Välj en sida

ÄR ASTAXANTHIN DEN KOSMETISKA INGREDIENSEN FÖR 2023?

ÄR ASTAXANTHIN DEN KOSMETISKA INGREDIENSEN FÖR 2023

Även om du aldrig har hört talas om astaxanthin som en kosmetisk ingrediens har du troligen stött på det ofta utan att veta om det. Astaxantin, som uttalas ”asta-zan-thin”, är en förening som finns i vissa vattenlevande mikroalger och är ansvarig för att färga fisk och skaldjur som räkor, krabbor och hummer i orange-röda till rosa nyanser, liksom fjäderdräkten hos flamingos.

Detta är exempel på astaxanthin i arbete. Men vad är det egentligen och hur kommer det från havet till vår kosmetika? Och varför är astaxanthin en trendig kosmetisk ingrediens nu? Alla dessa frågor och fler besvaras i den här korta guiden till denna intressanta och färgstarka kosmetiska ingrediens.

VAD ÄR ASTAXANTHIN?

Astaxantin är en marin xantofyll (en klass av syrehaltiga karotenoidpigment) och en medlem av terpengruppen av kemiska föreningar. Det isolerades ursprungligen från hummer 1938 (i). Det är ett lipidlösligt (oljelösligt) rött pigment som rör sig uppåt i näringskedjan genom att färga olika skaldjur och havslevande kräftdjur som äter astaxantinrika alger. Faktum är att de flesta orange, rosa och röda marina organismer innehåller astaxanthin.

Det biosyntetiseras av mikroalger, bakterier och jäst, och kan finnas i naturen eller framställas genom kemisk syntes. I naturen produceras det i vissa sötvattens-mikroalger (främst Haematococcus pluvialis) och jästsvampar när de utsätts för tuffa miljöer, t.ex. ökad salthalt och extrema klimatförhållanden, t.ex. överdrivet solljus eller syrebrist.

Du kan nu göra kopplingen mellan flamingos och astaxanthin; dessa fåglar gillar att äta i kärr där algerna, som utsätts för stress i syrefattigt, grunt vatten och av intensivt solljus, producerar astaxanthin som en skyddsmekanism.

När vi ändå är inne på ämnet ovanliga föreningar kanske du är intresserad av att lära dig mer om ektoin, som också har egenskaper som är av stort intresse för forskningen inom kosmetikavetenskapen. Det produceras av vattenlevande encelliga bakterier som en försvarsmekanism under hårda klimatförhållanden.

ASTAXANTIN I KOSMETIKA

Vid det här laget undrar du säkert vilka skyddsfördelar astaxantin har för algerna och om dessa fördelar sträcker sig till dess roll som kosmetisk ingrediens.

Mikroalgerna producerar astaxantin för dess fotoskyddande och antioxidativa egenskaper. Det är av denna anledning som astaxantin undersöks för sina effekter på hudens fysiologi som en potent kosmetisk – och även nutraceutisk – ingrediens med potential att erbjuda samma fotoskyddande, antioxidativa och antiinflammatoriska fördelar för vår hud.

Astaxantin har samma egenskaper som andra karotenoider som vi känner till för sina hudvårdsfördelar i botanisk kosmetika, t.ex. lutein som finns i växter som tomater och β-karoten i morötter. Astaxantin uppvisar dock större bioaktivitet – särskilt en mycket högre antioxidantaktivitet – på grund av sin unika kemiska sammansättning (ii).

Kliniska studier har visat att astaxanthins antioxidativa aktivitet verkar i olika skeden i utvecklingen av hudskador som orsakas av reaktiva syreföreningar (ROS) som genereras av UV-strålar och föroreningar. ROS är en orsak till att kollagen och elastin försvinner och påverkar hudens förmåga att reparera sig själv.

I vissa studier har man undersökt astaxantin som kosttillskott i samband med dess effekter vid topisk applicering, men det finns bevis som tyder på att astaxantin som ett naturligt UV-blockerande medel skulle kunna minska hudens tecken på fotoåldrande, t.ex. för tidiga rynkor och slapphet (iii), när det ingår i topiska kosmetiska formuleringar. Det verkar som om astaxantin har många potentiella positiva effekter på huden, bland annat genom att bromsa kollagen- och transepidermal vattenförlust, mildra hyperpigmentering (mörka fläckar) genom att undertrycka melaninproduktionen och fördröja rynkarnas djup. Det anses vara mycket effektivare än E-vitamin, som vanligen tillsätts i kosmetiska formuleringar som en antioxidant.

