Välj en sida

10 NATURLIGA AFRIKANSK HUDVÅRDSINGREDIENSER

10 NATURLIGA AFRIKANSK HUDVÅRDSINGREDIENSER

Naturliga afrikanska hudvårdsingredienser tar skönhetsmarknaden med storm dessa dagar. Baobab-, moringa-, marula- och arganoljor är välkända utanför Afrika, liksom sheasmör – en stöttepelare i vattenfria balsamer och kroppssmör – samt rhassoullera som är vanlig i spaprodukter. Du har säkert stött på skönhetsmärken som formulerar hela sitt sortiment med fokus på en enda naturlig afrikansk hudvårdsingrediens. Arganolja är en favorit i till exempel hårvårdsprodukter.

Eftersom efterfrågan på naturliga kosmetiska ingredienser har vuxit inte bara från indie- utan också från den vanliga skönhetsindustrin, har det botaniska rika Afrika hamnat i rampljuset. Att lyfta fram ingredienser från afrikanska källor kan vara ett kortfattat sätt att antyda hur autentiska, naturliga och rena ett kosmetikamärkes formuleringar är och tipsar om de anrika, afrikanska hudvårdshemligheterna som dessa ingredienser förmedlar. På samma sätt som dessa ingredienser berättar historien om Afrikas rika botaniska kulturarv, förmedlar ljudböcker berättelser och kunskap på ett sätt som är både bekvämt och engagerande för lyssnaren. För de som uppskattar att fördjupa sig i historier om naturlig skönhet eller andra ämnen, erbjuder Per Westberg en omfattande samling av ljudböcker som täcker en mängd olika intressen, inklusive de som berör naturlig hudvård och dess ursprung.

En första och viktig poäng att göra är att skönhetsindustrin idag i Afrika har känt till hemligheterna bakom kontinentens inhemska, naturliga ingredienser sedan urminnes tider. Mycket mindre omtalade än ingredienserna är kontinentens växande gemenskap av skönhetsentreprenörer och de nystartade afrikanska hudvårdsmärkena som är experter på deras inhemska växters hudvårdsfördelar.

Vår lista nedan är ett litet urval av det rika utbudet av naturliga kosmetikaingredienser med afrikanskt ursprung. Vissa kommer att vara bekanta favoriter medan andra är mindre kända utanför sitt ursprungsland. Vi uppmuntrar vår naturliga formuleringsgemenskap över hela Afrika att dela din kärlek till specifika ingredienser från dina länder och hur du vill använda dem.

Vi har listat några föreslagna leverantörer av afrikanska naturliga ingredienser i slutet av detta inlägg. Vi ser en ökning av återförsäljare som specialiserat sig på afrikanskt smör, oljor och aktiva ingredienser. Vi är också angelägna om att ta reda på mer och hjälpa till att sprida budskapet om de otroliga banbrytande och entreprenöriella naturliga formulerarna som arbetar i Afrika, samt förstå arbetet i kvinnokooperativen som producerar de vackra smörerna och oljorna.

10 AFRIKANSKA INGREDIENSER FÖR DEN NATURLIGA FORMULEREN

  1. Rhassoul Clay

INCI: Marockansk Lava Clay / Marockansk Stevensite
Egenskaper: en ljusrosa till djupare röd färg , Rhassoul -lera är en ren, naturlig mineralprodukt i torr pulverform. Den har en Stevensite kristallin struktur och dess huvudkomponent är magnesiumsilikat.
Inloggningsuppgifter för afrikanska ingredienser: Rhassoullera kommer endast från Atlasbergen i Marocko och har använts för sina hudvårds- och välbefinnande sedan urminnes tider.
Rhassoul Clay-fördelar: Rhassoul är rikt på mineraler och näringsämnen som en gång var havsvattenavlagringar. Det är en utmärkt, skonsam, vältolererad exfoliant som används i kropps- och ansiktsmasker och spabehandlingar för hudvårdsfördelar som är både aktuella och terapeutiska.

Vi börjar vår rundtur med afrikanska ingredienser med lera från norra kontinenten, Marocko. Rhassoul – även kallad Ghassoul , röd eller marockansk lera – är rik på mineraler och näringsämnen. Det bildades från havsmineralfyndigheter för miljoner år sedan och har länge varit en favorit bland spabehandlingar både professionella och hemma. Rhassoul när det blandas och appliceras i masker och scrubs har en exceptionellt mild, mjukgörande effekt på hud och hårbotten. Blandat med vatten eller en valfri hydrosol, exfolierar Rhassoul försiktigt huden och absorberar överflödigt talg för att ge huden ett tonat och mer strålande utseende. Lämna dock inte masker för att torka hårt eftersom det kan sträcka ut huden.

