Välj en sida

DE 10 BÄSTA BOTANISKA OLJORNA SOM ALLA FORMULATORER BEHÖVER

DE 10 BÄSTA BOTANISKA OLJORNA SOM ALLA FORMULATORER BEHÖVER

Botaniska oljor är hjärtat i ekologiska formuleringar. De är bland de första ingredienserna som nybörjare lär känna. De är den perfekta ingången till naturlig formulering eftersom du bara behöver några få oljor för att göra enkla men effektiva vattenfria produkter som ansiktsoljor, läppserum och kroppssmör.

Botaniska oljor kallas också för bäraroljor, vilket hänvisar till deras användning i aromaterapi där de ”bär” eller sprider eteriska oljor, och de förblir stabila följeslagare till den naturliga formulatorn när denne går från nybörjare till produktformulering på avancerad nivå.

Det finns så många botaniska oljor att välja mellan att det kan vara svårt att veta vilka man ska köpa först när man börjar formulera. Vilka oljor kommer du att vända dig till gång på gång? Vilka är de mest mångsidiga för formuleraren? Vilka är minst dyra och håller längre?

1. JOJOBA

INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil
Ursprung: Jojoba är ett medelstort buskträd som är inhemskt i nord- och centralamerikanska öknar, särskilt i Sonoraöknen i Kalifornien (USA). Det har använts i stor utsträckning i folklore, i matlagning och i hudvård av indianerna. Jojobafrön från vilka oljan produceras liknar stora, bruna kaffebönor. Idag odlas den även i Chile, Egypten och Argentina.
Egenskaper:
Jojoba uttalas ”ho-ho-ba” och är egentligen ett flytande vax (vissa 98 procent rena vaxer), men brukar vanligtvis kallas olja. Den består av vaxestrar med en unik sammansättning av långkedjiga fettsyror och fettalkoholer och innehåller steroler och antioxidanter tillsammans med oförtvålbara ämnen. Den är flytande vid rumstemperatur och stelnar om den är kallare, men återgår snabbt till att bli flytande när den värms upp.

Den har en ljus- till mellangyllene färg beroende på om den är raffinerad eller ekologisk, och är nästan luktfri med endast en mild, nötaktig doft. Den är mycket stabil och motståndskraftig mot oxidation och har en imponerande lång hållbarhet på 3-5 år, och mycket längre om den förvaras väl.

Användning och fördelar:
Jojoba är med rätta nummer ett på vår lista över botaniska oljor som måste användas i formuleringen, inte bara på grund av dess stabilitet och rimliga pris, utan också för att den är ett utmärkt, icke-fetande mjukgörande medel. Den har egenskaper som speglar sammansättningen av talg och denna kompatibilitet gör att jojoba kan bidra till att upprätthålla hudens syramantel och förhindra transepidermal vattenförlust (TEWL) utan att orsaka fetthet eller täppa till porerna. Om jojoba lämnas oraffinerad uppvisar den höga antioxidativa egenskaper som är till stor nytta i formuleringar som syftar till att mildra de synliga tecknen på för tidigt åldrande.

Den hjälper till att släta ut huden och öka dess elasticitet. Förutom att jojoba är en viktig olja att inkludera i formuleringar som syftar till torr eller mogen hud, används den också i antiakneprodukter; dess lindrande effekt på aknebenägen hud var något som indianerna upptäckte och använde den för.

Som vax används jojoba ofta i färgkosmetika som läppstift, där den blandas väl med andra vaxer och hjälper till att sprida färgpigmenten jämnt och ger naturlig smörjning och glans.

2. ROSEHIP OIL

INCI: Rosa Rubiginosa fröolja
Ursprung: Rosa rubiginosa växer vilt i Chile och Peru i Anderna, vilket är en viktig källa till kallpressad nyponolja, särskilt den ekologiska oljan. Nypon har använts i hem- och folkloristiska läkemedel i århundraden.
Egenskaper: Nyponolja varierar från en djupt röd-orange nyans till ljusare gult beroende på hur mycket raffinerad och bearbetad den är. Den har en lätt till medelstark, behaglig nötaktig arom. Själva nyponet är en rik källa till C-vitamin och antioxidanter, men vi får inte förväxla dessa vattenlösliga beståndsdelar med fördelarna med nyponets lipidkomponenter.
Användning och fördelar:
Nyponolja innehåller en stor mängd (70-80 procent i vissa rossorter) av fleromättade, essentiella fettsyror (EFA), nämligen linolsyra och linolensyra. Den innehåller också lipidlösliga antioxidativa karotenoider som β-karoten och lykopen, tillsammans med tokoferoler (E-vitamin). Nyponolja ingår ofta i formuleringar som syftar till att föryngra huden och ta itu med dess tecken på för tidigt åldrande, såsom hyperpigmentering, fina linjer och blemmor. Intressant nog är nyponolja känd som en sammandragande olja som uppvisar en anmärkningsvärd antimikrobiell verkan och absorberas snabbt och lämnar en icke-fet hudkänsla. Detta gör den till en utmärkt allroundprodukt i naturliga formuleringar för både mogna och aknebenägna hudtyper.

