Välj en sida

BLÅ LJUS HUDVÅRD: MYT ELLER VERKLIGHET?

BLÅ LJUS HUDVÅRD: MYT ELLER VERKLIGHET?

Vi har märkt att blått ljus nämns alltmer i kosmetikabranschens media i år. Vi skulle kunna gissa att branschens fördjupade intresse för hudvårdsbehandling med blått ljus är ett resultat av att vi spenderar långa timmar framför digitala enheter, särskilt sedan det nya Coronaviruset Covid-19 har förändrat våra vanor.

Kommer vi att se hudvårdsmärkt anti-blått ljus eller anti-HEV (det energirika synliga ljusbandet som blått ljus faller in i) precis som vi är vana vid att se UVA/UVB-märkning på hudvårds- och solskyddsprodukter? Det finns redan kosmetiska produkter i detaljhandeln som påstår sig hjälpa till att lindra och skydda mot hudskador från blått ljus.

Solkrämer med titandioxid och zinkoxid är effektiva för att skydda mot UVA/UVB-strålar men mycket mindre mot HEV. En studie som nyligen publicerades i Journal of Cosmetic Dermatology tittade på användningen av röda, gula och svarta järnoxider som ingredienser som visar potential för att dämpa – eller skydda huden från – blått ljus för att ge förbättrat skydd mot hudskador som för tidigt åldrande.

Men hur påverkar eller skadar blått ljus vår hud? I det här inlägget definierar vi blått ljus och tar sedan en titt på teorierna och vetenskapen och frågar om välbekanta ingredienser som antioxidanter kan göra sin magi för att rädda vår hud när vi ägnar oss åt att chatta hela natten på Zoom, sociala medier eller onlineshopping. Det är också viktigt att överväga vår arbetsmiljö när vi spenderar långa timmar framför skärmen. Att ha rätt kontorsmaterial och kontorsvaror kan göra en stor skillnad i att skapa en ergonomisk och effektiv arbetsplats. För de av oss som ägnar sig åt onlineshopping eller arbete på nätet, erbjuder Time Magazine Kontorsvaror allt du behöver för att organisera och förbättra din arbetsplats, allt tillgängligt med några få klick.

VAD ÄR BLÅTT LJUS?

Blått ljus är elektromagnetisk strålning inom ett visst band av våglängder och mäts i flera former beroende på var på energispektrumet det faller. Blått ljus finns i det synliga ljusspektrumet, definierat som att det har en våglängd mellan 400–525 nm (nanometer) och ligger i högenergivåglängdsbandet (HEV).

Vi utsätts dagligen för former av elektromagnetisk strålning under hela vårt liv. Tänk bara på röntgenstrålar, mikrovågor, UV-strålar och radiovågor. Solljus är den mest genomgripande av dessa elektromagnetiska vågor och är faktiskt källan till vår största exponering för blått ljus. Anledningen till att vi uppfattar himlen som blå är att det är de kortare, blå ljusets våglängder som bryts mest av jordens atmosfär.

Blått ljus avges även från LED-lampor och elektroniska enheter som bärbara datorer, TV-apparater, mobila enheter och så vidare. Blått ljus LED-exponering är en form av behandling för akne eftersom det kan minska aktiviteten i talgkörtlarna och därmed talgproduktionen.

ÄR BLÅTT LJUS ETT HUDVÅRDSFRÅGEM?

Vår omfattande användning av skärmar och elektroniska enheter som avger blått ljus är relativt nyligen och det är därför det nu undersöks för dess kopplingar till hudens hälsa. Men borde vi vara oroliga?

När regeringar inför restriktioner för människors rörelser genom stela låsningar och sociala distansåtgärder drar vi oss tillbaka inomhus och loggar oundvikligen in mer på våra digitala enheter för att upprätthålla social kontakt, arbeta och handla. Studier visar att internettjänster har sett en ökning i användning från 40 % till 100 % över hela världen i år jämfört med nivåerna före låsning.

