Välj en sida

10 BÄSTA ZERO WASTE-OLJOR FÖR HUDVÅRD OCH HÅRVÅRD

10 BÄSTA ZERO WASTE-OLJOR FÖR HUDVÅRD OCH HÅRVÅRD

Skönhetens framtid innebär ett större fokus på hållbarhet genom ingredienser som noll spilloljor. Faktum är att efterfrågan på hållbara ingredienser växer snabbt eftersom indie-skönhetsformulerare och entreprenörer förstår att deras kunder vill veta varifrån deras skönhetsingredienser kommer.

VAD ÄR ZERO WASTE BEAUTY?

Noll avfall innebär att vi strävar efter att inte skicka något till en deponi, förbränningsanläggningar eller till haven. Detta höga mål kan låta omöjligt att uppnå, men är värt att överväga allvarligt när du inser att en genomsnittlig person i USA slänger sin kroppsvikt i skräp varje månad. På samma sätt, när vi överväger våra resvanor, kan vi välja att boka våra resor online genom miljövänliga alternativ som inte bara sparar pengar utan också bidrar till vår planet.

Experter förutspår att den globala genereringen av fast avfall kommer att överstiga 11 miljoner ton per dag år 2100. Strävan mot skönhet med noll avfall är ett nödvändigt krav för att förhindra föroreningar, även om det är viktigt att inse att varje skönhetsprodukt kommer att ha ett avfallsfotavtryck någonstans under hela sin försörjningskedjan.

Vi strävar alla efter att spela vår roll i kampen för en renare och friskare planet. Oavsett om det handlar om att ändra våra metoder för hemåtervinning, att anpassa hur vi reser eller att överväga effekten av att köpa vissa produkter.

Drastiska åtgärder har redan vidtagits inom sektorn för personlig vård när det gäller att minska avfallet, men det finns så mycket mer att göra. Ingrediensleverantörer som O&3 spelar sin roll genom att sträva efter att erbjuda noll-waste ingredienser för att ge formulerare möjlighet att främja förnuftiga konsumentvanor och ytterligare överväga vår vackra planet.

VAD ÄR ZERO SPILLOLJOR?

Varje formulerare kommer att veta hur fantastiska bäraroljor är inom hudvård och hårvård. Faktum är att många formulerare väljer att bara arbeta med oljor eftersom de är så effektiva och vackra ingredienser. Som tur är har olika oljeproducenter nu börjat använda avfallsingredienser för att skapa nollspilloljor, vilket inte bara är bra för oss som formulerare utan också uppfyller viktiga principer för miljömässig hållbarhet.

Stormarknaderna beslutade för ett antal år sedan att de hade en efterfrågan på sylt och juice utan frö eller fruktkött. Detta beslut skapade avfall i produktionen av dessa sylter, koncentrat och juicer, eftersom överskottet av fruktkött och frön som togs bort från juicer och sylt lämnades som avfall. En del av detta avfall användes som naturligt gödningsmedel , men majoriteten av det och all dess näringsmässiga godhet lämnades till avfall.

Lyckligtvis uppstod snart en mikromarknad och fröna och fruktköttet sparades så att de kunde bearbetas ytterligare och få olja utvunnet ur dem. En kosmetisk guldgruva upptäcktes genom att skapa oljor med kraftfulla inneboende fördelar och ett ännu kraftfullare ingredienssamvete: noll avfall.

10 BÄSTA NOLL AVFALLSOLJOR FÖR HUDVÅRD OCH HÅRSVÅRD

Nollavfallsoljor pressas till övervägande del från avfallsfrukt- och grönsaksfrön, vilket innebär att några av de bästa nollavfallsoljorna på marknaden också är några av de intressanta för användning i hudvårds- och hårvårdsformuleringar. Vi skulle vilja presentera dig för våra topp 10 nollavfallsoljor:

 1. JORDGubbsfröolja
 • INCI: Fragraria ananassa fröolja
 • Egenskaper: Lätt, frisk, fruktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i sylt-/juiceindustrin

Jordgubbsfröolja är förmodligen en av de mest ikoniska nollavfallsoljorna på marknaden. Flera indie-skönhetsmärken har börjat införliva jordgubbsfröolja utan avfall i sina formuleringar (inklusive Formula Botanica-utexaminerade BYBI Beauty !) och gör denna ingrediens till en stor del av deras övergripande hållbarhetshistoria. Jordgubbsfrön finns det gott om i syltindustrin eftersom shoppare inte vill ha sylt eller juice med frön i.

Historiskt har dessa frön använts som naturligt gödningsmedel eller helt enkelt skickats direkt till avfall. Här på O&3 samlas våra jordgubbsfrön in direkt från sylt/juiceproducenter i Polen, torkas och skickas sedan för bearbetning. Fröna siktfiltreras före bearbetning, kallpressas sedan och filtreras sedan igen genom en filterpress för att skapa en fräsch, lätt, fruktig olja med hög antioxidanter.