Det finns en hel del forskning på nätet om astaxantin, men tänk på att du inte kan tillskriva resultat baserade på dess användning som ett oralt konsumerat tillskott till dess effekter när det appliceras lokalt. Det har godkänts som kosttillskott för vissa doser och kursperioder i Europa, Japan och USA i över 20 år (iv). Ofta kommer information från leverantörer av kosmetika med ordet ”potentiell” för att beskriva astaxanthinets kosmetiska fördelar.

I vissa studier dras slutsatsen att det krävs ytterligare forskning för att fastställa omfattningen av astaxanthins fördelar när det används i kosmetika för lokal användning, men resultat som att astaxanthin ger upphov till ”betydande minskning av rynkor och svullnader på det nedre ögat och kinderna efter två veckors [lokal] användning” (v, vi) är uppmuntrande.

HUR MAN ANVÄNDER ASTAXANTHIN I FORMULERINGAR

Astaxantin är ett mycket kraftfullt karotenoidfärgämne, vilket du kanske har gissat på grund av dess förmåga att röra sig genom näringskedjan och färga allt från laxkött till flamingofjädrar. Det är effektivt i mycket små mängder i din formulering.

Vi nämnde tidigare att astaxantin är en lipid och har en mörkröd färg. Vanligtvis erbjuder leverantörerna det som ett extrakt av algen (Haematococcus pluvialis) i en bärarolja på mellan 0,02 % och 5 %; den sistnämnda procentsatsen finns vanligen i oljor som safflor.

I denna viskösa oleoresinform måste du tillsätta den till din lipidfas och hålla den under 40 °C. Liksom antioxidanten vitamin E tillsätts den i den värmekänsliga fasen för att förhindra att den bryts ned. Med tanke på dess färgande egenskaper rekommenderar vi att du inkluderar 5 % astaxanthin oleoresin i dina formuleringar mellan 0,01-0,05 %. Läs din leverantörs rekommenderade användningsnivåer och gör först några tester av astaxanthin i en billig bärarolja för att avgöra hur det fungerar innan du inkluderar det i en formel.

Som en indikation kan nämnas att en av våra handledare använde 2,5 % av ett 0,2 % astaxanthin oleoresin, vilket motsvarar 0,005 % astaxanthin i en emulsion, och slutresultatet blev en ljusrosa produkt. Bilden nedan visar astaxantin i oleoresinfördelad form i en bärarolja och som används med 0,07 % i en sapogelmaskering och en olja. Du kan se hur kraftfullt färgämne det är.

Du kan hitta astaxantin utspätt i bäraroljor som oleoresin eller i en lipidlöslig, torrpudrad form. Du kan också hitta det som ett vattenbaserat extrakt av mikroalger, men det är troligt att alla vattenbaserade versioner som du hittar leverantörer som erbjuder kommer att vara benägna att sedimentera. Vissa vattenlösliga former innehåller ett emulgeringsmedel eller lösningsmedel. Se alltid till att du vet vilken form du köper och kontakta din leverantör för rekommenderade användningsnivåer och eventuella formuleringsanvisningar. Gör återigen tester för att ta reda på den idealiska mängden för den önskade formuleringen – och dess färg – och håll dig alltid inom leverantörens användningsriktlinjer.

ASTAXANTHIN – SLUTSATS

Astaxanthin får alltmer uppmärksamhet i kosmetika som är ny på marknaden, och vissa märken lyfter fram det på sina förpackningar och i sin marknadsföring. Konsumenterna tenderar nu också att söka efter kosmetika som bygger på nya, högpresterande ingredienser. Med detta i åtanke, och med tanke på den växande forskningen som visar på potentialen hos astaxanthin i kosmetika – särskilt dess kraftfulla antioxidantförmåga – är det definitivt en ingrediens som är värd att utforska ytterligare för dina formuleringar. Njut av att experimentera med astaxanthin som ett naturligt färgämne som ger mer kraft än att bara lägga till rosa och röda nyanser till din kosmetika, men var försiktig med procenttalen när du testar det.

SENASTE