Välj en sida

5 TIPS PÅ HUR DU KÖPER NATURLIGA KOSMETISKA INGREDIENSER

5 TIPS PÅ HUR DU KÖPER NATURLIGA KOSMETISKA INGREDIENSER

I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips om hur du köper naturliga kosmetiska ingredienser när du börjar lära dig formulera. Den här checklistan är utformad för att hjälpa dig att undvika kostsamma inköpsfel och överväldigande.

När vi välkomnar nya Vegetabilisk.se-studenter betonar vi behovet av att börja med grunderna när du lär dig om naturliga ingredienser och gör dina första formuleringar. Vi brukar använda frasen ”Keep It Silly Simple”, som är vår version av KISS-principen.

En effektiv, naturlig ekologisk formulering bygger på underbara botaniska ingredienser med deras hudförbättrande föreningar som fytosteroler och antioxidanter samt deras närande, återfuktande och mjukgörande egenskaper. En passion för att utforska botaniska ingredienser är det som lockar oss att lära oss naturliga formuleringar.

Naturen är dock fantastiskt komplex och många botaniska produkter erbjuder flera olika typer av extrakt (Aloe vera är ett sådant exempel) och leverantörernas webbplatser öppnar ett fönster till en värld av naturliga kosmetiska ingredienser. Det är frestande, särskilt som nybliven formulerare, att glömma KISS-principen och gå på shoppingrunda.

Dina dyrbara råvaror kan dock bli oanvända och gå ut innan du har fått formuleringskunskaperna för att göra den där ansiktskrämen med peptider eller förstå vilken hyaluronsyra som har den optimala molekylvikten att använda i en viss produkt.

Bläddra bland de många kostnadsfria formuleringarna på den här webbplatsen och du kommer att se vilken variation av ekologisk hudvård du kan göra med bara några få ingredienser i lager. Framför allt ska du komma ihåg vår KISS-princip.

HUR MAN KÖPER NATURLIGA KOSMETISKA INGREDIENSER

1. Köp mindre

Det är lätt att överköpa när man ställs inför en mängd botaniska ingredienser i kategorier som sträcker sig från funktionella ingredienser som botaniska bäraroljor och emulgeringsmedel till högpresterande ingredienser som bakuchiol, ectoine och peptider.

I stället rekommenderar vi att du väljer ut några få nyckelingredienser till att börja med och köper dem i hanterbara mängder. Tänk på att vissa ingredienser kan ha kort hållbarhet eller särskilda krav för förvaring. Vissa botaniska oljor kan till exempel vara mindre stabila och mer benägna att oxideras. Undersök sådana frågor innan du köper.

På Vegetabilisk.se förespråkar vi hållbarhet i alla aspekter av naturliga formuleringar och hemlaborationer. Genom att köpa färre typer av ingredienser och i mindre mängder kan du minska svinnet. När du vet att en testformulering fungerar och du vill uppgradera och producera mer, gå vidare och köp större mängder av dina ingredienser om du vill. Kontrollera med din leverantör om deras minsta beställningsmängder. De flesta av de leverantörer som vi föreslår i slutet av våra formuleringar på den här webbplatsen erbjuder små mängder för hemformuleraren.

Köp ett förråd av ingredienser med flera användningsområden som kan användas i många olika typer av formuleringar. Våra handledare har sammanställt en lista över sina mest användbara botaniska oljor och vaxer; sådana som du kan köpa som grundingredienser för din formulators förrådsskåp:

2. Börja enkelt

Komplicera inte dina första naturliga formuleringar för mycket. Lär dig de grundläggande färdigheter som behövs för att göra enkla, men framgångsrika formuleringar som du, dina vänner och din familj kan njuta av. Även om du kan använda 10 eller fler botaniska oljor och tropiska smörprodukter i en formulering, låt bli.

Håll i stället ingredienserna till ett minimum – och din formulering mindre kostsam – medan du lär dig de olika teknikerna. Till och med en enkel, oparfymerad balsam med fem ingredienser kräver skicklighet eftersom den kan bli grynig om du inte vet hur du ska hantera kylfasen. Med tiden, när du vinner självförtroende och erfarenhet, kan du lägga till högpresterande, heroiska ingredienser till dessa start- och ramformuleringar.

