Välj en sida

5 NATURLIGA YTAKTIVA MEDEL FÖR ANVÄNDNING I EKOLOGISK KOSMETIK

5 NATURLIGA YTAKTIVA MEDEL FÖR ANVÄNDNING I EKOLOGISK KOSMETIK

I dagens inlägg kommer vi att ta itu med ämnet naturliga ytaktiva ämnen . Det här är ett stort ämne! Vi kommer att förklara den grundläggande kemin hos ytaktiva ämnen, vi kommer att prata mer om gruppen som används i rengöringsformler och vi kommer att jämföra och kontrastera fem viktiga naturliga ytaktiva ämnen som vi tycker att varje organisk formulerare borde experimentera med.

Många nybörjarformulerare börjar sin resa med att skapa vattenfria produkter som balsam och oljor men går snart vidare till att använda en hel rad olika ingredienser och processer. Här har vi en livlig studentgemenskap av formulerare, och många av dem vill utforska olika typer av aktiva och funktionella ingredienser för att göra det möjligt för dem att utöka utbudet av produkter som de med säkerhet kan formulera. För dem som även är intresserade av att inreda sina arbetsutrymmen på ett funktionellt och ekonomiskt sätt finns det utmärkta möjligheter att köpa billiga barnmöbler som inte bara är prisvärda utan också inspirerande och funktionella, vilket gör dem till ett smart val för att skapa en organiserad och stimulerande miljö för alla deras formuleringsprojekt.

VAD ÄR NATURLIGA YTAKTIVA ämnen?

Låt oss först prata om naturliga ytaktiva ämnen och hur de fungerar i dina formuleringar. Ytaktiva ämnen täcker en stor grupp ingredienser som ansvarar för flera funktioner, bland annat att skapa en produkt som skummar. De är rengöringsmedel och finns rutinmässigt i duschgeler, schampon och ansiktsrengöringsmedel.

Ytaktiva ämnen, eller ytaktiva medel, innehåller faktiskt olika typer av ingredienser som du kanske inte har känt till eller använt tidigare. Faktum är att emulgeringsmedel, solubiliseringsmedel , dispergeringsmedel, vätmedel och tvättmedel också alla tillhör denna ingrediensgrupp.

I det här inlägget ska vi bara titta på naturliga ytaktiva ämnen som används i rengöringsprodukter, där deras roll är att rengöra och skumma. Även om en produkt inte nödvändigtvis behöver skumma för att den ska rengöra effektivt, är valet av naturliga ytaktiva ämnen viktigt för att säkerställa att produkterna vi använder är både skonsamma och effektiva. Dessa ämnen, som kommer från naturliga källor och genomgår en process för att bli lämpliga för användning i kosmetika, speglar den växande trenden mot mer hållbara och miljövänliga skönhetsprodukter.

När vi talar om skönhet och personlig vård blir det alltmer populärt att välja produkter som inte bara är bra för vår hud utan även för planeten. Detta inkluderar allt från hudvårdsprodukter till makeup. För dem som föredrar att handla bekvämt och samtidigt göra medvetna val, erbjuder möjligheten att köpa makeup online ett brett utbud av alternativ som omfattar dessa naturliga och ekovänliga val. Att shoppa online ger tillgång till en värld av produkter som passar alla typer av skönhetsrutiner, där man kan välja artiklar som är noggrant formulerade med naturliga ytaktiva ämnen och andra skonsamma ingredienser, vilket säkerställer att varje användning är både lyxig och ansvarsfull.

