Välj en sida

ECTOIN: DEN KRAFTFULLA INGREDIENSEN SOM ALLA FORMULERARE BEHÖVER

ECTOINE DEN KRAFTFULLA INGREDIENSEN SOM ALLA FORMULERARE BEHÖVER

Vad har några av de mest extrema och hårda miljöerna på jorden att göra med en av de senaste och mest eftertraktade kosmetiska ingredienserna? Svaret är ektoin, en naturlig förening som produceras av encelliga bakterier, särskilt halofila eller saltälskande mikroorganismer. Om detta låter obegripligt, läs vidare eftersom ektoin dyker upp i några av de senaste, högpresterande kosmetiska produkterna som finns idag.

PRESENTATION AV ECTOIN

Ectoine hjälper till att skydda cellfunktionen hos mikroorganismer som lever i extrema miljöer, t.ex. öknar, saltsjöar, isströmmar och heta svavelhaltiga källor. Om ektoin ger upphov till denna nivå av cellskydd i naturen kan det ha liknande fascinerande egenskaper när det utnyttjas i kosmetika, trodde forskare som forskar om kosmetiska ingredienser.

Ektoin upptäcktes första gången 1985 och isolerades från bakterier som hittades i saltsjöar i en egyptisk öken, men det är förvånansvärt nog först nu som ektoinet har hittat sin väg in i vanliga kosmetikaprodukter och diskuteras i skönhetsmedierna. Kivens, som är ett varumärke med examen från Formula Botanica, har gjort ektoin till en stjärningrediens i sitt produktsortiment som syftar till intensiv återfuktning och skydd av hudens mikrobiom.

Pai Skincare, vars grundare och vd Sarah Browne vi intervjuade i ett avsnitt av vår podcast Green Beauty Conversations, innehåller ectoine i sin Age-Confidence Cream för att öka hudens fukthalt.

Här tar vi en titt på denna otroliga bakteriedrivna ingrediens och hur naturliga formulatorer kan inkludera den med god effekt i sina produkter.

Kommer ektoin att ta plats vid sidan av väletablerade superingredienser som retinol, bakuchiol, niacinamid, vitamin C och hyaluronsyra? Läs vidare för att ta reda på varför ektoin är den kraftfulla ingrediens som alla naturliga formulatorer behöver i sitt lager.

VAD ÄR ECTOINE?

Ektoin är en aminosyra och en naturlig förening som finns i och kommer från flera arter av bakterier. Det är en organisk osmolyt, en så kallad extremolyt, som utvinns från extremofila mikroorganismer. Som namnet antyder har extremolyter utvecklats för att överleva och hjälpa till att skydda cellulär integritet vid extrem salthalt, värme, kyla och torka.

Osmolyter är organiska föreningar med låg molekylvikt som ackumulerar vatten i celler eller vävnader för att skydda dem mot uttorkning vid miljöstress. Att extremolyten ektoin har förmågan att påverka egenskaperna hos cellvätskor är anledningen till att den är föremål för alltmer kosmetisk vetenskaplig forskning.

Ektoinets primära roll är att upprätthålla integriteten hos en cellstruktur genom att påverka viskositeten, smältpunkten och jonstyrkan (med andra ord pH-värdet) hos cellens vattenlösning. Det kan ackumuleras i höga koncentrationer för att skydda, men inte störa, biologiska cellstrukturer.

VARFÖR ÄR DET AV INTRESSE INOM KOSMETIKA?

I enklare termer, och av intresse för kosmetiker och skönhetsbloggar för allergiker, är ektoinets förmåga att fungera som cellskydd och stabilisator, och dess roll för att öka cellens fuktighet och skydda mot UV-strålning.

Listan över de roller som denna mikroorganism spelar är faktiskt mycket lång och sträcker sig från att stärka hudens barriär till att bidra till att minska transepidermal vattenförlust (TEWL) och från att erbjuda superfuktighetsegenskaper till att mildra effekterna av fotoåldrande.

Ectoine har också uppmärksammats av kosmetikvarumärken som vill ha mikrobiokompatibla formuleringar. Tack vare dess lista över skyddande egenskaper, som har visat sig kunna överföras till användning i kosmetika, verkar det vara den ultimata, hudvänliga aktiva ingrediensen.

Ectoine har visat sig ha enastående egenskaper för att skydda hudbarriären när den äventyras av användningen av starka tensider, extrem kyla eller värme, åldrandeprocessen eller UV-exponering. Forskning in vivo har visat att ektoin har en stark vattenbindande förmåga och är effektivare när det gäller att bibehålla hudens fuktighet än glycerolbaserade fuktighetsbevarande medel. Intressant är också att ektoin har en långvarig återfuktningsförmåga. Det undersöks också för sin förmåga att lindra atopisk dermatit, även om vi som formulerare av kosmetika inte kan hävda detta för våra formuleringar.

HUR ANVÄNDER JAG DET I NATURLIGA FORMULERINGAR?

Som kosmetisk ingrediens kommer ektoin (INCI: Ectoin) i sin renaste form som ett fint, vitt, torrt pulveriserat aminosyraderivat. Det ingår också i sammansatta ingredienser, även i vattenform, för att underlätta dess införande i en mängd olika kosmetiska formuleringar.

Ectoine används som aktiv ingrediens och kosmetika i nästan alla kategorier av vattenbaserade kosmetiska formuleringar – krämer, lotioner och geler – och för produkter som är avsedda för mogen och/eller torr och känslig hud samt hårvård och färgkosmetika. Det finns all anledning att överväga att använda ektoin i alla naturliga högpresterande formuleringar som du utarbetar.

Med tanke på dess fantastiska egenskaper är det häpnadsväckande att ektoin först nu börjar bli stjärnan i kosmetiska produkter. Vi föreslår att du undersöker ektoin ytterligare, med hjälp av våra referenser nedan som utgångspunkt, för att öka dina kunskaper om ektoin som en mångsidig och effektiv aktiv ingrediens.

SENASTE