Avfallet från kallpressning är fortfarande mycket värdefullt i antioxidanter, så det säljs sedan antingen vidare till djurfoderleverantörer och en liten mängd används för att skapa en naturlig exfoliering av jordgubbsfrö. Om det finns något ytterligare överskott (och det finns det i allmänhet inte) kan det användas som naturligt gödningsmedel. På samma sätt som vi strävar efter att använda alla delar av våra naturliga resurser, kan vi också göra medvetna val när det gäller vår hälsa, till exempel genom att välja att köpa våra mediciner online från pålitliga leverantörer som erbjuder säkra och effektiva lösningar.

 1. HALLONFRÖOLJA
 • INCI: Rubus idaeus olja
 • Egenskaper: Lätt, frisk, fruktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i sylt-/juiceindustrin

I likhet med jordgubbar innehåller hallon massor av frön – i själva verket innehåller ett typiskt hallon 100-120 frön. Dessa frön är också oönskade i sylt- och juiceindustrin och samlas in från våra partners i Polen för filtrering, kallpressning och buteljering.

Resultatet är en vacker, lätt hallonfröolja , som har fruktiga toner till sin doft. Överbliven måltid (avfall) från kallpressning används sedan också för att förvandlas till en naturlig hallonfröexfoliering . Exfolieringen är puderliknande, vilket ger en mycket fin skrubbpartikel för hudvårdande (och till och med hårvård!) formuleringar.

Det fina med dessa skrubbpartiklar är att de inte bara följer nollavfallsmantrat, utan de är fortfarande rika på näringsämnen eftersom en del av oljan finns kvar i skrubben, vilket ger din skrubb ytterligare funktionalitet.

 1. BLÅBÄRSFÖOLJA
 • INCI: Vaccinium myrtillus olja
 • Egenskaper: Lätt, frisk, fruktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i sylt-/juiceindustrin

Blåbär innehåller cirka 50 frön per frukt. De är alla små, men fulla av antioxidanter som bara väntar på att kallpressas. Vi samlar in dem från fruktberedare i Polen och filtrerar dem sedan, kallpressar dem och säljer dem som blåbärsfröolja , vilket gör detta till ytterligare ett bra exempel på noll spillolja.

I likhet med våra jordgubbar och hallon torkar och bearbetar vi också den överblivna måltiden (avfallet) från oljepressning för att skapa en exfoliant för blåbärsfrö . Dessa fruktfröoljor ger oss den perfekta möjligheten att blanda hållbarhet och skönhet, eftersom blåbärsfrön spricker essentiella fettsyror, linolsyra och alfa-linolensyra.

 1. BLÅBÄRSFÖOLJA
 • INCI: Rubus fruiticosus olja
 • Egenskaper: Klar olja med jordig arom
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i sylt-/juiceindustrin

Björnbärsfröolja är ett annat bra exempel på en noll spillolja från fruktbearbetningsindustrin. Fröna samlas in som biprodukter av sylt och juice som produceras i Polen och vi torkar, filtrerar och kallpressar sedan fröna för att skapa denna vackra jordnära olja.

Ungefär som många andra mjuka frukter innehåller björnbär mellan 50-100 frön i varje frukt, vilket ger oss gott om råvaror för att extrahera denna vackra kallpressade olja. Vi skapar också vår björnbärsfröexfoliering som en biprodukt av kallpressning av oljan, vilket gör att ingen av frukten går till spillo.

 1. TRINBÄRSFÖOLJA
 • INCI: Vaccinium macrocarpon oil
 • Egenskaper: Lätt, fruktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i juiceindustrin

Kanada är den bästa platsen i världen för att odla tranbär och är värd för en enorm industri för att skapa tranbärsjuice. Faktum är att kanadensiska tranbär är de bästa kvalitetstranbären i världen, vilket är anledningen till att vi köper vår tranbärsfröolja från Kanada.

Tranbärsfrön ger vanligtvis en avkastning på 25-28 %, så för varje ton frön som pressas får vi 280 kg vacker tranbärsfröolja. Fröna som annars skulle vara en avfallsbiprodukt fångas upp under juiceprocessen, torkas och kallpressas sedan för att skapa tranbärsfröolja. Överbliven avfallsmåltid från denna kallpressning används sedan vidare för att skapa tranbärsfröexfoliering , vilket säkerställer att hela processen är noll avfall.

 1. APRIKOSKÄRNOLJA
 • INCI: Prunus armeniaca olja
 • Egenskaper: Lätt, fruktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan är kallpressad från kärnor som blivit över från juice-/syltindustrin, även om många aprikoser nu odlas för sin olja

Vi köper alla våra aprikoskärnor från Turkiet, där det finns en enorm marknad för aprikoskärnolja . Till en början var kärnorna en biprodukt från sylt- och juiceindustrin, men kraven på aprikosolja har börjat överträffa kraven på aprikosjuice och sylt.