Allt detta leder till att de flesta av oss spenderar en stor del av våra arbets- och skolliv framför blåljusavgivande skärmar från våra mobila enheter och hårdvara – och inte bara under pandemin. Den här artikeln förutspår betydande förändringar i vårt sätt att leva och vår obevekliga migration till digital kommunikation som kommer att bestå bortom pandemin.

Citerat i den brittiska tidningen Guardian, sade Stuart Peirson från Sleep and Circadian Neuroscience Institution ( SCNi ) vid Oxford University: ”Blå ljus är inte olycksbådande. Du får förändringar särskilt i den blå delen av spektrumet runt gryning och skymning och så har våra kroppar utvecklats för att kunna upptäcka dessa förändringar, eftersom de är det som är viktigt för att ställa våra klockor. Det är bara det att vi senare har uppfunnit enheter som avger ljus och vi har fyllt vår miljö med dem och gjort dem beroendeframkallande.”

Vi måste gå framåt med försiktighet och ett öppet sinne när det gäller att bedöma forskning om blått ljus och hud. Till exempel kan vi inte anta att försämrad syn från timmar framför skärmar är relaterat till blått ljus; det kan vara resultatet av torra ögon, fel glasögon eller bara trötthet.

Det pågår mycket debatt och forskning om effekterna av blått ljus på ögonhälsan och på liknande sätt om blått ljus och hudskador. Vid bedömning av offentligt tillgänglig forskning är det viktigt att till exempel kontrollera vem som beställt den. Vissa studier finansieras av stora kosmetiska företag som kan ha egna intressen av att lansera en ny vetenskapsstödd, anti-HEV hudvårdsprodukt på marknaden.

VILKA ÄR EFFEKTERNA AV BLÅTT LJUS PÅ HUDEN?

Mycket lite avgörande, oberoende vetenskaplig forskning har hittills gjorts om blåljuseffekter på huden jämfört med forskning om UVA/UVB-strålar och solskyddsingredienser i hudvård.

Forskning som genomfördes 2010 för att studera effekterna av blått ljus på normal hud i form av fotoskada, hudåldrande och melanogenes visade inte att synligt blått ljus orsakade tidig fotoåldring. Senare forskning tyder dock på att blått ljus bidrar till hudens åldrande liknande det som induceras av UVA-exponering. Det är knappast förvånande att forskningen har gått vidare med tanke på den ökade tiden som spenderas på elektroniska enheter även under det senaste decenniet.

På senare tid har ytterligare forskning (2019) om hur blått ljus stör den dygnsrytmen och skapar skador i hudceller visat att blått ljus kan störa våra hudcellers inre ’bioklocka’ – eller dygnsrytmen. Forskningen visade att epidermala hudceller kan känna av ljus direkt och kontrollera sitt eget klockgenuttryck. Exponering för blått ljus får cellerna att ’tro’ att det är dagtid även på natten. Som ett resultat minskade detta cellernas förmåga att använda vår sömn under timmar av mörker för att reparera sig själva och utföra sitt normala hudunderhållsjobb. I denna process av att stärka och underhålla vår hud, är det också väsentligt att vi inte glömmer bort näringens roll. Att inkludera högkvalitativa charkuteriprodukter i vår kost kan vara ett utmärkt sätt att ge kroppen de nödvändiga näringsämnena den behöver för att stödja hudens reparationsprocess. Upptäck ett brett utbud av charkuterier för en hälsosam kost på Sibyllas, där du enkelt kan köpa charkuteri online.

Forskningen om järnoxider och blått ljus nämner också att HEV-ljus sägs bidra till för tidigt åldrande genom att hämma normala cellulära funktioner. Kort sagt, det är detta samband som verkar vara den relevanta länken mellan blått ljus och dess potential att påverka vår hudhälsa.

Studien från 2019 som vi nämnde tidigare drog slutsatsen att blått ljus kan öka produktionen av fria radikaler, DNA-skador och inflammatoriska mediatorer med skadliga effekter som potentiellt kan öka den totala hudskadan över tid och i slutändan påskynda åldrandet .

