Välj en sida

TOPP 6 ENKLA KOSMETISKA FORMULERINGAR FÖR NYBÖRJARE

TOPP 6 ENKLA KOSMETISKA FORMULERINGAR FÖR NYBÖRJARE

Om du funderar på att göra din egen hudvård men inte vet var du ska börja har vi sex enkla kosmetiska formuleringar som du kan prova – ingen erfarenhet behövs. På Vegetabilisk.se tar vi hand om våra formuleringsstudenter och tar dem steg för steg genom vår grundkurs – Diploma in Organic Skincare Formulation. De första formuleringar de gör är vattenfria, vilket innebär att de inte innehåller vatten eller vattenbaserade eller vattenlösliga ingredienser och därför behöver de i allmänhet inga konserveringsmedel.

Genom att börja med vad vi kallar formuleringar enligt KISS-principen (Keep it Silly Simple) kan du direkt formulera kosmetika i ditt eget hem. Allt du behöver är några ingredienser som är lätta att hitta och några vanliga hushållsredskap som skålar, en manuell minivisk, några skedar i rostfritt stål för omrörning och en termometer. Se vår lista över de 6 viktigaste labbverktygen du behöver.

När du åstadkommer ditt första kroppssmör eller läppbalsam garanterar vi att du kommer att undra varför du behöver köpa dessa produkter längre. Du kommer att bli nyfiken på att ta dina formuleringskunskaper vidare och vara ivrig att gå vidare till att göra emulsionsprodukter som kroppslotioner, använda naturliga tensider för schampon, skapa trendiga, fasta formuleringar och arbeta med högpresterande ingredienser som peptider.

Ditt hemlaboratorium

Alla dessa produkter är inom räckhåll för dig att göra hemma när du väl börjar enkelt och lär dig grunderna i att formulera själv. Du kan hitta ett hörn i ditt kök eller ett extra rum som du kan använda som hemmalabb och förbereda det för din formuleringssession. Det är så många av våra elever började, vilket du kommer att se i vår rundvandring i några av deras formuleringsutrymmen. Senare, när du formulerar för andra och som ett nystartat skönhetsföretag, kommer du att behöva en mer professionell uppställning. Men det är något för senare.

6 ENKLA KOSMETISKA FORMULERINGAR FÖR NYBÖRJARE

Det här kan vara enkla kosmetiska formuleringar för nybörjare, men du kommer att upptäcka att formulering även med en handfull oljor och smör har en inlärningskurva. Sätt dig som mål att göra alla formuleringar nedan, så kommer du att vara väl förberedd för att ta din kärlek till naturliga formuleringar vidare. Dessa formuleringar kräver ingen tidigare erfarenhet för att göra, men när du gör dem får du värdefulla färdigheter som nybörjare inom kosmetikformulering. Vi valde formuleringar för olika typer av produkter så att du nästan har ett sortiment från topp till tå.

ETT ENKELT KROPPSSMÖR

Kroppssmör är en så användbar och populär hudvårdsprodukt. Det finns knappt någon säsong då vår kroppsvårdsrutin inte behöver det barriärskydd som ett kroppssmör ger. På vintern är det ett måste, och på sommaren kan det ge huden välbehövlig kärlek efter dagar ute i naturen som utsatts för sol och vind.

Vår formulering av ett enkelt kroppssmör är bara en början. Du kan anpassa den med andra oljor och smör för att passa dina egna behov och ditt klimat. Gör formuleringen första gången precis som den är, men gör sedan lite ingrediensforskning för att upptäcka andra botaniska oljor och organiska smör som du kan inkludera eller använda som ersättning. Varje naturlig olja och smör har sina egna specifika egenskaper, konsistens eller viskositet och doft. Varför inte gå vidare till det vispade kroppssmöret, som har en lättare, fluffigare konsistens? Det kräver lite mer skicklighet och tid, men tar det enkla kroppssmöret till nästa nivå och introducerar även doft.