3. SQUALANE

INCI: Squalane
Ursprung: Squalane är ett hydrerat, stabilt derivat av squalen, som upptäcktes på 1950-talet och utvinns från djur, särskilt hajlever. Skvalen i sig är lätt oxiderat. Idag är det mesta kosmetiska squalen fytosqualan som erhålls från hållbara, förnybara växtkällor, t.ex. avfall från olivmassa och frön som amarant, risklöver och vetekärnor. Eftersom både squalan från animaliska och vegetabiliska källor har samma INCI-beteckning måste du kontrollera med din leverantör att du köper fytosqualan.
Egenskaper: Squalan är färg- och luktfritt och uppvisar hög termisk stabilitet och anmärkningsvärd motståndskraft mot kemisk oxidation. Squalan har också en utmärkt kompatibilitet med andra ingredienser.
Användning och fördelar:
Squalane är ett utmärkt mjukgörande medel och utmärkt för att minska transepidermal vattenförlust. Den har en behaglig sensorisk hudkänsla och absorberas väl utan att lämna feta rester. Eftersom vårt eget talg innehåller squalen har squalen en god biokompatibilitet med huden. Dess färg- och luktlöshet gör den användbar för alla typer av hudvård och du kan tillsätta den i dina formuleringar i sin rena, härledda form eller välja squalanrika botaniska oljor som till exempel risklöver, vetekärnor och amarant. Eftersom den inte är irriterande kan den användas upp till 100 procent koncentration. Den är idealisk att inkludera i formuleringar för mogen, torr och förtidigt åldrande hud, men har en plats i nästan alla hudvårdsprodukter, från ansiktsoljor, serum och boosters till emulsioner.

4. SÖTMANDELOLJA

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Ursprung: Mandel är ett litet träd med ursprung i Mellanöstern, men odlas numera i Medelhavsområdet och i liknande varma klimat i bland annat Kalifornien. Som ett av de första träden som blommar tidigt på våren i Medelhavsområdet var mandeln mycket uppskattad av de gamla grekerna och är i dag mycket uppskattad i områden i södra Italien, särskilt på Sicilien.
Egenskaper:
Sötmandelolja är välkänd som en viktig bärarolja i aromaterapi. Den är ljusgul och måttligt viskös och har en mild, nötaktig lukt. Eftersom mandel består av 50 procent olja har den en hög avkastning och ger därför valuta för pengarna jämfört med en liknande olja, aprikoskärnan. Eftersom den har en stor andel enkelomättad oljesyra har den en ganska fet hudkänsla och en genomsnittlig absorptionshastighet, vilket ger den ett bra glid och gör den användbar vid massage. Dess sammansättning gör också att den är ganska stabil och har en god hållbarhet.

Användning och fördelar:
Formulatorer använder sötmandelolja för dess mjukgörande, utjämnande, lugnande, föryngrande och ocklusiva egenskaper och den finns i kosmetika som riktar sig till torrare och mogen hud. Den kan användas för att minska tecken på ärrbildning i huden och för att förbättra hudens allmänna ton och hy. Vi erbjuder flera lipidbaserade formuleringar på den här webbplatsen som innehåller sötmandel av just dessa skäl, t.ex. vår fasta rengöringsbar. Mandelolja är också en bra bas för botaniska macerationer.

5. ARGANOLJA

INCI: Argania Spinosa Kernel Oil
Ursprung: Frukten från det lilla, taggiga, torktåliga arganträdet, som är unikt inhemskt från Marocko, användes av landets inhemska berber. Den har använts i århundraden i Marocko både i matlagning och i kosmetika. Oljan skördas fortfarande med huvudsakligen traditionella metoder av kvinnokooperativ och oljeutbytet från trädets nötter är cirka 30 procent. Oljan kan få ett högt pris på grund av den låga avkastningen och den tid och det arbete som krävs för att knäcka och bearbeta nötterna och utvinna oljan, som i Marocko är känd som ”flytande guld”.
Egenskaper: Den har en måttligt nötaktig doft och en medelmörk, gyllene färg och för att vara en mjukgörande olja är den förvånansvärt flytande.
Användning och fördelar:
Oljan är exceptionellt lätt, inte fet och ändå mjukgörande med en behaglig hudkänsla och absorptionshastighet. Den har en unik kombination av fettsyror (hög halt av enkelomättad oljesyra och fleromättad linolsyra) som ger den utmärkta hudnärande och mjukgörande egenskaper. Dess rikedom på EFA:er och vitamin E, squalen, karotener och antioxidanter gör arganolja populär i formuleringar mot åldrande och/eller torr hud. Lyckligtvis fungerar även en liten andel av denna dyra olja i en formulering magiskt. Det är en väl tolererad olja som är idealisk även i produkter för känslig hud. Arganolja är mycket populär i hårpreparat och nagelbandsoljor samt för massage på grund av dess smörjande egenskaper och glidförmåga.