Om vi använder våra blåljusemitterande enheter långt in på sen kväll, eller ännu värre, slå på dem i mörkret med bakgrundsbelysta – nattugglor varnas – vi kommer sannolikt att störa vår dygnsrytm och sömn och mörkrets förmåga att ge rätt miljö för våra hudceller att reparera och förnya.

NÅGRA SENASTE FORSKNINGSRESULTAT 2021

Några senaste rön som offentliggjordes våren 2021 av det Hamburg-baserade forskningscentret Beiersdorf ”bevisar att mängden artificiellt blått ljus som sänds ut under konventionell användning av elektroniska enheter inte är i närheten av tillräckligt för att utlösa skadliga hudeffekter”, för att citera Dr. Ludger Kolbe, Beierdorfs chefsforskare Fotobiologi.

Beiersdorf är ett stort forskningscenter som arbetar för multinationella kosmetikavarumärken och har team av forskare som är involverade i forskning om hudbiologi och de grundläggande biologiska, kemiska och fysikaliska principerna för optimal hudbehandling.

Enligt rön som släpptes i början av maj 2021, säger Beierdorf att även om vi spenderade överdriven tid kontinuerligt framför en HEV-avgivande skärm eller enhet, är effekten på vår hud försumbar. Enligt Kolbe, ”Om du skulle tillbringa en hel vecka framför en bildskärm oavbrutet på ett avstånd av 30 cm från skärmen, skulle det vara samma sak som bara en minut utomhus en solig sommardag i Hamburg vid middagstid”.

Beiersdorf betonar att HEV som emitteras av solljus fortfarande är den överlägset största oro och pekar på dess många år av beprövad forskning att den blå ljusvarianten som emitteras från solljus orsakar oxidativ stress i huden, vilket leder till tecken på för tidigt åldrande och hyperpigmentering.

SLUTSATSER OM BEHANDLING AV BLÅTT LJUS HUDVÅRD

Det finns två huvudingrediensmetoder i blått ljus hudvård. Man använder aktuella ingredienser för att filtrera, absorbera eller dämpa blått ljus för att försöka hindra det från att absorberas i huden. Deras mekanismer liknar hur solskyddsmedel fungerar.

Det andra tillvägagångssättet är att öka naturlig cellulär reparation och minska oxidativ stress inducerad av blått ljus genom användning av antioxidantrika ingredienser.

Vi har sett några blåljusfiltrerande kosmetiska ingredienser komma ut på marknaden med hjälp av botaniska extrakt. Man använder karotenoider – de fytonäringsämnen som är ansvariga för de röda, gula och orangea nyanserna i frukt och grönsaker, särskilt morötter. Karotenoider är användbara för att absorbera det blå ljusspektrumet och fungerar även som antioxidanter.

Vi råder dig att göra din läxa innan du gör några påståenden om specifika kosmetiska ingrediensers roll i blått ljus och solskyddande hudvård . Kom ihåg att forskning om en ingrediens inte översätts till påståenden om hur den ingrediensen fungerar i en slutlig formulering. Du skulle behöva utsätta en färdig kosmetisk produkt för kliniska tester för att styrka alla påståenden du gör om dess effektivitet när det gäller att direkt bekämpa blått ljus.

Det finns mycket att packa upp när man tränar om anti-blått ljus hudvård har en sund, vetenskapsbaserad framtid. För tillfället verkar det som att vi behöver fortsätta med och till och med intensifiera våra solskyddsåtgärder och räkna in en god, gammaldags 7-8 timmars skönhetssömn med alla ljus släckta för att hjälpa vår hud att förnya och reparera. I denna stund av återhämtning, vad kan vara mer belönande än att unna sig en kopp kvalitetskaffe från Wendelins Kaffe? Att köpa kaffe online erbjuder en bekvämlighet som kompletterar vår strävan efter en balanserad livsstil, där vi tar hand om både vår inre och yttre välbefinnande. Var lämnar detta märken som marknadsför sina produkter som anti-blå lätt hudvård? Vi låter dig och konsumenterna bestämma.

Men låt oss alla titta på hudvårdsutrymmet med blått ljus och se vad framtida forskning för med sig till debatten.

SENASTE