ETT VÅRDANDE HANDBALSAM

Det perfekta handbalsamet ska skapa ett ocklusivt barriärlager på huden för att skydda händerna, men också för att låsa in fukt och inte vara för fet. Detta balsam med tio ingredienser (tre oljor, två smör, ett vax, E-vitamin och tre eteriska oljor) är en favorit som första formulering för omedelbar praktisk användning.

Du kan justera procentandelen vax till smör och välja hårdare smör om du bor i ett varmt klimat, vilket skulle påverka balsamets konsistens. När du får en känsla för dina ingredienser blir den här typen av val lättare. Det här balsamet, hur enkelt det än är, ger dig möjlighet att utforska oljor, smör och vaxer. Det är bara att göra flera versioner för att se skillnaderna i praktiken.

ETT LÄPPSERUM FÖR LÄPPARNA

Vi är alla bekanta med läppbalsam i pop-up-stickform, som är en stapelvara i våra väskor och skrivbord. Det här läppserumet spelar en kompletterande roll eftersom det vårdar och ger näring åt våra läppar snarare än att bara utgöra ett barriärlager som balsam gör. Med sex speciellt utvalda oljor, inklusive squalane, och lyxiga oljor från Afrika och Sydamerika, tillsammans med E-vitamin, är denna enkla, kallprocessade formulering förvånansvärt lyxig. Använd den på kvällen för att stärka läpparnas epidermis och samtidigt skydda dem från de fria radikaler som de dagligen utsätts för.

EN ENKEL ANSIKTSOLJA

Detta måste ta första platsen som den enklaste kosmetiska formuleringen för en nybörjare att göra. Med bara tre nyckeloljor, antioxidanten E-vitamin och en doftolja har denna kosmetika med fem ingredienser mer kraft än du kanske tror. Vi valde afrikanska oljor för att tematisera vår version, men du kan leka med oljor som du själv väljer. Tänk bara på att botaniska oljor har sina egna unika egenskaper. Mättade, omättade och fleromättade oljor är alla olika i hur de känns och fungerar på huden och i kombination. Redan att sätta sig in i några oljor kan vara början på en livslång resa i deras fascinerande och komplexa värld. Intressant nog, många av dessa oljor kommer faktiskt från livsmedel, vilket bara stärker kopplingen mellan näring och skönhet. Se vår artikel varför du behöver botaniska oljor i din hud- och hårvård för att ta reda på varför.

EN FOTSKRUBB

Denna formulering liknar kroppssmöret, men är utformad som en exfoliator för våra fötter med tillsats av pimpsten, rapadura-socker och jojobapärlor. Som en vispad skrubb har den en härligt lätt, mjuk konsistens och är perfekt för att massera in och ge våra fötter lite skötsel. Denna produkt är ett bra exempel på hur man kan gå steg för steg och lägga in mer komplexitet i en enkel ramformulering. Det tar inte lång tid att göra den här produkten, men det krävs skicklighet för att tajma upp vispningsfaserna och se till att du tillsätter de torra skrubbpartiklarna när blandningen är tillräckligt sval, annars kan de sjunka till botten av produkten i stället för att spridas jämnt. Experimentera med exfolierande ämnen av ditt val och öva på att vispa till perfektion.

ETT ENKELT STICKBALSAM

Om du har gjort kroppsbalsam och uppvispat kroppssmör ovan är det nu dags att prova detta stickbalsam. Inget balsam är det andra likt, och som du säkert har gissat behöver ett stickbalsam vara hårdare för att säkerställa att det glider upp i twist-up-behållaren och håller sin form när det används.

När du utformar formuleringar för stickbalsam måste du förstå det optimala procentförhållandet mellan vaxer och smör och oljor. Naturliga vaxer är ett annat område att utforska, eftersom det finns en hel del alternativ för den naturliga formuleraren. När du bestämmer dig för att avvika från vår formulering och skapa din egen måste du lära dig mer om vaxer, hur de känns på huden och deras olika smältpunkter. Denna enkla formulering kan vara din utgångspunkt för att lära dig grunderna om vaxer och hur du justerar förhållandet mellan de viktigaste ingredienserna i foundation.

SENASTE