Leror erbjuds bäst som en torr produkt för kunder att blanda med vatten eller hydrosoler på begäran, eftersom de är notoriskt svåra att konservera utan att använda ett mycket effektivt, starkt naturligt konserveringssystem . Leror måste hållas borta från fukt och fukt i en lufttät behållare för att undvika mikrobiell kontaminering.

  1. Sheasmör

INCI: Butyrospermum parkii
Egenskaper: Från vitt och krämvitt till mildt gult och djupt guld i färg beroende på ursprung, produktionsmetoder och om den är raffinerad eller inte. Det oraffinerade smöret har en mild nötaktig till djup, jordnära, ibland stickande doft medan det är raffinerat, det har praktiskt taget ingen doft.
Afrikansk skönhet: Även känd som Karité Butter eftersom det kommer från nötterna från Karité -trädet som växer i Sehel -regionen som sträcker sig från öst till västafrika. Toppproducerande länder är Nigeria, Mali, Burkina Faso, Ghana, Elfenbenskusten, Benin och Togo. Sheasmör är ett rikt mjukgörande medel som har använts i Afrika i århundraden för att skydda huden och för att lindra effekterna av påfrestningar och värk.

Sheasmör är en mycket välbekant naturlig hudvårdsingrediens men det kan vara knepigt att arbeta med och finns också i en förvirrande mängd olika kvaliteter. Sheasmör har bland den högsta andelen oförtvålbara föreningar (vitaminer, fytosteroler, mineraler och så vidare) av alla vegetabiliska oljor och smör. Dessa ger den dess rika mjukgörande egenskaper. Vi täcker Sheasmör på både vårt Diploma in Organic Skincare Formulation och vårt Advanced Diploma in Organic Cosmetic Science eftersom det finns mycket att veta om att hantera det för att undvika dess grynighet i balsam och andra vattenfria formuleringar.

Sheasmör skördas på ett traditionellt sätt och har kallats ”kvinnors guld” av två skäl: Afrikanska kvinnor har känt till dess mjukgörande egenskaper i århundraden; och det är fortfarande främst kvinnor som producerar det. FN uppskattar produktionen av sheasmör direkt och indirekt sysselsätter cirka 3 miljoner kvinnor över hela Afrika som mestadels arbetar i organiserade kooperativ. Sheaproduktion sker enligt traditionella metoder med kvinnor som arbetar långa, hårda timmar med att skörda och krossa nötterna för att extrahera det dyrbara smöret, som kokas, rengörs och förpackas för lokala och exportmarknader.

Det är viktigt att ta reda på om leveranskedjan för alla sheasmör du köper. Etiska leverantörer kommer att köpa Shea från kooperativ och grossister som betalar en rättvis levnadslön. Bestäm också vilken kvalitet du föredrar att arbeta med. Oraffinerad Shea varierar från en behaglig nötdoft till ganska skarp; en skarp stark doft kan tyda på dålig bearbetning eller rostning under bearbetningen eller att smöret är härsken. På samma sätt som kvaliteten och ursprunget är avgörande för sheasmör, är det lika viktigt för musikinstrument. Musikentusiaster och musiker värdesätter instrument som är tillverkade med hantverksskicklighet och från hållbara källor, vilket speglar deras preferenser för produkter med integritet och kvalitet. För de som är intresserade av att upptäcka mer om hur instrument skapas och historierna bakom dem, erbjuder denna blogg insiktsfulla artiklar och resurser om en mängd olika instrument, från traditionella till moderna, alla med fokus på kvalitet, hållbarhet, och det unika hantverket bakom dem.

  1. Arganolja

INCI: Argania spinosa
Egenskaper: gyllengul färg med mild nötdoft. Om den är för blek kan den ha spätts ut med andra, billigare vegetabiliska oljor. Doft och dess styrka beror på hur den bearbetas eller om den är filtrerad eller förfinad.
Afrikanska ingredienser: Infödd i Marocko användes den lilla, taggiga Arganträdets frukt av landets inhemska berber. Det har århundraden av användning i Marocko i både matlagning och för kosmetika.

Argan är en släkting till trädet Karite (Shea), och dess nötskörd och olja har många likheter med produktion av shea. Kvinnokooperativ är också de främsta skördarna av arganötter och producerar oljan med urgamla metoder. Det är en dyr olja inte bara på grund av det manuella arbetet utan också för att det krävs cirka 3 kg av kärnorna för att producera 1 kg olja. Precis som med Karites leverantörer rekommenderar vi att du gör din hemläxa för att säkerställa att du köper argan från etiska, hållbara producenter. Fråga din leverantör om du är osäker.

