Välj en sida

TOP 10 NORDISKA SKÖNHETSINGREDIENSER OCH DERAS FÖRDELAR

TOP 10 NORDISKA SKÖNHETSINGREDIENSER OCH DERAS FÖRDELAR

Du tänker förmodligen på Skandinavien som hem för konsten att ”hygge” eller att bo bra i mysiga , gemytliga nordiska hem. Du kan avundas den avskalade, coola skandinaviska designen som regionen är känd för. Men har du stött på nordisk skönhet som en trend som är erkänd över hela världen? Om inte, var beredd på ett skönhetsfenomen som sannolikt kommer att vara här för att stanna med tanke på vår längtan efter ett hälsosammare liv i dessa pandemitider.

Det skulle göra de skandinaviska länderna en otjänst att tala om nordisk skönhet som en trend eftersom dess rötter ligger djupt i deras kulturers medvetande. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har mer än geografi och vilda, vackra landskap gemensamt. Dessa är alla länder där det är naturligt att njuta av hälsofördelarna med friluftsliv, oavsett väder eller årstid. Att lära sig om och uppskatta naturen i dessa arktiska gränsland med oändliga skogar, glaciärsjöar och rena hav är en naturlig del av att fostra och utbilda ett barn till vuxen ålder i de nordiska länderna.

Det norska ordet ” friluftsliv ” är en vision om naturen som vår största resurs för ett hälsosamt liv. Det är då ingen slump att de flesta nordiska skönhetsmärken finner inspiration till sina affärsuppdrag och sina unika ingredienser i Skandinaviens naturliga landskap.

I det här inlägget listar vi några av regionens fascinerande kosmetiska ingredienser och pratar även med några Formula Botanica-studenter och akademiker som brinner för att använda dem i sina produkter. För att ge ett bredare perspektiv på regionens innovativa skönhetsindustri och hur dess inflytande sprider sig globalt, pratar vi med Satu Mäkinen, den finska grundaren av Nordic Natural Beauty Awards , vars första upplaga äger rum när vi går till pressen.

VAD ÄR NORDISK SKÖNHET?

Vilka är The First Nordic Beauty Awards?

Gröna frågor har verkligen legat i luften under de senaste åren eller så runt om i världen, tack vare högprofilerade rörelser som ”skolstrejker” som startats av Greta Thunberg, som är från Sverige. Grön och naturlig kosmetika har fångat konsumenternas uppmärksamhet ett bra tag i regionen, men det är just nu på väg att bli mainstream enligt min mening, så jag kände att det var den perfekta timingen att lansera Nordic Natural Beauty Awards .

Vårt mål är helt enkelt att skapa mer synlighet för nordiska, och särskilt ärliga, helt naturliga varumärken, och visa att de verkligen är fantastiska alternativ till alla traditionella produkter. För oss är naturligt den verkliga lyxen, och det är vad vi vill förmedla genom utmärkelserna också. Som konsumenter måste vi också omvärdera vad som är viktigt för oss. Vad är den verkliga lyxen för oss? Vad är vi beredda att betala för ett helt naturligt serum, till exempel?

Vad definierar Nordic Beauty Brands?

Inom utmärkelsernas varumärken ser jag en sådan drivkraft och målmedvetenhet att revolutionera skönhetsbranschen. Det som är mycket nordiskt och gemensamt för alla våra nya varumärken är deras strävan efter kvalitet som påverkas av en önskan att vara ärlig och vägledd av naturen. När det gäller att definiera några vanliga trender bland nordiska skönhetsmärken vill jag peka på fem tydliga aspekter av kosmetikaverksamheten de sticker ut för: medberoende och annat som jag tycker är viktigt för personligt växande.