3. Undersök dina ingredienser

En stor del av arbetet med att lära sig naturliga, ekologiska formuleringar är att undersöka ingredienserna. Redan innan du smälter de första smörerna, oljorna och vaxerna för att göra ett enkelt balsam måste du ta för vana att göra research om ingrediensernas egenskaper. Och före forskningen kommer idén till din produkt. Vad är det du vill göra och varför? Vilka fördelar vill du att produkten ska ge användaren?

Först när du har definierat din kosmetiska produkt och dess syfte kan du börja göra en lista över potentiella, idealiska ingredienser. Även som nybliven formulerare bör du få för vana att undersöka ingredienser så att du, när du vill använda mer komplexa ingredienser, har erfarenheten att veta vad du ska leta efter och fråga din leverantör om.

Emulgeringsmedel är till exempel komplexa även om de är funktionella och vanliga ingredienser. Deras egenskaper och prestanda varierar kraftigt för att skapa olika typer av emulsioner och för att ge olika sensoriska upplevelser på huden (t.ex. olika glid eller slip på huden).

Vi rekommenderar också att du förstår ingrediensernas INCI-namn. INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Se vår guide för formulerare om INCI som ger en omfattande översikt över hur registret fungerar och hur det hjälper dig som naturformulerare att köpa rätt naturkosmetiska ingredienser för dina behov.

4. Ha ett tema

Om du är glad över det stora utbudet av naturliga ingredienser som erbjuds, men är förvirrad över vilka du ska köpa, måste du begränsa dina valmöjligheter. Ett bra sätt att göra detta är att ha ett specifikt tema som styr din formulering. Din målgrupp är ett bra ställe att börja tänka igenom detta på.

I vilket skede i livet befinner de sig, vilka preferenser har de, vilka problem har de med hud- och hårvård och vilka andra produkter skulle de köpa? Inom marknadsföringen kallas detta för att kartlägga den ideala kunden, och det kan innebära att man skapar en avatar för en imaginär person. Vi tar upp detta i vår artikel: Hur man säljer hemgjord hudvård.

Men teman kan baseras på en mängd andra faktorer, inklusive din önskan att använda botaniska ingredienser som odlas i din region, ha en stjärningrediens, skapa en minimalistisk produktserie med bara en handfull av samma ingredienser, din önskan att göra vattenfria och fasta formuleringar och så vidare. Även den enklaste startformuleringen kan uppfylla de flesta av dessa idéer. Många Vegetabilisk.se-utbildade varumärken har lanserats utifrån idéer som kom till liv med en enda enkel formulering med tema som skapats för en av deras studieövningar.

5. Råd om högpresterande ingredienser

Slutligen ett ord om att köpa mer komplexa eller högpresterande naturliga ingredienser. Som vi nämnde tidigare ska du hålla det enkelt när du först lär dig att formulera. Det finns inget mer spännande än att bläddra på leverantörernas webbsidor med potenta ingredienser baserade på botaniska ämnen som du kanske aldrig har stött på, men som erbjuder fantastiska fördelar. Om du är i början av din formuleringskarriär rekommenderar vi dock att du inte köper naturliga kosmetiska ingredienser som kräver mer erfarenhet att arbeta med.

Var också medveten om att om du lägger till en liten mängd av många högpresterande ingredienser i en formel betyder det inte att den kosmetiska produkten blir summan av delarna. Ingredienserna kanske inte fungerar i synergi, kanske inte har de kompatibla egenskaper som krävs för att skapa stabila formuleringar och kanske ingår de i så små procentandelar att de är ineffektiva.

Vissa botaniska produkter innehåller till exempel flera olika typer av ingredienser beroende på vilken del av växten de utvinns ur. Utan att göra noggrann forskning kan du köpa fel extrakt. När du arbetar med mer avancerade ingredienser måste du som ett minimum veta till exempel vilka föreningar som finns i extraktet och om dessa föreningar är vatten- eller oljelösliga samt inom vilket pH-område de fungerar säkert och bäst.

Naturlig formulering är en kreativ process (när du tänker på din kund, ett tema och så vidare), men du måste skaffa dig den typ av formuleringsfärdigheter, forskningskapacitet och know-how som Vegetabilisk.se-kurserna lär ut för att förstå hur man arbetar med en mängd och komplexitet av naturliga ingredienser för att formulera effektiva, säkra och stabila kosmetiska produkter.

Vårt sista tips när du köper naturliga kosmetiska ingredienser är därför att välja ingredienser som är mer utmanande att använda, i takt med din erfarenhet som naturformulerare.

SENASTE