6. KASTOROLJA

INCI: Ricinus Communis fröolja
Ursprung: Ricinusolja är en av de äldsta odlade grödorna. Den var ursprungligen ett afrikanskt inhemskt buskträd, men är utbredd över hela Medelhavsområdet och längre bort i Ryssland, Indien, Kina och Brasilien. Den har använts för oljelampor, matlagning och hudvård sedan urminnes tider och har många industriella användningsområden idag, utöver användningen i kosmetika. Du kanske har stött på den som en populär krukväxt.
Egenskaper: Bönorna producerar en blekgul till nästan färglös olja som är mycket trögflytande och endast har en lätt doft. Ricinolja har en unik sammansättning av 90 procent ricinolsyra – uppkallad efter växten själv – och är en hydroxylerad fettsyra eftersom den har hydroxylgrupper knutna till sin kolkedja. Detta innebär att den är mer polär än många andra oljor. Den har också god oxidationsstabilitet och hållbarhet.
Användning och fördelar:

Ricinolja är överraskande användbar i ett stort antal kosmetiska produkter. Dess viskositet och långsamma absorptionshastighet gör den utmärkt i massage. Dess högre polaritet innebär att den verkar för att dispergera färgpigment, vilket gör den idealisk i läppstift, där den också ger glans och smörjförmåga. Ricinolja är också vanlig i tvålformuleringar. Den är användbar i blandningar av nagelbandsolja (för att motverka sköra naglar), i läppbalsam, serum och gloss om den används i mycket små mängder, eftersom den har en illaluktande smak. Den är också känd som en bra sminkborttagare eftersom den löser upp oljelöslig smuts bra – och i tvåfasiga sminkborttagare.

På grund av att den absorberas långsamt används den bäst i små procentandelar i en formulering och alltid i kombination med andra oljor. Dessutom har ricinolja historiskt setts som ett folkligt medel för att hantera personlig utveckling och självledarskap, även om detta inte är vetenskapligt bevisat. Trots sin användning i kosmetika bör den inte konsumeras eller användas medicinskt utan professionell rådgivning.

7. MCT / FRAKTIONERAD KOKOSOLJA

INCI: kapryl- och kapriktriglycerid
Ursprung: MCT, medelkedjig triglycerid, tillverkas genom hydrolysering av kokosolja, avlägsnande av det fria glycerin som finns i kokosoljan och separering av de medelkedjiga fettsyrorna genom fraktionerad destillation. Dessa syror blandas sedan i rätt förhållande och återförestras med glycerin. MCT kan också bara fraktioneras (separeras) från kokos- eller palmolja, där dessa triglycerider finns naturligt. Den resulterande oljan innehåller enbart kapryl- och kaprikstriglycerider, som finns i själva kokosoljan till cirka 54 procent. MCT-olja kallas vanligen flytande kokosolja. Som du vet är kokosolja i själva verket fast vid vanlig rumstemperatur och smälter vid 24 °C (76 °F). MCT kan framställas av kokosnöt, palmolja eller en blandning av de två källingredienserna.
Egenskaper: MCT är nästan färglös, säljs vanligen deodoriserad och har låg viskositet och är en prisvärd basolja för kosmetika. Det är en mättad olja som är mycket stabil mot oxidation och höga temperaturer.
Användning och fördelar:
MCT-olja är en utmärkt neutral basolja som kan användas i nästan alla typer av kosmetiska produkter, från krämer, lotioner, fuktighetskrämer, rengöringsmedel, ansiktstvättar och serum till hårvårdsformuleringar och är populär för massage. Om du tittar på ingredienserna i några av dina kosmetiska produkter, särskilt emulsioner och oljor, kommer du troligen att hitta MCT listat någonstans. Den är billig, nästan luktfri och färglös och är ett bra mjukgörande medel, men torkar snabbt på huden och ger en silkeslen hudkänsla.