 1. Zero waste är något som jag ser många nordiska varumärken ta itu med med ett engagemang för biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara förpackningar.
 2. Optimera sina produkter för prestanda, större hållbarhet och miljöskäl. Istället för flytande har fasta kosmetiska barer och kakor blivit vanliga och flera av deltagarna banar väg för dem för användning i alla typer av kosmetiska produkter.
 3. Starka budskap om inkludering är nu en central del av många nordiska varumärken. Vi ser varumärken som ansluter sig starkt till budskap om antimobbning, försvar av allas rätt att känna sig vackra och bättre välfärd för kvinnor, såväl som aktivt engagerar sig genom att till exempel arbeta direkt med kvinnokooperativ runt om i världen.
 4. Lokala och egenodlade råvaror är också starkt representerade i nordiska skönhetsmärken. Vissa odlar sina egna grödor som hampa eller örter och andra använder bara ett fåtal och lokala ingredienser.
 5. Forskning och innovation är andra drivkrafter för nordiska varumärken. Vi har företag med egen FoU och även mindre varumärken kommer att arbeta hårt för att skapa produkter som är helt nya koncept för marknaden.

Beskriv några speciella nordiska naturliga ingredienser

Bortsett från skönheten med våra traditionella bär, ingredienserna som jag skulle peka ut som riktigt speciella för Norden och som nu utforskas och utnyttjas för sin hudvård och andra fördelar är granharts, tång och utbudet av vilda örter som regionen erbjuder .

Granharts, en klibbig vätska som samlas in från de nordiska granarna, är en av naturens små pärlor och den har använts i helande syfte i århundraden. Granharts har antimikrobiell, sårläknings- och hudregenererande effekt.

Isländsk tång är en ren och underutnyttjad marin källa som innehåller olika föreningar som gynnar vår hud och inre välbefinnande. Taramars forskning HYPERLINK ”https://taramar.com/”har till exempel visat att de bioaktiva ämnena från tången främjar antiinflammations- och antioxidationssvar på intracellulära nivåer.

På grund av de korta isländska somrarna måste de vilda örterna absorbera enorma mängder energi och näringsämnen på kort tid så att de kan överleva den hårda, mörka vintern. Det är därför dessa kraftfulla örter, som finns i Islands vidsträckta landskap, är kända för att vara starka och effektiva. För den som är intresserad av berättelser som utforskar liknande teman om överlevnad och styrka, men i form av film och serier, kan denna blogg erbjuda intressanta perspektiv och analyser.

VÅRA TOP 10 NORDISKA SKÖNHETSINGREDIENSER

 • INCI: Rubus Chamaemorus fröolja
 • Egenskaper: Nötig-fröig doft
 • Nordisk skönhet: hjortron är vanliga i Norden och Arktis samt Alaska och Kanada. De sägs vara botaniska rester från istiden och tål temperaturer så låga -40°C.

Hjortron är släkt med hallonet och har en gyllene bärnstensfärgad färg när de är mogna. Dess huvudsakliga funktion inom hudvård är som ett mjukgörande medel och av goda skäl. Hjortron innehåller mycket C-vitamin som hjälper huden att lyste och även i Omega-3 och Omega-6 essentiella fettsyror som ger den dess superfuktande förmåga . Sist men inte minst är hjortronfröolja också en bra källa till vitamin E som fungerar som en antioxidant för att hjälpa till att neutralisera den oxidativa stressen på huden som orsakas av fria radikaler. Den enda nackdelen med hjortronolja är dess förslappade nötiga doft men denna kan maskeras i en noggrann formulering. Äter du dock hjortron har de en äppelsmak och kallas i vardagsspråk i Norden bakat äppelbär.

 • INCI: Hippophaë rhamnoides fröolja
 • Egenskaper: djup orange-röd färg med en medium jordig doft
 • Nordisk skönhet: Havtorns föredragna livsmiljö är Finlands kuster, särskilt Bottenviken mellan Finland och Sverige och söderut till Åland där den växer på singelstranden.

