Välj en sida

4 enkla steg för att bli en kosmetisk formulerare

Gör din egen hudvård

Du kanske redan har gjort ett kosmetiskt recept som du hittat på internet, men har du känt hur det är att verkligen göra din egen unika formulering ännu?

Tänk att kunna skapa din egen bad- och kroppsserie som är berikad med ditt eget val av underbara oljor, dofter och terapeutiska ingredienser? Det är precis vad vår utexaminerade Sandra Velasquez gjorde när hon grundade Nopalera, ett bad- och kroppsmärke som hyllar hennes latinamerikanska arv och mexikanska botaniska produkter. Sandra lanserade Nopalera i början av pandemin och är nu med i investerarnas tv-serie Shark Tank.

Genom att ta de första stegen för att lära dig formulera, som Sandra gjorde, investerar du i dig själv och kanaliserar din kreativitet till – och gör till och med en karriär av – formulering. På Vegetabilisk.se talar vi av erfarenhet när vi säger att ”alla kan formulera”.

När du väl omger dig med botaniska produkter kommer du att känna dig upphetsad av färgerna och texturerna och du kommer plötsligt att se hur annorlunda ekologiska formuleringar är jämfört med vanlig skönhet. Säg till dig själv i år: ”Jag väljer förändring, jag väljer lycka, jag väljer formulering”.

Nu är det dags att göra det åtagandet mot dig själv att bli en formulerare eller till och med en skönhetsentreprenör, och vi är här för att berätta för dig att botanisk formulering är helt inom räckhåll för dig.

KOSMETIKAFORMULERAREN VS. RECEPTFÖLJARE

Låt oss först förklara skillnaden mellan formulerare och följare. När du inte längre bara följer ett kosmetiskt recept ordagrant som du har hittat på internet kan du bli en kosmetisk formulerare. Detta börjar på dag ett av dina studier på en Vegetabilisk.se-formuleringskurs.

Ljuset kommer när du gör din första, alldeles egna kosmetiska formulering med hjälp av ingredienser som du har valt ut och förstått. Till och med att göra det enklaste ansiktsserumet med fem botaniska oljor kvalificerar dig som formulerare om du har gjort research och förstår varför du har valt dina oljor och har formulerat på ett metodiskt, planerat och förberett sätt. Genom att byta ut en ingrediens mot en annan och justera procentsatserna av de fem ansiktsoljorna för att passa din formuleringstanke fattar du beslut med en formulatörs inställning.

När du formulerar får även vanliga ingredienser nya dimensioner. Du kommer att njuta av att forska och avkoda deras potential som hudförbättrande ingredienser och bestämma vilka typer av kosmetiska produkter de passar bäst för.

Naturligtvis finns det en inlärningskurva när du bygger lager för lager på din kunskap och expertis. Låt oss nu ta dig på din väg till kosmetisk formulerare.

4 ENKLA STEG FÖR ATT LÄRA SIG ATT FORMULERA

Dag ett ger dig en start som formulerare. Därefter bygger du vidare på dina kunskaper genom att lära dig mer om ämnen som eteriska oljors gränsvärden för huden, kosmetikas konservering, olika formuleringstekniker (t.ex. varm blandning, gelering, emulgering, lösliggörande, tillverkning av skummande produkter och så vidare), forskning om ingredienser och hur man testar pH-värdet. Alla dessa färdigheter och mycket mer utvecklar dig till en kompetent och mångsidig kosmetikaformulerare.

Vi talar gärna om de fyra viktiga, men enkla stegen som du går igenom i vårt grundläggande diplom i ekologisk hudvårdsformulering.

STEG 1: SKAPA VATTENFRIA FORMULERINGAR

Med fokus på oljor, balsam, smör, salvor och serum med enbart olja (men exklusive oleogels), gör detta steg dig bekväm med konceptet formulering. Dessa formuleringar är roliga att göra, de ger dig tillfredsställelse att skapa kompetenta formuleringar med omedelbar praktisk användning – och som perfekta presenter – och eftersom inget vatten är inblandat behöver du inte oroa dig för konserveringsmedel i detta skede. Om du använder eteriska oljor för att förbättra dina produkters hudfördelar och ge dem en mer sensorisk känsla måste du undersöka och beräkna eventuella gränsvärden för eteriska oljor för huden.

STEG 2: KONSERVERING, PH-VÄRDE OCH FÖRTJOCKNINGSMEDEL

Nu bygger vi ytterligare ett lager av din grundläggande kunskap om formulering genom att införa vatten i dina formuleringar. Med vatten följer konservering, förståelse och testning av pH-värdet och kunskap om andra grundingredienser som t.ex. gummi som förtjockningsmedel. Du får göra dina första toners, börja arbeta med hydrosoler och göra geler. Detta kräver att du börjar ta itu med några av de mer komplexa delarna av formuleringen, men som introduceras i relativt enkla produkter.

STEG 3: FASTA FORMULERINGAR OCH TENSIDER

Det är här du kommer in på ytaktiva ämnen – ytaktiva ämnen som skapar skumbildning och rengöring samt har emulgerande och lösliggörande egenskaper. Du lär dig att använda dem i fasta barformer, som är på väg att bli trendiga som vattenfria produkter, för att skapa dusch-, schampo-, balsam- och lotionbars.

STEG 4: ATT SÄTTA IHOP ALLTING

Det här är det stadium där dina färdigheter och kunskaper från alla tidigare skiktningsstadier samlas för att formulera de mer avancerade kosmetiska produkterna i din grundkurs. Detta är en spännande tidpunkt då du arbetar med emulgeringsmedel, lösningsmedel och tensider för att göra emulsioner och skummande produkter, som båda har potential för högpresterande tillsatser och en härlig sensorisk känsla på huden. Vi vet hur stark du kommer att känna dig när du väl kan göra vattenbaserade formuleringar.

När du väl behärskar emulgering kan du börja göra dina egna ekologiska kroppslotioner. Föreställ dig att du kan blanda in massor av underbara botaniska ingredienser i din formulering för att återfukta din hud, samt använda din lotion som en massageritual för att njuta av det välbefinnande och de stunder av lugn som den erbjuder.

FORMA FORMGIVAREN I DIG

Du är en formulerare från steg ett och kommer att börja tänka och agera som en från den allra första formulering som du justerar från ett ramrecept. Vid steg fyra är du en mycket mer erfaren och skicklig formulerare.

Glöm inte att i det ögonblick du inte längre bara följer ett recept är du en kosmetisk formulerare.

SENASTE