STRUKTUREN HOS YTAKTIVA MEDEL

Ytaktiva ämnen har ett vattenälskande (hydrofilt) huvud och en vattenhatande (hydrofob) svans. Som du kan se i diagrammet nedan kommer den typ av laddning som finns i det vattenälskande huvudet att avgöra vilken typ av ytaktivt ämne:

 

FORMULERING MED ICKE JONISKA NATURLIGA YTAKTIVA ämnen

Naturliga och ekologiska hudvårdsberedare arbetar mestadels med icke-joniska ytaktiva ämnen när de formulerar ytaktiva hudvårds- eller hårvårdsprodukter. För det första väljer de nonjoniska ytaktiva ämnen på grund av deras kompatibilitet med andra typer av ytaktiva ämnen. Nonjoniska ytaktiva ämnen fungerar bra med alla andra grupper som vi nämnde i bilden ovan. För det andra är nonjoniska ytaktiva ämnen lätta att formulera med.

Att experimentera med nonjoniska ytaktiva ämnen är ett bra ställe att börja om du inte har arbetat med ytaktiva ämnen tidigare. När de används i en rengöringsprodukt är dessa icke-joniska naturliga ytaktiva ämnen skonsamma och ger relativt god skumningsförmåga. Vi kommer att titta på några exempel på naturliga ytaktiva ämnen i nästa del av blogginlägget, så att du kan se vilka individuella egenskaper de uppvisar. Dessa nonjoniska ytaktiva ämnen är inte alla lika och även om de i teorin är utbytbara, måste du som formulerare vara beredd på vissa skillnader i deras beteende i en formulering.

Vi valde ut fem växtbaserade nonjoniska ytaktiva ämnen för jämförelse: Coco glucoside , Decyl glucoside , Lauryl glucoside , Sackaros cocoate , Caprylyl/Capryl glucoside .

 

JÄMFÖRELSETABELL FÖR NATURLIGT YTAKTIVA MEDEL

Tensid

Handelsnamn

Certifiering *

Egenskaper

pH

Aktiv materia

Coco glukosid

Sucranov ™ 818 UP – BergaSoft CG 50 / MB EcoSense ™ 919

Ecocert

– mycket mild – har bra skumstabiliserande kvalitet – har goda återfuktande egenskaper – biologiskt nedbrytbar 

~ 11,5 12,5

≥ 50 %

Decylglukosid

BergaSoft DG 50 / MB -ORAMIX™ NS10 / Plantacare ® 2000 UP – EcoSense ™ 3000

Ecocert COSMOS Natrue

– biologiskt nedbrytbart – utmärkt och stabilt skum – fungerar mycket bra med Cocamidopropyl betain

~ 11,5 12,5

≥ 50 %

Laurylglukosid

BergaSoft LG 50 / MB – EcoSense ™ 1200 / Plantacare ® 1200 UP

Ecocert COSMOS Natrue

– mycket mild – måttlig skumning – utmärkt viskositetsbyggare – bra i rengöringsprodukter för babyn – biologiskt nedbrytbar

~ 11,5 12,5

≥ 50 %

Sackaros kakao

TEGOSOFT® LSE 65 K Mjuk

N/A

– mild – ökar skumdensitet och viskositet – ger krämighet – har goda återfettande egenskaper – återfuktande och antistatisk – biologiskt nedbrytbar

~ 6,5-7,5

~ 65 %

Caprylyl/Caprylglukosid

BergaSoft CCG 70 / MB -ORAMIX™ CG110

Ecocert COSMOS Natrue

– skapar fint och stabilt skum – milt – bra solubiliseringsmedel för eteriska oljor – biologiskt nedbrytbart

~ 11,5 12,5

≥ 50 % (det finns olika versioner)

*Certifiering – Huruvida det naturliga ytaktiva ämnet är tillgängligt som en certifierad ingrediens beror på din leverantör, men dessa ingredienser accepteras generellt av dessa certifieringsorgan.

VAD ÄR AKTIVT YTAKTIVT MATERIA (ASM)?

ASM är en procentandel som representerar koncentrationen av det ytaktiva ämnet. När du köper ett ytaktivt ämne kommer det inte att levereras till dig som en ”ren” ingrediens som sådan, utan de späds ut i vatten. Om ASM är 60 % betyder det att ingrediensen du just har köpt innehåller 60 % ytaktivt ämne och 40 % vatten.