Den här taggiga buskens bär är ett kraftpaket av näringsrika vitaminer och antioxidanter till stor nytta för naturliga hudvårdsformuleringar. Dess djupa färg är tack vare dess höga koncentration av betakaroten som är en föregångare av vitamin A (retinol). Detta vitamin hjälper till att stimulera tillväxten av nya hudceller och produktionen av kollagen. Det är därför havtorn är en fantastisk fröolja att använda i formuleringar som syftar till att regenerera huden efter ärrbildning eller milda brännskador. Havtornsolja dämpar också effekterna av kliande och irriterad hud. I sin kallpressade oraffinerade form har den en distinkt jordig arom så den används bäst i kombination med andra botaniska oljor.

 • INCI: Betula alba
 • Egenskaper: när den är färsk är björksaven klar, lätt opaliserande, luktfri och milt söt.
 • Nordiska skönhetsuppgifter: björksav eller vatten har använts internt som en traditionell tonic i nordiska, baltiska, ryska och nordasiatiska regioner (Japan, Sydkorea, Kina…). Det har använts i viner, ale och sprit i norra Europa i århundraden. Dess skörd som sav för användning i kosmetika är en relativt ny företeelse.

Björksav eller vatten skördas precis som trädens sav stiger vid vinterskiftet till våren genom att skära ett hack i barken; liknande hur lönnsirap skördas. Björken har ett av de mest effektiva, aktiva savsystemen som matar trädets näringsämnen och hjälper till att transpirera. Vissa företag som producerar björksav definierar dess kvalitet efter skördeår och specifika klimatförhållanden, snarare som vi klassificerar vinskördar.

Björksav eller vatten har varit trendigt som ett mer hudvänligt alternativ till att använda vatten i olika kosmetika som ansiktsvatten, serum och emulsioner. När allt kommer omkring, varför använda vatten när du kan använda en ren, naturlig vätska med extra fördelar för huden? Björksav innehåller naturligt förekommande antioxidanter, polyfenoler, elektrolyter, spårmineraler, fruktos, glukos, sackaros och vitamin C. Dessa fruktsyror har en viktig roll i hudvård och hjälper till att minska effekterna av oxidativ stress. In vitro-studier har visat att det kan stimulera keratinocyter vilket skulle ha en effekt på epidermalt åldrande.

 • INCI: Inonotus obliquus
 • Egenskaper: svampen liknar en bit bränt kol. Det finns i bearbetad och torkad i pulverform för kosmetika.
 • Nordic Beauty Credentials: Namnet chaga kommer från ett ryskt dialektord för svamp som kommer från en inhemsk kultur väster om Uralberget . Chaga har länge använts inom folkloristisk medicin som botemedel och som stärkande te.

Chaga svamppulver är en annan uråldrig ingrediens som håller på att ses över för modern kosmetika tack vare dess rikedom på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chaga funghi är parasiter som angriper björkträd, vanligtvis börjar invadera och infektera ett sår i trädet. De är mörkbruna till svarta och knotiga och det är denna färg som antyder chagas stora koncentrationer av melanin; ett pigment som hos människor gör huden mörkare som skydd mot solens UVB-strålning. Chagans egna naturliga reaktioner på extrema klimat ger upphov till dess höga koncentration av antioxidanter och förmåga att rensa bort fria radikaler. Studier undersökte också chagans effekter på både ökning och minskning av melanin i huden.

 • INCI: Juniperus communis fruktolja
 • Egenskaper: träig, kamfer , terpentinliknande , söt och balsamisk lukt . Brun eller mörkgrön vätska
 • Nordic Beauty Credentials: Enbär är en medlem av tallfamiljen och kan vara en tålig buske eller högt träd beroende på var den växer. Den är infödd i norra Europa men dess användning inom folklore, medicin, religion och rensning sträcker sig så långt som till Medelhavet och Mellanöstern. Enbär är en viktig ingrediens i gin, och i delar av Skandinavien har den en traditionell användning i öl som finska Sahti .