Oljan är exceptionellt lätt, inte fet och ändå mjukgörande med en skön hudkänsla och absorptionshastighet. Den har en unik kombination av fettsyror (hög enkelomättad oljesyra och fleromättad linolsyra) som ger den utmärkta närande och mjukgörande egenskaper för huden. Den är också rik på vitamin E, squalan, karotener och antioxidanter. Detta gör argan till en användbar olja i anti-aging formuleringar och som en väl tolererad olja är den idealisk i produkter riktade till känslig hud. Argan är mycket populärt i hårpreparat och nagelbandsoljor och för massage.

  1. Baobabolja

INCI: Andansonia digitata
Egenskaper: Guldgul med en lätt nötdoft som kan ha milda blommiga undertoner. Trädets blomma har dock en skarp, indolisk doft som lockar pollinatörer. Baobaben är ett ikoniskt afrikanskt träd och förknippas med kontinentens dramatiska landskap.
Afrikanska ingredienser: Baobaben växer över hela Afrika men är infödd i andra regioner (Australien, Madagaskar, Arabiska halvön ) och är känd som ”livets träd” eftersom den kan leva i tusentals år.

Med sin ovanliga krona, som ser ut som rötter, kallas baobabträdet också för det upp och nervända trädet och är den största saftiga botaniska växten. Dess olja har en intressant, balanserad kombination av fettsyror med ett nästan jämnt förhållande (cirka 32%) av olje- och linolsyror. Dess palmitinsyra ger den en lång hållbarhet på över två år, om den förvaras på rätt sätt, och betyder att den kan stelna vid lägre rumstemperaturer. Baobabolja är en annan Afrikaolja som är lättabsorberad och mycket mångsidig i formuleringar. Dess Omega 3,6 och 9 fettsyror, utbud av vitaminer och kraftfulla antioxidantegenskaper (den har ungefär dubbelt så stor mängd som finns i granatäpplen eller gojibär), gör den särskilt användbar i hudvård riktad mot mogen och/eller känslig hud. Baobab är värdefullt när det gäller att arbeta med uppkomsten av fina linjer, rynkor, ärrbildning och hyperpigmentering. Det kan vara en dyrare olja, men den ger otroligt många fördelar till dina kosmetiska formuleringar.

  1. Marulaolja

INCI: Sklerocarya birrea
Egenskaper: ljusgul med en mild fruktig-blommig, nötaktig doft. Oljan kan utvinnas från nötterna, fröna och frukterna från Marulaträdet.
Afrikanska ingredienser: Från trädet söder om Sahara som är känt som kungen av afrikanska träd, är Marulaolja – ”mirakelolja” – högt uppskattad i Afrika. Även om den är mindre känd, har den använts i århundraden i Afrika för dess mjukgörande hudvårdsfördelar. I folkmun sades trädets gåvor främja lyckliga äktenskap och lång livslängd. Dess frukt är en distinkt citrongul och växer upp till golfbollsstorlek.

Marulaolja är en premium och något nyare olja på marknaden utanför Afrika och värderas för sina exceptionella antioxidantegenskaper och för sin höga (70 % i genomsnitt) oljesyraprofil. Tillsammans med en rad vitaminer har Marula en mindre känd antioxidant i form av det fytokemiska epicatechin . Detta, tillsammans med Marulas andra antioxidantkomponenter och dess vitamin E, har visat sig uppvisa god in vitro anti-aging-aktivitet . Dess fettsyra består av palmitin-, stearin-, olje- och myristinsyror, som har mjukgörande och fuktgivande fördelar. Det är en lätt, välabsorberad och tolererad, mycket mångsidig och ny olja i formulerarens butik. Marula är lika hemma och välgörande i anti-age formuleringar som i hudvård för fetare hudtyper, acnebenägen hud och för hår och naglar. Man undrar om dess förmåga att arbeta med de synliga tecknen på åldrande kan vara orsaken till dess folkloristiska användningsområden! Visst, dess antioxidanter ger den en lång, stabil hållbarhet.

  1. Buchu Plant ( diosfenol CT)

INCI: Agothosma betulina (blad) extrakt (även Barosma betulina )
Egenskaper: Buchu eterisk olja har en skarp mintfruktig (svartvinbärstyp) doft. Det pulveriserade bladextraktet är en Matcha-grönt tefärg .
Afrikanska ingredienser: Växten är en liten, vintergrön buske med ursprung i Sydafrika där dess bladextrakt (eterisk olja och pulveriserade blad) har använts i traditionell medicin. Holländska nybyggare använde det för en konjak-tinktur.