8. APRIKOSKÄRNOLJA

INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil
Ursprung: Detta lilla fruktträd kommer ursprungligen från Kina och som liknande frukter har det under antiken tagit sig till Mellanöstern och vidare till Europa, där Turkiet är den största producenten följt av vissa områden i södra Frankrike. Oljan utvinns som en biprodukt från fruktindustrin.
Egenskaper: Aprikoskärnolja liknar sötmandelolja i konsistens, doft och kemisk sammansättning men med en mer påtaglig ”marsipan”-lukt. Den är ljusgul och lättare på huden än mandelolja, men den är däremot dyrare, kanske helt enkelt för att det produceras mindre mängder.
Användning och fördelar:
Aprikoskärnoljans höga profil av oljesyra (cirka 60 procent) och linolsyra (knappt 30 procent) gör den närande och mjukgörande för mogen och/eller torr hud. Eftersom den inte lämnar några oljiga rester är den lika effektiv i kosmetika för alla hudtyper. Det är en användbar ersättning för mandelolja för dem som är nötallergiska.

9. RÖNNBÄRSOLJA

INCI: Vitis Vinifera Seed Oil
Ursprung: Grapefröolja är en biprodukt från vinindustrin och därför en bra ”nollavfallsolja”. Grapefröolja producerades först i Frankrike, men bearbetas nu i många vinodlings- och vinproducerande länder. Uppgifter om att druvfröolja används för att behandla hudproblem går dock tillbaka till arabiska uppteckningar i 1300-talets Spanien.
Egenskaper: Grapefröolja finns i två former: kallpressad och raffinerad. Oljan kan ha en stark doft i sin oraffinerade version. Färgen varierar från djupt grön till nästan färglös beroende på oljans förädlingsgrad. Det är en fin olja med låg viskositet och snabbtorkande med en behaglig, icke-fet hudkänsla.
Användning och fördelar:

Grapefröolja innehåller en hög mängd linolsyra (46-74 procent) och en måttlig andel oljesyra (cirka 14-44 procent). Dessa fettsyror ger den utmärkta mjukgörande egenskaper som tillsammans med dess antioxidanter gör druvfröolja idealisk för kosmetika som syftar till att minimera tecken på hudens åldrande, såsom fina linjer. Den är rik på E-vitamin, särskilt i sin oraffinerade form, vilket också hjälper oljan att motstå oxidativ stress och få en längre hållbarhet. Dess antioxidativa egenskaper bidrar också till att skydda kollagen och elastin från att brytas ned efter oxidativ stress som orsakas av reaktiva syrearter (ROS). Tack vare den exceptionellt höga koncentrationen av tanniner har oljan också sammandragande egenskaper.

Dessutom, i en tid då hållbarhet och miljömedvetenhet får ökad uppmärksamhet, kan användningen av grapefröolja i kosmetika anses vara i linje med konceptet att köpa second hand kläder. Precis som att återanvända kläder bidrar till att minska avfall och resursförbrukning, kan användningen av biprodukter från vinproduktion, såsom grapefröolja, bidra till en mer hållbar kosmetikaindustri genom att utnyttja resurser som annars skulle gå till spillo.

Grapefröolja används ofta i olika kosmetiska produkter som en mångsidig basolja och som bärolja vid massage. Den tolereras väl av alla hudtyper och används av olika kosmetiska skäl, från att lindra akne och tonifiera hy till att verka på tecken på för tidigt åldrande, skydda mot oxidativ stress orsakad av UVB-strålning och för att konditionera hårbotten och hår.

10. RICE BRAN OLJA

INCI: Oryza Sativa Bran Oil
Ursprung: Den produceras huvudsakligen i Asien, särskilt i Indien och Malaysia, och en del olja produceras i Europa.
Egenskaper: Oljan utvinns ur grodden och det yttre höljet på det bruna riskornet och har en ljusbrun färg och en jordig, söt och mossig doft i oraffinerat tillstånd.
Användning och fördelar:
Riskliolja är en rik källa till fytokemikalier och innehåller bioaktiva föreningar, särskilt ferulasyra och gamma-oryzanol, som uppvisar antioxidativa egenskaper. Oljan är också en bra källa till växtbaserad squalen (se squan), som är viktig för att upprätthålla hudens syramantel. Rikt, mjukgörande men med en icke-fet hudkänsla, är risklöverolja ett mångsidigt tillägg till formulatörens förrådsskåp.

 

 

Vi hoppas att du tyckte att denna sammanställning av våra 10 bästa botaniska oljor var användbar. De här oljorna kommer att hjälpa dig att komma igång med formuleringen och hjälpa dig att skapa dina första kosmetiska produkter, men de kommer också att följa dig under hela din karriär. Som du kommer att se om du följer forskningslänkarna finns det fortfarande mycket att upptäcka om dessa vanliga oljor i skåpet.

SENASTE