Välj en sida

10 AV DE BÄSTA ÖRTERNA FÖR HÅRVÅRD

10 AV DE BÄSTA ÖRTERNA FÖR HÅRVÅRD

Runt om i världen tillsätts hårvårdsörter till formuleringar för att ge växtdrivna egenskaper till våra schampon, balsam och hårbehandlingar. När Mintel gjorde en genomgång av de bästa behandlingspåståendena som gjordes inom den globala hårvårdsindustrin för ett tag sedan, var det ingen överraskning för någon av oss på Vegetabilisk.se att vinnaren var ” botanisk/växtbaserad” .

Ett brett utbud av aktiva beståndsdelar av olika växter inklusive vitaminer, hormoner, fytohormoner, bioflavanoider, enzymer, garvsyra, fruktsyror, aminosyror, sockerarter, glykosider och eteriska oljor kan potentiellt vara användbara i organiska hårvårdsformuleringar. För dem som är intresserade av att vidare utforska och eventuellt köpa dryck online som innehåller några av dessa naturligt förekommande näringsämnen, finns det ett stort antal växter som rapporteras ha positiva effekter på håret och som ofta används i hårvårdsprodukter.

I det här blogginlägget tittar vi på 10 av de bästa hårvårdsörterna att använda i våra formuleringar.

  1. INDISKA KRUSBÄR

Annars känd som Amla, denna traditionella indiska ört är rik på vitamin C, tanniner och mineraler som fosfor, järn och kalcium. En fixerad olja erhålls från det indiska krusbäret, som används för att stärka och främja hårväxt. Den torkade frukten, som förbättrar hårhygienen, har länge använts som en viktig ingrediens i traditionella schampon och håroljor.

  1. HIBISKUS

Hibiscus ( Hibiscus rosa-sinensis) är en buske som odlas flitigt i tropikerna som prydnadsväxt och har flera former med varierande färger på blommor. Vi använder den röda sorten inom kosmetika (och medicin). Forskare har funnit att hibiskusblad och blommor har observerats främja hårväxt. Traditionellt har hibiskusblad också använts för sina anti-grånande egenskaper.

  1. ROSMARIN

Rosmarin har använts i folkmedicin för att stimulera hårväxt som sköljmedel i många århundraden. De viktigaste beståndsdelarna i rosmarin tros vara koffeinsyra och dess derivat såsom rosmarinsyra; dessa föreningar har antioxidanteffekter.

Rosmarinsyra används mot håravfall, eftersom det främjar blodcirkulationen och därav följande potentiell hårväxt. Denna växt används mot olika hår- och hårbottenbesvär, såsom tidig skallighet eller mjäll och används ofta som en komponent i schampon och balsam. För de som övar yoga och vill hitta kläder som kompletterar deras livsstil, även under skötseln av deras hår och hårbotten, kan man överväga att köpa yoga kläder online för att stödja både fysisk och mental välbefinnande.

  1. EUKALYPTUS

Eukalyptus har visat sig öka både hårelasticitet och hårglansintensitet. En studie av Mamada et al. (2012) bad testare att använda en hårbottenlotion som innehöll eukalyptusextrakt på lång sikt. Alla testare upptäckte en förbättring av hårets lyster och studs i hårets rotdel. Vanliga tillverkare använder eukalyptus i formuleringar för ”root awakening”.

En studie undersökte också användningen av eukalyptus (tillsammans med mexikansk mynta) för dess användning i antimjällformuleringar. Eukalyptus visade sig ha anti-svamp aktiviteter mot den huvudsakliga svampen som finns i mjäll – Malassezia furfur.

  1. GINKGO BILOBA

Ginkgo biloba tros stimulera hårväxt. När det appliceras på huden verkar växtextraktet främja mikrocirkulationen, vilket anses vara den främsta drivkraften för att stimulera hårväxten. Växten har även antiinflammatoriska, antioxiderande och antibakteriella effekter som också kan spela en roll.

  1. GUARANA

Guarana används främst vid behandling av celluliter, eftersom det innehåller en hög andel koffein. Koffein är ett xantin, en kemisk förening som förbättrar dräneringen av hudvävnader.

Enligt en brittisk studie från 2014 av Fischer et al. (2014) stimulerar koffein hårstrået och hjälper det att växa snabbare genom att blockera effekterna av DHT, en kemikalie som är känd för att skada folliklar. Forskare fann att koffeintillförsel förbättrade hårskaftets förlängning, förlängde anagen varaktighet och stimulerade hårmatris-keratinocytproliferation.

  1. CITRONGRÄS

Inte bara en välsmakande ört för vår matlagning, citrongräs kan också användas som en av våra fantastiska hårvårdsörter! En studie av Wuthi-Udomlert et al. (2011) tittade på den svampdödande aktiviteten hos eterisk olja av citrongräs mot Malassezia furfur, en opportunistisk jäst som förknippas med mjäll.

Oljan införlivades i olika procentsatser i schampoformuleringar som hölls vid rumstemperatur och under accelererade förhållanden (45 grader Celsius). Dessa schampon testades sedan för sin svampdödande aktivitet och det visade sig att 2 % citrongräsolja i schampo gav goda svampdödande egenskaper. För de som vill utforska och potentiellt integrera liknande naturliga ingredienser i sina egna produkter, finns det möjlighet att köpa kryddor online, vilket kan inkludera allt från citrongräs till andra kraftfulla örter och kryddor.

  1. HAVRE

Hydrolyserat havreprotein kommer på grund av sin låga molekylvikt att penetrera hårstrået och bilda en tunn skyddsfilm på hår och hud. Kliniska tester (Wu, 2009) fann att hår som behandlats med formler inklusive havreprotein var starkare och mer elastiskt än obehandlat hår.

  1. PEPPERMINTA

Pepparmynta är en växt med ursprung i Europa och har använts i kosmetiska formuleringar som en doftkomponent och hudvårdande medel. Det är också en av våra fantastiska hårvårdsörter!

Forskare har funnit att eterisk olja av pepparmint visar potential för hårväxteffekter, vilket kan leda till en ökning av dermal tjocklek, follikelnummer och follikeldjup.

  1. SAFFLÖDE

Safflorbuketter har traditionellt använts för att främja hårväxt. Forskare i en studie (Junlatat & Sripanidkulchai, 2014) fann att safflorextraktet avsevärt stimulerade hårväxtfrämjande gener, inklusive vaskulär endoteltillväxtfaktor och keratinocyttillväxtfaktor. Extraktet undertryckte också uttrycket av en håravfallsrelaterad gen. Studien drog slutsatsen att safflor kan användas som ett potentiellt hårväxtfrämjande medel.

SENASTE