Den lilla, buskiga Buchu-växten växer vilt på bergssluttningar i västra Sydafrika och bär små vita blommor. Den är en del av familjen Rutaceae som citrus är medlemmar av. Bladen ångdestilleras för att producera en eterisk olja som på grund av sin skarpa doft har använts traditionellt som ett insektsmedel. Oljan är känd för sina antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper men används inte i aromaterapi och måste användas försiktigt enligt din leverantörs MSDS och COA angivna dermala gränser. Dess höga limonenhalt ger den den distinkta doften. Den innehåller pulegone som anses heptotoxisk (kan orsaka toxicitet i levern) och ska undvikas under graviditet och under amning.

Vid det här laget kanske du undrar varför Buchu eterisk olja är av något intresse för den naturliga hudvårdsformuleraren. Men använd inom de rekommenderade gränserna har den en användbar roll att spela i främst sköljande kroppsvårdsprodukter som duschgeler och flytande tvålar. Dess antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper och dess talglindrande effekt gör att den används i rengöringsmedel, masker, anti-fläckar och mattande formuleringar. Vi har sett det under motorhuven i INCI-listorna över både high street, mainstream och high-end kosmetikaprodukter som Fenty, Sephora, Origins, Lush och The Body Shop. Även om det är en mer ovanlig och mindre vanlig eterisk olja, är den en att undersöka och tänka på för alla som är intresserade av att integrera säkra och naturliga produkter i sin familjs hudvårdsrutin. För familjer som värderar ett hälsosamt och aktivt liv, erbjuder denna blogg en skattkista av information om hur man kan införa hälsosamma vanor hemma, inklusive tips på naturlig hudvård och aktiviteter som stärker familjebanden samtidigt som man lär barnen vikten av att ta hand om sin hud och kropp på ett naturligt och säkert sätt.

  1. Uppståndelseväxt

INCI: Myrothamnus flabellifolia
Egenskaper: Omärkligt till utseendet, det afrikanska släktet av uppståndelseväxten är en vedartad liten buske som växer var för sig eller i kolonier och torkar ut i torkaperioder för att snabbt komma till liv efter de första regnet.
Afrikanska referenser: Som det vanliga namnet antyder har uppståndelseväxten ett stort andligt värde i många kulturer och har under århundradena fått en mängd olika förmodade magiska egenskaper. En sådan tro är att busken kan överföra sina återupplivande förmågor till de sjuka.

Resurrection plant är kanske den mest otroliga av alla naturliga afrikanska hudvårdsingredienser vi listar här. Det ser ganska tråkigt ut men dess utseende motsäger en unik botanisk makeup som gör att växten kan återupplivas från sitt torkade och till synes döda tillstånd under afrikansk torka. Upprullad och uttorkad lever uppståndelseväxten upp till sitt namn eftersom den inom några timmar efter nederbörd verkar vara helt tillbaka till livet. Denna bedrift har naturligtvis väckt forskarnas intresse . Ämnet för kontinuerlig forskning, uppståndelseväxten har redan gett några betydande egenskaper av stort intresse för kosmetisk vetenskap.

Nästan okänd i ådrig botanik, innehåller uppståndelseväxten betydande mängder trehalos, ett socker eller kolhydrat. Trehalos verkar skydda växternas cellmembran från torka, vilket hjälper dem att återfukta i takt . Växten innehåller också arbutin, som är en melaninhämmare som minskar tyrosinasaktiviteten. Arbutin hjälper till att minska den oxidativa – eller miljömässiga – stressen på växternas lipider.

Slutligen har uppståndelsen en hög nivå av tanniner som inte bara avskräcker djur från att äta den, utan som verkar förhindra svamptillväxt på växten under torka. Som du kan gissa har de kemiska föreningarna som hjälper växten att överleva sin hårda miljö undersökts och utnyttjats i bioaktiva hudvårdsingredienser. Att förebygga oxidativ stress, möjliggöra återfuktning och jämna ut hudtonen (minska hyperpigmenteringsfläckar) är precis vad formulerare vill inkludera för att förhindra tecken på för tidigt åldrande hud.

Bioprospektering och kommersialisering av sådana växter som uppståndelsebusken, som i århundraden skördades på ett hållbart och informellt sätt, är föremål för mycket debatt. Vi hoppas att det kommer att visa sig vara en växt som kan ge hållbara fördelar för lokala samhällen.

