerhets- och INCI-problem som vi nämnde tidigare. En glycerit eller maceration som du har gjort kan användas för en annan funktion i en kosmetisk formulering och även ge färg.

Dock, om du ska skapa kosmetika för marknaden skulle dessa hemmagjorda glyceriter och macerations kräva analys och deras egna dokumentation såsom säkerhetsdatablad (SDS) och analyscertifikat (COA). Att få dessa tester gjorda kan vara kostsamt. Se våra guider om glyceriter och örter för maceration för mer information.

FÖRBEREDELSE OCH VAL AV DINA VÄXTPIGMENT

Kosmetiska växtpigment är belagda på ett sätt som förbättrar deras användning i formuleringar. Deras partikelstorlek kan till och med överträffa vissa syntetiska färgämnen som kanske behöver mals först. Med de växtpigment vi föreslår nedan kan du använda dem direkt från förpackningen, utan att behöva bearbeta dem först. Detta är en tydlig fördel med dessa växtpigment för den naturliga formulatorn.

När du bestämmer dig för ditt valda växtpigment för en kosmetisk färgformulering, måste du tänka igenom dessa kriterier utöver säkerhets- och källfrågorna ovan:

Naturliga färger – de måste vara i trendiga färger och tillfredsställa både våra och våra kunders behov av naturliga och hållbart framställda ingredienser. Löslig i vatten – detta är ett krav för vissa typer av kosmetika, som vissa krämskuggor och rouge. Dispenserbar i olja – detta behövs för läppstift, läppbalsam, vissa former av ögonmakeup osv. Temperaturstabilt – färgkosmetika måste vara stabilt vid ett brett temperatur- och klimatspektrum. Homogen färg – smink måste appliceras jämnt och utan fläckar eller förstärkning av hudens fina linjer.

5 VÄXTPIGMENT SOM VARJE FORMULATOR BÖR PROVA

Så, efter att ha gått igenom utmaningarna med att arbeta med växtpigment, vilka färgämnen är idealiska för den naturliga formulatorn att experimentera med? Vi tycker att detta kapselutbud bör ge dig gott om att prova.

När du arbetar med dem kommer du att bygga upp expertisen att kombinera några för att skapa en bredare palett av sminkfärger.

ANVÄND ENSAMT

Rödbeta Beta vulgaris rubra, allmänt känd som rödbeta, är en av de få grönsaker som innehåller en grupp högt biologiskt aktiva pigment som kallas betalainer.

Röd rädisa och lila sötpotatis Båda dessa rotgrönsaker innehåller anthocyaniner som är naturliga antioxidanter som finns i röda, lila och blå frukter, grönsaker eller blommor. Anthocyaniner ger inte bara de levande färgpigmenten, utan som medlemmar av flavonoidgruppen av fytokemikalier är de också viktiga naturliga antioxidanter.

ANVÄND I KOMBINATIONER

Curcumin Curcuma longa, allmänt känd som gurkmeja, är en krydda med en stark gul färg. Även om den inte är idealisk att använda ensam i de flesta kosmetika, är den användbar att blanda med mer typiska röda pigment för att skapa olika nyanser av läppstift.

Spirulina Spirulina platensis är en blågrön alg som tillhör klassen cyanobakterier. Även om blått inte är en vanlig färg för ett läppstift, kan det vara användbart i ögonskuggor och för att blanda med och justera andra växtpigment.

TA DIN PASSION FÖR FÄRGPIGMENT VIDARE

Vi hoppas att denna artikel har öppnat upp den spännande men utmanande världen av växtbaserade pigment för smink. Att forska och testa dem för att skapa Vegetabilisk.se läppstiftsformuleringar har öppnat våra ögon för en outnyttjad del av kosmetikamarknaden. Om du vill utforska en verkligt innovativ del av naturlig formulering kan växtpigment vara den väg du ska ta.

SENASTE