Välj en sida

EN GUIDE FÖR ATT VÄLJA DET BÄSTA LÖSNINGSMEDLET

EN GUIDE FÖR ATT VÄLJA DET BÄSTA LÖSNINGSMEDLET

Vi älskar växter, speciellt de terapeutiska egenskaperna i dem som kan gynna din hud. Växters ”superkrafter” kommer från deras aktiva beståndsdelar; de föreningar som kan påverka din hud och ditt hår. För att extrahera dessa föreningar vill du arbeta med rätt mens eller växtbaserat lösningsmedel.

Du kanske har lärt dig att ringblomma lugnar din inflammerade hud eller att kamomill lugnar ditt eksem. Men exakt hur utnyttjar du en växts terapeutiska egenskaper och får in dem i din ekologiska hudvård?

HUR VET DU VILKA växtbaserade lösningsmedel du ska använda?

Det finns många lösningsmedel du kan använda för att extrahera de aktiva föreningarna från örter och växter. Inte alla växtbaserade lösningsmedel är lämpliga för varje förening eller för varje användning, så låt oss gå igenom våra 5 olika lösningsmedel och hur de bäst används.

OLJA SOM ÄRT LÖSNINGSMEDDEL


Bland de mest använda ingredienserna i ekologisk hudvård är naturliga oljor. Att göra örtbaserade oljor är roligt och kan hjälpa dig att fylla på ditt första hjälpen-kit hemma också. Calendula, vallört, johannesört, fläder och morot är allmänt kända för att göra fantastiska infunderade oljor. För de som är intresserade av att utöka sin samling av ekologiska hudvårdsprodukter eller vill ha unika sovenirer som reflekterar denna hantverksmässiga tradition, kan det vara en god idé att utforska möjligheten att köpa sovenirer online, där man kan hitta specialdesignade produkter som komplement till varje hemmaapotek.

Om du vill fånga de eteriska oljorna i en växt är det ett bra alternativ att välja olja som lösningsmedel. Tänk på att börja med lavendel, rosmarin, kamomill och jasmin. Du kan använda dessa infunderade oljor i din formula för att få din produkt att dofta underbart. Vissa vitaminer är oljelösliga. Om du vill försöka fånga vitamin A, D, E eller K i din formulering bör du använda olja som lösningsmedel.

Du kan använda doftande infunderade oljor för att göra aromatisk hudvård för den känsliga huden runt ögonen eller för babyvårdsformler utan att tillsätta eteriska oljor.

VATTEN SOM ETT LÖSNINGSMEDEL

Låt oss göra örtte! Så här gör du om du använder vatten som lösningsmedel. Du kan använda kallt eller kokande vatten eller så kan du göra en infusion och låta växten och örten dra en stund.

Föreningar som koffein eller de sammandragande tanninerna du hittar i buskar, buskar och träd som rosor, pil och ek utvinns lätt i vatten. Det är därför du kan göra ett bra sammandragande vatten av trollhassel eller björk.

En mer potent variant av vattenlösningsmedlet är en hydrosol. Destillationsprocessen för att göra en hydrosol fångar de flesta vattenlösliga föreningarna i växten och till och med införlivar en liten mängd av de eteriska oljorna i hydrosolen.

Om du är intresserad av att arbeta med hydrosoler rekommenderar vi att du läser vår artikel om hur du säkerställer att din hydrosol inte är förorenad eftersom det kan hända, även när du köper från pålitliga leverantörer.

ÄTTIKA SOM ÄRT LÖSNINGSMEDEL

Har du någonsin funderat på att använda vinäger i din hudvård? Vinäger är ett kraftfullt lösningsmedel på grund av dess låga pH och det kan användas som ingrediens i dina hudvårdsprodukter om du önskar vissa resultat.

Normalt testar du produktens pH och justerar med antingen en citronsyralösning eller en natriumbikarbonatlösning. Men du kan också sänka din produkts pH med en potent örtvinägertinktur om det passar konceptet med den hudvård du formulerar.

Egenskaper som överförs till vinägerbrunnen är mineraler och spårämnen. Om du gör ett nässelextrakt med vinäger och använder det i din produkt kommer du att tillsätta mycket av de näringsrika mineralerna som huduppstramande kiseldioxid eller magnesium från nässlan i din produkt. Om du gör ett persiljeextrakt med vinäger kommer du sannolikt att hamna i zink i ditt extrakt. För den som är intresserad av att utforska fler sätt att berika sina egenvårdsprodukter med naturliga ingredienser, kan det vara värt att överväga att köpa billig hälsokost online. Där kan du hitta ett brett utbud av produkter som kan stödja ditt arbete med att skapa näringsrika och fördelaktiga hudvårdsalternativ.

 

ALKOHOL SOM ÄRT LÖSNINGSMEDDEL

Örtläkare rekommenderar ofta att du använder alkohol som lösningsmedel om du är osäker på vilket du ska välja. De flesta föreningar överförs lätt till alkohol och du kan göra några av de bästa, potenta tinkturerna med alkohol. Observera dock att alkohol inte löser upp mineraler och spårämnen från en växt.