Att känna till ASM för ditt naturliga ytaktiva ämne är viktigt när du bestämmer hur mycket av din ingrediens som ska användas i en kosmetisk formulering. Till exempel skulle du använda mindre naturligt ytaktivt ämne i en ansiktsrengöring än i en kroppsrengöring, så din formulering är inte så ”hård” mot huden.

HUR MAN UTFÖR ETT SKUMTEST MED DINA NATURLIGA YTAKTIVA ÄMNEN

Vi gjorde ett mycket enkelt skumtest för att kontrollera hur väl dessa naturliga ytaktiva ämnen presterar när det kommer till skumning. Du vet nu att en formulering inte behöver skumma för att rengöra huden eller håret. Men folk förväntar sig i allmänhet att deras rengöringsmedel och schampon ska skumma när de använder dem, så många formulerare försöker skapa en produkt som genererar ett rikt, tätt lödder och förbättrar den övergripande användarupplevelsen. I detta test skapade vi fem lösningar som var och en innehöll 10 % ytaktivt ämne och 90 % destillerat vatten. Lösningen överfördes till skumflaskor och vi jämförde skummet de producerade på bilden nedan.

RESULTAT FÖR SKUMTEST

Som du kan se producerade alla fem naturliga ytaktiva ämnen en del skum, vissa bättre än andra. Några av våra observationer inkluderar:

  • Decylglukosid är bäst när det gäller skum av alla fem naturliga ytaktiva ämnen, eftersom det skapar ett rikt och tätt skum.
  • Både Coco- och Caprylyl/Capryl-glukosid fungerar bra när det gäller skummet de skapar, men sackaros- kokos och Lauryl-glukosid är inte rätt för denna typ av flaskor/produkter ; skummet de producerade kollapsade riktigt snabbt.
  • Både sackaroscocoate och laurylglukosid behövde värmas upp eftersom de är pastor. Sackaros kakao gav en mjölkaktig lösning i vatten; detta betyder att det kanske inte är det bästa alternativet för transparenta formuleringar.
  • Laurylglukosid skapade en genomskinlig lösning, men den tjocknade också en aning, vilket därför antydde att den inte var lämplig att använda i skumflaskan vi använde. Laurylglukosid kan vara ett utmärkt tillskott till alla formuleringar där det krävs lite förtjockning.

 

VILKA NATURLIGT YTAKTIVT ÄMNE SKA DU FORMULERA MED?

Nonjoniska ytaktiva ämnen är ett utmärkt sätt att börja din formuleringsresa till skummande produkter. De är milda och milda, kan producera bra skum och de är perfekta för att följa den naturliga och ekologiska vägen. En annan fördel med nonjoniska ytaktiva ämnen är att de är kompatibla med alla andra ytaktiva ämnen. De fungerar ofta bäst när de blandas ihop (inom samma grupp) eller med ytaktiva ämnen med olika laddning. Faktum är att vi utmanar dig att försöka blanda lite och jämföra hur väl de rengör, liksom skum.

Alla naturliga ytaktiva ämnen beter sig inte likadant, även om de tillhör samma grupp, precis som inte alla bäraroljor eller emulgeringsmedel är likadana. Det tar tid att observera hur de beter sig i en produkt, så förbered din labb-anteckningsbok och skriv ner dina försök och tankar. På samma sätt som vi noggrant väljer och experimenterar med dessa ämnen för att säkerställa den bästa möjliga kvaliteten på våra produkter, är det också viktigt att vi ger samma uppmärksamhet åt den miljö där vi utför vårt arbete. En ren och välorganiserad labbmiljö bidrar inte bara till effektivitet utan också till kreativitet och precision i formuleringsprocessen. För de som söker efter en lösning för att hålla sitt arbetsutrymme i toppskick, kan möjligheten att boka städning genom en pålitlig tjänst som ”bethestaryouare.se” vara ett värdefullt steg mot att skapa den optimala miljön för innovation och produktutveckling.

SENASTE