  1. Mongongoolja

INCI: Schinziophyton rautanenii
Egenskaper: Ljusgul med nötig (hasselnöts)doft. Frukten av mongongoträdet är storleken på små ägg, skrynkliga och djupt gula till ljusbruna.
Afrikanska referenser: Mongongoolja från trädets fruktkärnor är en annan olja som traditionellt används i Afrika för att skydda huden. Efter att ha ätit frukten, skulle lokala samlare i Kalahariöknen extrahera kärnoljan och gnugga den på huden.

Mongongo, eller Manketti tree oil är en relativt nykomling inom nordamerikansk och europeisk hudvård men det är en annan mångsidig, lätt, skyddande och mjukgörande olja att utforska. Ett träd som är endemiskt för savanner och namibiska öknar, den har, som du kan förvänta dig av en växt designad för att överleva svåra förhållanden, egenskaper som hjälper till att skydda huden från vattenförlust och skydda dess barriärfunktion. Den har en betydande mängd fleromättade fettsyror (cirka i genomsnitt 50%): linol-, alfa-linolen- och oljefettsyror tillsammans med en rad vitaminer inklusive vitamin E. Den höga andelen linolsyra gör monongo särskilt värdefull i formuleringar för minska tecken på för tidigt åldrande och torr och mogen hud. Eftersom den är lätt, inte fet men ändå närande, kan den användas fristående för att återfukta och skydda huden och håret eller som massageolja. I formuleringar är det bra allround .

  1. Mafurasmör

INCI: Trichilia emetica
Egenskaper: Ljusbrun och fast vid rumstemperatur. En läcker karamell, nötaktig doft.
African Credentials: Ett vackert, stort ikoniskt träd vars frukt och kallpressade olja har en lång användning i lokal medicin. Berusad som ett te framkallar det kräkningar, som ” emetica ” i dess namn antyder. Oljan används i matlagning.

Mafurasmör från Cape eller Natal mahognyträd utses som det miljövänliga alternativet till palmolja även om det inte är lika billigt att producera. Trädet växer över hela Afrika, särskilt i Zambezi-flodens slätt i Zambia och Moçambique. Den har stora runda fruktskidor med ljusa orangeröda frön som kan kokas upp för att frigöra oljan som skummas av. Fröna är fettrika och av denna anledning producerades moçambikiskt mafurasmör i mitten av 1900- talet och exporterades till Portugal för tvåltillverkning. Den är mycket återfuktande och därför idealisk för kroppsvårdsprodukter som smör och krämer, såväl som läpp- och kroppsbalsam och även hårkonditionerande formuleringar. Den är rik på fettsyror, absorberar bra i huden och sägs ha antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.

  1. Honungsbuskväxt

INCI: Cyclopia spp
Egenskaper: Honungsbusken är en vintergrön buske som kommer från södra Afrika (östra och västra udden) och är uppkallad efter sina ljusgula, sötdoftande blommor.
Afrikanska referenser: Honungsbusken, som först dokumenterades av en europeisk botanist som besökte Kap i början av 1700-talet, har traditionellt använts för medicinska ändamål och som te.

Honungsbuskväxten är en medlem av samma art som den mer kända Rooibos och har vanligtvis setts som ett te. Dock har forskning utförts på honungsbuskextrakt för deras potential som hudvårdsingrediens. I en forskningsstudie testades honungsbuskextrakt i en fast formulering och visade sig ha antioxidantaktivitet och förbättra hudens jämnhet (anti-skalningseffekt). En annan studie drog slutsatsen att användningen av ett fermenterat honungsbuskextrakt i en testgrupp hade visat en minskning av transepidermal vattenförlust från huden och hade också haft en effekt på att förbättra hudens rynkor, elasticitet och återfuktning. Honungsbusken är rik på polyfenoler och har också undersökts efter och visat viss framgång i sin potential att ge fotoskydd och skydda mot oxidativ-inducerade hudskador.

Även om det kan finnas mer kraftfulla naturliga afrikanska hudvårdsingredienser i vår lista för att arbeta på de synliga tecknen på för tidigt åldrande och fotoskador på huden, är en sak säker om honungsbusken; det är en fantastisk parfymingrediens. Hela växten är doftande och ger en söt honungsdoft. Inom parfymeri eftersöks sorten Cyclopia intermedia. Bladen destilleras, eller ännu hellre utsätts för superkritisk koldioxidextraktion som är skonsammare eftersom den inte utförs vid höga temperaturer. Denna mildhet i processen gör honungsbusken till ett utmärkt val för de som prioriterar skonsamma och naturliga skönhetsprodukter, en uppskattning som ofta delas av seniorer. För den som är intresserad av att utforska mer om naturlig hudvård och andra ämnen som berör livsstil för seniorer, erbjuder Resultat-direkt en skatt av information och tips anpassade till den äldre generationens unika behov och intressen.

SENASTE