Som en tumregel, sikta på cirka 2 % alkoholtinktur i dina ansiktshudvårdsformuleringar med tillsatta fuktighetsbevarande medel och du bör tycka att de inte torkar för huden.

Gör du en emulsion för personer med mycket torr kliande hud? Tänk sedan på att lägga till lite kycklinggötstinktur till din emulsion: Gräsgräs är en av de bästa örterna för att lindra klåda, men den luktar inte så behaglig. Om du använder tinkturen kommer du inte att märka lukten och har fortfarande växtens antikliande egenskaper.

Du kan köpa alla typer av tinkturer i naturläkemedelsbutiker och formulera med dem, men du kan inte använda dem om du vill göra halal hudvård, eftersom alkohol inte är halal -kompatibelt.

 

GLYCERIN SOM ETT LÖSNINGSMEDEL

Glycerin i hudvård är ett bra fuktbevarande medel och kan användas i nästan alla vattenhaltiga formula. Försök att ersätta glycerin med en glycerit (glyceriter är namnet på ett örtextrakt i glycerin) för att ge din formel mer växtbaserad kraft.

Glycerin absorberar mycket av de välgörande terapeutiska egenskaperna hos växter och örter, och är nästan lika effektivt som alkohol för att göra det. En familj av föreningar som inte överförs till alkohol, utan till glycerin, är saponiner. Vissa saponiner, som aeskin i kastanj, hjälper till att minska tecknen på spindelvener genom att dra åt vävnaden runt venerna. Om du vill att dina hudvårdsprodukter ska ha den effekten kan det vara en bra idé att lägga till en kastanjglyerit till din formula .

LÅT OSS GÖRA NÅGRA TERAPEUTISK HUDVÅRD!

Nu vet du fem sätt att inkludera örter i din hudvård och varför du skulle välja ett lösningsmedel framför ett annat.

Du kan göra doftande produkter med oljeinfusioner utan att behöva lägga till några eteriska oljor. Du kan dra åt huden lite med ett sammandragande örtvatten och ge näring till den med en liten skvätt mineralpackad tinktur gjord med vinäger.

Om du inte gör halal hudvård kan du lägga till 2 % av en mycket potent alkoholtinktur till din hudvård. Om du behöver formulera halal-kompatibel hudvård, använd en glycerit istället. Som örtläkare använder jag aldrig ”bara” glycerin i en produkt. Jag byter alltid ut den mot en glycerit, för jag är angelägen om att se kraften i dessa terapeutiska örter i min hudvård!

Vanliga frågor

Vad är ett naturligt lösningsmedel?

Naturliga lösningsmedel är medier som används för att extrahera de fördelaktiga och terapeutiska egenskaperna hos botaniskt material för att kunna använda dem i kosmetiska formuleringar. Typiska lösningsmedel i vilka växtmaterial macereras eller blötläggs är fröoljor som solros- och sötmandelolja som skapar macerater; vatten som används för ångdestillation och blötläggning; glycerin som skapar glyceriter; alkohol som skapar tinkturer; och vinäger som är idealiskt för att dra ut mineraler och vitaminer. För de som är intresserade av att applicera dessa principer i sin matlagning eller bakning, kan utforska hur man kan baka och laga rawfood erbjuda spännande möjligheter att integrera dessa näringsrika extrakt i hälsosamma och energigivande måltider.

Vilket lösningsmedel är bäst för oljeutvinning?

Om du vill fånga de lipofila egenskaperna hos växter är botanisk olja ett billigt, enkelt och användbart lösningsmedel för deras extraktion. Använd helst en neutral olja med knappt någon doft som bärare och extraktionsolja. Typiska oljor som används för maceration inkluderar solros, sötmandel och safflor. En traditionell men sällan använd metod idag är enfleurage. Det är tidskrävande och arbetsintensivt och användes för att extrahera blomdofter som betong för användning i parfymindustrin. Ramar insmorda med fasta fetter användes för att samla in den impregnerade doften av ömtåliga blommor som jasmin och tuberos. Superkritisk CO2-extraktion är ett modernt alternativ och fångar upp den välgörande doften och oljekomponenterna vid lägre, mindre skadliga temperaturer än vad som används vid ångdestillation och resulterar i produktion av ett renare oljeextrakt.

Vad är lösningsmedelsextraherad olja?

Växternas ”superkrafter” för kosmetika kommer från deras aktiva beståndsdelar och dessa måste extraheras till ett lämpligt, användbart medium – menstuum eller örtlösningsmedel – så att de kan användas i kosmetiska formuleringar. Botaniska oljor som eteriska oljor och en växts fördelaktiga lipider och oljelösningsmedelsegenskaper kan extraheras till bäraroljor som solros, safflor och sötmandel. Vanliga macerater eller oljeextraherade växter inkluderar ringblomma, vanilj och örter som johannesört, lavendel eller rosmarin.

Vilka lösningsmedel används ofta i kosmetika?

Vanliga lösningsmedel som används i kosmetika inkluderar bäraroljor som solros, sötmandel och safflor där botaniskt macerat får dra över tiden. Alkohol, vatten, fasta lipider (unguenter) och ibland vinäger används också i naturlig kosmetika som lösningsmedel för att extrahera de bioaktiva elementen i växter.

 

SENASTE