Denna förändring i efterfrågan ändrar uppenbarligen oljans nollavfallsreferens något, eftersom det inte längre är helt en biprodukt. Oljan skapas genom att krossa kärnan för att erhålla fröna inuti, som sedan torkas, kallpressas och filtreras för att skapa denna lätta olja som fungerar så bra i hudvårds- och hårvårdsformuleringar.

 1. ÄPPELFRÖOLJA
 • INCI: Pyrus malus olja
 • Egenskaper: Färsk, lätt ”marsipan” aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i juiceindustrin

Vi lär oss alla från en ung ålder att vi inte bör äta äppelfrön, eftersom de kan frigöra en kemikalie som kallas amygdalin i våra kroppar som producerar cyanid. Men dessa frön är vackra för kallpressning till äppelfröolja . Vi köper våra äpplen i Polen, där vi bearbetar dem på plats. Äpplets kärna trycks igenom och fröna extraheras sedan ur den centrala kärnan innan de skickas för kallpressning.

I likhet med tranbär finner vi att äppelfrön ger cirka 25-28% olja. För närvarande är äppelfröolja inte så populär som vi tror att den borde vara, eftersom det är en magnifik olja för din hudvård och hårvård!

 1. GRANATÄPPELFröolja
 • INCI: Punica granata olja
 • Egenskaper: Klar, jordig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i juiceindustrin

Turkiet är en annan stor leverantör av granatäpplekärnor som annars skulle gå till spillo från juiceindustrin. Det är väldigt viktigt för oss att våra granatäpplekärnor är av högsta kvalitet och innehåller cirka 70 % punicinsyra, som är den mest värdefulla beståndsdelen i granatäpplefröolja .

Av den anledningen köper vi fröet och skickar det direkt till Polen så att vi kan kontrollera dess bearbetning internt. Vi ser till att fröna pressas mycket noggrant och att vi inte applicerar för mycket friktion, så att vi kan utvinna maximal mängd punicinsyra och godhet i oljan.

 1. TOMATFRÖOLJA
 • INCI: Solanum lycopersicum olja
 • Egenskaper: Jordaktig aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i livsmedelsindustrin

Tänk på alla tomatbaserade produkter vi köper varje vecka: tomatpuré, tomatpassata, tomatsoppa, tomatmassa. Tomatförädlingsindustrin utvinner mer frö än något annat från tomat, vilket gör att det finns en stor möjlighet att skapa biprodukter som kan pressas till tomatfröolja .

Vi köper våra tomatfrön från Turkiet och bearbetar dem på vår anläggning i Polen. Tomatfröolja är väldigt känslig så vi tar själva kontroll över processen av den anledningen. Tomatfröna torkas och kallpressas sedan och filtreras för att skapa denna underbara nolla spillolja. För tillfället används inte tomatfröolja så mycket som det skulle kunna vara, men vi har stora förhoppningar att morgondagens hudvårds- och hårvårdsberedare kommer att inkludera det i sina skönhetsprodukter! På samma sätt som vi värdesätter renhet och kvalitet i vår produktionsprocess, uppmuntrar vi också till medvetna val i kosthållningen, exempelvis genom att välja glutenfria livsmedel som stödjer både hälsa och välbefinnande.

 1. GURKAFRÖOLJA
 • INCI: Cucumis sativus olja
 • Egenskaper: Naturlig jordnära aromatisk olja
 • Inga avfallsuppgifter: oljan kallpressas från frön som annars skulle gå till spillo i livsmedelsindustrin

Sist men absolut inte minst är gurkfröolja som följer en liknande extraktionsprocess som tomat. Den enda utmaningen vi står inför när vi skapar gurkfröolja är att se till att fröna är helt torra. Om du någonsin har ätit en gurka, kommer du att veta att fröna är mycket vattniga och köttiga, vilket betyder att det finns mycket vatten att ta bort i processen för att förbereda oljan.

Gurkan kärnar ur först, liknande processen för att extrahera äppelfrön. Fröna torkas sedan till en nivå som säkerställer att vattnet tas bort och att fröna inte oxiderar snabbt. När fröna har torkats i ett lager i en månad, läggs de genom en sil som tar bort agnarna, så att alla frön lämnas kvar för kallpressning.

VILKEN NOLL SPILLOLJA KOMMER DU VÄLJA?

Som ett resultat av denna stora förändring i skönhetsbranschen, och som leverantör till ett stort antal nystartade, indie- och globala varumärken, ser O&3 en kraftig ökning av efterfrågan på ingredienser med noll avfall. Återförsäljare och konsumenter ställer nu krav på skönhetsmärken för att visa deras miljömässiga meriter, förpackningsetos och ingrediensens ursprung. Nu är det dags för skönhetsindustrin att anamma och implementera hållbarhet.

SENASTE