Enbär är en välbekant eterisk olja och kan destilleras från både bären och kvistarna. Det varierar från en ljusgul till en djup, gräsgrön beroende på om det är den eteriska oljan eller CO2-extraktionen eller den mindre trögflytande absoluta. Juniper värderas inom hudvård för sina antioxidanter och avgiftande egenskaper och har en lång historia inom traditionell och inhemsk medicin som en immunitetsförstärkare och som ett botemedel mot ångest. Inom kosmetika idag värderas enbär för sina renande, tonifierande och renande egenskaper och för sin uppfriskande arom.

 • INCI: vaccinium vitis-idaea fruktolja
 • Egenskaper: den pressade fröoljan har en lätt, milt jordig arom som inte märks i en mest färdig kosmetika . Observera att lingondoftoljor (syntetiska eller delvis aromkemiska ) kan vara kryddiga eller fruktdoftande. Dessa är i allmänhet inte naturliga produkter och är designade för krukor eller rumsdofter.
 • Nordic Beauty Credentials: Namnet lingon kommer från norrön lyngr , ljung, som antyder dess växande region i arktisk tundra och boreala skogar. Den växer som en låg, vintergrön buske. Det syrliga, syrliga bäret, snarare som ett tranbär, har en traditionell användning i sylt, såser, drycker och sprit i hela Nordeuropa och Skandinavien.

Liksom andra artiska och skandinaviska bär är lingonen en superfrukt eftersom det är en rik källa till antioxidanter, vitamin C, vitamin A (som betakaroten), vitaminer från B-familjen samt spår av mineraler inklusive kalium, kalcium, magnesium, och fosfor. Dess färg är ett tecken på dess mycket höga nivå av typ-A procyanidiner som verkar en kraftfull antioxidant . Detta innebär att lingonen är ett användbart tillskott till kosmetiska produkter formulerade för att avlägsna fria radikaler och minska synliga tecken på åldrande. Det hjälper också till med hudens återställande processer genom att stärka kollagen och elasticitet. Allt som allt en fantastisk nordisk skönhetsingrediens för hudskydd och konditionering.

 • INCI: Sorbus aucuparia fruktolja
 • Egenskaper: små, orangeröda, oätliga (om råa) bär av ett medelhögt träd, vanligtvis känt som bergaska.
 • Nordic Beauty Credentials: Även om trädet växer över det norra halvklotet förutom längst söderut, har det använts mer omfattande i Skandinavien. Dess sammandragande bark användes i djurfoder och garvningsindustrin, och dess bär kokades för att skapa medicinska hopkok för att lindra halsont.

Rönnbäret är en rik källa till flavanoider (en form av antioxidanter) och i synnerhet quercetin, som också finns i överflöd i ekar ( querce är italienska för ek). Som vi har sett är antioxidanter nyckelbeståndsdelen i många av våra nordiska skönhetsingredienser. Rönnbär innehåller också sorbinsyra, en syra som har fått sitt namn från det latinska namnet på släktet Sorbus – eller rönnträdet (se INCI ovan). Sorbinsyra är ett naturligt antimikrobiellt konserveringsmedel. Bärens fruktsyror, särskilt vitamin C, fungerar som en ljusare hud, lätt exfolierande och sammandragande som minimerar porernas utseende. Fenolerna i vilda rönnbär har visat sig vara signifikant effektiva för att hämma oxidation av lipider (hudens naturliga fetter som ger epidermalt skydd) både i liposomer och i emulsioner.

 • INCI: Laminaria saccharina extrakt
 • Egenskaper: tång eller havstång är en del av familjen Laminariaceae . De kan växa i en enda remsa till cirka 5 meter och fästa sig under vattnet på stenar i tidvattenzonen. Pulveriserade och flytande extrakt används i kosmetika.
 • Nordic Beauty Credentials: Vikingarna brukade bränna tång för att ta bort dess salter och tång har haft olika kulinariska användningsområden i det nordiska köket i årtusenden. Tång och alger är alltmer i fokus för vetenskaplig forskning för kulinariska, kost-, industri- och kosmetikaindustrin och ses som en potentiellt hållbar resurs.

Kosmetikindustrin har under en tid tittat på de bioaktiva föreningar som finns i Laminaria-tång. Våra vänners antioxidanter finns i överflöd i Laminaria tillsammans med polyfenoler; som återigen är utmärkta vid rensning av fria radikaler. Andra bioaktiva ämnen i sjögräs är polysackarider som laminarer, alginater och fucoidaner som bland annat har studerats för sina antioxidanter, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Polysackarider har bred användning i kosmetika som hårbalsam, fuktighetskräm , emulgeringsmedel, sårläkande och förtjockningsmedel. Tångextrakt undersöks också för deras förmåga att hämma tyrosinasaktivitet. Tyrosinas är ett enzym som stimulerar syntesen av melanin. Tångextrakt finns tillgängliga som verkar på hyperpigmentering och för att minska oxidativ stress. Listan över potentiella tångextrakt och deras användning i kosmetiska formuleringar är enorm och vi föreslår ytterligare läsning och forskning . Tång är verkligen fortfarande en till stor del outnyttjad resurs för nyttiga hudvårdsingredienser.

 • INCI: Fragaria vesca -extrakt
 • Egenskaper: liten jämfört med odlade jordgubbar, den vilda frukten är mycket sötare. Dess extrakt finns i olika former som frystorkade, torkade pulver och fröolja.
 • Nordic Beauty Credentials: den vilda doftsmultron är en annan av de traditionella vildskördade superbären som funnits i typiska nordiska kök och skönhet.

Som med de andra bären ovan har vilda jordgubbar det välbekanta komplementet av aktiva ingredienser av intresse för den naturliga formuleraren. Antioxidanter, C-vitamin, antocyaniner, fruktsyror, tanniner tillsammans med alfa-hydroxisyra, salicylsyra och ellaginsyra kan alla spela en roll för hudskydd, lyster, rengöring, exfoliering och för att minska hyperpigmentering och mörka fläckar. Jordgubbsfröolja är en fantastisk källa till antioxidanter och essentiella fettsyror (EFA som kroppen själv inte kan producera men behöver för övergripande hälsa). Den är särskilt rik på gamma-tokoferol (vitamin E) och Omega-3 EFA, linolsyra, alfa-linolen och oljesyra fettsyror som ger jordgubbsfröolja utmärkta fuktgivande egenskaper.

 • INCI: Pinus Sylvestris olja och barkextrakt
 • Egenskaper: tallar är långlivade, vintergröna träd som växer upp till 80m och vanliga över hela världen med olika släkten i olika regioner. Oljan har en kamfer- , medicinsk- och terpentinarom och är ljus, gulbrun och av medelviskositet. Tallbarksextrakt har använts som hälsotillskott och forskas och utvecklas nu som aktiva ingredienser för kosmetika.
 • Nordic Beauty Credentials: tallen är det träd som mest förknippas med nordiska landskap. Den används flitigt i byggnader och kännetecknar nordiska interiörer och deras känsla för hygge.

Tallolja är typisk i hushållsrengöringsmedel för sina antiseptiska egenskaper. Inom hudvård används tallolja i små mängder för sina renande egenskaper, som ansiktsvatten och för att återbalansera fetare hud genom att minska överflödigt talg. Det fungerar som ett stimulerande i hårprodukter som vitaliserar hårbotten. Överlag inom hudvård har tallolja en regenerativ effekt som bidrar till hudens förnyelse och ger effekten av lyster. Rosa bark har varit i fokus för forskningen (2015) som en bioaktiv kosmetisk och kosmetisk ingrediens. Det finns preliminära bevis som tyder på att det kan bidra till att minska hudhyperpigmentering och förbättra hudens återfuktning. Detta lägger till tidigare forskning om tallbarkextrakts potential att stimulera hyaluronsyra och ny kollagenproduktion i huden. För mer information om hur naturliga ingredienser kan bidra till mental hälsa, besök Hälsovillan.

SENASTE